icon

Pozor na rezervačné zmluvy a skryté vady domu

18. júl 2026

Chcem pridať našu osobnú skúsenosť s kúpou staršieho rodinného domu, ktorá nás stála 5000 eur a obrovské množstvo nervov. Našli sme dom, ktorý sa nám vizuálne veľmi páčil, hoci vyžadoval rekonštrukciu. Realitný maklér na nás neuveriteľne tlačil, že má ďalších troch záujemcov s hotovosťou a musíme okamžite podpísať rezervačnú zmluvu a zložiť zálohu. Podpísali sme a vyplatili peniaze.

Až následne sme si na doplňujúcu obhliadku zavolali nezávislého statika (čo sme mali urobiť samozrejme hneď na začiatku, dnes to už viem). Ten po obití kúsku omietky zistil fatálne chyby v základoch, kvôli ktorým dom sadá a praská celá jedna nosná stena, pričom sanácia by stála desiatky tisíc eur s neistým výsledkom.

Od zmluvy sme pochopiteľne odstúpili, lenže realitka nám odmieta vrátiť rezervačný poplatok. Tvrdia, že dom je technicky obývateľný a statické chyby nie sú právnou vadou, ktorá by bránila predaju a o ktorej by nevedeli. Právnik nám povedal, že zmluva bola napísaná jednostranne v prospech RK a súdny spor by trval roky. Nedajte sa nikdy dotlačiť do podpisu pod časovým tlakom. Mali ste niekto podobný problém s realitkou, podarilo sa tie peniaze z nich dostať?

anonym_51529f
18. júl 2026

Smer advokat, nie pravnik, chvilku to potrva, ale peniaze spat ziskate.

anonym_0493c2
18. júl 2026

Ale ty si dala rezervacny poplatok, nikde nebol spomenuty technicky stav. Odstupila si od zmluvy, ale ten poplatok bol za to, ze ti dom drzali.
Neviem ci by si s tymto uspela, podla mna nie.

anonym_a4f868
18. júl 2026

@anonym_autor
Som prekvapený z tohto prístupu. Nedávno tu bola diskusia, kde chcel niekto po mesiaci vrátiť ojazdené auto, pretože malo skrytú závadu, a podľa zákona na to mal nárok. A tu ide o oveľa väčšiu investíciu a tvrdí sa, že je to v poriadku?
Zdá sa mi to také Kocúrkovo.

anonym_a4f868
18. júl 2026

@anonym_autor
Ked neviem prve sa opytam AI
Z právneho hľadiska je situácia zložitejšia. Ak predávajúci o statickej poruche nevedel a rezervačná zmluva bola formulovaná tak, že rezervačný poplatok prepadá pri odstúpení kupujúceho, nemusí byť jednoduché domôcť sa jeho vrátenia. Na druhej strane, ak by sa preukázalo, že predávajúci alebo realitná kancelária o závažných skrytých vadách vedeli a zamlčali ich, alebo ak zmluva obsahuje neprijateľné podmienky voči spotrebiteľovi, mohlo by to situáciu zmeniť. To však závisí od konkrétneho znenia zmluvy a dôkazov.

tundra
18. júl 2026

Z mojej osobnej skusenosti,je predajna zmluva spravena, tak nepriestrelne,ze nemas sancu na súde uspiet.Ty si kupujuci,bol si oboznameny v akom stave je dom a zmluvu si podpisal dobrovolne,co chces riesit na súde?

anonym_a4f868
18. júl 2026
@tundra

Z mojej osobnej skusenosti,je predajna zmluva spravena, tak nepriestrelne,ze nemas sancu na súde uspiet.Ty si kupujuci,bol si oboznameny v akom stave je dom a zmluvu si podpisal dobrovolne,co chces riesit na súde?

@tundra
Takze stare ojazdene auto je OK dom nie?

anonym_cfb66a
18. júl 2026

Kupovali sme dom cez realitku ale rezervacnu zmluvu sme nepodpisovali,lebo sme vedeli,ze ten dom chceme.A to robili aj projekt,lebo nam preto nechceli dat hypo,nieco nebolo v sulade samizda sopa,tak ju museli nakreslit a zapisat az potom nam schvalili hypo.

tundra
18. júl 2026
@anonym_a4f868

@tundra
Takze stare ojazdene auto je OK dom nie?

@anonym_a4f868 nerozumiem pointe,co chces tym povedat.Pri predaji nehnutelnosti, zmluvu pripravuje pravnik a vzdy je robena v prospech predavajuceho,nie kupujuceho.Napisal som moju osobnu skusenost,ak to vidis inac,je to v poriadku.

anonym_a4f868
18. júl 2026
@tundra

@anonym_a4f868 nerozumiem pointe,co chces tym povedat.Pri predaji nehnutelnosti, zmluvu pripravuje pravnik a vzdy je robena v prospech predavajuceho,nie kupujuceho.Napisal som moju osobnu skusenost,ak to vidis inac,je to v poriadku.

@tundra
Ak znalec dospel k záveru, že:
porucha existovala už pred predajom,
nebola zistiteľná pri bežnej obhliadke,
a na odstránenie je potrebné zasiahnuť do nosných stien alebo základov s nákladmi v desiatkach tisíc eur,
potom ide o veľmi silný dôkaz, že dom pri predaji nemal vlastnosti, ktoré kupujúci mohol oprávnene očakávať.