Ako pomôcť dcére s bývaním a hypotékou?
V úvode poprosím o slušnú diskusiu bez zavzdušňovania a zloby.
Anonymne píšem zo zjavných dôvodov, som normálna osoba, nie trol.
K téme:
Mám dcéru, bola prváčka na vš, nebavilo ju to, odišla ešte počas zimného semestra, teraz má podané dve iné prihlášky, takže to vyzerá, že bude študentka od septembra. Teraz pracuje, zarobí cca 1500-2500 eur na ruku, nie je to oficiálne zamestnanie a pre rýpačov nerobí ani v bordeli, ale v kasíne.
Bývame v okresnom meste na západe a máme v podstate tri možnosti, čo jej ponúknuť, ale chce byť samostatná a má aj argumenty, rozumné, prečo to nechce.
Pozerá si prenájmy, ale ceny sú aké sú a podnájom odmieta. Chce byť sama.
No a tu mi napadá a aj jej. Či ísť no nájmu a platiť niekomu, alebo počkať cca pol roka, to by sme ju zamestnali u nás vo firme, dali jej vysoký plat, aby jej vyšla hypotéka. Cca 20 tisíc má už teraz ušetrené a za pol roka by vedela ušetriť ešte niečo a my by sme jej prispeli na tých 20%, čo potrebuje v hotovosti na novostavbu, ktoré stoja od 220000 aj s parkovaním. Išli by ste do toho? Alebo by ste ju poslali do prenájmu alebo by ste jej povedali buď zoberieš náš byt alebo si rob čo chceš a s nami nerátaj? Čo vám príde najlepšie riešenie? Do iného mesta ísť nechce a ja ju mám rada nablízku.
@stormie no veď to riešim. Že možností veľa, ale žiadna nevyzerá dokonale. Neriešim za ňu, len chcem pomôcť. To je myslím u rodičov normálne.
@anonym_autor v dvoch riadkoch pises neriesim aj riesim 🙈 nadych, vydych a prestan rozmyslat za dceru, vybavovat fiktivny prijem za dceru, zistovat infomacie o hypo za dceru …. Nie si nahodou stihackovy rodic?? Ide na vysoku, tak nech sa zameria na studium, ak chce nech si skusi zivot v zdielanom byte alebo podnajme za svoje, aj to je da nieco do zivota…. Urcite viac ako na zlatom podnose pod nos nalinajkovane a zariadne vlastne byvanie. Pokial naozaj na pockamie detom nedavate kluce od vlastnej nehnutelnosti (co evidentne nie) tak na to ma este cas ….
@anonym_autor v dvoch riadkoch pises neriesim aj riesim 🙈 nadych, vydych a prestan rozmyslat za dceru, vybavovat fiktivny prijem za dceru, zistovat infomacie o hypo za dceru …. Nie si nahodou stihackovy rodic?? Ide na vysoku, tak nech sa zameria na studium, ak chce nech si skusi zivot v zdielanom byte alebo podnajme za svoje, aj to je da nieco do zivota…. Urcite viac ako na zlatom podnose pod nos nalinajkovane a zariadne vlastne byvanie. Pokial naozaj na pockamie detom nedavate kluce od vlastnej nehnutelnosti (co evidentne nie) tak na to ma este cas ….
@stormie riešim to, aby nemusela platiť niekomu za prenájom a do podnájmu (čiže zdieľaného bytu) ísť nechce a ja ju chápem, ale neriešim za ňu všetko. Ona má svoju hlavu. Sem som si prišla utriedit myšlienky a nájsť nejaké kompromisné riešenie a asi som našla. Už viem, čo svojim deťom ponúknem, len nás čaká ešte debata okolo toho.
Ja by som rok počkala, ako sa bude situácia vyvíjať. V škole, na trhu. Bývala by som pri rodičoch, a šetrila jak drak, brigády. Do fiktívnej zmluvy by som nešla, odvody pol roka to bude riadna pálka. A koľko by musela zarobiť, po večeroch aby splácala aj úver…
@anonym_5ff7c0 ja to vidím v okolí aj v rodine. Ten kto dostal od rodičov, dopadol v podstate o niekoľko rokov horšie ako tí, čo si všetko nadobudli sami. Nemuseli šetriť od mladosti na nič, tak sa to nikdy poriadne nenaučili
@sasa1310 tiez mame v rodine taky pripad, ten co dostaval od rodicov stale nieco aj byt ( zastastie ho mama nan neprepisala) preflakal peniaze, narobil dlhy a este ho vraj aj mafiani nahanali kvoli dlhom. Vsetci ostatni mame byty/domy vlastnou zasluhou. Ja nechapem co je toto za dobu, odkedy mam deti vsetko im prosposobujem a ked vyraztu chcem si konecne uzit svoje peniazky aj po svojom a to mam dat vsetkpo detom a este aj pozakladat vlastnu nehnutelnost ayb v pripade ze sa deticky dostanu do financnych problemov, pridem aj o vlastnu nehnutelnost???????
@stormie riešim to, aby nemusela platiť niekomu za prenájom a do podnájmu (čiže zdieľaného bytu) ísť nechce a ja ju chápem, ale neriešim za ňu všetko. Ona má svoju hlavu. Sem som si prišla utriedit myšlienky a nájsť nejaké kompromisné riešenie a asi som našla. Už viem, čo svojim deťom ponúknem, len nás čaká ešte debata okolo toho.
@anonym_autor moji rodicia to vobec neriesili, bola som na internate, potom 4 roky v zdielanom byte a vobec ich nenapadlo mi kupit byt. Este som pocuvala svokrusu, kedy si kupime ten byt, hoci nam ziadne peniaze nedala (nemala na to) a ked sme kupili a ledva skrabali peniaze na nabytok, kedze sme boli vtedy na doraz,tak sa este urazala ze nemame nabytok podla jej vkusu...
Ja by som rok počkala, ako sa bude situácia vyvíjať. V škole, na trhu. Bývala by som pri rodičoch, a šetrila jak drak, brigády. Do fiktívnej zmluvy by som nešla, odvody pol roka to bude riadna pálka. A koľko by musela zarobiť, po večeroch aby splácala aj úver…
@nerko ona šetrí ako drak. Keby to takto išlo ďalej, za ďalší rok by mala už celkom slušnú sumu, no uvidíme. Život prináša rôzne zmeny.
Vymysleli sme to nakoniec úplne inak. Nechápem, že mi skôr nenapadlo toto riešenie.
Ďakujem za postrehy, ktoré boli rozumné a k veci.
A vy milé frustrované fúrie, ktoré ste dokonca označili moje dieťa ako prostitútku a mňa za matku, ktorá zlyhala, vy by ste chceli byť matkou, ktorá zlyhala tak ako ja a chceli by ste mať tak šikovnú a pracovitú dcéru a celkovo tak dobré, šikovné a múdre deti ako mám ja ❤️.
Mňa naozaj nezaujíma, ako ste to mali vy alebo vaši známi.
Vymysleli sme to nakoniec úplne inak. Nechápem, že mi skôr nenapadlo toto riešenie.
A vy milé frustrované fúrie, ktoré ste dokonca označili moje dieťa ako prostitútku a mňa za matku, ktorá zlyhala, vy by ste chceli byť matkou, ktorá zlyhala tak ako ja a chceli by ste mať tak šikovnú a pracovitú dcéru a celkovo tak dobré, šikovné a múdre deti ako mám ja ❤️.
@anonym_autor kúpte byt aj tak ceny pôjdu hore a ona bude nútená neminat na hlúposti.Len si podľa mňa predstavuje naivne, že bude stíhať večernú nočnú prácu a školu.Stary byt prenajmite.Cim skôr zistí aký je život drahy, tým lepšie.A, ak by to bolo zle, alebo niečo vždy sa môže vrátiť a byť u vás.
@anonym_autor
"Mňa naozaj nezaujíma, ako ste to mali vy alebo vaši známi."
Preco si zalozila tuto diskusiu?
@anonym_autor
"Mňa naozaj nezaujíma, ako ste to mali vy alebo vaši známi."
Preco si zalozila tuto diskusiu?
@natalka13 určite nie na to, aby mi tu niekto písal o tom, že jeho známa robila vraj v kasíne, ale robila niečo iné a že s mojou dcérou je to tak isto, alebo nie na to, že si niekto vyleje srdce, že od rodičov nič nedostal a všetci, komu pomohli rodičia, sú vlastne neschopní a rodičia zlyhali a podobné blbosti. To ma fakt nezaujíma. Ale teším sa, že mi niekto vysvetlil, že zamestnávať a platiť odvody pol roka nie je istota. Za to ďakujem a presne kvôli takým radám som túto tému založila. Riešenie som si aj tak našla sama, ale dopomohol mi k nemu tento fakt.
@anonym_autor kúpte byt aj tak ceny pôjdu hore a ona bude nútená neminat na hlúposti.Len si podľa mňa predstavuje naivne, že bude stíhať večernú nočnú prácu a školu.Stary byt prenajmite.Cim skôr zistí aký je život drahy, tým lepšie.A, ak by to bolo zle, alebo niečo vždy sa môže vrátiť a byť u vás.
@anonym_f169de kúpime byt, ale nebudeme brať hypotéku a nebude len jej. Dáme jej ho na 5 rokov počas štúdia k dispozícii, potom ho dostanú za tých istých podmienok jej súrodenci postupne a keď už nebude potrebný, predáme ho a budeme mať lepší dôchodok.
@natalka13 určite nie na to, aby mi tu niekto písal o tom, že jeho známa robila vraj v kasíne, ale robila niečo iné a že s mojou dcérou je to tak isto, alebo nie na to, že si niekto vyleje srdce, že od rodičov nič nedostal a všetci, komu pomohli rodičia, sú vlastne neschopní a rodičia zlyhali a podobné blbosti. To ma fakt nezaujíma. Ale teším sa, že mi niekto vysvetlil, že zamestnávať a platiť odvody pol roka nie je istota. Za to ďakujem a presne kvôli takým radám som túto tému založila. Riešenie som si aj tak našla sama, ale dopomohol mi k nemu tento fakt.
@anonym_autor s tym si musela pocitat.
Dam ti nevyziadanie nas pripad, obe deti si prvy rocnik museli odkrutit na intraku, potom sme im prispeli na najom. Byvali rozne bud s priatelkou, sami aj par mesiacov s kamosom....
Ale ten prvy rok intrak. Za nas im to vela dalo, musiet vediet vychadzat s cudzim clovekom na izbe uplne mimo komfort ich detskych izieb a nasho domu, uzit si aj ten pravy studacky zivot.
@anonym_f169de kúpime byt, ale nebudeme brať hypotéku a nebude len jej. Dáme jej ho na 5 rokov počas štúdia k dispozícii, potom ho dostanú za tých istých podmienok jej súrodenci postupne a keď už nebude potrebný, predáme ho a budeme mať lepší dôchodok.
@anonym_autor aj tak mi príde čudné ze z akého dôvodu chce tak rýchlo vypadnúť z domu čiže od vás rodičov. Pretože 20 ročná nepotrebuje bývať sama najmä keď ešte ma pred sebou štúdium. Na ten dôvod by som bola veľmi zvedavá. Ale ty to zrejme vieš, však?
@anonym_autor to ste dobre vymysleli naučí sa žiť sama a ešte by som jej poradila nech si všetko čo by platila hypo odkladá, aby ju raz vedela platiť a vedela aký to je výdavok.Aj, keď finančník by ti povedal, že sa neoplatí hotovosť minút, ale aspoň môže ona šetriť zase na svoj byt
@anonym_autor aj tak mi príde čudné ze z akého dôvodu chce tak rýchlo vypadnúť z domu čiže od vás rodičov. Pretože 20 ročná nepotrebuje bývať sama najmä keď ešte ma pred sebou štúdium. Na ten dôvod by som bola veľmi zvedavá. Ale ty to zrejme vieš, však?
@anonym_ca7fe6 nuž, ako sa hovorí, pre debila každý debil. Živíš alebo živila si sa svojim telom. Ja ťa neodsudzujem, ale nie každá mladá baba to musí robiť tiež 😊. Moja dcéra má svoje dôvody a nie je to tvoje remeslo...
@anonym_autor s tym si musela pocitat.
Dam ti nevyziadanie nas pripad, obe deti si prvy rocnik museli odkrutit na intraku, potom sme im prispeli na najom. Byvali rozne bud s priatelkou, sami aj par mesiacov s kamosom....
Ale ten prvy rok intrak. Za nas im to vela dalo, musiet vediet vychadzat s cudzim clovekom na izbe uplne mimo komfort ich detskych izieb a nasho domu, uzit si aj ten pravy studacky zivot.
@natalka13 ale nemusí tak žiť každý. Ja som už bola počas školy vo svojom. Tiež by som na internáte ani v podnájme žiť nechcela.
@anonym_autor to ste dobre vymysleli naučí sa žiť sama a ešte by som jej poradila nech si všetko čo by platila hypo odkladá, aby ju raz vedela platiť a vedela aký to je výdavok.Aj, keď finančník by ti povedal, že sa neoplatí hotovosť minút, ale aspoň môže ona šetriť zase na svoj byt
@anonym_f169de ona je ten typ, čo si určite bude šetriť. Bude mať svoj cieľ a našetrí si. Aj tak nemá kde míňať. Ale celkom dobrý nápad je, že budeme brať peniaze za nájom a dávať do fondov alebo niekam a zhodnocovať jej to.
@anonym_e7190b keďže je krupierka, je ju vidieť skoro celý čas na place. Žiadne "robila" 🤦♀️
@anonym_autor ako je možné, že robí v kasíne krupierku na čierno?
To je úplne bez zmluvy? Alebo ma na zmluve minimálnu a platia ju na čierno?
@beronsche má to na minimalku, ako to býva v týchto podnikoch a plus dostáva sprepitné.
@anonym_ca7fe6 nuž, ako sa hovorí, pre debila každý debil. Živíš alebo živila si sa svojim telom. Ja ťa neodsudzujem, ale nie každá mladá baba to musí robiť tiež 😊. Moja dcéra má svoje dôvody a nie je to tvoje remeslo...
@anonym_autor čo?
@anonym_autor hm, teraz sa už ani nečudujem dcére ze chce z domu vypadnúť, keď sa jej mater vie takto sprosto vyjadrovať. Hanbi sa.
@anonym_autor hm, teraz sa už ani nečudujem dcére ze chce z domu vypadnúť, keď sa jej mater vie takto sprosto vyjadrovať. Hanbi sa.
@anonym_ca7fe6 nehanbím sa. S osočovaním si začala ty, ja sa len bránim. A to som ešte veľmi mierna. Útočila si na moje dieťa, si to uvedom.
@beronsche ten druhý prípad. Rovnako ako v gastre: na zmluve 20 hod týž za minimálku a zvyšok na ruku.
nebudem citat co Ti tu napisu
ale najlepsie co mozes spravit je, ju naucit samostatnosti a niest zodpovednost za svoje rozhodnutia
tj urcite nie, zamestnat s velkym platom aby vysla hypoteka, chce byt ...tak nech sa zamestna popri studiu..mozno jej nevide aky chcela, a mozno ani nie hned, ale to je realita..treba sa prikryvat perinou aku mas...

@anonym_autor vsak aj táto bola istý čas pracovnej doby krupierka.
A otázočka, ako chce chodiť do školy na denné, keď do rána bude v kasine "makat".
A ked už teda, akosi nechápem, z akého dovodu nerobí u vás vo firme aj reálne. Nemuseli by ste klamat a ona sa hrať na krupierku. Mam pocit ze chce byť od vás veľmi nezávislá, ale za vaše peniaze.
@anonym_e7190b klamať? Hrať sa?