icon

Spadajú úspory v treťom pilieri do BSM?

Dnes o 08:21

Budem sa rozvádzať a zaujíma ma, či aj úspory v 3. pilieri (doplnkove dôchodkové sporenie) nadobudnuté počas manželstva spadajú do BSM, a teda či sa budú deliť medzi exmanželov 50:50. Manžel má 3. pilier, kam mu zamestnávateľ prispieva 3% z príjmu a on ďalšie 3%. Má tam nasporených asi 40000 EUR, všetko počas manželstva. Ďakujem.

anonym_466974
Dnes o 08:22

wtf. Ved dochodok sa zacne vyplacat v 65. Nechcete si vymenit aj druhe piliere? Ty mu das polku svojho, on tebe polku tvojho. A ze preco sa muzi nechcu zenit, ked je to take skvele. Pre nu.

autor
Dnes o 08:26
@anonym_466974

wtf. Ved dochodok sa zacne vyplacat v 65. Nechcete si vymenit aj druhe piliere? Ty mu das polku svojho, on tebe polku tvojho. A ze preco sa muzi nechcu zenit, ked je to take skvele. Pre nu.

@anonym_466974 3. pilier je absolútne dobrovoľný na rozdiel od 2. piliera a úspory v ňom sa dajú predčasne vybrať.

anonym_4e015b
Dnes o 08:32
@anonym_autor

@anonym_466974 3. pilier je absolútne dobrovoľný na rozdiel od 2. piliera a úspory v ňom sa dajú predčasne vybrať.

@anonym_autor treti pilier je predmetom BSM, ale nie cely. Len cast, ktoru si sporil manzel z vyplaty, v drvivej vacsine sa prispevok od zamestnavatela nepocita. Cize budes mat narok na polovicu z manzelovych prispevkov - ale len z tych, ktore boli poslane pocas manzelstva (ak by pilier zacal pred svadbou, tak cast pred je len jeho). A jeho ucet ostane tak ako je, bude ta musiet bud vyplatit, alebo sa tato cast zapocita s inym majetkom.

anonym_4e015b
Dnes o 08:35
@anonym_466974

@anonym_466974 o com rozpravas? Ak ma tvoj muz vyplatu 1500 EUR, donesie ju celu domov, ty mas k dispozicii 1500 EUR. Ak by mal vsak treti pilier, ma vyplatu 1500 EUR ale donesie domov 1300 EUR, lebo 200 mu ide na sporenie. Naozaj nevidis dovod ziadat podiel na tych peniazoch? Tak isto by si ziadala. Aj keby si sporil na hociakom inom sporiacom ucte. Kazdy cent z jeho vyplaty pocas manzelstva bol aj jej centom. Ich rozpocet bol nizsi, lebo on si sporil.

autor
Dnes o 08:38
@anonym_4e015b

@anonym_autor treti pilier je predmetom BSM, ale nie cely. Len cast, ktoru si sporil manzel z vyplaty, v drvivej vacsine sa prispevok od zamestnavatela nepocita. Cize budes mat narok na polovicu z manzelovych prispevkov - ale len z tych, ktore boli poslane pocas manzelstva (ak by pilier zacal pred svadbou, tak cast pred je len jeho). A jeho ucet ostane tak ako je, bude ta musiet bud vyplatit, alebo sa tato cast zapocita s inym majetkom.

@anonym_4e015b Prečo sa príspevok od zamestnávateľa nepočíta? Aj to je predsa príjem.

anonym_4e015b
Dnes o 08:40
@anonym_autor

@anonym_4e015b Prečo sa príspevok od zamestnávateľa nepočíta? Aj to je predsa príjem.

@anonym_autor ak som to spravne pochopila, je to povazovane v zmysle ako sa povazuje dar. Dar tiez nie je predmetom BSM, pokial bol darovany len jednemu z manzelov.
Kazdopadne - je tu skupina Pravne poradenstvo - poloz otazku tam, urcite na nu dostanes presnu pravnu odpoved.

martinmmartin
Dnes o 09:07

Autorka spomina dedenie
Dedi sa vsetko , to nieje rozvod
BSM nikoho nezaujima ked sa dedi
Manzelka dostane vsetko a je jedno kedy to bolo nadobudnute (ak nieje zavet)
Ok delit nie dedit ..... moja chyba , nemam brejle

domka222
Dnes o 09:09
@martinmmartin

Autorka spomina dedenie
Dedi sa vsetko , to nieje rozvod
BSM nikoho nezaujima ked sa dedi
Manzelka dostane vsetko a je jedno kedy to bolo nadobudnute (ak nieje zavet)
Ok delit nie dedit ..... moja chyba , nemam brejle

@martinmmartin spomína delenie,nie dedenie. Však ide o rozvod...

anonym_76c0c6
Dnes o 09:09

v 3 pilieri si môžeš určiť, kto bude dediť

melanta
Autor odpoveď zmazal
melanta
Autor odpoveď zmazal
melanta
Dnes o 09:21
@anonym_4e015b

@anonym_4e015b Určite? Jedine že by si nemala pravdu a bol by aj príspevok zamestnávateľa do DDS považovaný za šúčasť mzdy. Nie, nie je to legislatívne vnímané ako dar, ako píšeš v ďalšom komente.

patka06
Dnes o 09:27
melanta
Dnes o 09:30
@patka06

@patka06 toto je ale odpoveď na inú otázku. V linku je dotaz, či spadá do BSM investičné životné poistenie ako súčasť tretieho piliera (pretože 3. pilier je nielen DDS ale aj životné poistenie). Autorka rieši doplnkové dôchodkové sporenie, nie životné poistenie.

patka06
Dnes o 09:44
@melanta

@patka06 toto je ale odpoveď na inú otázku. V linku je dotaz, či spadá do BSM investičné životné poistenie ako súčasť tretieho piliera (pretože 3. pilier je nielen DDS ale aj životné poistenie). Autorka rieši doplnkové dôchodkové sporenie, nie životné poistenie.

@melanta ďakujem, máš pravdu.
No deliť sa podľa mňa nebude celá suma 40 000.- Autorka má nárok na 1/2 toho čo prispel manžel

anonym_4e015b
Dnes o 10:29
@melanta

@anonym_4e015b Určite? Jedine že by si nemala pravdu a bol by aj príspevok zamestnávateľa do DDS považovaný za šúčasť mzdy. Nie, nie je to legislatívne vnímané ako dar, ako píšeš v ďalšom komente.

@melanta urcite? jedine? no nie, neviem to presne, preto aj pisem o pravnom poradenstve. Nemusis byt utocna, opravit cloveka mozes aj prijemnejsim sposobom. Si urcite velmi inteligentna, vzdelana a rozhladena. Ale chyba ti kus empatie.
Ked som si to ja studovala, tych odpovedi bolo viac variant. Ale vacsina sa zhodovala v tom, ze ten prispevok zamestnavatela je povazovany ako prispevok tretej strany a nepovazuje sa za prispevok zo spolocneho majetku manzelov. To prirovnanie na dar bolo cisto obrazne.
Aj tak posledne slovo bude mat jej sud.

autor
Dnes o 11:32
@anonym_4e015b

@melanta urcite? jedine? no nie, neviem to presne, preto aj pisem o pravnom poradenstve. Nemusis byt utocna, opravit cloveka mozes aj prijemnejsim sposobom. Si urcite velmi inteligentna, vzdelana a rozhladena. Ale chyba ti kus empatie.
Ked som si to ja studovala, tych odpovedi bolo viac variant. Ale vacsina sa zhodovala v tom, ze ten prispevok zamestnavatela je povazovany ako prispevok tretej strany a nepovazuje sa za prispevok zo spolocneho majetku manzelov. To prirovnanie na dar bolo cisto obrazne.
Aj tak posledne slovo bude mat jej sud.

@anonym_4e015b Práveže súdu sa chcem vyhnúť, chcem to vysporiadať dohodou. Na všetkom by sme sa s manželom +- zhodli až na tento 3.pilier. On tvrdí, že to nepatrí do BSM, ja tvrdím, že patrí, keďže tie peniaze získal počas manželstva.

anonym_4e015b
Dnes o 11:46
@anonym_autor

@anonym_4e015b Práveže súdu sa chcem vyhnúť, chcem to vysporiadať dohodou. Na všetkom by sme sa s manželom +- zhodli až na tento 3.pilier. On tvrdí, že to nepatrí do BSM, ja tvrdím, že patrí, keďže tie peniaze získal počas manželstva.

@anonym_autor tak poziadaj nejakeho pravnika o stanovisko. Mozno to bude potom akceptovat. Ako som pisala vyssie, tie nazory sa lisili, ja uz si presne nepamatam, kde som co citala, neviem ti dnes dat presny odkaz. Nieco bolo riesene aj na ficek.sk, to viem urcite. Tak skus pozriet prispevky tam. Alebo skus tu skupinu pravne poradenstvo, tam su pravnici na hromadke.
Za mna by to malo byt brane ako jeho prijem a preto by ti mal dat aj z toho. Ale ako som pisala, castejsie bol nazor, ze tie vklady by mali byt rozdelene a prispevok zamestnavatela by do BSM vkladat nemal.