icon

Ako riešiť investície pri nejasnom pláne do budúcnosti?

Včera o 19:32

Ahoj, zaujimalo by ma ako mate poriesene investovanie v pripade, ze ste sa este nerozhodli usadit na jednom mieste a tak skoro ani neplanujete. Je mi jasne, ze vacsina ludi tu na MK je viacmenej usadena a ma byvanie v mieste, kde zije. Nasa situacia je momentalne trochu viac specificka. S priatelom robime v tech oblasti a pracujeme vo full remote mode. Nemame/neplanujeme deti, tak si uzivame slobodu a moznosti zivota v roznych krajinach. Ja mam svoj vlastny byt v pomerne atraktivnej lokalite v centre Bratislavy, no nezijem v nom a prenajimam ho. Povazujem to za svoju investiciu. Okrem toho mam investovane vo fondoch a zaroven mam ten "pasivny" prijem z prenajmu. Cim som starsia tym viac rozmyslam nad nejakym dalsim zaistenim do buducnosti. Partner nema vlastnu nehnutelnost, zato ma v akciach a fondoch investovane relativne velke peniaze. Nema potrebu riesit vlastne byvanie, aj ked ma na to moznosti. V meste kde aktualne zijeme si urcite nechceme nic kupovat lebo o par mesiacov by sme sa na nejaky cas chceli prestahovat do inej krajiny, blizsie k horam, a aj nehnutelnosti su tu ovela drahsie nez v Bratislave, kde mame korene. Ci sa tam vobec niekedy vratime je otazne, preto nema zmysel investovat do dalsej nehnutelnosti v BA, zaroven ale nemam dobry pocit z toho mat nizsie stovky tisic len tak v akciach a fondoch. Ak by vedel niekto fundovane poradit, pripadne zdielat svoje skusenosti s podobnym stylom zivota, budem rada. A kedze viem ako sa to du dokaze zvrhnut, tak by som bola rovnako rada sa by sa zdrzali ludia, ktori maju uplne inu situaciu a chceli by si len kopnut.

anonym_412ffb
Včera o 19:35

@anonym_autor tak generalna rada / ultimatne riesenie - medzinarodny broker (napriklad interaktive brokers) a fondy / akcie tam... mas jedno, kde zijes...
To v jednoduchosti... ale samozrejme, asi to nie je pre kazdeho (teda bolo by, ale kazdy ma ine moznosti, vzdelanie, pristup k riziku atd atd)...
Co sa tyka vysky investicii... nizsie ci vyssie stovky tisic mas aj v byte, ktory ma na starosti nas kataster, co nefungoval 2 mesiace...
Alebo prileti raketa ci sused nevypne plyn... proste je to len o zvyku...
Akciovy trh funguje desatrocia...
Takze vlastne davam priatelovi za pravdu... vo vasom pripade 100%..
Ak sa bojis, dajte to medzi 2 brokerov (renomovanych, nie "hrackarskych")...

domkakvet
Včera o 19:43

@anonym_autor ak chces niekde investovat a mas na to peniaze mozes kupit dalsiu nehnutelnost.

anonym_01da5f
Včera o 21:19

@anonym_autor
Váš problém je taký úzko špecifický, že 99,99 % mamičiek by bolo nadšených, keby riešili práve takýto „problém“. 😄 Sorry, ale ste asi na nesprávnej stránke. Tu to už skôr pôsobí ako súťaž v chválenkárstve než ako reálny problém, s ktorým by sa väčšina mamičiek vedela stotožniť.

tundra
Včera o 21:23

@anonym_autor ahoj,kde si aktualne rezidentka?

autor
Dnes o 05:14
@anonym_412ffb

@anonym_autor tak generalna rada / ultimatne riesenie - medzinarodny broker (napriklad interaktive brokers) a fondy / akcie tam... mas jedno, kde zijes...
To v jednoduchosti... ale samozrejme, asi to nie je pre kazdeho (teda bolo by, ale kazdy ma ine moznosti, vzdelanie, pristup k riziku atd atd)...
Co sa tyka vysky investicii... nizsie ci vyssie stovky tisic mas aj v byte, ktory ma na starosti nas kataster, co nefungoval 2 mesiace...
Alebo prileti raketa ci sused nevypne plyn... proste je to len o zvyku...
Akciovy trh funguje desatrocia...
Takze vlastne davam priatelovi za pravdu... vo vasom pripade 100%..
Ak sa bojis, dajte to medzi 2 brokerov (renomovanych, nie "hrackarskych")...

@domkakvet No a kde ho mam kupit ked nezijeme dlhodobo na jednom mieste? A zarovem neviem s urcitostou povedat kde sa rozhodnene usadit. Moj byt v BA mam uz dlho, este predtym nez sme sa rozhodli takto zit.

@tundra Trvaly pobyt mam v Bratislave, danovu rezidenturu v inej krajine eu.

@anonym_01da5f Je tu vela zien, ktore ziju v zahranici

@anonym_412ffb Dakujem za odpoved, ako teoreticky tomu asi verim ale podvedome niekde citim, ze predsalen nehnutelnost je nehnutelnost. Aj ked mas pravdu.