icon

Dedenie v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov: Ako to funguje?

Dnes o 06:54

Chcem sa opytat ci tu je niekto so skusenostami ohladom dedicstva a vedel by mi dat info. Uvediem priklad a potrebujem vediet ci uvazujem spravne. Jeden z manzelov zomrie. Maju malolete deti. Maju nehnutelnost v BSM a 2 auta v BSM. Kazdy ma svoje ucty a financie u brokera ( kde vlastnia akcie, ETF). Povedzme, ze hodnota penazi na vsetkych uctoch je 10 000 EUR a hodnota akcii a ETF je tiez 10 000 EUR. Vsetko nadobudnute v manzelstve. Zosnuly z manzelov vsak ma na svojich uctoch 1000 EuR a u brokera tiez 1000 Eur. Moja otazka znie, po smrti sa zablokuju iba ucty zosnuleho, ale do BSM vstupia aj ucty a akcie druheho z manzelov. Co to bude znamenat? Ze pozostaly manzel dostane v BSM polku domu, jedno auto a 5000 Eur z beznych uctov a 5000 Eur z predaja akcii? To znamena, ze sa budu musiet predat nielen akcie zosnuleho ale aj pozostaleho ? Moze pozostaly z manzelov po smrti manipulovat s akciami na svojom ucte? Rozmyslam, ze ak jeden z manzelov vyznamne prispieva do rodinnych financii a zomrie druhy, ktory neprispieva alebo len minimlne, tak vlatsne ten jeden z manzelov "pride o svoje peniaze" v drdicskom konani. Navyse ked ma malolete deti, co to bude znamenat - ze s polkou ( vlastnorucne nadobudnetho majetku) nebude moct disponovat? Rozumiem tomu spravne? Dakujem

patrike
Dnes o 07:12

To sice neviem, ale poradim ti jedno : na zahranicne ucty a brokerov su nasi notari a exekutori kratki. Ked to nepriznas, tak usetris na poplatkoch pre notara aj sud. Sanca, ze ti na to pridu, je minimalna.
Hlavne maj pre take pripady pripravene pristupove udaje k brokerovi, aby si vedela investiciu odpredat alebo previest na svoj brokersky ucet. Brokerovi je jedno, ze mu tam bude visiet ucet s nulovym zostatkom.

biba_18
Dnes o 08:20

ale aj ten druhý z manželov ktorý akože neprispieva - tak prispieva - keďže to je všetko spoločné. aj keď na 27 účtoch ...
takže ten jeden z manželov o nič nepríde, čo je to za divný konštrukt ...

biba_18
Dnes o 08:20

a áno, podielmi detí nebude môcť disponovať ...

vevesh
Dnes o 09:23

@anonym_autor v prvom rade sa nebude musiet nic predat. V druhom rade, cely vas spolocny majetok sa rozdeli na polovicu a prva polovica ide bokom, druha ide do dedicskeho konania, z ktoreho dostanes polku a zvysok sa dedi medzi deti. Takze nie, tvoje uvahy a pocty nesedia....

biba_18
Dnes o 09:35

@vevesh z podielu manžela/manželky ide dedičom rovnakým dielom - teda ak by boli 2 deti - tak na 1/3 by sa to delilo ...

vevesh
Dnes o 09:52
@biba_18

@vevesh z podielu manžela/manželky ide dedičom rovnakým dielom - teda ak by boli 2 deti - tak na 1/3 by sa to delilo ...

@biba_18 bola som v tom, ze polka manzelke/manzelovi, zvysok deti. Ale aj tak, horne vypocty iba polka nesedia...🙃

autor
Dnes o 10:35
@vevesh

@anonym_autor v prvom rade sa nebude musiet nic predat. V druhom rade, cely vas spolocny majetok sa rozdeli na polovicu a prva polovica ide bokom, druha ide do dedicskeho konania, z ktoreho dostanes polku a zvysok sa dedi medzi deti. Takze nie, tvoje uvahy a pocty nesedia....

@vevesh Co viem tak broker ako napr. XTB ale aj ini ucet zmrazia vsetko predaju do dvoch dni od oznamenia umrtia a peniaze pustia az po dedicskom. Blbe je, ze ked maju u brokera ucty obaja manzelia, tak to spada do BSM ak si zalozili pocas manzelstva. Aspon tak tomu rozumiem ja. Teda vstupuje aj ucet druheho z manzelov do dedicskeho. A z toho mi vychadza, ze aj tomu pozostalemu manzelovi tie akcie predaju aby mohli potom dedit deti po vysporiadani BMS. Takze, ked bude zla fin.situacia na trhoch mozu to portfolio predat zo znacnou stratou. Viem, ze manzelka/manzel dedi najprv polovicu vramci BMS a potom z tej druhej polovice ma dalsi podiel. Len rozmyslam, ze ked by odpredali to portofolio v strate a este aj peniaze ked by potreboval ten druhy pre deti alebo neviem nejaky velky vydavok na opravy domu. a pod. , tak s tym dedicstvom co maju deti nevie pohnut. Mozno zle uvazujem. Ide mi o to, ze ked zomrie partner, ktory neprispieval do spolocnych financii alebo len malo, tak sa v podstate detia financie toho druheho. Ked by mal napriklad ten pozostaly 90% financii v akciach a vplyvom dedenia mu ich odpredaju tak sa moze dostat do velmi zlej sitacie. Alebo ozaj chybne uvazujem? vVdaka

andreakotesova
Dnes o 10:48
@anonym_autor

@vevesh Co viem tak broker ako napr. XTB ale aj ini ucet zmrazia vsetko predaju do dvoch dni od oznamenia umrtia a peniaze pustia az po dedicskom. Blbe je, ze ked maju u brokera ucty obaja manzelia, tak to spada do BSM ak si zalozili pocas manzelstva. Aspon tak tomu rozumiem ja. Teda vstupuje aj ucet druheho z manzelov do dedicskeho. A z toho mi vychadza, ze aj tomu pozostalemu manzelovi tie akcie predaju aby mohli potom dedit deti po vysporiadani BMS. Takze, ked bude zla fin.situacia na trhoch mozu to portfolio predat zo znacnou stratou. Viem, ze manzelka/manzel dedi najprv polovicu vramci BMS a potom z tej druhej polovice ma dalsi podiel. Len rozmyslam, ze ked by odpredali to portofolio v strate a este aj peniaze ked by potreboval ten druhy pre deti alebo neviem nejaky velky vydavok na opravy domu. a pod. , tak s tym dedicstvom co maju deti nevie pohnut. Mozno zle uvazujem. Ide mi o to, ze ked zomrie partner, ktory neprispieval do spolocnych financii alebo len malo, tak sa v podstate detia financie toho druheho. Ked by mal napriklad ten pozostaly 90% financii v akciach a vplyvom dedenia mu ich odpredaju tak sa moze dostat do velmi zlej sitacie. Alebo ozaj chybne uvazujem? vVdaka

@anonym_autor v roku 2027 sa ide významne meniť Občiansky zákonník a zmeny nastanú aj v "sekcii" dedenie. Tak treba počkať, ak sa dá 🙂

anonym_4d37fc
Dnes o 11:31

no notar nemusi nevyhnutne nariadit predaj, ja som mala vlastne akcie, dlhopisy, sporiace ucty a vsetko mozne na svoje meno a po smrti muza som nemusela predat nic. mne ostalo vsetko tak ako bolo. neviem ci je to uplne bezny postup, ale on mi povedal, ze na moje veci mi siahat nebude.

vevesh
Dnes o 11:38
@anonym_autor

@anonym_autor neviem ako to ma XTB - ale co som sa ja stretla, akcie sa vobec nezmrazovali a ani nepredavalo automaticky po smrti. Iba sa zapisala hodnota v den umrtia (alebo iny specificky den) a s tou sa narabalo. A o predaji rozhodol bud notar, sud alebo dedici podla toho ci sa dohodli-nedohodli....