Ako postupovať, keď hrozí exekúcia?
Prosím Vás vyjadrujete sa iba k téme a iba ty čo majú skúsenosť alebo to ovládajú.
Bývalá som v sociálnom byte pri ktorom som si vzala pôžičku na zariadenie atď. Splácam to už 3 roky a ešte 5 má čaká. Platila som vždy všetko načas a keď som mala peniaze navyše som vložila. Spoznala som mám ktorý má bývanie atď. Ja som zo sociálneho bytu odišla bývať k nemu s tým,že trvalý pobyt mám na meste pretože mi nedovolí si dať trvalý pobyt k nemu kvôli dlhom ktoré mám.
Mám preto pár otázok:
Ak by mi nastala exekúcia ( čo asi sa aj stane pretože nezvladam splácať skrz to,že mám nizssi príjem ako som mala a je nepravidelný) tak ako postupuje? Zamrazí mi účet a potom čo? Bude vymáhať peniaze alebo ako to je?
Kedy môže exekútor prísť domov brat veci? A berie čo vidí? Môže zobrať aj z miesta kde mám len korešpondenčnú adresu ale trvalú mám na meste? Aj keď bývam na tej korešpondenčnú?
A ako to je v prípade,že sa chceme zobrať? Budeme síce manželia ale trvalý v jeho byte nebudem mať?
Dakujem
Čisto teoreticky môže prísť exekútor spisovať veci, kde bývate. Ich vlastník by potom musel dokazovať, že sú jeho. Nerobí sa to často, ale ak povinný nemá iný majetok, šanca na spisovanie mierne stúpa.
@draik a ako sa to dokazuje že to je jeho? Keď bločky už nemusí mať?
A kedy chodia spisovať majetok?
Lebo bola som sa pýtať aj v právnej poradni a odmietli sa somnou bavit že keďže exekúciu nemám. Banka není ochotná sa dohodnúť síce pri podpise tvrdili,že sa dá znížiť a keď som chcela už sa to nedá. Splácam to ale zo znacnimi omeskaniami
Ideálne je sa dohodnúť ešte pred exekúciou na novom splátkovom kalendári - vo väčšine prípadov sa to dá len treba komunikovať včas, nie až keď už si v omeškaní alebo ak nastane exekúcia nato je už potom neskoro a až vtedy sa s tým už nedá nič robiť. Exekúcia sa vykonáva rôznymi spôbomi zrážkami zo mzdy a z iných príjmov, prikázaním pohľadávky, predajom hnuteľných vecí, predajom cenných papierov, predajom nehnuteľnosti, predajom podniku. Exekútor vzhľadom na majetkové pomery, výšku dlhov zvolí ten najvhodnejší spôsob.
@draik a nevieš mi poradiť ako ochrániť jeho majetok aby mu nezobrali dom a veci? Lebo mi každý tvrdí,že keď mám trvalý pobyt na meste a hentam mám len korešpondenčnú tak tam nemajú čo robit
@nynia veď ja som sa chcela dohodnúť ale banka to odmietla...ja už neviem ako sa s nimi dohodnúť. Splácam to ale s mesačným omeskanim
Brala si na zariadenie neverím že to bolo viac ako 10 000 to som prestrelil až až. Nech ti to priateľ zaplatí a ty budeš platiť jemu ake jednoduché. Alebo o tom neni láska ?
Predaj zariadenie z toho bytu.
@michal711 to zariadenie už je poškodené to nikto nekúpi veľa veci som aj povyhadzovala. No ja som brala aj peniaze na opravu auta. Je to cca do 9 tisíc eur. A auto nemám uz
Úvery na 8rokov a po 3rokoch už nemáš nič z toho na čo boli brané peniaze?
@kristinka92 čítaš čo píšem? Z tých peňazí som kúpila auto aj financovala opravy atď. Plus kupovala som si z toho špeciálne potraviny a to vyšlo aj 300 až 400 euro keď som si robila zásoby.
Je na vlastníkovi veci, aby dokázal, že spísaná vec je jeho.
Zobudili ste sa neskoro, banka nie je povinná Vám vyhovieť, už vôbec nie v štádiu, keď ste v omeškaní.
Ako ochrániť jeho majetok? Splatiť dlhy.. zoberieš si úver na veci, čo nevydržia ani polovicu doby splácania.. špeciálne potraviny kupuješ teraz z čoho, keď si na ne pred tým potrebovala pôžičku?
@ekira1 no už nekupujeme. Životom a to doslovne
@draik ale ako to dokáže? Lebo ja tomu tak chápem,že ak dom je jeho aj na papieri tak on môže exekútora vykázať z jeho pozemku ja tam môžem byť aj len na navsteve. Veď on sa riadi podľa bydliska trvalého nie tam kde chodí pošta či? Lebo to potom každý z ulice by mohol povedať som exekútor a idem Vám zabaviť majetok nie?
Splaťte dlhy a nebudete mať problém. Čo však dlžníci vedia dokonale, je zatajovať sa, hľadať výhovorky a viniť všetkých naokolo. Nemyslím si, že by sa exekútor unúval na Vašu korešpondenčnú adresu, ale ak by sa tak stalo, postup som popísal.
Čiže vám ostáva splatiť 6000 €. Nevidím žiaden problém ak vás váš priateľ veľmi rád nech vám požičia alebo ak nemá nech si zoberie hypotéku na svoju nehnuteľnosť verím že 6000€ budete vedieť poskladať.
Inak, v prvom rade ti blokne účet, ak ťa napadne, že si výplatu pošleš inam, dá príkaz na zrážky zo mzdy.. Tie dlhy ťa počkajú a úroky budú rásť. Raz sa k nejakému majetku dostaneš, raz budeš mať príjem na účet, budeš niečo dediť.. a úroky budú rásť.. a ako manželia, budete mať spoločný majetok, spoločný je i tvoj, exekútor si počká..
@michal711 nech si zoberie hypoteku na svoju nehnutelnost aby vyplatil dlh svojej frajerke?????!!!!!! Takuto radu by ste dali aj keby to bolo opačne? To aky finančne negramotný musí byť človek aby niečo také považoval za dobrý nápad? Priatelka zdúchne jemu ostane na krku na dalsich 6 tisic zalozeny dom a o 6 tisic vacsia hypoteka.
@miroslava2710 aspoň si ju otestuje. Veď sa chcú brať
Banka to posunie spoločnosti ktorá ti bude volať a dohodnete sa na splatkovom kalendári a ak to porušíš ide to exekúcii.
5 splátok musíš byť v omeškaní až potom to banka uzavrie a ide to ďalej tej spoločnosti, ktorá ťa bude kontaktovať a volať ti aby ste sa dohodli ako dlh a v akých splátkach to zaplatiť.
Všetko je o komunikácii. Exekúcia je posledná
@ekira1 si naivna a dost. Ak exekutor do piatich rokov nijak nepostupi,tak sa exekucia zastavuje. Rovnako aj v pripade ak ten clovek nema majetok a pohladavka je nevymozitelna. Veritel moze zacat novu exekuciu ale stoji ho to peniaze. Ak si v takej poondiatej situacii mozes poziadat o osobny bankrot......
@martin96321 nie som v takej situácii a ďakujem za radu.. hej všímam, nabrať pôžičky, nesplácať a ruka hore, párty pokračuje..
@ekira1 Nie vzdy je to tak. Na slovensku je 5 000 000 ludi a 2 500 000 exekucii.......extremne vela. A za vela tychto problemov moze stat- teda chybny system kontroly.
@martin96321 to je hrozné číslo.. škoda, že nie je i štatistika koľko z toho bolo z hlúposti/ vyscanosti a koľko z fakt vážnych príčin..
@ekira1 nehnevaj sa ale asi máš problémy zo zrakom. Ja jasné píšem ,že to splácam jednoducho som sa spýtala. Exekúciu ešte nemám a aj keď mám splátky v omeskany každý mesiac niečo pošlem takže nemôžu mi povedať že sa nesnažím. Bola som v banke,že sa chcem dohodnúť a banka to odmietla.
Tak má láskavo neurazaj.
@michal711 priateľ povedal,že nebude mi platiť moje dlhý. Ja splácam hypotéku tiež lebo dom berieme ako spoločný aj keď ja na papiery nie som. Ale keď budem mať všetko vyplatené dom prepise aj na mna
A ty si už úplne blba?? Prečo platíš polovicu splatok nejakému frajerovi? Tak on tebe povie že tvoje dlhy platit nebude, a ty jeho dlh veselo platíš? Lebo ti sľúbil? Takých už bolo! Radšej si rýchlejšie vysplacaj svoj dlh a až keď ta napíše ako spolumajiteľku až potom sa podieľaj na splácaní!
@kristinka92 je to môj budúci manžel! Za mesiac máme svadbu tak platím aj svoje.
Ty si plat len svoje a nie priatelove. Je uplne jedno ze bude coskoro manzel....nic? Nedopina? Ze niekomu prispievas na hypo a nepatri ti tam ani zachodova doska?

Hypotéka je na neho aj byť. Mne tam nepatrí nic