Ako predať a kúpiť nový byt na hypotéku?
Dobrý večer , chcela by som sa spýtať ako postupovať ,ked chcem predať moj byt ,ktory mam na hypotéku a kupit druhy..Teraz mam 2izb byt na hypo,kde mi ostáva ešte 14 rokov a 7 rokov som už splatila..chcela by som kupít 3 izb.byt ,dajme tomu , že ked predam moj 2 izb tak mi vznikne rozdiel 5000 € ,kt.doplatím ..otazka znie ako sa postupuje pritom ..pretože musim moj byt samozrejme najskor predat aby som kupila druhy..a to je mozno aj mesiac..ci mozem mat na ucte peniazky bez nehnutelnosti...dakujem Vam hadam ste pochopili tomu...
@kadan
@cecil36 bavíme sa o Tn...tu za jeho neprerobený 4 izb..bude mat tak 2 garsonky poprípade 2 izbaky..a hypo my uz brat nechceme ,kedze ja uz mam a on ma zasa byt... najlepsie riešenie by bolo keby ostaneme vo 4 izbaku ..mozno keby založim na moju hypo jeho byt nech mozem v klude predat 2 izb bez ziadnej tarchy a kupim ja tu garsonku ,kt bude moja ..ostane mi napr..25000 a vyplatim si v podstate pol uveru a znizia sa mi o polku naklady...a budeme v 4 izb...neprerobenom :(
@aanetkaa1 tak ako som písala zostaňte vo 4 izbovom
že je neprerobený nie je žiadna vada, urobte iba základ ako elektrina, voda, ak je umakart, alebo okná
a ostatné postupne je to jednoduchšie riešenie
buďte radi, že máte kde bývať, pokiaľ je to slušný pôvodný stav, žiadne diery v stenách, dverách .. je to v pohode
neviem prečo si na tej rekonštrukcii tak zakladáš- tak to vyznieva 😀
postupom času to urobíte
@kadan Tvoj príspevok vyššie je podľa mňa najrozumnejší, tie návrhy predtým sú také komplikované, že má z toho človek v hlave miš-maš.
Ja sa momenálne tiež zaoberám niečím, čo ešte nie je, ale môže byť.
My sme dcére prispeli na kúpu 1-izb. bytu značnou sumou, moment. je slobodná, ale keby sa vydala a chceli by si kúpiť predajom tohto bytu niečo väčšie, ako by to bolo v prípade rozvodu? Byt kúpený pred manželstvom a peniaze použité na väčší spoločný byt. Predpokladajme, že manžel by si pri rozvode nárokoval na polovicu.
Bože, dnes je všetko také zložité .......... !?!
@marica61
nech "manžel" vloží rovnaký počet financií, a sú si qit, podľa mňa
ale vraj nemusí byť v LV uvedené bez podielové spoluvlastníctvo manželov, ale to som iba počula, treba zistiť
a dcéra bude vedieť dokázať, že ste prispeli predsa 😉
čiže vie povedať koľko do "nového" bytu vložila ona a koľko on. či už na samotnú kúpu či rekonštrukciu
ja som kupovala byt s priateľom, hypotéka sa brala na moje meno, čiže som mala aj väčší podiel na byte
potom sme sa vzali a dali sme BSM
@aanetkaa1 ja by som to riesila inak. Priatel nech vezme hypo. Rucila by som 4-or izbakom a nech vezme tolko aby mu vysla garsonka a aby zostalo aj na rekonstrukciu. Hypo bude jeho aj byt bude jeho. 2-oj izbak daj do podnajmu. To vam pokryje naklady na hypo aj energie. 2-oj izbak bude stale tvoj. Treba mysliet na zadne vratka,je zla doba a kazde tretie manzelstvo sa rozpada. Predpokladajme ze zostanete spolu. Raz pojdete do dvojizbaku a dietatu nechate 4-or izbak. A este vam ostane aj garsonka
vidíš bolo to také zamotané, že človeku nenapadne ľahké riešenie 😀
@kadan akonahle si spoluvlastnik niecoho (je uplne jedno v akom pomere) si vazal danej nehnutelnosti a dpbrej vole druheho spoluvlastnika. A ludia ked sa rozvadzaju/rozchadzaju malokedy si vychadzaju v ustrety. Za mna radsej samostatny vlastnik niecoho hoc aj maleho ako spoluvlastnik hoc aj zamku 🙂 A absolutny suhlas s @gabriellka 🙂
@aanetkaa1 ahoj, preniest hypoteka sa da, urcite 🙂 Moja kamaratka tak kupovala byt, preklapala si hypoteku z domu na ktorom mala hypoteku. Tiez nechcela brat novu hypo, ta stara jej vyhovovala. Nasla si byt, na ktory preniesla svoju hypoteku - zapisala sa ako tarcha k tomu bytu..... Samozrejme mala nejaku predkupnu zmluvu,aby mal majitel istotu ze neodstupi.....A jej dom bol tym padom volny a zaujemca si nan mohol vybavit hypoteku. Trvalo im to dlhsie, ale dalo sa, v pohode. Ona to riesila cez Unicredit banku

@aanetkaa1 dohodni sa so šéfom, nech ti aspoň teraz navýši, kým si v práci.
@cecil36
áno aj to je riešenie, len či budú mať ako doplatiť, pochybujem že za cenu 4 izbáku, kúpia garzónku aj 3 izbový, určite bude treba doplatiť. /neviem kde sa byty nachádzajú/
my keď sme kupovali byt garzónku / pre pani predávajúcu/ tak lacnejšie vyšla v bývalej ubytovni prerobenej na byty v os. vlastníctve, treba skúsiť aj takto zháňať
treba začať zisťovať priamo v bankách, aké sú možnosti prefinancovania, či sa oplatí, či v prípade núdze navýšia, teraz kým ešte nepoberáš materskú, potom to bude veľmi komplikované s príjmom, vraj sa dá aj vtedy niečo robiť s hypo, ale neviem, treba zistiť možnosti