Ako platíte novú transakčnú daň?
Tak aj ja som dnes pocitila prvy krat, ano az dnes. V malom lokalnom obchode s domacimi potrebami ma pri plateni poziadali o platbu hotovostou...a ja ako clovek bezhotovostny, som vydolovala aj posledne stratene mince, a odteraz si dam vramci denneho rezimu aj pravidelnu navstevu bankomatu. Ake su vase skusenosti? Kde ste sa s novou danou stretli?
Ja som sa stretla s tým, že v niektorých podnikoch zaviedli platbu kartou až od určitej sumy a kozmetička zvýšila ceny s tým, že pri platbe v hotovosti je zľava (teda v hotovosti zostali povodné nezvýšené)...
Kedže podnikáme, stretávam sa s ňou denne. A áno, tiež mnohé veci zvažujeme. Nie len kvôli transakčnej dani, ale aj kvôli iným polenám, ktoré hádžu pod nohy. A ako zákazník rada podporím platbou v hotovosti. Nestretla som sa (zatiaľ) s tým, že by to niekto od mňa vyžadoval. Robím to sama od seba. Tak ako rada podporím dobrou recenziou, milým slovom, prezdieľaním na soc. sieťach apod.
Áno, už pár dní radšej platím hotovosťou. Mňa to hádam nebude nič stať, aj účet mám zadarmo aj výbery...
Platím kartou tam kde aj predtým. Transakčná daň sa neplatí ( teda podnikateľ neplatí) keď sa platí kartou. Platí sa pri prevode napríklad platí faktúry, mzdy a podobne z účtu.
v malých obchodoch aj ked som predtým platila kartou teraz len hotovostou , pri lidl a spol kartou ...
Všímam si ze veľa majú v podnikoch napísané platba iba hotovosťou.. snažím sa platiť hotovosťou aspoň u malých podnikateľov. U veľkých reťazcov mi je to jedno
@bosorkabb ano ale niektoré položky vie vyplaltit v hotovosti ktoru nemusi vyberat
@sara07 reálne tak neplatia. Áno hotovosť je lepšia ale nie pre transakčnú daň ale pre úplne niečo iné.
Transakčná daň je blbosť nesúhlasím s ňou ale tvrdiť že podnikateľ chce hotovosť pretože inak tú daň platí je rovnaká blbosť.
Ty sa s nou nestretnes.
Plati ju len podnikatel.
@sara07 reálne tak neplatia. Áno hotovosť je lepšia ale nie pre transakčnú daň ale pre úplne niečo iné.
Transakčná daň je blbosť nesúhlasím s ňou ale tvrdiť že podnikateľ chce hotovosť pretože inak tú daň platí je rovnaká blbosť.
@bosorkabb áno, podnikateľ neplatí daň lebo zákazník zaplatil kartou... ale ak napr. príde dodávateľ, ktorý nemá terminál (a že ich je takých veľa), tak podnikateľ ide do bankomatu pre hotovosť, a tam už transakčnú zaplatí.. kdežto ak by mal od zákazníkov dostatočnú hotovosť, tak by do toho bankomatu nemusel..
Ja som si minule v butiku kupovala sako pani sa pýtala, či kartou alebo cash budem platiť. A keďže som zaplatila cash, dala mi ešte aj 10% zľavu 😁ona spokojná, ja tiež
@bosorkabb áno, podnikateľ neplatí daň lebo zákazník zaplatil kartou... ale ak napr. príde dodávateľ, ktorý nemá terminál (a že ich je takých veľa), tak podnikateľ ide do bankomatu pre hotovosť, a tam už transakčnú zaplatí.. kdežto ak by mal od zákazníkov dostatočnú hotovosť, tak by do toho bankomatu nemusel..
@wolf_ určite. A všetko vždy priznal že. Či v minulosti alebo teraz. No dobre. Nepracovala som u jedného zamestnávateľa, každý vie ako to funguje.
Platím kartou na 99% a nemám problém.
Ja som si minule v butiku kupovala sako pani sa pýtala, či kartou alebo cash budem platiť. A keďže som zaplatila cash, dala mi ešte aj 10% zľavu 😁ona spokojná, ja tiež
este si sa s nou realne nestretla, to ze mas doniest hotovost nie je stret s transakcnou danou.
popravde nechapem celkom podnikatelov robiacich to co opisuje
@rude_baby , to je len opicenie sa po nejakych par ludoch, co toto zaviedli z recesie, aby "neplatili dan ficovi", lebo realne ak to poratate, ta obchodnicka (za predpokladu ze ten prijem vobec PRIZNALA) tym prisla o vyssiu sumu ako je trans.dan :D
Napr ja mam velmi citlivu firmu na tuto dan,vysokoobratova s relativne nizkou marzou, ceny zvysovat nevieme, inak si ludia nakupia bez dane.. cez allegro napriklad? z ciech? z eshopov kade tade, alebo podpultovo u znameho? :DD dodavatelia co mali slovenske ucty ale su zo zahranicia, vsetci ucty zrusili napriklad a tym padom im platime na zahranicne ucty. Dodavatelov je vela, sumy su do 10t eur za obchod = plati sa TD tvrdo % :DDD kolko uvidi sa v july... moj chlap as hada so mnou ze som zle ratala a bude to podla neho 1/3 z toho co som porata :DD ok.. ja sa chystam ujst ked to stiahnu z uctu niekam na vylet, kym vypeni :DD
je to somarina, doplatia na to jedine firmy, najma tie co uz dane platia. Prepacte za vyraz, ale maly zivnostnik s par fakturkami, ktoremu ak aj predava tovar, vysype dodavatel par krabic z auta v hotovosti, na tom neskrachuje :D velke firmy neberu od nas peniaze za tovar v hotovosti, aby mi ta hotovost od zakaznika na nieco bola, vacsinou aj tak ju musim ist pekne vlozit na ucet. Usetri sa jedine a to poplatok za platby kartou :D
Stretla som sa s tym len raz. Za platbu v hotovosti bola 10% zlava. Ale uz vsade v malych obchodoch platim v hotovosti. Vo velkych kartou
Kedže podnikáme, stretávam sa s ňou denne. A áno, tiež mnohé veci zvažujeme. Nie len kvôli transakčnej dani, ale aj kvôli iným polenám, ktoré hádžu pod nohy. A ako zákazník rada podporím platbou v hotovosti. Nestretla som sa (zatiaľ) s tým, že by to niekto od mňa vyžadoval. Robím to sama od seba. Tak ako rada podporím dobrou recenziou, milým slovom, prezdieľaním na soc. sieťach apod.
@wolf_ tiez tak, vo velkych obchdoch nema vyznam hotovost vytahovat a v malych to robievam aj tak roky :DD
@wolf_ určite. A všetko vždy priznal že. Či v minulosti alebo teraz. No dobre. Nepracovala som u jedného zamestnávateľa, každý vie ako to funguje.
Platím kartou na 99% a nemám problém.
@bosorkabb veď to je tvoje rozhodnutie akým spôsobom platíš, to je úplne v poriadku 🙂 .... možno "každý vie ako to funguje", ale skôr asi len zvonku a nikdy si to nevyskúšal. Tá mentalita ako "každý určite odrb*va" ide mimo mňa.
Platím tak, ako doteraz. A keďže nenosím hotovosť, tak 99% len kartou. Aj v malých obchodoch. Jedine, ak ma dopredu upozornia, že platba možná len v hotovosti, nie až pri platbe - to mi dáva možnosť rozhodnúť sa, či chcem, či nechcem platiť v hotovosti. A väčšinou hľadám najbližší bankomat.
Ak však pri transakčnej dani 0,4% z transakcie vie dať niekto 10% zľavu a má tam ešte dostatočnú maržu, aby na tom zarobil, nevidím dôvod vyhovieť, lebo evidentne to nebude kvôli likvidačnému nárastu poplatku. Samozrejme, transakčnú daň považujem za totálnu blbosť a nesúhlasím s ňou.
@bosorkabb veď to je tvoje rozhodnutie akým spôsobom platíš, to je úplne v poriadku 🙂 .... možno "každý vie ako to funguje", ale skôr asi len zvonku a nikdy si to nevyskúšal. Tá mentalita ako "každý určite odrb*va" ide mimo mňa.
@wolf_ ja som podnikala, aj som pracovala pre podnikateľov, riešila faktúry, vyplácala dodávateľov a tak podobne.
Čiže u mňa žiadne zvonku neplatí.
@wolf_ ja som podnikala, aj som pracovala pre podnikateľov, riešila faktúry, vyplácala dodávateľov a tak podobne.
Čiže u mňa žiadne zvonku neplatí.
@bosorkabb nebolo to myslené vyslovene na teba, tak všeobecne, že ľudia radi komentujú aj keď do vecí nevidia. V každom prípade, každý asi tak nejak súdi podľa seba. Ja si neviem predstaviť ani neblokovať, ani robiť nejaké "čachry-machry" v účtovníctve (vlastne to ani neviem nejak konkrétne pomenovať, že čo presne🙈😂).... ani dávať 10% zľavu lebo hotovosť - to dajak matematicky nesedí 🤔
Stahuje mi to kazdy den z firemnych uctov. Poplacem si a idem dalej
@bosorkabb nebolo to myslené vyslovene na teba, tak všeobecne, že ľudia radi komentujú aj keď do vecí nevidia. V každom prípade, každý asi tak nejak súdi podľa seba. Ja si neviem predstaviť ani neblokovať, ani robiť nejaké "čachry-machry" v účtovníctve (vlastne to ani neviem nejak konkrétne pomenovať, že čo presne🙈😂).... ani dávať 10% zľavu lebo hotovosť - to dajak matematicky nesedí 🤔
@wolf_ na to majú dobrého účtovníka predsa. Teda mimo iného.
@wolf_ na to majú dobrého účtovníka predsa. Teda mimo iného.
@bosorkabb určite.. ja chápem a viem, že v mnohých prípadoch to tak je. Netvárim sa, že sa tu nič také nedeje, ale rovnako sa odmietam tváriť, že je to norma a fungujú tak všetci. Lebo proste nie. Či to fakt už sú "podnikatelia-neodrb*vači" ako jednorožce, že neveríme, že existujú? Smutné 🤔
@bosorkabb určite.. ja chápem a viem, že v mnohých prípadoch to tak je. Netvárim sa, že sa tu nič také nedeje, ale rovnako sa odmietam tváriť, že je to norma a fungujú tak všetci. Lebo proste nie. Či to fakt už sú "podnikatelia-neodrb*vači" ako jednorožce, že neveríme, že existujú? Smutné 🤔
@wolf_ úprimne úplne poctivého poznám až jedného.
Ale sme mimo tému už.
Celá tá daň je proste na hlavu. Ale to kopec vecí v tejto krajine.
este si sa s nou realne nestretla, to ze mas doniest hotovost nie je stret s transakcnou danou.
popravde nechapem celkom podnikatelov robiacich to co opisuje
@rude_baby , to je len opicenie sa po nejakych par ludoch, co toto zaviedli z recesie, aby "neplatili dan ficovi", lebo realne ak to poratate, ta obchodnicka (za predpokladu ze ten prijem vobec PRIZNALA) tym prisla o vyssiu sumu ako je trans.dan :D
Napr ja mam velmi citlivu firmu na tuto dan,vysokoobratova s relativne nizkou marzou, ceny zvysovat nevieme, inak si ludia nakupia bez dane.. cez allegro napriklad? z ciech? z eshopov kade tade, alebo podpultovo u znameho? :DD dodavatelia co mali slovenske ucty ale su zo zahranicia, vsetci ucty zrusili napriklad a tym padom im platime na zahranicne ucty. Dodavatelov je vela, sumy su do 10t eur za obchod = plati sa TD tvrdo % :DDD kolko uvidi sa v july... moj chlap as hada so mnou ze som zle ratala a bude to podla neho 1/3 z toho co som porata :DD ok.. ja sa chystam ujst ked to stiahnu z uctu niekam na vylet, kym vypeni :DD
je to somarina, doplatia na to jedine firmy, najma tie co uz dane platia. Prepacte za vyraz, ale maly zivnostnik s par fakturkami, ktoremu ak aj predava tovar, vysype dodavatel par krabic z auta v hotovosti, na tom neskrachuje :D velke firmy neberu od nas peniaze za tovar v hotovosti, aby mi ta hotovost od zakaznika na nieco bola, vacsinou aj tak ju musim ist pekne vlozit na ucet. Usetri sa jedine a to poplatok za platby kartou :D
@simca06022011 pozri, mne je srdečne jedno, či to predávajúca priznala, lebo hneď keď túto daň zaviedli, bolo jasné, že tým podporia akurát tak šedú ekonomiku...🤷
Ako je to z eshopom, ak odstúpim od zmluvy a vrátim tovar, poštovné za vrátenie tovaru si musím platiť sám a eshop mi na účet vráti zaplatené peniaze.
Môže mi odpočítať poplatok za transakčnú daň, alebo má tú daň zaplatiť eshop a byť v strate?
Nezarobil nič, obchod sa neuskutočnil a z toho neurobeného obchodu zaplatí transakčnú daň. Má potom banku žiadať o výnimku na tú jednu transakciu že to bolo vrátenie platby aby sa daň nepočítala? Alebo sa má s nespravodlivosťou zmieriť?
Ako je to z eshopom, ak odstúpim od zmluvy a vrátim tovar, poštovné za vrátenie tovaru si musím platiť sám a eshop mi na účet vráti zaplatené peniaze.
Môže mi odpočítať poplatok za transakčnú daň, alebo má tú daň zaplatiť eshop a byť v strate?
Nezarobil nič, obchod sa neuskutočnil a z toho neurobeného obchodu zaplatí transakčnú daň. Má potom banku žiadať o výnimku na tú jednu transakciu že to bolo vrátenie platby aby sa daň nepočítala? Alebo sa má s nespravodlivosťou zmieriť?
@maranco e shop ti musi vrazit cele peniaze, vratane postovnrho, ktore si zaplstil, resp. ti musia vratit najnizsiu formu postovnrjo, ktore maju v ponuke. Transakcnu dan ti strhnut nemozu. Ak sa teda bavime o vrateni v zakonnej lehote. Cize pri vrateni tovaru dtracaju dva krat. Do konca marca to bolo len postovne. Od aprila z vratenych penazi im banka zraza aj TD, cize straca druhy krat. Smutne. Banka mu dan odpustit nemoze, je to len "sprostredkovatel" medzi podnikatelom a financnou spravou. Nrspravodlivost, drzost, bezocivost. I ked poznam aj stavnatejsie vyrazy.
Ja platím všade kartou a žiaľ budem musieť začať ignorovať podniky, kde sa nedá platiť kartou. Ja chápem ich krok, ale ja nemôžem mať hotovosť. Keď mám hotovost míňam sa mi peniaze rozkotúlajú ani neviem kde a ako. Zatiaľčo kartou hneď vidím všetko rozpísané a mám presný prehľad a krásne ušetrím
To iste sa mi stalo v malych lokalnych potravinach. Pri 9€ platbe a vytahovani karty sa ma pani predavacka spytala ci nemam hotovost. Vraciame sa o 20 rokov spat, ach jaj.
Malé obchody aj preto žiadajú platiť v hotovosti, pretože banky zdvihli % ktoré berú obchodníkom keď u nich niekto zaplatí kartou.Napr.ja robím v malom obchode na dedine, kartou sa dá platiť nad 10€ pretože banka si z každej platby berie 1.8% Hypermarketom vraj berú len 0.8 ale ci je to pravda, neviem, to s tým hypermarketom

Zatiaľ som nikde,kde som doteraz mohla platiť kartou nemusela platiť hotovosťou.