Manžel chce znížiť plat kvôli stresu. Ako reagovať?
Ahojte zeny, mamicky, mam na uvod len taku otazku, ako by ste reagovali keby vam manzel oznami ze v praci kde pracuje na veducej pozicii a zaraba takmer 2000 eur mesacne sa chce nechat degradovat na ovela nizsiu poziciu s platom 900 eur mesacne..lebo on ma stres..len naklady na domacnost (najom hypoteka,telefony) mesacne mame cez 500+ 100 eur benzin kedze manzel cestuje denne za praciu ja som na materskej s druhou dcerou ktora ma pol roka..a oznami mi vcera ze od jula chce ide na poziciu operator na ktorej povodne aj zacinal
Uz som to veľa krát videla u kolegov, známych… vyššia pozícia je veľmi stresujúca, niekto sa tam necíti dobre. Možno mu to aj v práci naznačili. Veď ste v rodine dvaja, proste pôjdeš skôr do prace, nemusíš byt 3 roky doma… akoze niekto na vedúcej pozicii vyhorí a proste to nemôže robiť….
Keby o pár stoviek ok ale nie že je to viac ako polovica . Takže zamna toto teda isto nie a ty si ešte doma ktomu . Ale tiež sa prikláňam ktomu či niečo nevyviedol že ide nižšie
Porozpravat sa musite poriadne... ma burn out, depresie, psychika? Tak nech ide na PN... bude doma, zrelaxuje a mozno by to bola cesta na par mesiacov... len si musi pomenovat problem... samozrejme, ze za tym moze byt aj uplne nieco ineho, co sa v praci pokaslalo...
No, ak by mojho manzela takto nicila praca, sama mu to navrhnem, ze nech ide nizsie, za menej penazi, uskromnime sa, pripadne pojdem do prace. Tiez moze ist on na matersku, matersku bude mat dobru, Ty chod do prace. A za ten cas si zrovnate, co vlastne dalej.
Druha moznost je, ze je to "nuteny" prechod a nie dobrovolny, len nepovedal narovinu.
Ktovie. Zvlastne.
Ze nie kazdy je na to.Su to stresy,co zase bude.Kto co zase neurobil,co sa zase doserie a pod.A zo stiahnutym zaludkom ide do roboty.Tak to si odrobi a ma pokoj,ziadny stres.Podpor ho v tom,ze to date a po roku chod do prace aj ty.
Som teraz v podobnej situácii, akurát že nie som na materskej, ale plánujeme bábo a ak sa podarí tak budem veľmi rýchlo riešiť financie nakoľko máme vysokú splátku na hypo.
Môj manžel mi teraz oznámil že odchádza z firmy lebo už to tam psychicky nezvláda kvôli kolegom. Po večeroch ho bolieva brucho, nedele ho zvykne bolievať aj chrbát, on si tieto spojitosti nechce priznať ale ja vidím že to má z tých nervov. Proste som za to že všetko nejako poriešime ale nech ide odtiaľ do pr*ele. Ak sa nám dieťa zadarí, potrebujem aby malo zdravého otca a nie krypla ktorý sa kvôli prachom pripravil o zdravie. Podotýkam že jeho práca brutálne baví, problém sú len vzťahy.
@anonym_autor mozno len on povedal ze chce, mozno urobil nejaku chybu a ide nedobrovolne, len to nechce doma priznat. By som sa ho opytala ako si to predstavuje z toho platu.
@anonym_cc352f dostal minuly mesiac ohodnotenie najvyssiu znamku,,lebo ich v praci tak hodnotia ako top zamestnanec takze pochybujem ze spravil nejaky pruser
Muz tiez mohol ist o triedu vyssie,ale povedal on serie,zodpovednost,vsetci by ho zo vsetkym otravovali.A trieda o 50eur vyssie.Ze ich moze drbat,ma rad svoje miesto,stale v pohybe,uteka mu to rychlo,ziadna zodpovednost.
No, ak by mojho manzela takto nicila praca, sama mu to navrhnem, ze nech ide nizsie, za menej penazi, uskromnime sa, pripadne pojdem do prace. Tiez moze ist on na matersku, matersku bude mat dobru, Ty chod do prace. A za ten cas si zrovnate, co vlastne dalej.
Druha moznost je, ze je to "nuteny" prechod a nie dobrovolny, len nepovedal narovinu.
Ktovie. Zvlastne.
@anonym_d74e61 ja pojdem do prace a s polrocnou dcerou co ?: on na matersku nepojde, aj o tom bola uz rec a ja kojim
ale on sa mi nikdy nestazoval nikdy som nevidela ze by isiel so stresom do prace alebo mal nejake zdravotne problemy koli tomu..tak ja neviem..
@anonym_d74e61 ja pojdem do prace a s polrocnou dcerou co ?: on na matersku nepojde, aj o tom bola uz rec a ja kojim
@anonym_autor no ved po pol roku,mala uz bude ako tak samostatna,bude behat,jest vsetko tak sa prestriedate.
Treba ísť do úplnej inej firmy, za iné peniaze . Aby chlap nocil domov 900 € , akože to je fakt smiešna suma . Pokiaľ by nemal adekvátnu náhradu , určite by musel ešte potiahnuť . Veď rodinu treba uživiť a zvlášť , keď majú aj malé dieťa
Muz tiez mohol ist o triedu vyssie,ale povedal on serie,zodpovednost,vsetci by ho zo vsetkym otravovali.A trieda o 50eur vyssie.Ze ich moze drbat,ma rad svoje miesto,stale v pohybe,uteka mu to rychlo,ziadna zodpovednost.
@anonym_95ade4 tak ale je rozdiel ozehliet 50 eur a 1100 eur..my mame uz dovolenku naplanovanu, tento rok dve svadby v rodine moji rodicia 60 tku tak ja neviem kde na to zoberieme ked jemu tak klesne plat..a to chcel ešte koncom roka kupovat nove auto
@anonym_autor no ved po pol roku,mala uz bude ako tak samostatna,bude behat,jest vsetko tak sa prestriedate.
@anonym_95ade4 kludnee ale toto on nechce
Ak by mi to len oznamil bez predchadzajucej debaty, ze co dalej, tak by ma to stvalo, ze rozhodol za oboch. Ak by tomu predchadzal rozhovor, ze je vyhoreny a musis prilozit ruku k dielu aj ty a vratit sa do prace, tak ok. Museli by sme hladat riesenie. Uskromnit sa. Ved ked on mal 2tis a ty MP, musite mat aj cosi nasetrene. Ale toto su rozhodnutia, ktore by sa mali robit po dokladnom zvazeni, aby si aj ty mohla podniknut kroky k navratu do prace, najst jasle atd....Urcite by som ale nebrala na lahku vahu jeho stav, stres a podobne. Ak sa uz neciti na to, treba to riesit. Mojmu manzelovi teraz doktor oznamil, ze ak nieco nezmeni, tak do 2 rokov si privodi infarkt. Ak by povedal, ze sa neciti uz na svoju robotu (tiez nonstop stres, telefonaty aj pocas volna atd), tak by sme museli nieco zmenit.
Psychicke problemy vie clovek maskovat, hlavne to asi nechcel vesat na nos tehotnej zene alebo zene po porode... PN preco nie.. odrobil a odvodov ma zaplatenych dost... moze aj zmenit firmu resp. hladat nieco paralelne, kde by ten stres taky nemal (a nie padnut na polovicu vo vyrobe) .. chce to proste dalsi rozhovor, lebo toto proste nejde...
nie ziaden rozhovor nebol..a to ma najviac vytaca ze ked nastupil na tuto funkciu tak ja som v domacnosti prevzala uplne vsetko..cize on nema inu starost len chodit do prace..ja sa staram o deti o domacnost o platenie sekov, o školu starsej ucim sa s nou ja, urady insituciie vsetko je na mne..on fakt nemusi nic robit len ist do tej prace..a teraz oznami ze on ide na ovela nizsiu funkciu sa ovela nizsi plat lebo on tam ma stres
@anonym_autor ja teraz napíšem nieco veľmi možno až poburujuce. U nás v meste takto otec 3 deti nezvládol stres a skočil z okna. Nehovorím že to je váš prípad ale netreba podceňovať keď sám tvrdí že je to pre neho stresujúce ... Treba nájsť iné riešenie
ale on sa mi nikdy nestazoval nikdy som nevidela ze by isiel so stresom do prace alebo mal nejake zdravotne problemy koli tomu..tak ja neviem..
@anonym_autor ja plne chapem,ze je to rozdiel a ty rodicak,ze to bude fakt o hubu.Takto ste mali o 1100eur viac.Ved uvidis,mozno mu ponuknu lepsie miesto,ked sa uvolni.
Ono u nas aj taky operator zarobi 2000eur v cistom,este skusit naozaj inu firmu,kde sa slusne zarobi a ked veduci tak aspon 3000eur v cistom.
@anonym_autor ja teraz napíšem nieco veľmi možno až poburujuce. U nás v meste takto otec 3 deti nezvládol stres a skočil z okna. Nehovorím že to je váš prípad ale netreba podceňovať keď sám tvrdí že je to pre neho stresujúce ... Treba nájsť iné riešenie
@anonym_5e2e9d - ved presne toto... znamy takto vypil nemrznucu zmes, otec pol rocnych dvojiciek, ze stres v praci, velka zodpovednost, strach, ze to neda, skrat... nikdy nepovedal, ze ma nejaky problem, mlady uspesny pravnik...
@anonym_autor Skús manžela presvedčiť,aby s touto zmenou počkal, kým menšie dieťa vyrastie natoľko,aby si mohla ísť aj ty do práce.. Človek, ktorý je živiteľom,by nemal takéto závažné rozhodnutie robiť zo dňa na deň a sám.Chapem aj tvojho manžela, že môže mať plné kecky života v strese.Navrhni mu kratku dovolenku niekde v prírode, spojenú s fyzickou aktivitou.Tam si prečistí hlavu a bude veci vidieť v inom svetle.Je dôležité,aby ste sa kľudne porozprávali a nehádali sa, nič si nevyčítali
@anonym_autor že naplánovanú dovolenku, ak ju máte zaplatenú, choďte, ak nie, tak jeden rok nemusíte ísť. Možno naozaj potrebuje oddýchnuť. Neuvažoval aj o úplne inej práci? Nemáte žiadnu rezervu, aby ste potiahli pár mesiacov s nižším príjmom? Myslím, že aj rodina pochopí, ak im nedáte dary v hodnote pár stovák. To je život. Čo keď ho klepne a nebude mať robotu žiadnu?
Vôbec by som s tým nemala žiadny problém
On chodí do práce a on musí vedieť
A ked argumentuje stresom,tak vôbec by som to nerozoberala ale skôr ho podporila
moj manzel isliel z 5000€ na 1800€. Dovod bol mat viac casu na deti. Bolo to dobre rozhodnutie ale mame aj pasivne prijmy inac by sme nevyzili.
Na tvojom mieste by som muzovi asi povedala ze ok ale treba mu teda este jeden job. to neexist aby chlap zarobil taketo nic
@anonym_autor Chlap málokedy dá najavo. Môj tiež len občas pohundral, a zrazu bum, idem preč. Nejaký dôvod na to má. Každému chlapovi vyhovuje veľa zarábať takže zjavne to musí byť vážne keď sa takto rozhodol.
moj manzel isliel z 5000€ na 1800€. Dovod bol mat viac casu na deti. Bolo to dobre rozhodnutie ale mame aj pasivne prijmy inac by sme nevyzili.
Na tvojom mieste by som muzovi asi povedala ze ok ale treba mu teda este jeden job. to neexist aby chlap zarobil taketo nic
@ljmmm moj muz ma pracovnu dobu od siedmej do 15:00 nerobi ziadne nadcasy sviatky vikendy ma volne cize o cas u nas nejde on ma casu dost aj na svoje konicky aj na cokolvek
@anonym_autor a keď ti manžel ochorie, možno aj s následkami na dĺžku dožitia v zdraví, nevadí? Len nech nosí peniaze, veď na čo je? Uskromníte sa, zminimalizujete, zoptimalizujete niektoré pravidelné výdavky, niektoré veci oželiete, domáce práce si opäť podelíte, ty si nájdeš časom dobre platenú prácu a pár rokov potiahneš rodinu finančne viac ty.
viem ze mal problem so svojim jednym sefom davnejsie ale ten pred mesiacom odisiel z firmy..tak fakt nechapem..len nanho sa mi stazoval stale..ale ten dal vypoved vo februari

@anonym_autor mozno len on povedal ze chce, mozno urobil nejaku chybu a ide nedobrovolne, len to nechce doma priznat. By som sa ho opytala ako si to predstavuje z toho platu.