Predaj domu - rozchod partnerov

22. apr 2022

Viete mi poradiť v nasledovnej situácii?
Nie sme manzelia, pozemok je môj, dom partnerov.oboje kúpené bez hypoteky.

V prípade rozchodu, ak sa nevieme dohodnúť kto zostane v nehnuteľnosti čo môže nasledovať?

1. Ak by chcel on vyplatiť mňa - vyplatí ma z trhovej hodnoty pozemku, alebo za čo som ho kupila, alebo čo určí znalec?

2.ak by sme chceli v dome zostať obaja a nevieme sa dohodnúť kto koho vyplatí určí to súd?alebo nariadi predaj a rozdelíme sa.Ako sa rozdelíme v akom pomere?

sasa1310
22. apr 2022

z trhovej hodnoty predsa

autor
22. apr 2022

@sasa1310 z trhovej...on dom bez pozemku nepreda, lebo ja nechcem predat..Ja tu chcem zostať.Kto mi urci cenu domu znalec?pozemok stúpol 3 násobne a dom?

lienka.7
22. apr 2022

Je možné stavať dom na pozemku ktorý ti nepatrí? Ty si mu to musela nejako povoliť, nie? Je na LV? Si ty na LV domu?
Vzdy sa vychádza z trhovej ceny určenej znalcom

deti95060810
22. apr 2022

Deň advokácie... https://www.sak.sk/web/sk/cms/news/form/list/fo...
ak si niekto nevie rady so svojim problémom , advokáti v tento deň budú rozdávať rady ZADARMO...

autor
22. apr 2022

@lienka.7 potreboval môj súhlas so stavbou, on je na LV domu a ja pozemku

melanta
22. apr 2022

@lienka.7 samozrejme, že je možné stavať na pozemku, ktorého nie sú vlastník, ak s tým vlastník súhlasí. Čiže ako píše, pozemok je iba jej a iba ona je na LV pozemku. Dom je iba jeho a iba on je na LV domu

melanta
22. apr 2022

No buď sa dohodnete, že ty vyplatíš jeho. Čiže zaplatíš mu aktuálnu trhovú cenu domu. Alebo sa dohodnete a on vyplatí teba. Čiže zaplatí on tebe aktuálnu trhovú cenu pozemku. Alebo sa nedohodnete a rozhodne súd. Súd určite nebude pre vás výhodnejšie riešenie. Čiže ideálne je riešiť to s rozumom, bez hádok a emócií a dohodnúť sa bez súdu, ktorý navyše bude stáť ďalšie peniaze.

lienka.7
22. apr 2022

@melanta nevedela som 😁 ale pride mi to divne.
Lebo ona ma pozemok, on dom. A co teraz?
Dom má urcite väčšiu hodnotu ako pozemok (za logického predpokladu, že nemajú 3 futbalove ihriska). Nech preženiem teraz, pozemok 100k, dom 300k. No tak mu môže vyplácať... ja by som s týmto nikdy nesúhlasila. Ked tak, pekne fifty-fity.

melanta
22. apr 2022

@lienka.7 no buď on ju, alebo ona jeho. Žiaľ, na toto musia ľudia myslieť skôr, než takto urobia. Ona píše, že ona z domu nechce odísť. Tak žiaľ, logicky musí si ten dom zaplatiť.

tncka
22. apr 2022

No to bol pekne blby napad😅sorry🙈

stanulienkat
22. apr 2022

@melanta bohužiaľ na toto ľudia dopredu nemyslia. Hlavne tu na koníku čo čítam, tak ženy majú tak strašne romantické predstavy o spolužití s láskou až do smrti... Mnohe ako keby nerozmýšľali nad takýmito variantami, čo všetko sa môže stať. Ja keď napíšem takýto príspevok, aby si radšej každý hľadel svojho a mal zadné vrátka, tak ma tu ženy hejtuju, že načo sa potom vobec ludia berú, keď už dopredu majú myslieť na rozchod. Ale pre mňa je to úplne prirodzené a v dnešnej dobe keď je rozvodovosť 50 percent, že budem rozmýšľať aj nad tým, čo by bolo, ak by sme sa rozišli. Len úplný hlupák a naivný človek môže myslieť, že budú s láskou až do staroby spolu a nemysluet na strycka nahodu.

lienka.7
22. apr 2022

@melanta nepíšu ci to maju na hypo alebo ako... ak nie, stále on môže založiť dom a vyplatiť ju, ona je jasne v nevyhodnejsej pozicii.

autor
22. apr 2022

@lienka.7 píšem, že to nie je na hypo.Pozemok je veľký a podľa môjho odhadu drahší ako dom

lienka.7
22. apr 2022

Prepac, prehliadla som... ak to mas v BA na Slavíne a stoji ti tam záhradná chatka, tak možno. Ale inak si neviem fakt predstaviť ze pozemok je drahší ako dom. Štandardný pozemok.
Ale ak tvrdíš ze hej, tak potom ho zaloz a vyplat ho z toho domu. Trhová cena, znaleckým posudkom.

didi2102
22. apr 2022

Pozemok určite nieje drahší ako dom , zavolaj si aj keď potajomky znalca cca 100-150€ u nás a uvidíš

tomi97
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zmrzlinka2021
22. apr 2022

@stanulienkat ale oni sa predsa nezvali 😉

zmrzlinka2021
22. apr 2022

@autorka ak si tvoj byvaly priatel postavil dom na tvojom pozemku, musis ho v podstate od neho kupit - ten dom a pravdaze za trhovu hodnotu.
Nebolo by rozumnejsie aby on kupil od teba pozemok a ty si uz hocikde kupis vlastny byt?

tomi97
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanulienkat
22. apr 2022

@zmrzlinka2021 este lepsie, ked taku blbost spravili a neboli zobrati....😏

zmrzlinka2021
22. apr 2022

@stanulienkat lebo si mysleli ako vydrbu navzajom so sebou - vsak ja mam pozemok a ty dom... Lenze dom je na pozemku

lienka.7
22. apr 2022

@tomi97 autorka tvrdí že pozemok má vyššiu hodnotu ako dom. No neviem si to reálne predstaviť, ledaze by mali tak 5.000m2 snad.
No keď s nou bude chcieť vyhotovenie, poviem ze odkupuje co ja viem 800m2 a je to. Neviem ci bola autorka tak zaľúbená alebo tak (pardon pre nu) "naivna" , ked s týmto dakedy súhlasila.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
judar
22. apr 2022

Dvaja ludia a zjavne este ktomu hlupaci 🤦...zit spolu bez papiera a este ktomu tak ze jeden vlastni dom druhy pozemok...z toho budu akurat len natahovacky ked nie o prachy tak o byvanie v dome 🤦...a ta ceresnicka na torte natahovat sa o navysenu hodnotu pozemku pff....ale aj stavebniny isli hore ...well a ak ma blocky alebo si zozenie blocky tak sa raz dva moze vyrovnat hodnota domu s hodnotou pozemku potom neosti nikdo nikoho sudne o tazke tisice €

lienka.7
22. apr 2022

@tomi97 predpokladám, ze aj keď je to veľký pozemok, tak ako stavebnú parcelu maju vyňaté iba celok, možno 150m2, kde stojí dom. Ostatne je záhrada a pod. Neverim ze kvoli dani platia za cele ako stavebný pozemok. To by bola ďalšia hlúposť.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
draik
22. apr 2022

Autorka témy ako vlastníčka pozemku je v absolútne nevýhodnej situácii. V prvom rade nemá právo domáhať sa, že chce zostať v dome. Nie je totiž ani jeho spoluvlastníkom. Naopak, vlastník domu sa môže domáhať určenia vecného bremena (odplatne) spočívajúceho v práve prechodu/prejazdu cez priľahlý (autorkin) pozemok, ktorého nie je spoluvlastníkom. Stavbu má postavenú legálne, keďže autorka ako vlastníčka pozemku pod domom so stavbou súhlasila. Vlastník stavby nemusí byť vlastníkom pozemku. Navyše parcela sa postavením stavby istým spôsobom znehodnotila, teda jej hodnota je nižšia, ako keby šlo o nezastavaný pozemok.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
Zobraz