icon

Ako predčasne splatiť hypotéku?

18. máj 2026

ako to prosim funguje
viem ze musimmat 20 % z kupnej ceny
potom sa urci ci fix nefix na urcity pocet rokov
otazka znie, ak sa dostanem k peniazom skor inym sposobom, je mozne hypoteku predcasne vyplatit? Ci ako to funguje?
v zivote som nemala ziadnu pozicku nic

dalsia vec ak kupim RD s velkym pozemkom, a ten rozdelim tak, ze cast predam, mne kupujuci vyplati plnu sumu a tou ja mozem vyplatit cast mojej hypoteky?

Dakujem

anonym_e3a046
18. máj 2026

1.Nemôžeš predať časť domu bez súhlasu banky.
2.Predcasne splatenie ti najprv musí byť schválené a máš tam ,, penále" za predčasné splatenie

anonym_d17ff5
18. máj 2026

@anonym_autor za predcasne splatenie byva 1% zo sumy..

anonym_8f4ccc
18. máj 2026

1) nemusíš mať 20%, v niektorých prípadoch ťa banka pustí aj do 90% financovania
2) potrebuješ znalecký posudok k domu a jeho hodnotu
3) banka ti vyplatí nižšiu časť zo znaleckého alebo kúpnej zmluvy. Čiže sa predáva dom za 200tis, ale hodnota podľa znalca je len 170tis, banka ti dá len 80-90% LTV zo 170tis.
4)Ty zdokladuješ banke tvoj príjem, posudok, doložíš podpísanú rezervačnú zmluvu a zmluvu o budúcej zmluve (alebo návrh kúpnej zmluvy) a oni pošlu znalecký posudok na posúdenie svojím znalcom, či nie je hodnota navýšená a či sa zhoduje. Ak sa zhoduje, banka ti dá ponuku na úrok a sumu ktorú ti vyplatia.
Ak sa ti ponuka páči, podpíšete kúpnu zmluvu, potom úverovú zmluvu a ideš na kataster urobiť vklad a až keď je vyznačená plomba, banka uvoľní peniaze.

VUB - za mňa najdlhšie čakanie - až 3-4 týždne a shválili mi na dom len 70% LTV, SLSP - do 4-7 prac. dní a 90% LTV. Tatra je tiež dosť rýchla, tiež prešlo 90% LTV.

5)môžeš rozparcelovať pozemok, ale hodnota domu musí byť dostatočná, aby si mohla mať pozemok bez hypotéky a preniesla si hypotéku čisto len na nehnuteľnosť.
6) ak predáš pozemok do 5 rokov od jeho nadobudnutia, platíš daň z predaja 19% + myslím do ZDRAVOTNEJ poisťovne 14 alebo 15%, čiže dokopy 34-35% z predajnej sumy.

zuzanaete
18. máj 2026

V case, ked konci fix, tak mozes hypo vyplatit bez poplatku. Treba yo dopredu komunikovat s bankou. Potom banky zvyknu mavat, ze kazdy mesiac mozes zaplatit nieco navyse ku splatke alebo potom vyssiu sumu 1x do roka. Presne pravidla si treba zistovat v banke. Je mozne hypo vyplatit aj mimo ukoncenia fixu, ale to je uz s poplatkom.

andreatytler
18. máj 2026

@anonym_autor Mozes sa s bankou dohodnut hned na zaciatku ze nechces ziadne poplatky pri predcastnom splateni. Nevyhoda je to ze banka ti ponukne vyzsi urok, takze do tohto chod len ked ocakavas velmi vysoky obnos v dohladnej dobe.
Ak nie, a nahodou sa dostanes k peniazom, tak si peniaze odloz a splat hypoteku v case obnovenia. Hypoteka sa berie vacsinou na 5 rokov, aj ked je splacanie vyratane na 20 rokov. Po tych 5 rokoch budes musiet hypoteku obnovovat. Banka ti ponukne novy urok podla situacie co aktualne je na trhu. Takze buds cakat len par rokov na splatenie.

jajo1
Včera o 07:18

čo sa týka predčasného splatenia časti hypotéky - máme hypo v slsp, v ktorýkoľvek deň 1x mesačne môžem dať cez internet banking mimoriadnu splátku vo výške min. 50 eur a max. 3x bežnej mesačnej splátky a rozhodnúť sa, či sa má znížiť splátka alebo skrátiť doba splácania hypo - toto všetko vyklikávam online, bez potreby návštevy banky alebo akejkoľvek žiadosti. Zároveň každý rok máme možnosť v deň výročia splatiť max. 20 % zostávajúcej hypo, avšak to treba ísť vopred do banky a požiadať o to a v daný deň mať tie peniaze k dispozícii na účte, odkiaľ sa spláca hypo a banka si to automaticky stiahne.

anonym_a2e01e
Včera o 07:23
@jajo1

čo sa týka predčasného splatenia časti hypotéky - máme hypo v slsp, v ktorýkoľvek deň 1x mesačne môžem dať cez internet banking mimoriadnu splátku vo výške min. 50 eur a max. 3x bežnej mesačnej splátky a rozhodnúť sa, či sa má znížiť splátka alebo skrátiť doba splácania hypo - toto všetko vyklikávam online, bez potreby návštevy banky alebo akejkoľvek žiadosti. Zároveň každý rok máme možnosť v deň výročia splatiť max. 20 % zostávajúcej hypo, avšak to treba ísť vopred do banky a požiadať o to a v daný deň mať tie peniaze k dispozícii na účte, odkiaľ sa spláca hypo a banka si to automaticky stiahne.

@jajo1 toto je super,my tiez mozme takto robit ale vzdy musim zavolat bankerke a ona to urobi,vub nema moznost cez ib,ale zase ma banku na dialku a vzdy mi zavola spät aj ked ma poradu,ci klientov tak potom si vzdy najde cas takto na mna.

martul
Včera o 07:28

@anonym_autor máme hypo v ČSOB, dvakrát do roka môžeme dať mimoriadnu splátku, Max 20% zo zvyšku hypo, bez pokuty

anonym_ea04a8
Včera o 07:33

@anonym_autor teoria splacania funguje nasledovne (neriesim veci ako suhlas banky s rozdelenim pozemku a nasledny odpredaj... ale teda, ked mas peniaze, tak zalezi od banky
1, niektore banky maju podmienky na vyplatenie zdarma bez obmedzeni...
2, zo zakona, do 20% / rok (z istiny) vies splatit bezplatne
3, v case vyrocia fixacie vies splatit bezplatne celu sumu
4, mimo fixu / bez akcie / bez extra podmienkok s max 1% pokutou so zvysku istiny vies zaplatit celu hypo hocikedy