icon

Ako riešiť list z Finančnej správy?

2. feb 2024

Ahojte,dnes mi došiel list z Finančnej správy,kde mi píšu že som si pravdepodobne uplatnila v roku 2022 DB na dieťa aj s manžom naraz.Nenapísali ake konkretne aké mesačne obdobie,ani akú sumu, DB sme poberali mesačne.A na 100% viem,že sme ho nepoberali naraz,pretoze roky som ho poberala iba ja,potom som bola nezamestnaná a pn tak poberal manžel a od leta min.roku 2023 zase poberám iba ja keďze manzel bol dlhodobo na pn.V liste je pisane za mam podat dan.priznanie do 29.2.ale ak som si ista ze sme to nepoberali naraz tak mam list pokladat iba za informativny.Mate niekto skúsenost?Na 100% sme nepoberali obaja pretoze ked mam pnku DB nemam,ale zase nechcem aby mi exekutor siahol na ucet.A ten list je taky nijaky,je tam slovo pravdepodobne(tak zistili ze sme mali obaja alebo nie)Rocne zuctovanie dane mam kazdy rok robene.Ako sa k tomu postavit led nie som si vedoma chyby a ani neviem o akú sumu sa jedná?Ďakujem za info.

wagea
2. feb 2024

@zalka úplne ☝🏻☝🏻☝🏻 je to strašné

mita27
3. feb 2024

Dobrý večer. Môjmu manželovi to prišlo tiež. Tiež sme z toho úplne mimo. V 2022 sa nám narodilo druhé dieťa, ja som na rodičovskom vždy poberal DB iba on. Ja dúfam že je to len nejaký omyl lebo neviem.

autor
4. feb 2024

@mita27 no vidim ze vobec ale vobec sa ani nepokusaju preratat,ci ozaj sa poberalo dvojnasobne.Vyhodi im to system a dovidenia staraj sa.

mita27
4. feb 2024

Presne tak .. manžel zháňa nové papiere od zamestnávateľov a urobí si to nanovo. Účtovníčka si chýba vedomá nieje daňové je urobené správne, robila to podľa papierov od zamestnávateľa. Ani neviem kde môže zistiť či to má dobre alebo ako.

zalka
4. feb 2024

@mita27 no vždy si treba nechať originály potvrdení a vytlačené daňové aby vedel i neskôr skontrolovať...

autor
4. feb 2024

@mita27 muž ide zajtra na DU,snad sa na to pozru a pomozu mu co dalej,ake priznanie urobit a co tam napisat.Ja akoze nemam slov,tento rok si dame na to sakra bacha ked poslu RZP

kubikamamka
4. feb 2024

aj nam prisiel volala som tam a pani povedala ze ak sme navzajom nic neziadali tak nic netreba podavat

mata0076
4. feb 2024

Pocula som, ze vo velkom chodia ludom vyzvy na vratenie DB, ze obaja manzelia si uplatnovali naraz, robia kontroly.

autor
4. feb 2024

@mata0076 no ale vela toho bude neopravnene.Aj nam prislo a keby si preratali sumy zistili by ze mame vsetko ok.

autor
4. feb 2024

@mata0076 muz ide zajtra na DU,on to doniesol zo schranky v piatok o 19h takze nebola šanca volat.

autor
4. feb 2024

@kubikamamka tak naco ide vyzva ked ti povedia ze ked si si neuplatnila 2x tak to nemas riesit?Ved nech selektuju a oni preukazu mne ze som vtedy a vtedy,tolko a tolko neopravnene pobrala DB.A nie ja mam dokazovat im.Robia zbytocne problemy.

dominikac321
4. feb 2024

@zalka nemusi na vyzvu reagovat, je to informativne ako jej pisu.

mata0076
4. feb 2024

Jasne, hadam to poriesite, urcite kopec ludi len zbytocne prestrasia. A ti, ktori neopravnene poberali subezne rovno im mali vycislit sumy na vratenie.

dominikac321
4. feb 2024

autorka: ty musis dokazat danovemu uradu ze to tak nebolo, ak nepodas DP pride ti pokuta zo spravy dani, nasledne na to bude rozdiel dane oznameny a odstupeny na exekucne oddelenie odkial podla hodnotenia dostanes bud benefit a pride ti oznam ze to mas zaplatit alebo ti nasledne bloknu ucet.

lienka.7
4. feb 2024

@dominikac321 presne tak. Ja nechápem, čo sa tu paprcia...
Raz majú chybu v DP, tak sú proste povinní dat opravné DP.
Druhá vec je, že je ich chyba, že obaja mali zaskrtnute, ze poberajú danovy bonus, hoci ho obaja nepoberali...
A sú povinní s DU komunikovať.

dominikac321
4. feb 2024

autorka naozaj tomu nerozumies, mamicka ti vysvetlila ze ty si mala vratit tych 82eur a manzel si mal dat cely rok DB, Vam suma sedi ale cast mas ty a cast manzel a mal to mat iba manzel, zrejme ty zaplatis dan tych 82e a on bude mat preplatok tolko.

dominikac321
4. feb 2024

@lienka.7 danovy poriadok presne hovori ze danovy subjekt je ten, ktory preukazuje skutocnosti, ktore uviedol na danovom priznani ale neviem presne ten paragraf teraz najst.

lienka.7
4. feb 2024

@dominikac321 nie, nechápe tomu... ona si myslí, že DÚ im to akoze "vynuluje". Vsak peniaze mu nechýbajú. Nechape, ze ona musi tých 82€ vrátiť, a mužovi ich doplatia. Nechape, ze DU to nie je jedno, že peniaze sú v rámci rodiny tak sa akoze nič nedeje...
A jasne, ze su povinní oni komunikovať a dokazovať 🤦‍♀️ toto im ale nevysvetlis, takito "jednoduchsi" ľudia si proste pôjdu svoje 🤷‍♀️

dominikac321
4. feb 2024

@lienka.7 polopatistickejsie ako jej to vysvetlila mamicka vyssie, neviem teraz najst nick, jej to nevysvetlia ani na DU. navyse v tomto case uz zacina masaker a nervozita stupa lebo kazdy ma len 8 hodin pracovnu dobu a kolegyne v taky cas ked sa podava DP maju aj 35 hodin nadcas co im nikto nezaplati...

lienka.7
4. feb 2024

@dominikac321 a paradoxom je to, ze chybu spravila autorka... nie, ze nespravila, spravila, mala si poberanie DB odhlásiť, keď ho začal poberat muz. A nie sa teraz hádať... a presne, keď ti takýto človek dôjde do úradu, ty sa mu niečo snažíš vysvetliť, robota ti stojí, ale on si ide dookola svoje👌

dominikac321
4. feb 2024

@lienka.7 ja dookola vysvetlujem, volam, upozornujem a potom ked im zablokujem ucet volaju mi prekvapeni ze to preco, alebo ked ich nahana policia kvoli vodicaku... ze kde sa taky nedoplatok nabral, no ked to raz priznas v DP ze si zarobila pol miliona a nezaplatis z toho dan, ktoru tam ty uvedies jasne ze ta budem nahanat. ja by som nevedela kolko zarobis ak to ty neuvedies, ja nerozumiem co su potom taki prekvapeni....

kubikamamka
4. feb 2024

to ja nwm povedat preco to tak robia ale ja som pocula ze maju posielat tie listy

autor
4. feb 2024

@lienka.7 akoze nehnevaj sa a neurazj nie som jednoduchsi clovek,a nemala som co odhlasit,pisem.ze som bola.nezamestnana a nepoberala som vyplatu.Nechapes?A RZP robi zamestnavatel,ja som si na RZP nikdy nezaskrtla DB kedze som poberala mesacne.

autor
4. feb 2024

@lienka.7 a zjavne nerozumies ze tam nesedia iba datumu ale suma.sedi takze DU moje peniaze nechybaju kedze sme nepobrali naraz.Suma sedi ja nemam co vracat kedze som navyse nic nedostala.

autor
4. feb 2024

@dominikac321 preco by som mala platit ked navyse som nic nevzala?Ze suma sedi?

dominikac321
4. feb 2024

lebo si vzala peniaze neopravnene a tvoj muz nedostal to na co mal narok. urad to neberie ze je to v rodine je to okej oni to potrebuju mat papierovo spravne

autor
4. feb 2024

@dominikac321 a este mi vysvetli preco ked som poberala DB ja a nevedela som ze budem nezamestnana si to mal na cely rok podat muž?Vsak ja som poberala,potom uz som nemala co poberat kedze som nepracovala a od marca poberal muz.Akoze naozaj stale nerozumiem co sme urobili zle.A suma sedi,nemam co komu vracat,nech si opravia datumy a vybavene.

lienka.7
4. feb 2024

@autorka v scane, co si priložila mas jasne napísané, že si mala vyplatený DB vo výške 87,20€ a to za 2 mesiace. Cize ak si aj nahodou ba PN tak ti vyšla časť DB. Cize si ho poberala. Nie, ze nie. A plus, keď by si bola nezamestnaná, tak nemáš potvrdenie o príjme. Cize si neplet pojmy s dojmami.

autor
4. feb 2024

@dominikac321 ako neopravnene?Ako som mohla.poberat nezamestnana DB?

autor
4. feb 2024

@lienka.7 ano za 2 mes ktore aom odrobila som mala DB.Potom som bola 3 mes nezamestnana a PN.Od marca poberal muz.Ja uz nie ani ked som sa zamestnala.