icon

Ako postupovať pri predaji bytu bez rezervačnej zmluvy?

andreso28
27. apr 2025

Dobrý deň,
Rád by som vás poprosil o radu. V decembri 2024 som sa rozhodol predať byt, našiel sa záujemca a na začiatku januára sme ho mali prepísať. Prišiel do toho výpadok katastra a následne, kým nebol funkčný online kataster som sa celkom bál do toho procesu pustiť, keďže som mal aj strach, čo sa môže stať. Medzitým vyleteli ceny hore a ja obratom nemám šancu za tie peniaze kúpiť niečo porovnateľné. Rezervačnú zmluvu nemáme. Ďakujem za vaše názory.

janai1
27. apr 2025

A otázka je aká?

martinka13
27. apr 2025

Dopyt/ponuka. Ak chceš kúpiť a dopyt je vyšší, musíš viac zaplatiť.

done
27. apr 2025

Ak nemáte nič na papieri, môžeš žiadať vyššiu sumu. Ak nebude terajší záujemca súhlasiť, môžeš predať inému.

ukgirls
27. apr 2025

ak ste nic nepodpisali mozes si iadat viac alebo ho znova skusit predat ... ak si myslis ze s tym ziskas-lebi nikde nemas garantovane,ze sa preda ...

vkatush
27. apr 2025

Neviem aká je otázka, ale tak zaváhal si a teraz sú ceny inde. Taká je realita. Veď ak nemáte zmluvu, daj vyššiu sumu.

My sme riešili kúpu prelom december/január a áno, síce to šlo dlhšie a ťažšie kvôli katastru, viac menej sme to dali bez problémov a so sklzom možno len týždeň-dva.

rozculena
27. apr 2025

preto som predávala byt cez realitku aj s rezervačnou zmluvou

andreso28
autor
28. apr 2025

Otázka je, čo by ste na mojom mieste spravili. Ďakujem

melanta
28. apr 2025

@andreso28 podpísali ste kúpnu zmluvu? Pretože píšeš, že mali ste ísť byt prepísať na kataster. To sa robí až po podpise kúpnej zmluvy. Takže ak ste ju podpísali, postupuj podľa nej. Ak ste nepodpísali nič, tak to takto vysvetli predávajúcemu, že cena je vyššia o toľko a toľko, chce - dobre, nechce - ponúkneš inde.

andreso28
autor
28. apr 2025

Nie, kupna zmluva nie je podpisana.