icon

Ako riešiť list z Finančnej správy?

2. feb 2024

Ahojte,dnes mi došiel list z Finančnej správy,kde mi píšu že som si pravdepodobne uplatnila v roku 2022 DB na dieťa aj s manžom naraz.Nenapísali ake konkretne aké mesačne obdobie,ani akú sumu, DB sme poberali mesačne.A na 100% viem,že sme ho nepoberali naraz,pretoze roky som ho poberala iba ja,potom som bola nezamestnaná a pn tak poberal manžel a od leta min.roku 2023 zase poberám iba ja keďze manzel bol dlhodobo na pn.V liste je pisane za mam podat dan.priznanie do 29.2.ale ak som si ista ze sme to nepoberali naraz tak mam list pokladat iba za informativny.Mate niekto skúsenost?Na 100% sme nepoberali obaja pretoze ked mam pnku DB nemam,ale zase nechcem aby mi exekutor siahol na ucet.A ten list je taky nijaky,je tam slovo pravdepodobne(tak zistili ze sme mali obaja alebo nie)Rocne zuctovanie dane mam kazdy rok robene.Ako sa k tomu postavit led nie som si vedoma chyby a ani neviem o akú sumu sa jedná?Ďakujem za info.

Strana
z5
micicka
4. feb 2024

@zalka dakujem za odpoved

autor
4. feb 2024

@madeline1 precitaj si ho,ak neveris.

kiara08
4. feb 2024

@eva233 my sme tak poberali ja mesiac, lebonsom dostala odmeny a muž 11 mesiacov. A ani pani na FS nevedela, kde je problém. Stále sa odvolavala na zamestnávateľa

kiara08
4. feb 2024

@lienka.7
Nie každý sa tomu rozumie. Je iné keď má človek na to školu alebo s tým pracuje.
Nechápem prečo urážate, keď 3/4 RZD a DP si nerobia ľudia sami, ale im ho spracovávajú v práci alebo si platia účtovníčku.
A navyše mne to prišlo hneď, volala som na finančnú a pani sa len vyhovárala na zamestnávateľa, že ona nič nevie a mám si to zistiť ja. Keď už niečo pošlú majú vedieť kde je chyba. Keby ja poviem v robote, že neviem, čo robím asi by zamestnávateľ nebol rád...
Volala som následne zamestnávateľovi, ktorý si tvrdí, že mám všetko v poriadku a musí mi to sedieť.
Robíme s manželom u jedného, takže skontrolovala oba. Tak som zvedavá, čo povedia na daňovom.
Možno to je celé tak, že v tom majú bordel a Vy nás tu častujete prídavnými menami a nepoznáte druhú stranu mince...

autor
5. feb 2024

@kiara08 presne tak.Oni nasli chybu,ktora ani neexistuje,nech mi dokazu kedy a kde chyba nastala pretoze na 100000% nie som si vedoma ze by sme obaja poberali naraz DB.A v mojom prilade by to ani neslo,kedze som bola nezamestnana par mes. A na pnke.Tak nech dokazu oni kedy a kolko som podla nich vzala.Nielen vseob.papier rozposlu a teraz sa staraj ty obcan.

autor
5. feb 2024

Ahojte,takze muz bol na DÚ,kde sa ho ujala velmi mila pani,ktora si pozrela RZP a povedal ze zacali chodit ludia v natreskoch skrz tohto listu.Vzala si jeho aj moje RČ,ze to preveri.Volala uctovnicke muzovej aj mojej a naozaj tam bolo vsetko ok.Spravila úradny zaznam,ze vsetko sa preverilo a je to v poriadku a my uz nemusime noc robit.Mam aj jej meno aj tel.c. a kedze spisala uradny zaznam,bude to aj pisomne na DÚ.

simca06022011
5. feb 2024

myslim, ze toto tak ako vacsinu veci, im vyhadzuje system. Ze nenajde chybu konktrene zamestnanec, ale na zaklade "niecoho" (napr jedno rodne cislo u dvoch ludi) to automaticky generuje tieto listy.. kedze kontroly uz vacsinou nejdu z popudu spravkyne, ale ona len dostane informaciz. Tak moze byt ze v ramci PR:DDD aby preukazali kolkym tisicom ludom poslali list ,lebo zle uplatnili DB, urobli taketo halooo.. mne napr. teraz vratili sumu, ktoru ani neviem z kade zobrali, len tak na ucet.. ze danovy bonus (ako zamestnavatelovi). Nechapem, preco zaco .. kvoli comu.. RZD sa este neposielalo, tak nemaju ani na zaklade coho nieco vratit + suma je taka, ze vracat nam na DB budu realne za rok viac ...
bohuzial za toto mozu tie neustale zmeny... neverim ze mzdarka to len tak urobi zle... ved vsetko xkrat kontrolujeme, nech len mame pokoj s uradom :D

(a inak ten list aj tak vyzera.. ze je automatom vystavovany...)

ansis
6. feb 2024

Ahoj.nam prišlo to isté. Ale problém je vtom že daňový bonus si uplatňuje iba manžel a ja som z úradu na opatrovatelskom.takze chybu sme tam určite neurobili.neviem ci skúšajú alebo co?!

autor
6. feb 2024

@ansis ahoj,tiez mam pocit,ze stat potrebuje nahrabat eura tak idu hlava-nehlava.

simca06022011
6. feb 2024

no len nemate im co vratit, tak nenahrabu nic :D treba im verejne napisat, na fb alebo hocikde.. nech cela spolocnost vie o tejto profesionalite... :DD lebo clanky o tom kolko ludi to pobera zle a kolko ludi vyzvali su po precitani tejto temy komicke.

kiara08
6. feb 2024

Hlavne, že už si bola označená,, dokonalými,, za jednoduchú 🤦🤦🤦 a pravda je niekde úplne inde

autor
6. feb 2024

@kiara08 ano,ano lienka.7 tu bola najmudrejšia,ta mi uz isla vystavovat pokutu;blokovat ucet.A bola som klamarka a jednoduchsi clovek.Jasne,tu miesto pomoci ta radsej ukrizuju.Čest vynimkam @zalka ktora mi to vysvetlila.No tu na SR uz musis byt pravnik,uctovnik,mzdarka,lekar a vsetko dokopy aby ta nedod.bali.

kiara08
6. feb 2024

Presne. Ja som sa nič nedozvedela, dnes bol nestránkový deň u nás, tak idem v piatok a verím, že to bude tak ako u teba 🙂
Som rada, že to máte v poriadku a, že teda 90% bude asi ich chyba. Ale veď trena aj papier minúť a pošte dať zarobiť. Aby vôbec toľko vybrali späť 🤣

vams
6. feb 2024

To ste jedna z mála, čo to má "v poriadku". By ste sa čudovali, koľkí si to uplatnuli duplicitne. Jeden rodič si podá DP, druhý RZ. Myslia si, že to nie je odkontrolovatelne, ale veru je.

autor
6. feb 2024

@kiara08 držim palce.My sme chytili spravnu pani na DÚ a ta to tam vybavila,zaco som jej vdacna

autor
6. feb 2024

@vams ale ja chapem,ze ked beru na co nemaju narok ze treba vratit.Ale treba rozlisovat a noe hned hromade rozosielat listy.Keby to skontrolovali a poslali listu nie vseobecne,vygenerovane ale ofiko.Vtedy a vtedy ste si dvojnasobne uplatnilo DB za to a to obdobie, taka a taka suma.Ale toto bolo take vaeobecne ze to mohlo ist do kosa.V jednej vete vyhrazka ze okradam stat o dane,hned druha veta,ze ak ste si obaja neuplatnili pozazujte to iba za informaciu .

basska_b
6. feb 2024

Vies co, ja mam pocit, ze toto je daky automaticky generovany list vsetkym rodicom, ktori v danom roku kombinovali, ze raz poberal tato, raz mama. Sak ste si to skontrolovali a zistili, ze ste to poberali v sulade so zakonom. Tak potom by som to povazovala za bezpredmetne.

autor
6. feb 2024

@basska_b ano tiez sme to uzavreli.Ale preistotu skontrolujem RZP aj z min.roku ked to.pride.

mita27
6. feb 2024

@basska_b U nás poberal iba manžel narodilo sa mi v Tom roku druhé dieťa a bola som doma aj s prvým, a aj tak nám to prišlo 🤣 tak neviem

zalka
6. feb 2024

@mita27 doložil manžel rodný list druhého dieťaťa? ak posielal danové priznanie? lebo to m ohlo spôsobiť tú chybu ...

mita27
7. feb 2024

@zalka áno doložil .. ale už si zohnal nanovo papiere a poda to ešte raz nech si to overia a nech ma pokoj 🤣

zalka
7. feb 2024

@mita27 do budúcnosti určite si papiere nechávať a aj kópiu daňového ak podáva...aby neboli ťažkosti. Stačí ak to má uložené niekde v Pc.

marketa1111
7. feb 2024

@kaja01 presne.. to ze bola na PN a daňový bonus nezrusila, a ročné zúčtovanie robil zamestnávateľ, mohol v ročnom zúčtovani vyplatit DB. Vzhľadom na príjem. A ak popri tom poberal za tie mesiace jej manžel tak mali dvojmo

Strana
z5