icon

Ako prežiť z priemerného platu v dnešnej dobe?

Včera o 10:06

Ahojte. Potrebujem vaše rady.
Mame doma veľmi náročnú situáciu. Doteraz som žila s rodičmi kvôli tomu že som vela cestovala, bolo to výhodnejšie ako platiť zbytočný nájom.

Rodičia majú dlhoročnú krízu, aktuálne to vyzerá že dospeli k rozvodu. Musím si nájsť bývanie. Menila som robotu - čiže už aktuálne nemám vozidlo ( mala som služobnú na sukr. Účely )

Ako vyžiť z priemerného mesačného platu? Dostanem 1000€ v čistom. Nájmy sú 500€ minimálne, + si musím zaobstarať auto, pretože bez auta sa už dnes nedá.

Mám VŠ, ale dobrú prácu nájsť neviem. Naozaj netuším čo robiť. Ten tlak ktorý aktuálne cítim je enormný a som fakt zufala ..neberte to prosím ako sťažnosť. Naozaj len hľadám riešenia a chcem počuť reálne skúsenosti..

negymama
Včera o 10:54
@anonym_autor

@mirkam3 nie je s mhd problém, ale nebyvam žiaľ v meste kde funguje mhd.. keby bývam v meste kde je takáto možnosť, auto ani neriešim. Pri VŠ mi tiež nechýbalo

@anonym_autor tak sa prestahuj do vacsieho mesta s mhd. tam si najdi byvanie aj pracu, Mozno dostanes aj vacsi plat a zvladnes aspon nejaku garsonku na sidlisku platit

viestta
Včera o 10:56

Male mesto bez MHD znamena, ze vsade sa da dojst peso, niekde sa vyuzivaju na presun aj spoje primestskej dopravy, ktore maju v meste viac zastavok. Nebude to pohodlne ale bud budes chodit peso alebo lepsie planovat cesty aby si vyuzila primestsku dopravu.

anonym_c9f966
Včera o 10:58
@anonym_autor

@anonym_c9f966 nejdem písať konkrétne.. ale pozrite si prenájmy pre mestá na juhu. Ono nejde o to že by tie nájmy tolko stali, ide o to že si ľudia povedia “prečo nedať ten nájom taký, keď aj inde sú nájmy take?”

@anonym_autor prepáč ale neexistuje aby v malom zaprdenom meste kde nie je mhd začínal nájom na 500€. A vôbec si nemyslíme, že chceš mercedes a vilu ale v tvojom prípade je hociaké auto a nájom za 500€ luxus, na ktorý nemáš príjem. Odíde ti spojka a treba ju meniť, z čoho ju zaplatíš? Prevádzka auta nie je len tankovanie. Ešte raz sa ťa pýtam, prečo nájom za 500€ keď je to malé mesto a prečo auto keď bývaš v malom meste?

sickynickyobsadene
Včera o 10:59
@anonym_autor

@anonym_c204bf nie.. mám len 23 rokov. Skončená škola, počas ktorej som síce pracovala ale išlo všetko na bývanie + strava. Aktuálne mám nový štart. Nemala som z čoho sporiť

@anonym_autor nepísala tu tvoja mama?

janinah
Včera o 11:03

Na auto zatial zabudni.auto nie je len benzin.
Nic ťa v tom malom meste bez MHD nedrži,maš kopu moznosti zit a mat dobru pracu inde.Ja mat tvoj vek a moznosti tak uz na Sk.ani nie som

denithestrange1993
Včera o 11:04

@anonym_autor v prvom rade,nie nemas priemerny mesacny plat,ale podpriemerny,priemerny moze byt ked si z regionu,inak narodny priemer je ovela vyssi. Vsetko je o nastaveni priorit nie o tom co vidis na ig,tt co sa prezentuje za normal - tj. 3 dovolenky rocne,1byt vlastny a druhy na investicne ucely,nove auto idealne kazde 2 roky...Urci si priority. Neda sa,ze budes aj napriek rozvodu byvat u 1 z rodicov? Skus spolubyvanie tam su naklady mensie ako za samostatny najom. Cestovat sa da...napriklad aj do prace MHDckou,a somariny ze dnes je to uz nutnost mat auto...to by som povedala ze ked zijes v odlahlej oblasti tak auto je nutnost,ked byvas v meste hravo si poradis s mhd,vlakmi,spolujazdami. Viem o com hovorim,roky som tak zila,nie je to pohodlne,ale skratka clovek sa zakryva takou perinou na aku aktualne ma...Ak sa nechces zbavit svojho standardu jedine zmenit pracu,zahranicie,najst si 2.pracu...

anonym_372caf
Včera o 11:10
@anonym_c9f966

Mňa naozaj zaujíma mesto kde nefunguje mdh, je nevyhnutné na dopravu auto a nájmy začínajú na 500€.

@anonym_c9f966 Napr.zapadoslovensky kraj, cca 100km od BA, ziadna MHD. 1izbovy byt prenajom ( stare zariadenie bytu) 550E/1osoba. NMnV

anonym_be458f
Včera o 11:13
@anonym_autor

@mirkam3 nie je s mhd problém, ale nebyvam žiaľ v meste kde funguje mhd.. keby bývam v meste kde je takáto možnosť, auto ani neriešim. Pri VŠ mi tiež nechýbalo

@anonym_autor prenájom hľadaj pri zamestnaní alebo pri mhd a nebudeš musieť riešiť auto

anonym_3c8984
Včera o 11:16

Zahraničie práca s ubytovaním

anonym_c9f966
Včera o 11:18
@anonym_372caf

@anonym_c9f966 Napr.zapadoslovensky kraj, cca 100km od BA, ziadna MHD. 1izbovy byt prenajom ( stare zariadenie bytu) 550E/1osoba. NMnV

@anonym_372caf nové mesto nad váhom má mhd, ale inak je to tak malé mesto že prejde osoba aj peši.

anonym_cca58b
Včera o 11:21

@anonym_autor pracujem v školstve 3roky, v čistom plat nemám 900. Dom mám v osobnom vlastníctve, aj auto, ale problém vyžiť z toho s dvomi deťmi veru mám. Riešenie nemám.

anonym_9c77c7
Včera o 11:24

najdi si zdielanu izbu v nehnutelnosti blizko prace v pesej dostupnosti
v tvojom veku a situacii nepotrebujes ani cely byt a ani auto

alebo zahranicie

anonym_ed3973
Včera o 11:30
@nikoletta1712

@anonym_85621c Ja mám tiež kus precestovaného a nič našetrené…
Tu niekto asi trošku závidí…

@nikoletta1712 No skutocne, autorka je naozaj v zavideniahodnej situacii…🤦‍♀️
Vies, su aj ludia, ktori si to premysleli lepsie a maju aj nasetrene aj cestovali, len to treba pouzivat aj rozum 🙂

anonym_cbe19d
Včera o 11:33

Hned po skonceni vysky som si nasla pracu za 750 v cistom, vtedy som platila nájom 350€. Bolo to par rokov do zadu. Dnes byvam vo svojom, plus mam dalsiu nehnutelnost, ktoru prenajimam. Akokolvek zacnes, urobis dobre. Nevzdavaj sa a odkladaj aj ked minimum. Uskromni sa, kde sa bude dať. Prídu časy, keď budeš mať oveľa viac. Drž sa💪🏻

lucik194
Včera o 11:33

sorry, ale to co pises. nie je priemerny plat, to co mas je plat podpriemerny.
vies aky je priemerny plat na SK? okolo 1600€ / v hrubom.

to, ze tu budu pisat, ze mas 1000€ v cistom je paradne, ked si sama. ano je to fajn, ale rozhodne to nie je priemerny plat.

za mna nechat rodicov, nech si situaciu poriesia sami, neist do konfliktu ani s jednym, nech su akí sú. musia sa s tym popasovat sami.
ty zatial do zdielaneho byvania, aspon na pol roka a uvidis ako sa Ti vyvinie situacia. Zdielane byvanie Ta vyjde do 400€, hladala by som dvojizbak, dvaja ludia, kde kazdy ma svoju izbu.

lea93
Včera o 11:35

Na tvojom mieste by som šla najskôr bývať buď do samostatnej izby v zdieľanom byte alebo do garsónky, ak by sa mi nedarilo nájsť izbu. Alebo by som šla žiť a pracovať do iného mesta. 1-izbový byt by bol úplne zbytočný žrút peňazí. A auto? V malom meste? Načo?

autor
Včera o 11:42
@anonym_c9f966

@anonym_autor prepáč ale neexistuje aby v malom zaprdenom meste kde nie je mhd začínal nájom na 500€. A vôbec si nemyslíme, že chceš mercedes a vilu ale v tvojom prípade je hociaké auto a nájom za 500€ luxus, na ktorý nemáš príjem. Odíde ti spojka a treba ju meniť, z čoho ju zaplatíš? Prevádzka auta nie je len tankovanie. Ešte raz sa ťa pýtam, prečo nájom za 500€ keď je to malé mesto a prečo auto keď bývaš v malom meste?

@anonym_c9f966 tak ja ti odpovedám ešte razmám prezrete všetko, 1 izbáky a garsónky 480-600€. Prečo? Opýtaj sa majiteľov. Nebav sa somnou ako nadradená matka len z dôvodu, že si staršia.

anonym_ed3973
Včera o 11:44

Mala si setrit kym si byvala s rodicmi, ty si minula na cestovanie, teraz nemas. Ok, musis si poradit inak. Auto nie je nutnost. To nie su len naklady na kupu, ale je to zrut penazi. V malom meste mozes do prace chodit pesi, vo vacsom mhd, ak mas pracu dalej. Ozaj by som chcela vidiet to male mesto, kde najmy zacinaju na 500€. Ved povedz kde to je, co je na tom take tajne? Fakt sa neda najst lacnejsie? A ak nie, skus zdielany podnajom. Nasi tak prenajimali skupinke mladych po skole, cerstvo zamestnanym. Alebo skus ine, vacsie mesto, ked pracu teraz aj tak nemas, mozno sa prestahujes za lepsou ked ta nic nikde neviaze. Hlavne teraz setri co to da, aby si nemusela stravit v najmoch cely zivot. A este je aj moznost ist do zahranicia, ale zase tiez necakaj, ze ti tam budu pecene holuby rovno do huby padat.

anonym_c9f966
Včera o 11:45
@anonym_autor

@anonym_c9f966 tak ja ti odpovedám ešte razmám prezrete všetko, 1 izbáky a garsónky 480-600€. Prečo? Opýtaj sa majiteľov. Nebav sa somnou ako nadradená matka len z dôvodu, že si staršia.

@anonym_autor ja mám o rok viac ako ty. Bavím sa s tebou ako osoba ktorá obetovala auto aby mala kde bývať. Takže viem dobre o čom hovorím. Ak toľko stoja nájmy a potrebuješ bývať sama tak obetuj auto. Ak nechceš žiť z ruky do huby tak musíš niečo obetobať ako väčšina z nás. Darmo sa na mňa urážaš

autor
Včera o 11:47
@anonym_ed3973

Mala si setrit kym si byvala s rodicmi, ty si minula na cestovanie, teraz nemas. Ok, musis si poradit inak. Auto nie je nutnost. To nie su len naklady na kupu, ale je to zrut penazi. V malom meste mozes do prace chodit pesi, vo vacsom mhd, ak mas pracu dalej. Ozaj by som chcela vidiet to male mesto, kde najmy zacinaju na 500€. Ved povedz kde to je, co je na tom take tajne? Fakt sa neda najst lacnejsie? A ak nie, skus zdielany podnajom. Nasi tak prenajimali skupinke mladych po skole, cerstvo zamestnanym. Alebo skus ine, vacsie mesto, ked pracu teraz aj tak nemas, mozno sa prestahujes za lepsou ked ta nic nikde neviaze. Hlavne teraz setri co to da, aby si nemusela stravit v najmoch cely zivot. A este je aj moznost ist do zahranicia, ale zase tiez necakaj, ze ti tam budu pecene holuby rovno do huby padat.

@sickynickyobsadene neviem o tom

@denithestrange1993 ano zvažujem všetky tieto možnosti. Vždy som sa bála odísť do zahraničia, ale asi sa len prekonať treba.
@anonym_cbe19d ďakujem 🫶🏻
@lucik194 ano, ideálne. Do rodičov sa nestarám, jednu dobu som sa snažila pomôcť ale nie je to moja starosť a veľmi ma ro vyčerpávalo. Mohla by som samozrejme bývať s jedným z nich, aspoň dočasne kým sa rozbehnem. Len sa deje všetko naraz a je to trocha prudké..
@anonym_ed3973 nejdem to ani dočítať po prvých vetách. V predoslych komentároch som sa vyjadrila čo to moje cestovanie znamenalo. Cestovať sa automaticky nerovná užívať si a míňať. Pekný deň

autor
Včera o 11:48

+ väčšina z vás ani nemá prehľady o cenách nehnuteľnosti v prenájmoch. Pred tým ako sa začnete vyjadrovať ako NIE JE MOŽNÉ tolko platiť, si skúste spraviť všeobecný prehľad.

anonym_c9f966
Včera o 11:57
@anonym_autor

+ väčšina z vás ani nemá prehľady o cenách nehnuteľnosti v prenájmoch. Pred tým ako sa začnete vyjadrovať ako NIE JE MOŽNÉ tolko platiť, si skúste spraviť všeobecný prehľad.

My píšeme, že je nereálne platiť toľko za bývanie v meste a musieť mať k tomu nutne auto. Nie, že nájmy toľko nestoja. Ak som vo veľkom meste tak premáva mhd, ak som v malom meste tak zvyčajne cez to mesto aspoň nejaký autobus ide a ak nie, lebo je to tak malé mesto tak snáď prejdem aj na peši alebo na bicykli. Ty si stále ideš svoje a úplne ignoruješ čo ti píšeme. My píšeme že je neudržatelné mať kombináciu týchto dvoch vecí. Takže ak je nevyhnutné auto tak musím bývať s rodičom alebo v zdielanom byte. Ak je nevyhnutný nájom za 500€ tak idem peši alebo autobusom. Chápeš už?

anonym_ed3973
Včera o 11:59
@anonym_autor

@sickynickyobsadene neviem o tom

@denithestrange1993 ano zvažujem všetky tieto možnosti. Vždy som sa bála odísť do zahraničia, ale asi sa len prekonať treba.
@anonym_cbe19d ďakujem 🫶🏻
@lucik194 ano, ideálne. Do rodičov sa nestarám, jednu dobu som sa snažila pomôcť ale nie je to moja starosť a veľmi ma ro vyčerpávalo. Mohla by som samozrejme bývať s jedným z nich, aspoň dočasne kým sa rozbehnem. Len sa deje všetko naraz a je to trocha prudké..
@anonym_ed3973 nejdem to ani dočítať po prvých vetách. V predoslych komentároch som sa vyjadrila čo to moje cestovanie znamenalo. Cestovať sa automaticky nerovná užívať si a míňať. Pekný deň

@anonym_autor ok precitala som si vsetky tvoje komenty v diskusii (mohla si to rovno do otazky napisat co teda cestovanie znamenalo, ale ok) a poviem ti jedno - teraz uz vobec nechapem, na co si tie peniaze minula a ako je mozne, ze si si nic nenasetrila, kym si byvala u rodicov ked si to teda neprecestovala 🤷‍♀️
Co teraz vlastne cakas? Navrhov si dostala dost, ak si teda komenty docitala. Jednoducho sa budes musiet vzdat auta ked na to nemas a hladat lacnejsi podnajom, mozno aj zdielany.

lenkahvh
Včera o 12:15

Aku mas VS? ak mas 23 rokov a uz si mala pracu so sluzobnym autom, aj si uz daco pocestovala, nejak mi vychadza, ze mas len bakalara - v akom odbore?

autor
Včera o 12:16
@anonym_ed3973

@anonym_autor ok precitala som si vsetky tvoje komenty v diskusii (mohla si to rovno do otazky napisat co teda cestovanie znamenalo, ale ok) a poviem ti jedno - teraz uz vobec nechapem, na co si tie peniaze minula a ako je mozne, ze si si nic nenasetrila, kym si byvala u rodicov ked si to teda neprecestovala 🤷‍♀️
Co teraz vlastne cakas? Navrhov si dostala dost, ak si teda komenty docitala. Jednoducho sa budes musiet vzdat auta ked na to nemas a hladat lacnejsi podnajom, mozno aj zdielany.

@anonym_ed3973 musela som mať v meste kde bola škola keďže bola cez pól republiky ubytko, izbu v zdieľanom byte - pre dni kedy som tam musela byt niekoľko dní. Záležalo od školy. Keďže primárny fokus bola škola, pracovala som celý čas. Ale keď zarobíš 500-600€ a potrebuješ platiť tú jednu izbu + stravu samozrejme, niekedy aj cesty, tak neviem celkom čo presne chcete ušetriť z tejto sumy.

Ako ano, snáď v jeden deň kedy budem mať pekný život a niekto mladý bude pýtať radu, nebudem pôsobiť podobným dojmom ako podaktorí tu na modrom koníku v diskusiách.

Za ostatné rady, a ochotu vedieť viac a nie len arogantne posudzovať ďakujem.

mirdita
Včera o 12:17

Ak to inak nejde s tým bývaním, že nemôžeš ani s jedným rodičom tak prenájom aj za 500 a z 500 sama vyžiješ. Plus nejaká víkendová brigáda a z tej našetriť na auto. Čašníčky vedia dobre zarobiť.

anonym_9b7e01
Včera o 12:20
@lucik194

to, ze tu budu pisat, ze mas 1000€ v cistom je paradne, ked si sama. ano je to fajn, ale rozhodne to nie je priemerny plat.

za mna nechat rodicov, nech si situaciu poriesia sami, neist do konfliktu ani s jednym, nech su akí sú. musia sa s tym popasovat sami.
ty zatial do zdielaneho byvania, aspon na pol roka a uvidis ako sa Ti vyvinie situacia. Zdielane byvanie Ta vyjde do 400€, hladala by som dvojizbak, dvaja ludia, kde kazdy ma svoju izbu.

@lucik194 tak dost bezny plat aj na strednom Slovensku, hlavne u zien. Na to, ze zacina, to nie je zle. Takze casom to bude lepsie.
V BB jedna znama plati 700 eur za 3 izbak, ma 4 deti. Odisla od muza a este jemu dava 200 eur na hypo, co si brali kvoli domu. Pomaha jej mama, kamarati atd...ma plat ucitelky, okolo 1100 v cistom. Bez pomoci by neprezila...☹. Ale ona potrebuje 3 izbak, kedze ma 1 dospele a druhe takmer dospele dieta, potom este 12 rocne a 4 rocne.
Takze 1 izbak v malom meste, no skus este pohladat, mozno najdes aj nieco lacnejsie, ale nejdem mudrovat. Nie je to lacne, pretoze aj z prenajmu sa platia dane, aj zdravotka, takze aj ten, co prenajima, potrebuje zarobit.
Ja som po rodicovskej v roku 2019 mala na polovicny uvazok 320 v hrubom, teda cely plat by bol 640 v hrubom. Skoro nik mi neveri, ze to tak bolo. Z dnesneho pohladu, co viem dnes, mohla som radsej dat dieta do skolky na 4 hodiny a byt doma, este aj by sa mi to ratalo do "odpracovanych rokov na dochodok", lebo ta mzda bola tak o nicom, ze ani len do rokov sa mi to nezapocitava. Nadherne, ze? Ale sala som tomu sancu a poucila sa, otrocit nikde nebudem, pokial nebudem vyslovene musiet. To len k tomu platu este.

anonym_be458f
Včera o 12:38
@lucik194

@lucik194 tak ono 1600€ je v podstate skoro 1000€ v čistom

doriiis
Včera o 12:49

Zdravý rozum káže najprv sporiť a potom cestovať. Cestovať je super, ale nie v situácii, že nemáš ani cent a strechu nad hlavou. Keby si uvažovala skôr, nemusela si ten tlak pociťovať teraz.
Kto týchto mladých učí hospodáriť s peniazmi? Rozhajdakat všetko a potom rozmýšľať ako zoskrabat mesačný nájom na garsónku.

lucik194
Včera o 12:50
@anonym_be458f

@lucik194 tak ono 1600€ je v podstate skoro 1000€ v čistom

@anonym_be458f
1000€ v cistom je priblizne 1450€