Ako predčasne splatiť hypotéku a šetriť?
Ahojte, robili ste mimoriadne splátky hypotéky? O koľko sa vám podarilo skrátiť splácanie? Hľadám inšpiráciu a možno namotivovanie viac šetriť.
ja nie ale brat z 8 bolo 5 daval mimoriadne splatky 2x do roka
@anonym_af8c10 wau ale tak to asi nemal vysokú
Mohli by sme to robiť, ale nerobíme lebo sa to neoplatí. Na hypo sú nízke úroky.
Mohli by sme to robiť, ale nerobíme lebo sa to neoplatí. Na hypo sú nízke úroky.
@anonym_c79fa5 to je take otazne... ano, ked boli uroky pod 1%, tak nic extra... ale par ludi potom ked im to skocilo na 4.5% plakali... malo by to byt sucastou "vacsieho / sirsieho celozivotneho financneho planu"...
Idealne aj investovat aj nemat hypo 🙂
nam sa z 30 rokov podarilo stiahnut na polovicu. Prave splacame 13 rokov (mimoriadne splatky sme davali len pri konci fixacie kazdych 5 rokov- kvoli mojej MD a RD, posledne 2 roky davame malu mimoriadnu splatku mesacne a skracujeme dobu). V appke mi stiahlo hypo oficialne o 9 rokov, ale zvysok hypo by sme mohli vyplatit aj teraz, ale nevidime na to dovod.
@anonym_c79fa5 to je take otazne... ano, ked boli uroky pod 1%, tak nic extra... ale par ludi potom ked im to skocilo na 4.5% plakali... malo by to byt sucastou "vacsieho / sirsieho celozivotneho financneho planu"...
Idealne aj investovat aj nemat hypo 🙂
@anonym_cfd44f presne, my sme sli z 1,29 na 5,19 pred 3 rokmi
@anonym_autor ale ak hladas motivaciu, tak sme vyplatili vsetky hypoteky... Naprilkad nam to psychicky vyhovuje... mali sme hlavne banky, kde sa dalo splacat kazdy mesiac aj po troskach... tak som splacal aj po 100 eur a videl najprv centy dole, potom eura... rozdiel sme mohli potom opat pridat k mimoriadnej splatke... taka "hra s cislami" to bola...
Ale ano, "laboratorne" sa neoplati hypo splacat, pokial vies peniaze investovat inam (a vsetko vyjde ako ma a nestane sa nic zle). Inflacia pomaha splacat...
My sme dali zatial 2x po 20 tisic predcasne. Planujeme to urobit aj v najblizsich rokoch znova.
Platime rocne mimoriadnu splatku 15,000€ a plan je znizit dobu splacabia z 10 na 6 rokov.
@anonym_autor ja som isla z 30rokov na 15, ale len prve roky som mala super prijmy, cize 3 splatky isli mimoriadne kazdy mesiac nejaku dobu. Potom som prisla na to, ze nahanat sa so splacanim tak lacneho uveru je hlupost :DD
nerobíme to, hoci by sme mohli celú hypo splatiť hneď (cca 130 tisíc €), ale tie peniaze, ktorými by sme odmazali hypotéku nám v investíciách zarábajú oveľa viac
No doteraz som nerobila ms mala som nízsky úrok radšej som investovala, ale tento rok budem mať refix, tak preto nad tým uvažujem či sa mi oplatia mesačne ms
Podobne, ja osobne mam hypotek viac. Mohol by som sa ich teoreticky zbavit, ale nerobim to. Pouzivam ich ako investicnu paku. Mam vyhodu v podobe vacsieho prijmu a snazim sa to takto využívat. Kazdopadne musim dodat, ze je za tym samozrejme riziko. Nie je to univerzalny navod.
Finančne uvedomelý človek nedáva mimoriadne splátky ani sa nesnaží rýchlo splatiť hypotéku. Ved rozmýšľajte, prečo budem splácať hypo kde mám úrok aj keby 3-4% keď tie peniaze viem zainvestovať za 8-12%?
Robili sme mimoriadne splátky, uver bol na 20 rokov, 5 rokov splacame, teda šiesty a mame cca 65% splatenych. No veru aspon nas nebolelo zvysenie urokov z 0,89% na 4,89% Teraz sme uz zas znizili urok ale sumu mame uz nizku, cize viac neplanujeme mimoriadne splácať. Hladame ine moznosti investovania. Nehnuteľnost nam splaca najomnik
@anonym_autor napis ChatGPT a tam ti to prerata vsetko. Len zadaj info o hypoteke, suma, splatka, urok, doba, istina,... a tak. A pytaj sa ako sa to bude menit ked nieco splatis
radšej tie peniaze investuj dlhodobo a nedávaj mimoriadne splátky. AK je úrok na hypo nižší ako výnosové percento z investícií (čo je skoro vždy) tak sa ti to neoplatí. Radšej si napríklad na finaxe zriaď účet, posielaj tam každý mesiac to, čo by si posielala ako mimoriadnú splátku a za 5-10 rokov sa ti tie peniaze zhodnotia. Ideálne keď investuješ dlhodobo 15-30 rokov. Medzitým si tú hypo splatíš (veľkú časť/celú) a budeš mať aj dosť slušne nainvestované. Investuj do ETF a nepodliehaj panike keď ti klesnú tie investície - zarobí kto drží aj v čase krízy. Z dlhodobého hľadiska tie investície rastú, chvíľkové výkyvy v čase krízy sú normálne.
Finančne uvedomelý človek nedáva mimoriadne splátky ani sa nesnaží rýchlo splatiť hypotéku. Ved rozmýšľajte, prečo budem splácať hypo kde mám úrok aj keby 3-4% keď tie peniaze viem zainvestovať za 8-12%?
@esmey Jasne a potom keď budeš tam že môžeš vybrať, tak zaplatíš dane a podobne a nezarábal si nič 😂
@esmey lebo hypo je vzdy ista, kdezto vynos z investicie nie je vzdy isty... napriklad...
Ale hned si budem protirecit - ak kupim byt na prenajom a odpisujem uroky (byt zaradeniy do OM), tak sa mi to neoplati...
Proste case by case... a psychicky nemat hypo je fakt, ze super pocit (tie prachy mozem potom investovat inde)...
Proste v zivote to nie su vzdy len matimaticky ciste vypocty...

ja nie ale brat z 8 bolo 5 daval mimoriadne splatky 2x do roka