icon

Ako prebieha blokovanie účtu zosnulého?

15. aug 2024

Ako prebieha blokovanie účtu zosnulého? Ako sa zistí, kde mal účet, nahlasujú to pozostalí?

Strana
z2
rozculena
Autor odpoveď zmazal
stanislavicenka
15. aug 2024

@kris_tin257 stava sa to vynimocne, zeby stihol disponent vybrat hotovost. Uz byva vacsinou ucet blokovany. A disponent nema pravo zrusit ucet,

mk1111111111
15. aug 2024

Napis dovod, preco sa pytas. Ja som bola osobne hlasit do banky, aby tam zbytocne neprisiel dochodok, ktory by som musela potom vracat. S umrtnym listom som sla.

kris_tin257
15. aug 2024

@stanislavicenka v podstate zrušiť účet to je jedno ide o tie peniaze na ňom, keďže deti vedia hneď o úmrtí skôr ako banka a jeden vybieli účet tak či sa potom na dedičskom toto rieši, či banka notárovi dáva nejaké informácie o vybraní peňazí

kris_tin257
15. aug 2024

@muchotrafka298
@maranco
To je v podstate jedno účet môže bežať ale ak tie peniaze sú vybrané disponentom (jeden z dedičov) po smrti tak o tomto notár je informovaný bankou?

maranco
15. aug 2024

@kris_tin257 notár do dedičského konania dáva zostatok účtu v deň úmrtia, potom si už dedičia musia medzi sebou doriešiť ako vráti/odpočíta si z dedičstva peniaze ten čo vyberal z účtu po smrti

kris_tin257
15. aug 2024

@maranco takže notár dostane z banky informácie koľko peňazí bolo na účte v deň úmrtia? Ok to som chcela vedieť ďakujem 😊

maranco
15. aug 2024

@kris_tin257 presne tak

to isté môže urobiť ten kto má kľúče od domu, že pozbiera šperky, starožitnosti a drahé veci a ich rozpredá aby ukrátil o dedičstvo ostatných
tak to tiež musíš riešiť s notárom

kris_tin257
15. aug 2024

@maranco áno len sa to veľmi zle dokazuje a je to na dlhé lakte, peniaze na účte sa dokazujú jednoducho ak teda notár dostane výpis z účtu z banky kde jasne vidí koľko tam bolo či nebolo. A toto som si nebola istá že ako presne funguje 😊

mk1111111111
15. aug 2024

@kris_tin257 ano, funguje to tak, k notarovi ide papier z banky so zostatkom na ucte v den umrtia.

simca06022011
15. aug 2024

ani sme nestihli nic poriadne vybavit a uz bol ucet zablokovany.. funguje to dost rychlo a nnotar/banka si to urobi automaticky, necaka sa na rodinu.

tibor79
15. aug 2024

@simca06022011 musel smrť niekto ohlásiť. Inak to nemajú odkial vedieť.

simca06022011
15. aug 2024

@tibor79 no to iste, notar/lekar.. kto vie... rodina sa este nestihla ani spamatat, vdova nemala ani euro doma a ucet spolocny :D dva dni po umrti bol ucet zablokovany. A nie je to jediny pripad v mojom okoli..

butterflyeffect
15. aug 2024

Pozostali, notar, alebo socialna poistovna ak na ucet chodil dochodok…

muchotrafka298
15. aug 2024

@kris_tin257 presne tak, notar ma info o stave uctu v den umrtia. On ale nevidi jednotlive transakcie, aspon u mna to tak bolo. Na som mala stiahnuty pre nich komplet vypis z IB. S uctom sa nemoze nakladat az do ukoncenia dedicskeho, co bolo u nas napriklad 8 mesiacov od umrtia. A to nebolo nic komplikovane.
Disponentske pravom zanika datumom umrtia. Pokial je bloknuty ucet, nevyberie nic. Ani v banke ani cez bankomat.

muchotrafka298
15. aug 2024

@simca06022011 kamaratkina mam ostala takto uplne bez penazi, lebo mala s muzom spolocny ucet. Este dosla aj o dochodok co tam mala par dni. Keby jej dcera nedala, tak nema z coho zit.

tenerifka
15. aug 2024

Pozor, velmi zalezi na tom, o aky spolocny ucet sa jedna, je ich niekolko (aspoñ tu v Spain, ale v ramci EU to bude podobne). My sme si s muzom zakladali spolocny ucet, kde sme obaja rovnopravni majitelia, a najma kvoli kludu, ze ak by sa jednemu nieco stalo, tak sa ucet nezablokuje a ten druhy disponuje dalej 100% zostatkom na ucte. Toto sme preberali s riaditelkou banky. Ucet sa vola "cuenta indistinta", a podmienky su tam jasne, tuto moznost ma vacsina bank a je zamerana najma na manzelov/partnerov.

maranco
15. aug 2024

@tenerifka u nás sú iné podmienky, ak sú dvaja majitelia blokuje sa polovica zostatku, ak sú traja blokuje sa tretina a zároveň banka zruší trvalé príkazy zadané zomrelým majiteľom a ruší všetkých disponentov.
Spoločný účet tu ponúka iba mBank, ostatné banky spoločný účet nemajú v ponuke, zablokujú celý zostatok, zrušia trvalé príkazy a všetkých disponentov.

V Česku sú iné podmienky tam pri úmrtí síce tiež blokujú účet ale nechajú funkčné trvalé príkazy za byt, elektrinu a podobne.

simca06022011
15. aug 2024

@muchotrafka298 ja som sa len utvrdili v tom =žiadne spolocne účty. Dokonca aj do dedičského idu cele spoločné peniaze 😂

muchotrafka298
15. aug 2024

@tenerifka tak toto mate v Spanielsku, realita na Slovensku je ina. U nas je len jedna banka, vyssie spominana mbank, kde mozu byt dvaja rovnocenni majitelia uctu. V inych bankach je jeden majitel a dalsi spoludisponent. V pripade umrtia je ucet zablokovany a spoludisponent straca pravo nakladat s uctom. Co je problem hlavne pri starsich ludoch, kedze vela z nich ma spolocne ucty ako manzelia. A deje sa to, ze druhy zostava bez penazi, bez zaplatenych inkas, trvalych prikazov.

ekira1
15. aug 2024

Čerstvá skúsenosť. Deň po smrti prišiel dôchodok na účet, disponent najprv použil kartu pri nakupe, potom vybral celý účet I s dôchodkom. Za dva dni po smrti bol účet zablokovaný, sociálna si stiahla dôchodok naspäť, na účte ostal mínus. Chceli sme už s úmrtným listom zrušiť účet, pýtali od nás dlžnú sumu. Tak sme dali na polícii trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, tá vyžiadala od banky kamerový záznam kto vyberal tie peniaze, banka im to poskytla s tým, že to bol disponent. So správou s polície sme šli naspäť do banky zrušiť účet. Už peniaze od nás nepýtali, ale ani nevedeli povedať, či ich budú vymáhať od disponenta. Pravdepodobne to nechajú tak, keďže majiteľ účtu zomrel. Dedičské konanie nebolo, zosnulý nemal majetok a iba ten účet, ktorý bol hneď po jeho smrti vybraný.

tenerifka
16. aug 2024

@maranco
@muchotrafka298
Aj tu existuju ucty, napriklad pre dvoch obchodnych partnerov, kde je v pripade smrti jedneho ucet zablokovany, pokial sa nevyriesi dedicstvo. Treba sa v banke pytat na konkretny produkt, lebo mozno aj na Sk existuje, ale vela ludi o tom nevie.

misiatko81
16. aug 2024

@maranco ano
ale on este dostal za jul a august uz je stopnuty, kedze zomrel 15teho

muchotrafka298
16. aug 2024

@tenerifka keby na Slovensku bezne existovali ucty, kde moze byt viac rovnocennych majitelov, tak by stovky ludi pri umrtiach, rozvodoch alebo rozchodoch neostali bez akychkolvek prostriedkov.

simca06022011
16. aug 2024

@tenerifka obchodny partner je ina vec = to su firemne ucty a majitelom je FIRMA. Vztahy sa potom upravuju vramci firmy, voci banke su vsetci konatelia napriklad rovnocenni. Bezne sa vedu ucty na fyzicke osoby na konkretnu osobu, myslim, zetu bola aj tema, kde bolo spoemnute ktore banky maju ucet kde su mozni dvaja rovnoceni majitelia uctu, ale to je fakt minimum.
Ja mam napr. k hypo ucet, s partnerom, spoludlznikom atd... a ja som majitel, on dostal len "postavenie" disponenta s uctom... aj ked je to uplne rovnoceny dlznik, klient a vsetko.

Strana
z2