icon

Ako prispievať rodičom na dôchodku a zároveň šetriť?

19. mar 2024

Ahojte, chcela by som sa vás spýtať na názor ako by ste reagovali v mojom prípade.

V skratke, mám 25 rokov (minulý rok som zoštátnicovala) a mám o dosť starších rodičov. Mám už v dôchodkovom veku ale ešte pracuje (mala 42 keď som sa narodila) a tatko by mal ísť do dôchodku o rok. Obaja majú nárok na pomerne vysoký dôchodok taký, že z toho úplne v pohode vyžijú a aj im ostane no aj napriek tomu odo mňa pýtajú 200 eur mesačne. Nechcem znieť tak, že by som im ich nedala ale aktuálne šetrím peniaze aby som si mohla zobrať hypo (žijem teraz s priateľom s nájme). Kým som bola na VŠ všetko som si musela hradiť sama. Intrák, jedlo, veci do školy... Mala som polovičný úväzok. Od rodičov som odišla tesne po štátniciach s priatelom do nájmu, lebo chceli odo mňa 500 eur mesačne, že tam s nimi budem bývať, čo ma vyjde pomaly viac ako nájom a jedlo. Zarábam 1300 v čistom, partner niečo málo viac.

0silvia0
19. mar 2024

Strasny pristup rodicov, nechapem.

lienka.7
19. mar 2024

@autorka aj to druhe dieta niečo platí rodičom, resp.teda aspoň otcovi. Ci to mas len ty???

matullienka
19. mar 2024

A to neho dieťa mu tiež prispieva 200 eur? Ja by som v pri takomto správaní veru neprispela a nie nie si im nič dlžná

huginko
19. mar 2024

Snažím sa toto celé pochopiť, ale nie nepochopím, ako si môžu rodičia vynucovať príspevok/peniaze od detí. Ak by nemali, rozumiem, ale takto veru nie.... Rovnako by som pochopila, keby máš a dobrovoľne im dávaš, lebo chceš.....

cacianka
19. mar 2024

pýtaš sa ako by sme reagovali.
Ja by som bola šoku, keby mi toto moji rodičia povedali a žiadali. ale to preto, že ich poznám a takáto požiadavka by bola úplne zcestná, mimo ich charakter.
Ty si však rodičov poznáš, my nie, tak reaguj ako ti srdce a huba dovolí. Buď ich ignoruj, alebo si pred nimi poťukaj na čelo, že čo to trepú, lebo prečo by si mala platiť za niečo čo nevyužívaš. Teda 200 iba preto že ťa splodili ? a keby tam bývaš tak 500 ?! čo sa s koňom zrazili ?!
ak si trúfneš, tak im povedz, že ty si sa na svet nepýtala, či chcú teraz poplatok za pôrod , a ak na tom trvajú, ty budeš pýtať omeškané výživné, ktoré ti boli povinní prispievať po celú dobu čo si sa pripravovala na svoje povolanie. nielen strechu nad hlavou, poplatky za internát, jedlo, oblečenie, obutie, veci do školy, základ hygienických vecí, cestovné náklady.
Dievča, buď silná, mať takýchto rodičov ti založilo na riadne pocuchané sebavedomie, nielen tvoje nastavenie že si im dlžná.
Uvedom si jedno základné - nie si im nič dlžná. Naozaj nie, ani cent, ešte aj ten príspevok na ich dôchodok by som určite stopla.
Toto nie sú top rodičia roka, mám dojem že je tam oveľa viac problémov , nielen táto čerešnička.

hellwant
19. mar 2024

Je to smutne, ale ved na dôchodku uz dostavaju za teba ten rodicovsky dôchodok. Nie je to 200, ale
mas argument- oci, mama, ved ja vas takto podporujem. 😁 Dostanu to naraz v jednej platbe ak sa nemylim, ci na dvakrat to je?😀

autor
19. mar 2024

@lienka.7
@matullienka
To neviem povedať. Nemáme spolu vôbec vzťah, je o dosť starší odo mňa a videla som ho asi 2x v živote.

arieska
19. mar 2024

Mrzí ma, že to máš takto. Určite nie si povinná nič platiť. Keby boli rodičia bez práce, dôchodku alebo chorí a nevychádzalo im...ok...
My sme dosť dlho bývali u našich kým sme postavili dom a platili sme úplne symbolickú sumu. Aj dnes im sem-tam dám poukážku do potravín alebo mamine zaplatím masáž, kozmetiku...ale zas každý víkend tam chodíme na obed, pomáhajú mi s deťmi (otec ich vozí zo školy-do školy, na tréningy pokiaľ im nepasuje autobus) - ale oficiálne odo mňa nikdy nič nechceli.

vykrik1111
Odpoveď bola odstránená
reanda
19. mar 2024

@vykrik1111 ja nechcem nikoho nikam strkat, moji rodicia nemaju tendencie ma mesacne skasnut za to, ze som sa im narodila 😀

lubina
19. mar 2024

nechapem preco im mas teray davat 200 euro, ked obaja este pracuju, ako sama pises, otec este ma rok do dochodku a mama je uz v dochodkovom veku, ale pracuje.Tak ma dochodok aj plat plus otec plat. Su to sice rodicia, ale nebyvas s nimi, nemaju sa zle, ako pises aj im ostane, tak naco im mas davat peniaze. Povedala by som im, ze mam maly plat a nemam zvysnych 200 euro.

fairyy
19. mar 2024

ja na tvojom mieste uz by som.neposlala... len by som im oznamila, ze svoj zivot este len zacinam.nemam na rozdavanie a velmi rada ich podporim az zo mna raz bude velmi dobre zarabajuca osoba ... ale zatial maju smolu ...a ked sa za to na teba budu hnevat ignoruj ...ich to prejde

mamina7070
19. mar 2024

nic im neprispievaj, obmedz kontakt iba ta citovo vydieraju
nic im neposielaj

vykrik1111
Odpoveď bola odstránená
saxana000
19. mar 2024

Povedz ze ked zacnes pracovat zo zaplatenych odvodov dostanu prilepsenie k dochodku ostatne peniaze su tvoje a nemas povinnost im.ich davat pokial su dvaja nemaju ziadnu pozicku.

777januska777
19. mar 2024

@vykrik1111 a prečo ich nemá strčiť do domova? To si rodicia môžu všetko k svojim deťom dovoliť a deti nemôžu nič len tisko počúvať? Ak chcú rodicia starostlivosť a preto ma psychicky vydieraju, tak statobinec je to najlepšie co im môžem dat.

0silvia0
19. mar 2024

Treba to odkomunikovat tak, ze si beries hypoteku. Budes mat obmedzene prijmy a nebude sa ti dat vypomahat.

vykrik1111
Odpoveď bola odstránená
kristinka92
19. mar 2024

v prvom rade- teraz si doštudovala, peniaze potrebuješ na vytvorenie rezervy na život a možno bývania do buducna. tých 200€ mesacne potrebuješ pre seba. rodičia majú viac ako dost pre seba a bývanie im za oných čias dal štát za smiešnu sumu. tebe nikto nič nedal navyše a ešte majú ti drzosť pýtať… nechápem naco si taki ľudia robia deti - v tvojom prípade asi na to aby im mal kto platit. sila naozaj. a to teraz 18 rokov sa starali oni, 18budes ty a budete si kvit či ako?? stačí že za teba majú ten dochodok za pracujúce dieta. viac ani korunu

reanda
19. mar 2024

@vykrik1111 takisto, ako je zakonne mozne pozadovat od potomka, aby mi mesacne odvadzal cast svojho platu 🙂

777januska777
19. mar 2024

@vykrik1111 tak jasne ze je, keďže eodicia nezvládajú starostlivosť sami k seba môže im dcéra navrhnúť takúto možnosť.
Co je ale pre mna záhada z akého dôvodu ignoruješ to co vyžadujú rodicia? Prečo ta tak veľmi pohoršil starobinec? Pritom reálne starobinec je veľmi dobra vec a pre ludi, ktorí nezvládajú starostlivosť o seba.

reanda
19. mar 2024

@777januska777 cela vec so starobincom bolo proste iba prirovnanie, ze ak sa rodicia sami stavaju do role, ze su odkazani na starostlivost od svojej dcery, tak dcera im moze navrhnut tento sposob starostlivosti .. asi by rychlo vytriezveli zo svojich narokov 😀 .. oni, samozrejme, na jej starostlivost odkazani nie su.. preto nepotrebuju starobinec, ani mesacne 'vypalne' 200eur 🙂
pani asi niekde tlaci otlak ohladne temy starobinec, preto sa toho tak chytila a uplne nepochopila pointu 🙂

miskakyska
19. mar 2024

...ja neviem ..v posledných dňoch tu záhadne pribúdajú témy o pribrzdeným rodicoch😁

erikavesela
19. mar 2024

@vykrik1111 boze zena....klud...ved citaj prispevky od @reanda milujem taketo zbytocne zavzdusnovanie sa🤦‍♀️

laurette38
19. mar 2024

Je mi to luto ze mas takych egoististickych rodicov. A je na tvojom mieste im nic nedam.Drz so od nich trochu odstupu.

vykrik1111
Odpoveď bola odstránená
vykrik1111
Odpoveď bola odstránená
reanda
19. mar 2024

@vykrik1111 😀 no nic, no

vykrik1111
Odpoveď bola odstránená
miskakyska
19. mar 2024

@vykrik1111 dobrý nick ..🙃