Ako prežiť z priemerného platu v dnešnej dobe?
Ahojte. Potrebujem vaše rady.
Mame doma veľmi náročnú situáciu. Doteraz som žila s rodičmi kvôli tomu že som vela cestovala, bolo to výhodnejšie ako platiť zbytočný nájom.
Rodičia majú dlhoročnú krízu, aktuálne to vyzerá že dospeli k rozvodu. Musím si nájsť bývanie. Menila som robotu - čiže už aktuálne nemám vozidlo ( mala som služobnú na sukr. Účely )
Ako vyžiť z priemerného mesačného platu? Dostanem 1000€ v čistom. Nájmy sú 500€ minimálne, + si musím zaobstarať auto, pretože bez auta sa už dnes nedá.
Mám VŠ, ale dobrú prácu nájsť neviem. Naozaj netuším čo robiť. Ten tlak ktorý aktuálne cítim je enormný a som fakt zufala ..neberte to prosím ako sťažnosť. Naozaj len hľadám riešenia a chcem počuť reálne skúsenosti..
-lepsie platená práca
-bez auta sa fakt žiť da
-práca plus brigáda
-zdieľané bývanie
@anonym_autor
žila si u rodičov, predpokladám bezdetnosť a nemáš úspory ani na auto 🤔
záleží aj od toho koľko máš rokov a kde bývaš a kde chcete pracovať.
na začiatok asi teda zdieľané bývanie. auto nutnosť nie je.
@anonym_c204bf nie.. mám len 23 rokov. Skončená škola, počas ktorej som síce pracovala ale išlo všetko na bývanie + strava. Aktuálne mám nový štart. Nemala som z čoho sporiť
U jedného z rodičov sa zatiaľ nebude dať, povedzme dočasne? Možno by to privítal aj ten rodič. Hlavne sa nedaj s autom nalákať na nové auto, ani žiadne úvery či splátky. Použiteľné nenáročné auto sa dá poriešiť aj do 2-3 tis.
Izba v zdieľanom byte. Ak sa zídu fajn, ohľaduplní spolubývajúci...
najdi si chlapa, ak mu mas co ponuknut, adekvatne tomu ziskas co potrebujes.
Sporit si nemala z coho, ale cestovat ano
@anonym_4c3a42 nechutna rada
Autorka na zaciatok odporucam skusit zdielane byvanie, znie to asi desivo ked si s nikym takto este nebyvala, no vobec to nie je tak zle. Chod na nejaku prehlaidku, porozpravaj sa s bhducimi spolubyvajuci, a nakoniec z vas budu este mozno aj kamarati na cely zivot.
@anonym_85621c hej, ja tiez cestujem ale nasporene nemam. Neviem preco si vsetci myslia ze cestovanie je ultra drahe, kazdy jeden vylet ma vysiel ovela menej ako mesacny najom. Staci necestovat cez cestovky
Ak by sa dalo zostať bývať s mamou (radšej ako zdieľané bývanie) a prispievala by si jej na nájom a auto stačí aj staršie aj syn mával také za 3-4 tisíc €.
Na čo konkrétne potrebuješ nevyhnutne auto? Auto požiera neskutočne veľa peňazí. 500€ nájom nepôjde o malé mesto, určite sa dá nájsť aj zdielané bývanie. Inak to nepôjde. Ak sa teda nedá bývať u jedného z rodičov.
U jedného z rodičov sa zatiaľ nebude dať, povedzme dočasne? Možno by to privítal aj ten rodič. Hlavne sa nedaj s autom nalákať na nové auto, ani žiadne úvery či splátky. Použiteľné nenáročné auto sa dá poriešiť aj do 2-3 tis.
Izba v zdieľanom byte. Ak sa zídu fajn, ohľaduplní spolubývajúci...
@madeincssr ono možno by sa aj dalo. Ale zároveň sama neviem či chcem. Tá napätá situácia ma nasmerovala k tomu, že samej mi bude najlepšie asi.
@anonym_c204bf nie.. mám len 23 rokov. Skončená škola, počas ktorej som síce pracovala ale išlo všetko na bývanie + strava. Aktuálne mám nový štart. Nemala som z čoho sporiť
@anonym_autor skus sa pozriet na narodny program "restart pre mladych", ci sa kvalifikujes (a ci to este funguje), mne to po skole prinieslo par penazi. Potom si vies podat prispevok na dochadzku za pracou, ak cestujes vela do prace
klasika, dalsia mlada, ktore chce vsetko a hned - 23 baba, ktora zarobi celkom slusne na to, ze len teraz skoncila skolu a nema zavazky a už narieka, ze neprezije chudiatko
ALE - chce sama byt, auto - samozrejme, bez auta sa neda - co sa prosim ta neda bez auta? Aj cestovat, aj zit, aj usetrit a idealne hned
klasika, dalsia mlada, ktore chce vsetko a hned - 23 baba, ktora zarobi celkom slusne na to, ze len teraz skoncila skolu a nema zavazky a už narieka, ze neprezije chudiatko
ALE - chce sama byt, auto - samozrejme, bez auta sa neda - co sa prosim ta neda bez auta? Aj cestovat, aj zit, aj usetrit a idealne hned
@anonym_4c3a42 dalo by sa. Ale neviem či je to pre mňa aktuálne riešenie.
@anonym_85621c Cestovanie neznamená automaticky dovolenky. Bola som na jednej za 200€ dokopy na 6 dní minuly rok. Cestovala som aj pracovne, aj kvôli škole..
@lila246 bývala, dalo sa. Dnes je to moja najbližšia kamaratka 🫶🏻
@lila246 nie je to vôbec drahé keď človek vie ako sa v tom hýbať.. ale ako vravím, nebolo to cestovanie na užívanie si života. Kiežby ..
@anonym_c9f966 cestovanie do práce. Bývam v malom mestečku a MHD nám tu ani nefunguje 🤣 len z dediny do mesta prinesie.. neviem ako inak by som fungovala.
@anonym_1230cc veľké ústa, ale anonymne meno. Bezpredmetné.
Ved normalne s kamoskou spolocne byvanie, dvoj-trojizbak spolu utiahnete, jasne zavisi podla lokality a potom do dalekej buducnosti s partnerom spolocne byvanie... ano s 1000e auto a hypoteku a vyzit proste nejde... Ale si este mladucka, platovo pojdes hore, ja by som si dorobila studium ci nadstavbu, co ti da dalsie vyhliadky, aj keby skola cez vikendy ci vecer...
@anonym_autor chceš bývanie sama (súdim podľa tej sumy nájmu) a tiež chceš auto. Úplne ta chápem, ALE: Tvoje príjmy takémuto životnému štandardu momentalne nezodpovedajú a nepokryjú ho. Takze rada? Mnohí sme rok-dva po škole bývali v podnajme s kamosmi a do práce chodili MHDckou. Tam by som začala a na nejaký čas by som sa takto “uskromnila”. Samozrejme, ak chceš do budúcna niečo zmeniť, ostáva ti iba zvýšiť si príjem a teda hľadať lepšie platenú prácu, alebo sa presťahovať za pracou ďalej. Máš 23 rokov, po 25ke už môžeš byť niekde úplne inde, ale treba na tom zamakať.
Ved normalne s kamoskou spolocne byvanie, dvoj-trojizbak spolu utiahnete, jasne zavisi podla lokality a potom do dalekej buducnosti s partnerom spolocne byvanie... ano s 1000e auto a hypoteku a vyzit proste nejde... Ale si este mladucka, platovo pojdes hore, ja by som si dorobila studium ci nadstavbu, co ti da dalsie vyhliadky, aj keby skola cez vikendy ci vecer...
@anjelicek26 ano zvažujem že ešte niečo nadrobím k škole. Zíde sa to. S kamoškami ísť bývať neviem, úprimne majú furt nových “frajerov” a stále bývajú inde. Nezdieľam tento životný štýl s nimi aj keď ich ako osoby mám rada. Nie sú tam žiadne istotu.
@anonym_autor chceš bývanie sama (súdim podľa tej sumy nájmu) a tiež chceš auto. Úplne ta chápem, ALE: Tvoje príjmy takémuto životnému štandardu momentalne nezodpovedajú a nepokryjú ho. Takze rada? Mnohí sme rok-dva po škole bývali v podnajme s kamosmi a do práce chodili MHDckou. Tam by som začala a na nejaký čas by som sa takto “uskromnila”. Samozrejme, ak chceš do budúcna niečo zmeniť, ostáva ti iba zvýšiť si príjem a teda hľadať lepšie platenú prácu, alebo sa presťahovať za pracou ďalej. Máš 23 rokov, po 25ke už môžeš byť niekde úplne inde, ale treba na tom zamakať.
@mirkam3 nie je s mhd problém, ale nebyvam žiaľ v meste kde funguje mhd.. keby bývam v meste kde je takáto možnosť, auto ani neriešim. Pri VŠ mi tiež nechýbalo
@anonym_4c3a42 nie vsetky zeny rozmyslaju p..cou. Potom su tu prispevky, ze zena nic nevlastni a nema kam odist od blbca.
@anonym_4c3a42 nie vsetky zeny rozmyslaju p..cou. Potom su tu prispevky, ze zena nic nevlastni a nema kam odist od blbca.
@anonym_46dc65 a preco su tu prispevky ze nic nevlastni a nema kde byvat? lebo zjavne nemyslia ani hlavou.
@anonym_46dc65 a preco su tu prispevky ze nic nevlastni a nema kde byvat? lebo zjavne nemyslia ani hlavou.
@anonym_4c3a42 Tie ktore myslia hlavou sem nepisu.
Planujes sa odstahovat do podnajmu - tak sa odstahuj niekam, kde mas lepsiu verejnu dopravu. Pri troske stastia vies za 500€ zohnat najom aj v BA a tam auto fakt nepotrebujes. Niekde v prdeloviciach kde nemas spoje, je 500€ ustrelena suma.
@mirkam3 nie je s mhd problém, ale nebyvam žiaľ v meste kde funguje mhd.. keby bývam v meste kde je takáto možnosť, auto ani neriešim. Pri VŠ mi tiež nechýbalo
@anonym_autor Chápem, ale tak píšeš, že žiješ v malom meste. Neviem, čo konkrétne je v tomto prípade malé mesto, ale predpokladám, že to nemáš v rámci mesta z bodu A do B 2h pešo ak tam nie je verejná doprava. Žila som v okresnom meste, kde (biedna) MHD síce bola, no úplne v pohode sa to dalo zvládať aj bez nej. Muž žil v krajskom meste a tiež väčšinu času si všetko obehal pešo. Budeš hľadať Bývanie, nedávalo by zmysel nájsť si niečo, odkiaľ to nebudeš mať do práce viac ako 30 min. po vlastných? Píšeš, že máš vysokú školu, tak predpokladám, že niekde na periférii v bohom zabudnutej továrni nerobíš.
Mňa naozaj zaujíma mesto kde nefunguje mdh, je nevyhnutné na dopravu auto a nájmy začínajú na 500€.
A preco trcat v zapadnutom meste s rozhadanymi rodicmi? To ta po tolkom cestovani vobec nelaka zit aspon rok hoci uz len v Prahe? Resp. v dedine v okoli a dochadzat busom do velkomesta? Kedy ak nie teraz? Ja som v 23 zbalila kufre a isla. Vacsie mesto, vacsia sanca na najom, lepsie mhd spojenie, lepsie karierne moznosti a viac zaujimavych ludi. Na co mas hrdlacit v malom meste? Este len nastanu konflikty, ked ta rodicia budu nutit pridat sa na jednu alebo druhu stranu.
A prečo sa proste nemôžeme zhodnúť že sa stále žije horšie a horšie na Slovensku? Že pokiaľ človek nieje podnikateľ, podvodník alebo nezdedil jednoducho áno, je to bieda 🙂 A čo zlé je na tom že mladá baba chce mať komfort? Dobre bývanie, auto (vo väčšine miest musthave lebo mhd a spoje sú dražoba a ešte aj odveci trasy)? Podľa mňa to nie sú také hrozné požiadavky, ako keby napísala chcem Hermes kabelku, dom na Kolibe a podobne :D veď chce len normálne žiť a nie prežívať.
Autorka nad zahraničím si nerozmýšľala? Niečo si našetriť a vrátiť sa?
A prečo sa proste nemôžeme zhodnúť že sa stále žije horšie a horšie na Slovensku? Že pokiaľ človek nieje podnikateľ, podvodník alebo nezdedil jednoducho áno, je to bieda 🙂 A čo zlé je na tom že mladá baba chce mať komfort? Dobre bývanie, auto (vo väčšine miest musthave lebo mhd a spoje sú dražoba a ešte aj odveci trasy)? Podľa mňa to nie sú také hrozné požiadavky, ako keby napísala chcem Hermes kabelku, dom na Kolibe a podobne :D veď chce len normálne žiť a nie prežívať.
Autorka nad zahraničím si nerozmýšľala? Niečo si našetriť a vrátiť sa?
@timinochka_95 najhoršie je že som tu nenapisala extra požiadavky.. nájmy sa naozaj hýbu za 1 izbák okolo 500€ a auto, odjazdim aj za 2000€ je mi to fakt jedno. Len asi väčšina ľudí si myslí že chcem novopostavený penthouse, Mercedes v garáži a príjem 5000k..
A preco trcat v zapadnutom meste s rozhadanymi rodicmi? To ta po tolkom cestovani vobec nelaka zit aspon rok hoci uz len v Prahe? Resp. v dedine v okoli a dochadzat busom do velkomesta? Kedy ak nie teraz? Ja som v 23 zbalila kufre a isla. Vacsie mesto, vacsia sanca na najom, lepsie mhd spojenie, lepsie karierne moznosti a viac zaujimavych ludi. Na co mas hrdlacit v malom meste? Este len nastanu konflikty, ked ta rodicia budu nutit pridat sa na jednu alebo druhu stranu.
@anonym_e4d0db práve toho sa bojím. Preto chcem odísť čím skôr.
Mňa naozaj zaujíma mesto kde nefunguje mdh, je nevyhnutné na dopravu auto a nájmy začínajú na 500€.
@anonym_c9f966 nejdem písať konkrétne.. ale pozrite si prenájmy pre mestá na juhu. Ono nejde o to že by tie nájmy tolko stali, ide o to že si ľudia povedia “prečo nedať ten nájom taký, keď aj inde sú nájmy take?”
@anonym_85621c Ja mám tiež kus precestovaného a nič našetrené…
Tu niekto asi trošku závidí…

@anonym_autor
žila si u rodičov, predpokladám bezdetnosť a nemáš úspory ani na auto 🤔
záleží aj od toho koľko máš rokov a kde bývaš a kde chcete pracovať.
na začiatok asi teda zdieľané bývanie. auto nutnosť nie je.