icon

Ako riešiť list z Finančnej správy?

2. feb 2024

Ahojte,dnes mi došiel list z Finančnej správy,kde mi píšu že som si pravdepodobne uplatnila v roku 2022 DB na dieťa aj s manžom naraz.Nenapísali ake konkretne aké mesačne obdobie,ani akú sumu, DB sme poberali mesačne.A na 100% viem,že sme ho nepoberali naraz,pretoze roky som ho poberala iba ja,potom som bola nezamestnaná a pn tak poberal manžel a od leta min.roku 2023 zase poberám iba ja keďze manzel bol dlhodobo na pn.V liste je pisane za mam podat dan.priznanie do 29.2.ale ak som si ista ze sme to nepoberali naraz tak mam list pokladat iba za informativny.Mate niekto skúsenost?Na 100% sme nepoberali obaja pretoze ked mam pnku DB nemam,ale zase nechcem aby mi exekutor siahol na ucet.A ten list je taky nijaky,je tam slovo pravdepodobne(tak zistili ze sme mali obaja alebo nie)Rocne zuctovanie dane mam kazdy rok robene.Ako sa k tomu postavit led nie som si vedoma chyby a ani neviem o akú sumu sa jedná?Ďakujem za info.

autor
4. feb 2024

@lienka.7 tie dva mesiace som plne odrobila.Od 1.som bola pn a nezamestnana som nic nepoberala.

lienka.7
4. feb 2024

@dominikac321 nesnaž sa už... ona v tom ma zjavne hokej a nechce si tu dat nic vysvetliť. Nechaj ju v tom nech je presvedčená že ma pravdu. Dostane pokutu + bude vracať co jej nepatrí.

autor
4. feb 2024

@lienka.7 vies co?Nechaj to tak ty.Muz pojde na DU.a ano ked som nic nevzala nebudem nic platit.

eva233
4. feb 2024

Podľa mňa poslali všetkým ktorí v r. 2022 poberali ístym spôsobom obaja, že nemuseli ani naraz ale každý nejakú časť roka.... V liste je aj formulka, že ak máte všetko okej netreba to riešiť.
Je to kvôli tomu, že veľa rodičov, ktorí nežijú spolu poberali dB hoci na to nemali právo alebo poberali obaja a treba to poriesit.
Môj muž bral do augusta 2022 a ja od septembra do decembra no a prišlo nám to tiež.

autor
4. feb 2024

@eva233 ale vsak citas co tu ma idu ukamenovat lebo som si vzala nepravom.A ja som ani cent nemala navyse.A za to aom jednoduchsi clovek,klasika.

autor
4. feb 2024

@eva233 tu formulku som citala aj ja ale zase tu uz mi idu poniektore blokovat ucet.A ja som za debila.Aj ked som nevzala ani cent.A dopredu som si mala kupit vestecku gulu,ze budem nezamestnana.🙈

lienka.7
4. feb 2024

@autorka takej ako ty, sa neoplatí vysvetľovať, že nie, nie je jedno, či máš 82€ ty alebo tvoj muz. Lebo to jedno nie je. Ty máš tie peniaze vrátiť, a on ich dostane vyplatene plus. Neviem, či na pochopenie treba VS alebo co 🤦‍♀️
Predpokladam, ze účtovníčku nerobíš, lebo s tvojim uvazovanim, to by ste mali v praci pokut až až 👌

autor
4. feb 2024

@lienka.7 nie nerobim uctovnicku spokojna?A urazat a hongat si ego mozes ist do inej diskusie.Stale ale stale mi nikto nevysvetlil preco ja ako zamestnana som nemohla poberat DB?A ked som bola nezamestnana poberal.ho muz.To je akoze trestne menit to pocas roka?

lienka.7
4. feb 2024

@autorka esta raz a naposledy, keby si bola nezamestnaná, tak nemáš od zamestnávateľa potvrdenie o príjme a uplatneny DB. cize tu neklam. A nie, nie je menenie DB počas roka trestné. Zaujímavé, že aj my sme menili a cuduj sa svete, žiadny list nám neprišiel? Prečo asi? 🤔 nechapes problematike, nemáš v poriadku papiere, ale hadas sa tu o dusu. Typicky slovak 👌

autor
4. feb 2024

@lienka.7 ty nerozumies ze ja som januar a februar robila,DB dostala a potom som bola nezamestnana to uz mal DB muz a zase potom robila ale DB ostal muzovi?Akoze preco by som klamala?Si normalna?A predstav si ze papiere mam vsetky.Tak sa tu do mna nenavazaj a chod urazat inde,o tvoje rady nemam zaujem.

autor
4. feb 2024

@lienka.7 ty si tiez typicka Slovenka len urazat na MK ze?A zaujimave ked som okradla stat ze suma do centu sedi.Hm?

eva233
4. feb 2024

Tak ich nerieš. Ja som chcela volať na infolinku už v piatok ale stále obsadene a tak zavolám v pondelok nech mi povedia že čo je vo veci a bude.

pribinacka
4. feb 2024

Vôbec to netreba riesit, ak ste nepoberali naraz, išlo to viacerym informativne. V takom istom zneni to prislo aj mne, nic sme neriesili a nikto sa dodatocne neozval

autor
4. feb 2024

@pribinacka ja som sa s tym stretla 1x a ked som chcela poradit ,tak cest vynimkam,ma tu niektore isli ukamenovat,oznacili za klamarku,jednoduchsiu osobu atd.Vies co?Radsej muz pojde preistotu na DÚ,nech mu to tam pozru,lebo poniektore uz ucty mi tu blokovali.

pribinacka
4. feb 2024

Pravdaze, kludne overit. Mne sa vzdy osvedcilo pisat online na urady financna sprava, socialka, urad prace..vzdy som dostala riadnu, presnu informaciu a teda uprednostňujem pisomne info z uradov, ako ustne na urade. Presne tento list som dostala aj ja, ze pravdepodobne, tiez sme to mali takto v poriadku a nic, uz je to par rokov

zalka
4. feb 2024

Nie je trestne to meniť ale žiaľ ty aj mnoho iných si obetov Matovičoveho nedotiahnuteho systému...ale hlavne že bezhlavo zvyšoval daňový bonus, bez toho aby bola urobená príprava. A teraz tú nedôslednosť týchto politických rozhodnutí vidíš a cítiš aj ty a aj mnoho iných ďalších matiek a otcov.
Je vyšší daňový bonus ale je viac chýb a tak musí človek strpieť a byť nápomocný úradom. Tie úradníčky si to nevymysleli, ani zato nemôžu tak ako za to nemôže kopec rodičov. Len trpezlivosť.

autor
4. feb 2024

@pribinacka vies ak su tam naozaj zle urobene datumy,ale suma nam sedi,nemam problem to opravit nejakym DP.

autor
4. feb 2024

@zalka ako som pisala,som ti vďačna za kontrolu a uz potom sme to aj my skontrolovali ze suma sedi.A teda muz tam zajtra behne,ked treba nech nam.poradia aky DP opravne s datumami podat alebo nech si to oni opravia v systeme ale nejake cestne prehlasenie podpisat.Ale cloveka to vytoci ked vie ze nic nevzal a este podaktore"premudrele" pridu osočit ako keby som si vzala pol Slovenska a pritom ani ja ani muž sme nic nevzali ani neurobili.

luccija
4. feb 2024

Včera o tom hovorili v TN, že posielajú vyzvy veď doloz čo máš a hotovo.Nech si to skontrolujú veď nikto ťa nejde zatvárať do basy🙂

lucka023
4. feb 2024

Mne tiež prišiel taký list a neviem si s tým poradiť či mám robiť.. daňový bonus som mala vyplatený za celý rok 2022 naraz v ročnom zúčtovaní. Rok predtým si ho uplatnil manžel. Máme jednu dcéru 13 ročnú. Viete mi niekto poradiť čo mám robiť. Ak treba ročné zúčtovanie viem odfotiť.

kiara08
4. feb 2024

Mne prišlo to isté, volala som na daňový, že si to mám preveriť u zamestnávatela. Zamestnávateľ mi to skontroloval a, že vraj mi to sedí, že oni tam žiadnu chybu nevidia. Tak idem zajtra na daňový úrad a budem múdrejšia. Tiež som od 2021 na materskej, teda už RD takže som nič uplatňovať nemohla. Podľa mňa tam majú bordel

autor
4. feb 2024

@kiara08 konecne niekto,kto si mysli to co ja.

autor
4. feb 2024

@kiara08 maju tam bordel,chybaju im prachy,tak skusaju kto im to doplati.

eva233
4. feb 2024

@kiara08 im sa nechcelo počítať asi tak nech počítajú ekonomky v podnikoch... Lebo teraz majú určite malo roboty 🤷‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

knajula
4. feb 2024

"Tisícom rodičov prídu listy z finančnej správy pre chybu pri daňovom bonuse na dieťa, dostanú čas na nápravu"
https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/697727...

nikka055
4. feb 2024

Napr. Mne tiež dosiel taky list ...aj viem ,ze v septembri 2022 sme obaja dostali bonus ,hned som to riesila ...pri rocnom zúčtovaní mi ten bonus "stiahli" presne o tolko menej mi vyplatili vyrovnanie dane...tak absolutne nechapem co este treba ...zajtra tam musim zavolať

micicka
4. feb 2024

@zalka preco je lepsie robit si DP a nie RZD od zamestnavatela? Nie je vysledok rovnaky?

zalka
4. feb 2024

@micicka áno výsledok je rovnaký, ale ak by sa ludia naučili robiť sami DP ... naučili sa zodpovednosti tak by bolo fajn.
Ale hlavne je to kvôli 2% z dani čo môžeš darovať. Ked robí zamestnávateľ, tak ti spraví RZD, musí ti vydať potvrdenie, ty musíš sama vypísať tlačivo komu chceš poslať, potom to doručíš na danový úrad tuším do apríla, neviem presný termín.
Ked robíš DP .. tak nič z toho nepotrebuješ, lebo to spravíš v jednom kroku, do DP vpíšeš komu chceš poslať a kedže môžeš podať o odklad DP tak ani ked ho pošleš v júni, tak neziskovka o 2% nepríde.

madeline1
4. feb 2024

Poslite im kopiu rocneho zuctovania vas oboch za ten rok a odpiste na list. Ale je to zvlastne napisane, najskor pises, ze tvrdia, ze ste poberali dvaja, potom, ze pisu, ze ale ak nie, tak je to pre vas informativne. Tazko sa veri, ze to tam tak zformulovali.