Ako platiť inkaso po zosnulom?
Ahojte, mám otázku, na ktorú som dúfala, že mi pomôžete.
Moja babička zomrela pred mesiacom a náš byt bol zaplatený z jej bankového účtu, ktorý samozrejme po jej úmrtí bol zablokovaný. Moja otázka je, kam mám ísť alebo sa opýtať, aby som mohla začať platiť z vlastného bankového účtu? Pred 3 rokmi mi darovala byt,a aj z bytove družstva prichádza výpis na moje meno.
@dianaverna ak máš zmluvy alebo vyúčtovanie máš tam číslo účtu a variabilný symbol, to môžeš zadať pri platbe, príjemcovi je jedno z akého účtu prídu peniaze
a neskôr sa tam zastaviť a prepísať veci na seba
prípadne si pozri web stránky a napíš im cez formulár alebo na mail, že chceš zmeniť spôsob platby namiesto inkasa na trvalý príkaz, nech ti pošlú údaje na platbu
Ďakujem veľmi pekne za pomoc,ano na výpise z bytového družstva je variably symbol aj IBAN, takže stačí keď s tým pôjdem do banky a nastavím mesačne splátky? A mandát na inkaso z pošty mi netreba?
@dianaverna mam byt po mamine. Už je oficiálne môj, ale energie sú stále napisane na ňu. Neskôr budem musieť to všetko napísať na seba. Zatiaľ mi posielajú faktúru na email. Sipo ide cez poštu. Zavolala som na zákaznícke centrum a vysvetlila situáciu. Vyšli v ústrety a snažili sa mi všetko vysvetliť. "Nájom " som vybavovala cez bytové družstvo.
@dianaverna nechoď do banky, za to zaplatíš zbytočné poplatky, otvor si internet banking alebo mobil banking a tam si urob platbu alebo si nastav trvalý príkaz
vyplníš číslo účtu, sumu a variabilný symbol
tak si nastav všetky platby a inkaso ti netreba, budeš to mať viac pod kontrolou ani pošte už nemusíš platiť zbytočné poplatky
@maranco Mam George aplikáciu z Slovenskej sporiteľne,je tam nastavenie na trvalý príkaz, ale nepitá si variabilný symbol, iba IBAN.
@dianaverna variabilný symbol si musíš tiež vypísať. Tak budú vedieť od koho je ta platba.
@dianaverna skús rozkliknúť viac detailov/možnosti musí to tam niekde byť, alebo ti tu napíše niekto kto používa SLSP George
hlavne tie platby nenechavaj na svojom mene - urob rovno orepis na teba. Si jediny clovek ktory bude dediť?
@dianaverna oslov dodavatela ekekrtiny a plynu a urob prepis na tvoje meno...predpis od správcu bytu ak je na tvoje meno stačí len začať platiť z tvojho uctu...taktiež TV a internet ak tam je, treba osloviť poskytovateľa a urobiť prepis
Pises, ze mas vypisy, tak nastav platby na svojom ucte a plat zo svojho. Ved byt je Tvoj. Nikam nemusis nic nahlasovat.
@rachel36a byt je jej, predpokladam, ze plati elektrarne a ine platby na byt na svoje meno. Staci len poslat z jej uctu
@mk1111111111 predpokladam ze platí na meno babky, keďže ani nevie co ma kde urobiť, tak pochybujem, že to riešila pri prepise bytu. Keby bolo na jej meno, ma k tomu všetky podklady a nemusí sa pýtať co ma robit
Skontroluj, co platila na svoje meno. Napr. Pausal za telefon, ten zruste, pozastavte, aby zbytocne nenabiehali platby, ked sa nebude vyuzivat.
Ak mala na nieco splatky, dedic moze zo svojho uctu splacat dalej, uplatni si to v dedicskom konani. Pisem dedic, neviem, kto po nej bude dedit. Samozrejme, ak ma o vec zaujem, napr.niekto splaca novu Tv, auto...
Pozastavte vyplacanie dochodku. Nech nemusite nasledne vracat.
Vsetko vybavis s umrtnym listom.
@dianaverna ak je to na meno tvojej babky, tak je potrebné ísť na poštu aj s úmrtným listom a tam vypísať žiadosť o zmenu platiteľa. Budú to potom sťahovať z tvojho účtu. Tak mi bolo poradené, keď som tam volala.
Teraz musím všetky tie údaje, teda len daný mesiac, vypisovať v IB. Tiez mam SLSP.
@rachel36a pise, ze jej chodi vyuctovanie z BD na jej meno. Spravili riadny prepis, predpokladam, ze vsetky ukony.
@maranco odber je napísaný na maminu. K papierom sa teraz nedostanem. Nie som na Slovensku. Všetko sa to prepíše až v priebehu buduceho roku, keď prídem na SVK. Som rada, ze aspoň tá pošta mi posiela faktúry. Keďže inkaso je pohyblivé, tak nemôžem si sama nastaviť trvalý príkaz. To všetko sa vybaví až po prepise.
@bessie12 po prepise si vieš v IB povoliť inkaso voči konkrétnemu dodávateľovi ak je tam pohyblivá suma
ak si v zahraničí určite si vybav občiansky preukaz aby mal dátum vydania po 20.6.2021, môžeš tak elektronicky podpisovať listy/splnomocnenia a potom lepšie vybavovať veci na diaľku
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
@mk1111111111 bytové družstvo a dodavatel elektriny, plynu a pod nemajú spolu nič spoločné...ved jej aj pisrm zd náklady od správcu ma začať platiť a ostatné prepísať ba seba

Ak nevies kde co platila, skus volat na infolinku Spp, zse, nejaky bytovy podnik v okoli. Vysvetli situaciu, poskytnu meno, asresu, rodne cislo a dohladaju to