icon

Ako postupovať s 2. pilierom po úmrtí blízkeho?

jozefinka58
21. nov 2025

Dobrý deň,vedel by mi niekto poradiť ohľadom 2 piliera dôchodkové sporenie?
Zomrel mi brat 49 ročný a mal toto sporenie.Ako mám postupovať prosím Vás?

Chcela by som všetko vysporiadať aby to bolo neporiadku.

Ďakujeme veľmi pekne za radu.

anonym_19bbf9
21. nov 2025

@jozefinka58 mal tam uvedenu opravnenu osobu? ta ma kontaktovat spravcovsku spolocnost
uprimnu sustrast

anonym_74ee2e
21. nov 2025

@jozefinka58 musíte počkať na dedičské konanie, ak nie je určena osoba, ak je, tá si žiada o vyplatenie
Jeho žena, deti, rodičia..
dovtedy s úmrtným listom nahlásiť udalosť v poisťovni

anonym_19bbf9
21. nov 2025
@anonym_74ee2e

@jozefinka58 musíte počkať na dedičské konanie, ak nie je určena osoba, ak je, tá si žiada o vyplatenie

@anonym_74ee2e presne tak. ak nie je urcena ziadna osoba, ide to do dedicskeho.

chrobak7
21. nov 2025
@anonym_74ee2e

@anonym_74ee2e Nie v poisťovni, ale v príslušnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti , kde mal uzatvorené SDS.

@jozefinka58 Ak mal určenú oprávnenú osobu, tak tej osobe to vyplatia aj bez dedičského konania. Ak tam osoba nebola určená, tak to vyplatia dedičom, ktorí sú uvedení v uznesení o dedičstve.

jozefinka58
autor
21. nov 2025
@anonym_19bbf9

@jozefinka58 mal tam uvedenu opravnenu osobu? ta ma kontaktovat spravcovsku spolocnost
uprimnu sustrast

@anonym_19bbf9 Ďakujem pekne 🙏

jozefinka58
autor
21. nov 2025
@chrobak7

@anonym_74ee2e Nie v poisťovni, ale v príslušnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti , kde mal uzatvorené SDS.

@jozefinka58 Ak mal určenú oprávnenú osobu, tak tej osobe to vyplatia aj bez dedičského konania. Ak tam osoba nebola určená, tak to vyplatia dedičom, ktorí sú uvedení v uznesení o dedičstve.

@chrobak7 Ďakujem pekne 🙏

jozefinka58
autor
21. nov 2025
@anonym_19bbf9

@anonym_74ee2e presne tak. ak nie je urcena ziadna osoba, ide to do dedicskeho.

@anonym_19bbf9 Ďakujem pekne 🙏

anonym_74ee2e
23. nov 2025
@chrobak7

@chrobak7 napisala som v podstate to iste co ty 🙂 prave som si tym presla tymto procesom

ano, je to samozrejme DSS, ale v podstate su to vsetko poistovne - VUB generali, Uniqa, Alianz, NN, Kooperativa atd - ty ides do budovy poistovne a tam riesis druhy pilier ako produkt, ktory ponukaju 🙂 - tak som to myslela, ok?