Ako platí ochrana lehota v prípade materskej u dobrovoľne poistenej osoby?

pibza
23. máj 2016

Ahojte, prosím vás, máte niektorá skúsenosť s dobrovoľným poistením a ochrannou lehotou? Ja som doktorandka a keďže sme chceli mimi tak som si platila dobrovolné poistenie. Mimi príde na svet v novembrim od októbra mám nárok na materskú ale prerušiť štúdium musím už od septembra a teda jeden mesiac budem bez štipendia a teda zaplatiť mi 165 euro poistné pre mňa bude v ten mesiac zabiják. A teda by som mohla ukončiť nemocenské poistenie. Písala som do sociálky a odpisali mi toto, citujem:

Ochranná lehota poistenkyne, ktorej nemocenské poistenie zaniklo v období tehotenstva je osem mesiacov. Z uvedeného vyplýva, že sa plynutie ochrannej lehoty vzťahuje na poistenkyňu iba, ak jej nemocenské poistenie zanikne v čase tehotenstva. To znamená, že Vám nárok na materské vznikne iba, ak splníte podmienku 270 dní trvania nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom, zanikne Vám nemocenské poistenie v čase tehotenstva a dobrovoľné poistenie budete mať uhradené včas a v správnej výške.

Ako to chápete? Ja nechápem. Mám nárok či nemám. Pretože jednak píšu, že mám lebo som v ochrannej lehote a platím už dva roky ale na konci je, že a dobrovoľné poistenie budete mať uhradené včas a v správnej výške. To čo znamená? Veď v ten mesiac ho už nebudem môcť zaplatiť tak asi nebude zaplatené v správnej výške a včas.

Prosím pomôžte mi.

obcansr
24. máj 2016

Ahoj ja by som to riešila PN nakolko píšeš že platíš už 2 roky. Ist v den ked ukončís študium na marodku ak ti ju dr dá , pokým nepojdes na materskú. Vtedy nemusíš zaplatit poistné. Ale kedže ty si tehu už teraz tak aj kebyže sa odhlásiš tak maš nárok na md lebo si už tehotná a lehota je tam 8 mesiacov, to znamená že musíš byt tehu dnom odhlásenia z DNP. Ty tu podmienku splnaš a ak si platila každý mesiac presne na čas aj sumu akú si mala tak to maš ok. Ja byt tebou idem na PN a dostaneš peniaze za nu.

anickami
24. máj 2016

ak mas vyplatene vsetko doteraz, si tehotna, tak narok ti vznikne, si v ochrannej lehote. Ak mozes tak chod na PN, budes ju mat podla toho co pises platenu, a potom plynule prejdes z PN na MD.
Po narodeni dietata sa nezabudni ist prihlasit na SP ako osoba starajusa sa o dieta do 6 rokv, aby si co sa tyka dochodkoveho poistenia bola poistencom statu celu MD a nasledne aj RD. Tam mozes byt prihlasena do 6 rokov dietata alebo az kym nebudes pracovat a platit odvody zo mzdy.