icon

Ako pomôcť dcére s bývaním a hypotékou?

7. máj 2026

V úvode poprosím o slušnú diskusiu bez zavzdušňovania a zloby.
Anonymne píšem zo zjavných dôvodov, som normálna osoba, nie trol.

K téme:
Mám dcéru, bola prváčka na vš, nebavilo ju to, odišla ešte počas zimného semestra, teraz má podané dve iné prihlášky, takže to vyzerá, že bude študentka od septembra. Teraz pracuje, zarobí cca 1500-2500 eur na ruku, nie je to oficiálne zamestnanie a pre rýpačov nerobí ani v bordeli, ale v kasíne.
Bývame v okresnom meste na západe a máme v podstate tri možnosti, čo jej ponúknuť, ale chce byť samostatná a má aj argumenty, rozumné, prečo to nechce.
Pozerá si prenájmy, ale ceny sú aké sú a podnájom odmieta. Chce byť sama.
No a tu mi napadá a aj jej. Či ísť no nájmu a platiť niekomu, alebo počkať cca pol roka, to by sme ju zamestnali u nás vo firme, dali jej vysoký plat, aby jej vyšla hypotéka. Cca 20 tisíc má už teraz ušetrené a za pol roka by vedela ušetriť ešte niečo a my by sme jej prispeli na tých 20%, čo potrebuje v hotovosti na novostavbu, ktoré stoja od 220000 aj s parkovaním. Išli by ste do toho? Alebo by ste ju poslali do prenájmu alebo by ste jej povedali buď zoberieš náš byt alebo si rob čo chceš a s nami nerátaj? Čo vám príde najlepšie riešenie? Do iného mesta ísť nechce a ja ju mám rada nablízku.

anonym_7d6f5f
7. máj 2026

Autorka na začiatku píše: Mám dcéru. Nie máme. Dcéra je staršia, píše že ostatné deti sú malé. Možno má iného otca a autorkin terajší muž nie je jej otec. To by vysvetľovalo to sťahovanie sa preč, a to že muž nechce použiť peniaze z jeho bytu na jej bývanie. Môžem sa mýliť ale je to možnosť 😁

anonym_5ff7c0
7. máj 2026

A asi som to nepochopila. Ked ma ist studovat od septembra, kto bude platit hypoteku??

anonym_c99aec
7. máj 2026

Mne to pride,ze muz to ani neriesi a chce mladu nechat nech "dospeje" sama. Ale pani chce dceruske pomahat aj ked to bude v konecnom dosledku skor na skodu. Ked vie usetrit tak nech si odlozi a kupi byt za 2 roky. Treba ju nechat nech si aj vyskusa ake to je sama teda zit a platit za zivot a nie,ze sa bude spoliehat....ak bude najhorsie maminka doplati... Uvidite,ze to bola chyba ale v konecnom dosledku ztale su to vase peniaze a rozhodnutie. A realne ked by ste ju zamestnali na pol roka tak jrcite by ziadna banka neriesila ci je to ucelove...otazky su uplne inde. Co nastane ked jej to schvalia a nebude vediet splacat? A kopec dalsich. Vsak ked ste podnikatelia tak rozmyslajte rozumne a naucte to aj dceru. Pretoze co lahko ziska si vazit nebude tak ako ked si to realne "odmaka" a zasluzi. Skusenosti sa nededia ale ziskavaju skusenostami a casom.

anonym_d86545
7. máj 2026

@anonym_autor absolútne nechápem, píšeš sama proti sebe nelogicky citujem:

"zarobí cca 1500-2500 eur na ruku, nie je to oficiálne zamestnanie a pre rýpačov nerobí ani v bordeli, ale v kasíne"

-urcite ju kasíno zamestnalo načierno, určite, toto rozprávaj babke dakde na lazoch čo nevyšla 50 rokov z rodnej obce...

"by sme ju zamestnali u nás vo firme, dali jej vysoký plat"

-a tu tvoj príbeh končí, tak prečo neurobíte teraz?

Ak máte firmu a zabehnutú, vybavíte logicky hypotéku na ňu, ďalší trolling...

kp7333
7. máj 2026

Neries za nu, urobis jej tym medvediu sluzbu. Aka bude jej motivacia dostudovat, ked uz bude mat byt a pracu na plny uvazok (hoc nelegalnu)? Nechala by som ju byvat u vas, kym nedostuduje a nenajde si normalne zamestnanie. Potom moze riesit byvanie - ci uz s vasou pomocou alebo bez nej.

kicsilenka2
7. máj 2026
@anonym_de6f11

@anonym_autor za mna (vdaka moznostiam) by som skor podporil (v rozumnej miere) nakup noveho bytu podla zelania dietata (a moznosti dietata)... nech ma naozaj "vlastne"... Lebo ked das jeden z vasich bytov, stale tam bude take visiet vo vzduchu, ze "dostala si nas byt"

@anonym_de6f11 absolútne súhlasím

anonym_a10ac2
7. máj 2026

20 rocna tiez nemusi mat hned vsetko. Aj ked vidim ze autorka sa citi ze ak jej nekupi hned supernovostavbu tak dovi. Za mna to nie je normalne.

Bezne v 20tke mladi ludia ktori pracuju a riesia uz do buducna vlastne byvanie (co nemaju bohatych rodicov co nakupuju detickam) to robia tak, ze sa normalne zamestnaju (nie na ruku cierne prace), osamostatnia sa (zdielana izba, hoci tuto slecna je navela a chce byt odzaciatku sama v byte tak smola), dosetria zatial a po par rokoch vezmu hypo k nasetrenemu zakladu. Ak nemaju dostatok, este aj spotrebak vezmu na dorovnanie.
A sme tu, zijeme, mame svoje rodiny, poctivo splacame, a sme radi ze sme poctivou pracou s obycajnymi platmi dosiahli aj vlastne byvanie a rodiny, aj ked rodicia nemali na to aby nam nakupovali byty, domy, a vo firme nam platili vysoke odvody akkoze zamestnavali nas.

Z dievcata si na najlepsej ceste vychovat neschopnu zenu, ktorej nie je nic dobre. Ani starsi byt nie je dobry, ani zdielane byvanie... Ved ju nechaj nech sa trochu posnazi a pricini o svoje buduce "stastie" aj sama a nieco si zacne budovat postupne...

anonym_29e737
7. máj 2026

Navrhujem sa spytat dcery co chce ona, ako si predstavuje byvanie v najblissich x rokoch, z coho a ako si ho chce financovat …predpokladam ze pokial bude studovat a byvat u vas ma to zadarmo

anonym_d97a18
7. máj 2026

@anonym_autor a kto bude potom splácať tu hypotéku, keď bude slečna od septembra študovať?

autor
7. máj 2026
@anonym_7d6f5f

Autorka na začiatku píše: Mám dcéru. Nie máme. Dcéra je staršia, píše že ostatné deti sú malé. Možno má iného otca a autorkin terajší muž nie je jej otec. To by vysvetľovalo to sťahovanie sa preč, a to že muž nechce použiť peniaze z jeho bytu na jej bývanie. Môžem sa mýliť ale je to možnosť 😁

@anonym_7d6f5f 😂 milujem tieto konikovske dohady. Daj ešte niečo 😂

autor
7. máj 2026
@anonym_70d7b8

@anonym_autor a kvoli comu chce vlastne byvat sama?

@anonym_70d7b8 kvôli samostatnosti

autor
7. máj 2026
@anonym_d97a18

@anonym_autor a kto bude potom splácať tu hypotéku, keď bude slečna od septembra študovať?

@anonym_d97a18 planuje robiť po večeroch

autor
7. máj 2026
@anonym_a10ac2

20 rocna tiez nemusi mat hned vsetko. Aj ked vidim ze autorka sa citi ze ak jej nekupi hned supernovostavbu tak dovi. Za mna to nie je normalne.

Bezne v 20tke mladi ludia ktori pracuju a riesia uz do buducna vlastne byvanie (co nemaju bohatych rodicov co nakupuju detickam) to robia tak, ze sa normalne zamestnaju (nie na ruku cierne prace), osamostatnia sa (zdielana izba, hoci tuto slecna je navela a chce byt odzaciatku sama v byte tak smola), dosetria zatial a po par rokoch vezmu hypo k nasetrenemu zakladu. Ak nemaju dostatok, este aj spotrebak vezmu na dorovnanie.
A sme tu, zijeme, mame svoje rodiny, poctivo splacame, a sme radi ze sme poctivou pracou s obycajnymi platmi dosiahli aj vlastne byvanie a rodiny, aj ked rodicia nemali na to aby nam nakupovali byty, domy, a vo firme nam platili vysoke odvody akkoze zamestnavali nas.

Z dievcata si na najlepsej ceste vychovat neschopnu zenu, ktorej nie je nic dobre. Ani starsi byt nie je dobry, ani zdielane byvanie... Ved ju nechaj nech sa trochu posnazi a pricini o svoje buduce "stastie" aj sama a nieco si zacne budovat postupne...

@anonym_a10ac2 nám rodicia tiež pomohli a nie sme neschopní. Ona si vie odriekať aj tvrdo pracovať.

autor
7. máj 2026
@anonym_29e737

Navrhujem sa spytat dcery co chce ona, ako si predstavuje byvanie v najblissich x rokoch, z coho a ako si ho chce financovat …predpokladam ze pokial bude studovat a byvat u vas ma to zadarmo

@anonym_29e737 ona s tým začala

autor
7. máj 2026
@anonym_5ff7c0

@sasa1310 Ja by som sa tiez prilis neangazovala. Skola ju nebavila, pojde na dalsiu, co ak ju nebude bavit aj ta? Skola c.3.? Netreba davat detom vsetko. Davat dcere v 20ke nehnutelnost je podla mna presne ten priklad, co narobi viac skody, ako uzitku.

@anonym_5ff7c0 veď my nechceme dávať, my chceme pomôcť

mojusko555
7. máj 2026

@anonym_autor napiste m sukromnu spravu, riesili sme polroka dozadu to iste.

anonym_5ff7c0
7. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Trochu nerealne. Aby by som ratala s tym, ze hypo ostane na vas🙂

simca06022011
7. máj 2026

@anonym_autor asi by som bola za divnu, nekupovala by som jej byt. Chce sa osamostatnit, tak nech to urobi sama. Na cierno mat prijem, hypo nedostane, v casine do kedy bude robit? kolko bude zarabat o 3-4-5r..? ja osobne by som jej dala moznost, urobit si samostatne byvanie v tom vasom dome ako vravi manzel, alebo ak mate taky byt ktory jej viete prenajat, tak nech sa on stara, plati si tam veci okolo toho a byvala by tam. Nic by som jej nekupovala, neprepisovala. Ak sa 20r dame nepaci starsi byt, a musi novostavbu, tak duplom. Skromnost dnes ludoch chyba, my sme boli radi ze sme byvali :DD byt sme si prerobili ako sme chceli.. a popravde, novostavba kde sme byvali bola o 1000% horsia ako starsi byt v bytovke ktory sme obyvali neskor. Nehnutelnost si vy nechajte ak ju budete kupovat. Ona.. raz si kupi svoju, raz si zalozi rodinu a bude sa stahovat do vacsieho, mozno. Za mna je mlada a neskusena, chce byt sama, pomozte jej napr tym, ze date jej moznost byvat za normalne naklady vo vasom. Ak bude chodit do skoly, prispejete jej na zivot a luxus? nuz bude sa musiet nejak naucit fungovat.

autor
7. máj 2026
@anonym_5ff7c0

@sasa1310 Ja by som sa tiez prilis neangazovala. Skola ju nebavila, pojde na dalsiu, co ak ju nebude bavit aj ta? Skola c.3.? Netreba davat detom vsetko. Davat dcere v 20ke nehnutelnost je podla mna presne ten priklad, co narobi viac skody, ako uzitku.

@anonym_5ff7c0 ja som tiež nebola spokojná na prvej škole, dokončila som až druhú, náročnejšiu a nakoniec aj keby som ju nemala, nič by sa nestalo. Takže ak nebude mať školu, nič sa nestane, bude pracovať s nami a neskôr to preberie.

autor
7. máj 2026
@simca06022011

@anonym_autor asi by som bola za divnu, nekupovala by som jej byt. Chce sa osamostatnit, tak nech to urobi sama. Na cierno mat prijem, hypo nedostane, v casine do kedy bude robit? kolko bude zarabat o 3-4-5r..? ja osobne by som jej dala moznost, urobit si samostatne byvanie v tom vasom dome ako vravi manzel, alebo ak mate taky byt ktory jej viete prenajat, tak nech sa on stara, plati si tam veci okolo toho a byvala by tam. Nic by som jej nekupovala, neprepisovala. Ak sa 20r dame nepaci starsi byt, a musi novostavbu, tak duplom. Skromnost dnes ludoch chyba, my sme boli radi ze sme byvali :DD byt sme si prerobili ako sme chceli.. a popravde, novostavba kde sme byvali bola o 1000% horsia ako starsi byt v bytovke ktory sme obyvali neskor. Nehnutelnost si vy nechajte ak ju budete kupovat. Ona.. raz si kupi svoju, raz si zalozi rodinu a bude sa stahovat do vacsieho, mozno. Za mna je mlada a neskusena, chce byt sama, pomozte jej napr tym, ze date jej moznost byvat za normalne naklady vo vasom. Ak bude chodit do skoly, prispejete jej na zivot a luxus? nuz bude sa musiet nejak naucit fungovat.

@simca06022011 toto je naozaj škaredý byť v zlej lokalite. Aj by som sa tam bála o ňu asi.

kitycat
7. máj 2026

A ako chce realne splacat tu hypoteku ked sa vrati na denne studium?

Nech sa zamestna riadne, ak jej to tam vyhovuje a v banke dokladuje realny prijem. Nie ten vas ucelovy... ci z coho mala platit tie splatky ked ju vy po fiktivnom zamestnani aj fiktivne vyhodite?

Dalsie, ak chce byt samostatna, tak nech ide do toho skaredeho bytu v blbej lokalite (hlavne ze je preboha) a nech skusi ten zivot, ked treba platit uz len tie naklady na byvanie, stravu a cestovat z A do B. Popritoˇ nech dalej setri. Vy jej kludne pomozte, ved to je krasne, ale ssi jej splatky popri skole nebudete pokryvat?

anonym_568d50
7. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_5ff7c0 ja som tiež nebola spokojná na prvej škole, dokončila som až druhú, náročnejšiu a nakoniec aj keby som ju nemala, nič by sa nestalo. Takže ak nebude mať školu, nič sa nestane, bude pracovať s nami a neskôr to preberie.

@anonym_autor ty si fakt benevolentna

simca06022011
7. máj 2026
@anonym_autor

@simca06022011 toto je naozaj škaredý byť v zlej lokalite. Aj by som sa tam bála o ňu asi.

@anonym_autor ale neprehanaj, v sr ziadne geta nemame :DD a ked je tak skaredy, nechapem na co ho drzite
myslim, ze silou mocou chces jej vyhoviet, muz je nohami na zemi a ty by si dcere utekala byvanie kupovat... lebo chce byt "sama". Nie este v jej pripade na to cas nedozrel, planuje ist na skolu, studovat, tak nech zije studentsky zivot trosku. To uz samo o sebe nebude lacne jej pomahat, a nie este platit napr za nu hypo, lebo nie, studentka si na riadnej skole popri praci nezarobi na hypoteku a zivot.

strelkyna1
7. máj 2026

Nech si muz splni svoje sny, kupi si chatu a tou nech ruci dcere za hypoteku + zamestnajte ju na cierno uz teraz. V niektorych bankach stacia 3 mesiace odrobene a uz schvalia hypoteku, nebude potrebovat dcera ani 20 %, ked budete rucit inou nehnutelnostou (bytom/chatou). Pre istotu si najdite kvalitneho skuseneho poradcu, ktory Vam povie, ci by to banky povazovali za ucelove, ale myslim, ze aspon jednu banku najdete, v ktorej to prejde.

anonym_d97a18
7. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a čo za prácu plánuje robiť po večeroch 🤨

anonym_70d7b8
7. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_70d7b8 kvôli samostatnosti

@anonym_autor samostatna moze byt aj v spolocnej domacnosti s rodicmi alebo v druhej domacnosti pod jednou strechou, kedze mate tu moznost.
Co sa rata k samostatnosti? Sama si platit najom + energie? Tak sa na nejakej sume dohodnite. Sama si nakupovat, varit, prat, upratovat? To moze aj teraz. A predpokladam ze mobil, oblecenie, cestovne si uz teraz hradi sama. Co este potrebuje k samostatnosti?
Ci ozaj chce byt SAMA v byte? To je jej cielom? Tak si navzajom doma leziete na nervy?

anonym_5ff7c0
7. máj 2026
@simca06022011

@anonym_autor ale neprehanaj, v sr ziadne geta nemame :DD a ked je tak skaredy, nechapem na co ho drzite
myslim, ze silou mocou chces jej vyhoviet, muz je nohami na zemi a ty by si dcere utekala byvanie kupovat... lebo chce byt "sama". Nie este v jej pripade na to cas nedozrel, planuje ist na skolu, studovat, tak nech zije studentsky zivot trosku. To uz samo o sebe nebude lacne jej pomahat, a nie este platit napr za nu hypo, lebo nie, studentka si na riadnej skole popri praci nezarobi na hypoteku a zivot.

@simca06022011 No ten byt je asi v nejakej osade, inak si to neviem vysvetlit😃 podla mna to autorka prehana. Uplne sa az trasie, aby dcerenke kupila byt. A fakt neviem, z coho by dcera platila hypo. Ale autorka ma tunelove videnie.

123profil321
7. máj 2026
@anonym_c0b510

@anonym_autor
No, my by sme to ani neriešili. Mám taký pocit, že slečna by si mala najprv začať vážiť peniaze a vy sa jej snažíte dať všetko bez práce. Keď je podnájom drahý, nech ide do spoločného bývania. Keď sa jej nepáči škaredý byt, tak si musí priplatiť alebo znížiť nároky.
Naše deti bývali kade-tade a úprimne, ani ma to veľmi nezaujímalo. Viem, že jeden starší syn býval istý čas s frajerkou v garáži, lebo míňali peniaze na cestovanie po svete. Obidvaja pritom brigádovali popri škole. Teraz, keď bývajú vo vlastnom a majú hypotéky, je jasné, že im pomôžeme. Myslím si, že im to veľmi pomohlo a dnes vedia žiť v rámci svojho rozpočtu.
P.S.: A kedy chcú, môžu ísť aj s kamarátmi do nášho ďalšieho domu pri mori.

@anonym_70d7b8
@anonym_c0b510 súhlasím

123profil321
7. máj 2026
@sasa1310

@anonym_autor najlepšie riešenie pre ňu bude to, že si nasporí a zaobstará všetko sama. Lebo takto si neskôr nebude nič vážiť, keďže všetko dostane rovno na tácke od vás. Už je dospelá a treba ju nechať, nech si sama obstará aspoň časť bývania

@sasa1310 presne tak

123profil321
7. máj 2026
@anonym_4781a9

😟Som jedina, ktorej toto cele pride pritiahnute za vlasy? Naco je studentke vlastna nehnutelnost? Ako ju chce potom splacat? Pride mi, ze ma velke oci a absenciu akejkolvek kritickosti a vy tiez. Nebude mat sancu toto tahat ako studentka (ak sa bude chciet venovat riadne aj studiu..). Byt na jej mieste, usetrene peniaze investujem cez brokera, aby sa zhodnocovali. Teraz nech sa dostane na skolu, na aku chce, nech si odchodi aspon tie dva semestre, aby vedela, ci na studium ma ozaj predpoklady, bavi ju a zvlada ho a popritom nech skusi brigadovat a zarabat aspon taku sumu, aby si hypoteticky vladala platit hypo, energie, stravu… sama. Potom nech robi taketo vazne kroky.

@anonym_4781a9 nie, nie si sama. Tiež nechápem ako si to mladá predstavuje. Ja som popri VŠ pracovala na skrátený TPP, 20 hodín týždenne, stíhala som seminarky a učiť sa LTT, takmer som z toho vyhorela, školu som nedokončila. Plat som mala cca 300€ v čistom, bolo to 6 rokov dozadu, len 175€ z toho mi išlo na nájom.
A dnes mám dve práce, aby som si mohla dovoliť aspoň 2-izbový byt, a našetrila na poplatky okolo hypo. Naši síce povedali, že by som mohla na tých 20% založiť ich dom, ale ad jedna, mám dvoch súrodencov, ad dva, nechcem ísť do toho bez rezervy. Hlavne som si vedomá, že budem musieť makať v dvoch prácach kým časť nesplatím.

A rodičia aj mladá zabúdajú na to, že na hypo treba byť aspoň 6 mesiacov zamestnaný na TPP. A že tú hypo treba platiť... Aj energie, a poplatky. Jde na to vezme pri dennom štúdiu? Bude vyžmýkaná psychicky... Aj časovo...