Ako riešiť nedoplatok za energie v podnájme?
Dobrý deň.
Prosím Vás o radu, čítala som tu už pár príspevkov na túto tému, ale chcela by som presne pohľad na môj problém. Niečo podobné riešim prvýkrát, nikdy doteraz som v podnájme nebývala a nemá mi kto poradiť v tejto veci...
Od 01.12.2023 dodnes bývam v garzónke v BA, kde platím nájom 687eur/1 osoba, čo je samo o sebe veľa, ale bola som nútená zobrať narýchlo prvé, čo prišlo. 143eur mám zálohové platby, 40eur pivničná kobka, zvyšok nájom. Dnes mi majiteľka bytu - vlastní to firma, poslala mail, že mám nedoplatok ze december, za 1 jediný mesiac 151,09eur. Extrém, nechápem, je to šialene veľa. 2 týždne z toho mesiaca som tam poriadne ani nebývala, len som sťahovala, sprchy z polovice riešim v práci, ten mesiac som skoro nevarila ani nepiekla, párkrát som umyla riady pod tečúcou vodou- nie je myčka, neprala som. Mala som tam aj priateľa zvyšné 2 týždne z mesiaca, akurát som ho nenahlasovala, chcela som od Nového roka a to sme sa rozišli, preto som to neriešila. Ale nepríde mi normálne platiť 294,09eur za energie za 1 mesiac. Mala som problem s radiátormi, raz boli na 5ke studené, raz vriace, boli teda stále zapnuté, čo mohlo na tej 5ke chybne točiť spotrebu + keď mali zlú chvíľu, dokurovali sme si ohrievačom a to viem, že žerie jak ďábel, ale toľkoto??
Ja by som to zaplatila, ale bojím sa, ak to je podvod a neohradím sa hneď prvýkrát, že za každý mesiac od januára mi vyrúbu pomaly 200eur. Určite chcem do konca roka zmeniť podnájom, ale zatiaľ nechcem, aby ak majitelia vycítili, že som sama mladá žena a nevyznám sa, aby ma ošklbali. A ešte čomu nerozumiem, za kobku platím 40eur, nechcela som ju pôvodne, realiťák hovoril, že sa s majiteľmi dá dohodnúť, aby som ju neplatila, akurát s majiteľmi sa vôbec nedalo dohodnúť... už keď som ju mala, napráskala som ju teda plnú, nech mám byt čo najviac voľný, zrazu nad ňou prasklo kanalizačné potrubie a vytopilo mi knihy, oblečenie, skrinky, xyz vecí za niekoľko 1000eur - kakanice a cikanice. Doteraz sa doťahujem s poisťovňou, ktorá nemá záujem niečo preplatiť, ale to je iný príbeh. A majiteľka má tú drzosť dať mi tam voľačo - 2eurá nedoplatok (2 screen) po tomto všetkom, čo som si s jej kobkou už vytrpela? A to, že ráta údržbu vonkajších plôch, prevádzku areálu a podobne je okej? To jediné mi známy povedal, že to on nemal a nemali by to inkasovať mne, ale naozaj to riešim prvýkrát a netuším.
Mám k tomu iba tieto 2 podklady. Pýtať si prosím ešte niečo iné k nahliadnutiu? Alebo je to v poriadku a zaplatiť to? Nechcem zbytočne narobiť paniku, ak sme s bývalým za 2 týždne toľko minuli, ale nezdá sa mi to. Svietil nám aj stromček občas cez noc, ale naozaj neverím, že by to toľko nakrutilo.
Veľmi pekne vopred ďakujem za odpovede! 🙂
@sissi117 Tie 2 polozky ze teplo na kurenie a teplo na ohrev vody je nerealne. Treba pozriet presne stavy.

@sissi117 ten nedoplatok 12 e voci preplatku 97 vznikol tak, že majiteľka nemala do konca apríla uhradenú zálohu za máj. Správcovi sa totiž spravidla platí mesiac popredu, čiže toto jej vypočítali ako dlžnú sumu a odratali to od toho preplatku 97 eur a tým vznikol nedoplatok. Ona to celé platí nejak divno narazovo a nie po mesiaci. Čo sa týka elektriky, tá na toto vyúčtovanie nemá vplyv, to musí prísť zvlášť od elektrární. Nám chodí napríklad v novembri.