Ako pomôcť dcére s bývaním a hypotékou?
V úvode poprosím o slušnú diskusiu bez zavzdušňovania a zloby.
Anonymne píšem zo zjavných dôvodov, som normálna osoba, nie trol.
K téme:
Mám dcéru, bola prváčka na vš, nebavilo ju to, odišla ešte počas zimného semestra, teraz má podané dve iné prihlášky, takže to vyzerá, že bude študentka od septembra. Teraz pracuje, zarobí cca 1500-2500 eur na ruku, nie je to oficiálne zamestnanie a pre rýpačov nerobí ani v bordeli, ale v kasíne.
Bývame v okresnom meste na západe a máme v podstate tri možnosti, čo jej ponúknuť, ale chce byť samostatná a má aj argumenty, rozumné, prečo to nechce.
Pozerá si prenájmy, ale ceny sú aké sú a podnájom odmieta. Chce byť sama.
No a tu mi napadá a aj jej. Či ísť no nájmu a platiť niekomu, alebo počkať cca pol roka, to by sme ju zamestnali u nás vo firme, dali jej vysoký plat, aby jej vyšla hypotéka. Cca 20 tisíc má už teraz ušetrené a za pol roka by vedela ušetriť ešte niečo a my by sme jej prispeli na tých 20%, čo potrebuje v hotovosti na novostavbu, ktoré stoja od 220000 aj s parkovaním. Išli by ste do toho? Alebo by ste ju poslali do prenájmu alebo by ste jej povedali buď zoberieš náš byt alebo si rob čo chceš a s nami nerátaj? Čo vám príde najlepšie riešenie? Do iného mesta ísť nechce a ja ju mám rada nablízku.
@anonym_autor absolútne nechápem, píšeš sama proti sebe nelogicky citujem:
"zarobí cca 1500-2500 eur na ruku, nie je to oficiálne zamestnanie a pre rýpačov nerobí ani v bordeli, ale v kasíne"
-urcite ju kasíno zamestnalo načierno, určite, toto rozprávaj babke dakde na lazoch čo nevyšla 50 rokov z rodnej obce...
"by sme ju zamestnali u nás vo firme, dali jej vysoký plat"
-a tu tvoj príbeh končí, tak prečo neurobíte teraz?
Ak máte firmu a zabehnutú, vybavíte logicky hypotéku na ňu, ďalší trolling...
@anonym_d86545 lebo dcéra má zrejme zmluvu minimálku a 20 hod týždnne a peniaze má n ruku. A vo svojej firme by jej dali len krásne napísanú zmluvy a zaplatili tomu odpovedajúce odvody a inak by tam ani nepracovala ani nič nemala. A to by oni preplatili ...
Nechajte ju doma byvat,nech plati min.a nech si hlavne setri a uci sa.To jej lepsie pomozete.
to je zbytočné, preplatíte na odvodoch. Môžete jej pomôcť aj tak - ak máte dobrý obrat vo firme a nerobíte si daňové na nulu, môžete vstúpiť do hypotéky s ňou ako spoludlžník, bude sa vám počítať príjem z vášho obratu + jej príjmu z kasína (to nevadí, že zarobí minimálku na papier).
Keď som si po VŠ kupovala prvý byt, mamka mi šla za spoludlžníka a posudzoval sa jej aj môj príjem. Neskôr som refinancovala a mamku sme vyhodili z hypotéky (po 2 rokoch cca). Ak dcére nevadí, že budete spoludlžník tak choďte do toho. Nečakajte, ešte tie ceny bytov porastú tento rok.
Banka vám vie dať až 90% LTV, treba sa opýtať, len úrok je tam vždy vyšší než pri 80% LTV.
@anonym_autor
@anonym_bb13d5 suhlasim, dobry napad. Plus manzel nech ten byt aspon prenajme, aj to jej moze pomoct so splatkami, alebo jej to odkladajte.
A urcite nech nejde do najmu. Idem kvazi proti sebe, my prenajimame byty, ale ak je moznost, vzdy radaej splacat svoje ako cudzie. A inak ceny su este vyssie ako boli pred 20 mesiacmi ide to brutal hore, ssi by som necakala. Som zvedava, ci za bublina raz praskne a ceny bytov klesnu. Ale zatial to tak absolutne nevyzera
@anonym_29e737 ona s tým začala
@anonym_autor a co teda navhla? Podvod s fiktivne vysokym prijmom, dalsia vysoka skola takze ostane bez prijmu?
@anonym_autor a co teda navhla? Podvod s fiktivne vysokym prijmom, dalsia vysoka skola takze ostane bez prijmu?
@stormie ona chce nájom. To mne príde, ako vyhadzovanie peňazí, keď môže byť v našom alebo svojom.
@anonym_497c88 najom je lacnejší ako vlastne bývanie po započítaní všetkých nákladov
@misanthropicdann napisala som ako to mam ja. Najom je drahsi a na konci nemas nic. Ak ratas aj uroky banky tak ani v tom.pripade nie pretoze napriklad za 10 rokov stupne cena nehnutelnosti v mojom pripade o + 70% . Cize napriklad kupa 100 tis za 10 rokov predaj 170 tis.
@stormie ona chce nájom. To mne príde, ako vyhadzovanie peňazí, keď môže byť v našom alebo svojom.
@anonym_autor sama pises ze vas byt je v źej lokalite - to ju tam chces nasilu poslat byvat? A na svoj byt nema a pokial pojde na vysoku, tak ani nebude mat z coho splacat hypoteku, mozno ano na najom nebude mat a vrati sa domov. Ides hlavou proti muru, nechaj ju zit vlastny zivot, skusit a mozno aj nechat popalit sa
@anonym_autor sama pises ze vas byt je v źej lokalite - to ju tam chces nasilu poslat byvat? A na svoj byt nema a pokial pojde na vysoku, tak ani nebude mat z coho splacat hypoteku, mozno ano na najom nebude mat a vrati sa domov. Ides hlavou proti muru, nechaj ju zit vlastny zivot, skusit a mozno aj nechat popalit sa
@stormie no veď to riešim. Že možností veľa, ale žiadna nevyzerá dokonale. Neriešim za ňu, len chcem pomôcť. To je myslím u rodičov normálne.
@anonym_78612a
@anonym_de6f11 ja mám len obavy, či to bude vládať platiť, keď pôjde do školy a či kým to splatí za 30 rokov, či to bude mať hodnotu
@anonym_autor čo či bude mať hodnotu? 30 ročný byť? Alebo tento váš starý a škaredý? Oba budú mať hodnotu aj o 30 rokov. Zatiaľ sa 100 ročné domy nebúrajú. Prvé paneláky v našom meste majú 60 rokov a kupujú sa.
@anonym_autor len mi napadlo, ze sa nebude ziadna banka pekne pozerat na ucelove zamestnanie v rodinnej firme
@anonym_autor len mi napadlo, ze sa nebude ziadna banka pekne pozerat na ucelove zamestnanie v rodinnej firme
@stanislavicenka áno, toto tu už riešili. Zbehnem do banky a spýtam sa našej bankárky
Moj syn studuje tazku skolu, ma 25 rokov a nasa pomoc je taka, ze mu platime vydavky a nemusi brigadovat. To tiez nema kazdy. V podnajme v BA su 4 chalani, on je spokojny a ked bude zarabat sam, tak sa posunie dalej. 20 rocna studentka nepotrebuje vlastnit novostavbu. Ak nebude zvladat pracovat popri skole / podla narocnosti studia, bude to na vas. Nic jej neutecie, nech ma najskor vzdelanie. Podnajom v case studia je vhodne riesenie. A este raz opakujem, fiktivne zamestnanie banka neakceptuje, hoci tu zaznelo, ze blbost, tak ver, ze je to tak. Aby ste nezaplatili vysoke odvody zbytocne. To by vela ludi takto spekulovalo.
Moj syn studuje tazku skolu, ma 25 rokov a nasa pomoc je taka, ze mu platime vydavky a nemusi brigadovat. To tiez nema kazdy. V podnajme v BA su 4 chalani, on je spokojny a ked bude zarabat sam, tak sa posunie dalej. 20 rocna studentka nepotrebuje vlastnit novostavbu. Ak nebude zvladat pracovat popri skole / podla narocnosti studia, bude to na vas. Nic jej neutecie, nech ma najskor vzdelanie. Podnajom v case studia je vhodne riesenie. A este raz opakujem, fiktivne zamestnanie banka neakceptuje, hoci tu zaznelo, ze blbost, tak ver, ze je to tak. Aby ste nezaplatili vysoke odvody zbytocne. To by vela ludi takto spekulovalo.
@la_dolce_vita ona chce len ľahkú školu, nejaký manažment, žiadna medina ani právo ani technika
Ceny nehnuteľností klesať nebudú takže ja by som osobne bola za kúpu pokiaľ na to máte možnosti a je to podľa mňa veľmi vzácne že poskytujete dcére takúto možnosť ju podporiť s jej bývaním a celkovo budúcnosťou 🍀😌 tu môžete nájsť návod ako časom ušetriť na hypotéke: https://www.financnyarchitekt.sk/kalkulacka-hyp...
Ceny nehnuteľností klesať nebudú takže ja by som osobne bola za kúpu pokiaľ na to máte možnosti a je to podľa mňa veľmi vzácne že poskytujete dcére takúto možnosť ju podporiť s jej bývaním a celkovo budúcnosťou 🍀😌 tu môžete nájsť návod ako časom ušetriť na hypotéke: https://www.financnyarchitekt.sk/kalkulacka-hyp...
@nikushqa_rk toto je zaujímavé. Ďakujem
@stanislavicenka banke je to uplne jedno, skor pozrie do historie ako dlho ten vyssi prijem pobera. Ak 2-3m nemusi to akceptovat ako stabilny prijem.
Nazov firmy tiez banku nezaujima.
@anonym_a10ac2 nám rodicia tiež pomohli a nie sme neschopní. Ona si vie odriekať aj tvrdo pracovať.
@anonym_autor My sme tiež pomáhali synovi zabezpečiť bývanie, lebo som nechcela, aby mal veľkú hypotéku, na dlhé roky, nie preto, že je neschopný.
@stanislavicenka banke je to uplne jedno, skor pozrie do historie ako dlho ten vyssi prijem pobera. Ak 2-3m nemusi to akceptovat ako stabilny prijem.
Nazov firmy tiez banku nezaujima.
@natalka13 Niektoré banky pozerajú príjem za 6 mesiacov, niektoré aj rok, skôr názov firmy, kde je zamestnaný nie je až tak dôležitý.
@anonym_70d7b8 kvôli samostatnosti
@anonym_autor ale ona samostatná nie je. Cize ďalšia co chce bývať sama, ale nemá na to. Zarobí síce 2500€, ale to je na čierno, takže ju treba este fiktívne zamestnať. Akože pokial ty nie si troll, tak si neschopná matka
@anonym_autor ale ona samostatná nie je. Cize ďalšia co chce bývať sama, ale nemá na to. Zarobí síce 2500€, ale to je na čierno, takže ju treba este fiktívne zamestnať. Akože pokial ty nie si troll, tak si neschopná matka
@anonym_e7190b ďakujem 😘
@anonym_d97a18 planuje robiť po večeroch
@anonym_autor ano, ano, v tom kasíne, co? Poznala som jednu babu od nás zo sídliska, co takto "robila" v kasíne. To, čo tam ale robila naozaj nemalo s pracovnou náplňou co prezentovala oficiálne nič spoločné
@anonym_autor a čo za prácu plánuje robiť po večeroch 🤨
@anonym_d97a18 no akože v tom Kasíne. Za 2500 na čierno 🙈
@anonym_autor ano, ano, v tom kasíne, co? Poznala som jednu babu od nás zo sídliska, co takto "robila" v kasíne. To, čo tam ale robila naozaj nemalo s pracovnou náplňou co prezentovala oficiálne nič spoločné
@anonym_e7190b keďže je krupierka, je ju vidieť skoro celý čas na place. Žiadne "robila" 🤦♀️
A nemohli by ste ten škaredý byt predať a kúpiť alebo doložiť z toho na lepší byt? Aby si nemusela brat vysokú hypotéku ?
Úprimne isla by som jednoznačne do hypotéky ako platiť hypotéku inému .. a toho by som sa nebála že byt nebude mať hodnotu. Nehnuteľnosť ju vždy bude mať.
@candii vyššie píšem, že to nie je možné
@anonym_4781a9 nie, nie si sama. Tiež nechápem ako si to mladá predstavuje. Ja som popri VŠ pracovala na skrátený TPP, 20 hodín týždenne, stíhala som seminarky a učiť sa LTT, takmer som z toho vyhorela, školu som nedokončila. Plat som mala cca 300€ v čistom, bolo to 6 rokov dozadu, len 175€ z toho mi išlo na nájom.
A dnes mám dve práce, aby som si mohla dovoliť aspoň 2-izbový byt, a našetrila na poplatky okolo hypo. Naši síce povedali, že by som mohla na tých 20% založiť ich dom, ale ad jedna, mám dvoch súrodencov, ad dva, nechcem ísť do toho bez rezervy. Hlavne som si vedomá, že budem musieť makať v dvoch prácach kým časť nesplatím.
A rodičia aj mladá zabúdajú na to, že na hypo treba byť aspoň 6 mesiacov zamestnaný na TPP. A že tú hypo treba platiť... Aj energie, a poplatky. Jde na to vezme pri dennom štúdiu? Bude vyžmýkaná psychicky... Aj časovo...
@123profil321 podľa mňa by tu hypo potom aj tak platili za ňu. Tak nechápem, prečo si ju rovno nevezmu oni a neplatia ti za nu. A mladá sa môže hrať aká je nezávislá. Zo školy pokial chce po večeroch "robit" aj tak nič nebude. Za mna chce ten byt na pelesenie sa.
@anonym_autor tak nech ide do nájmu. evidentne nechce bývať s vami.
No prečo asi
@anonym_e7190b keďže je krupierka, je ju vidieť skoro celý čas na place. Žiadne "robila" 🤦♀️
@anonym_autor vsak aj táto bola istý čas pracovnej doby krupierka.
A otázočka, ako chce chodiť do školy na denné, keď do rána bude v kasine "makat".
A ked už teda, akosi nechápem, z akého dovodu nerobí u vás vo firme aj reálne. Nemuseli by ste klamat a ona sa hrať na krupierku. Mam pocit ze chce byť od vás veľmi nezávislá, ale za vaše peniaze.
@natalka13 Niektoré banky pozerajú príjem za 6 mesiacov, niektoré aj rok, skôr názov firmy, kde je zamestnaný nie je až tak dôležitý.
@petronelag som napisala nieco ine ako ty?
@anonym_autor tak nech ide do nájmu. evidentne nechce bývať s vami.
No prečo asi
@anonym_e7190b no prečo, povedz nám

@sasa1310 Ja by som sa tiez prilis neangazovala. Skola ju nebavila, pojde na dalsiu, co ak ju nebude bavit aj ta? Skola c.3.? Netreba davat detom vsetko. Davat dcere v 20ke nehnutelnost je podla mna presne ten priklad, co narobi viac skody, ako uzitku.
@anonym_5ff7c0 asi tak nejak, skôr by ju mali naučiť, že zadarmo a bez úsilia nebude mať nič