Ako riešiť nejasnosti pri čiastočnom invalidnom dôchodku?
Ahojte je tu niekto z vás kto si vybavoval čiastočný ID?
Moja lekárka si za posudok zobrala 500e, ale s posudkom nie som stotožnená. Napísala mi hneď na prvu stranu "drobné klamstvá". Viem presne o akú situáciu išlo, prišla som k nej na vyšetrenie opýtala sa či užívam konkrétnu dávku liekov. Odpovedala som pravdivo- áno. O chvíľu neskôr odišla od stola išla si pre niečo do druhej miestnosti a odtiaľ mi zakričala "a užívate teda dávku liekov 75mg áno?"
V tej chvíli mi hlavou prebleskol strach, že čo sa ma to pýta, veď som jej pred chvíľou povedala, že užívam 100mg. Ostala som vystrašená a v tej chvíli zo mňa vyšlo "áno".
Mám úzkostnú a panickú poruchu, z tejto doktorky som vystrašená. Je afektovaná a mám z nej stres. Museli by ste ju vidieť.
Čiastočný ID mi schválili. Vetu "drobné klamstvá" som chcela pani doktorke vysvetliť telefón mi však nezodvihla.
Ako by ste to riešili vy, mali ste podobnú situáciu? Napíšte prosím
@rozculena ale ja som sa pytala ako to funguje a ty si mi neodpovedala, ale vyhrkla si na mna otazku, ci som skusila existovat z 200 eur. Ja ludom nezavidim invalidny, len ma zaujima ako to funguje.
A nepisem, ze ty mas neslusnu otazku, pisem, ze ja sa slusne pytam. Asi si ma nepochopila, stava sa
@0silvia0 ID je kompenzacia pracovneho zaradenia, su na to tabulky
mne to navrhli lekari po asi mesiaci a pol na PN a dostala som 65 % (nad 70% je plny) nemam ho nizky (ale samozrejme oproti platu vo som z neho platila odvody je to smiesna suma)
ked sa moj stav stabilizoval zmenila som pracu (ubman to malo velmi negativny vplyv)
teraz normalne robim na plny uvazok na dobrej pozicii okrem ID mam aj ZTPS bez kompenzacii (kvoli mojmu prijmu)
dnes nie je obmedzena praca a ID, ak to potrebujem robim z domu (co vyuzivam zriedka) nemam manualnu pracu (to uz by som nedala) plat mam velmi dobry.
a kolegyna je na tom plus minis rovnako (tiez ID atd)
samozrejme si doplacam lieky a zdravotne pomocky atd mesacne tak 200€ +
@mamina7070 dakujem, a tebe zdravotny stav sposobuje obmedzenia?
@0silvia0 ano samozrejme aj denne bolesti potlacane liekmi (od neurologa) (ID a ZTPS nedavaju len tak mam preukazane poskodenia na zaklade testov, emg, mri atd fyzicku pracu by som nedala ani na ciastocny uvazok
ani napr ak by bolo sucastou soferovanie lebo to uz mam zakazane
kolegyna tiez ID a ZTP ona mala zasa opku miechy kvoli nadoru davala sa dokopy 3/4 roka a potom sla pracovat a tiez tak to neni ze ten clovek je 100% ale pracovat sa aj pri ID odporuca oni ti to aj priamo napisu do. posudku ze aky typ prace odporucaju
@mamina7070 dakujem ti za informacie.
@nela22323 platila si 500 eur za posudok? Prečo? Véd zato sa neplatí.
@0silvia0 No ja ti poviem svoj názor, už som to tu myslím na koníku niekde aj písal. Teraz je to neobmedzené. Pokiaľ poberáš aj plný invalidný dôchodok môžeš robiť normálne na plný úväzok, nikto to nesleduje. Môžeš ísť aj do bane. Alebo rúbať stromy. Potom je akurát zvláštne, že niekto má nad 70% dôchodku, na posudkovú komisiu ho prinesú štyria chlapi na vozíku, veď predsa je invalidný, ale po prehodnotení, a znovu schválení už môže ísť normálne do práce, a robiť hocičo pokiaľ to zvládne. A myslím od roku 2022 bola schválená ďalšia podľa mňa zvrátená vec. Plný invalidný dôchodca môže ísť normálne aj na ročnú PN, veď je invalid, tak čo by nešiel, a popri plnom invalidnom dôchodku mu je ešte normálne vyplácaná aj PN. Takže celý rok čo je na PN má kráľovský príjem. Tento súbeh PN, a dôchodku nad 70% dovtedy možný nebol. Tak bude sa sťažovať, že nezvláda žiadnu prácu, ale len do priznania ID. Potom už zvládne všetko. Veď predsa bude mať dva platy. V tomto boli komunisti nekompromisný. Si ID, tak seď doma na zadku, a pozeraj z okna. Dokonca aj čiastočný invalidi nemohli prekročiť zárobkovo stanovený limit, inak o dôchodok prišli. Veľa ID nemá žiadne výdaje navyše, lebo popri tom je väčšinou aj zťp, a má lieky, parkovanie, autobus zadarmo, a iné výhody. V zamestnaní nemajú radi, keď sa dozvedia, že váš kolega je ID, lebo vedia, že obaja zarábate rovnaké peniaze, a váš kolega s ID má navyše ešte jeden plat + benefity, a všetko ako bežný zamestnanec. Dokonca sa prejednávalo aj o tom, že plný ID budú mať nárok aj na podporu v nezamestnanosti. Ale to našťastie neprešlo. A okrem toho majú zamestnaný plný ID mnohokrát vyššie starobné dôchodky ako zdravý zamestnanci. Ja osobne by som zákon o ID od základov prekopal. Plným ID by som zakázal pracovať, a čiastočným len v rámci ich zdravotných obmedzení len na polovičný úväzok. Toľko môj názor...
@123kika1234 bud rada ze nepytala, je to normalny lekársky y vykon za ktory si moze pytat "odmenu"
@janagem lieky som užívať nechcela to je pravda, ale lieky už niekoľko mesiacov pravidelne užívam. Doktorka si odo mňa za zdravotný posudok zobrala naozaj 500e. Ak chceš napíš mi, poviem ti meno lekárky.
Lekárke som za posudok zaplatila. Mám viacero diagnóz a preto som si myslela, že posudok bude pravdivý a schvália mi viac % ID.
@solim1971
vieš čo,ja si to s tebou kľudne vymením....môj čiast.ID a k tomu moje oči,na ktorých mám skoro mínus 20 dioptrií a k tomu jedno oko tupozraké.Aby si si to vedel predstaviť,tak si vezmi nejaké okuliare,natri ich vrstvou masti a na jedno sklo pridaj ešte polopriesvitný čierny papier........
A ty mi daj svoje zdravé oči a tvoj plat.....
@rozculena pokiaľ sa ťa to netýka, nemusíš sa ozývať. Ja som písal všeobecne o ľuďoch, ktorých poznám z bežného života, a s ktorými som sa stretol. Videl som všelijaké stavy, a skutočne poznám ľudí, ktorí na posudkovej čo najviac jojkajú, a potom idú pracovať medzi zdravých ľudí kde vláčia rôzne ťažké bremená. Tak prečo má potom ten plný ID, keď v pohode môže vláčiť 40 kg vrecia. Oči zdravé nemám, takže tie by ti veľmi nepomohli, a môj plat tiež nie, keďže som na čiastočnom ID. Robil som na polovičný úväzok, ale ani to som už nezvládal. Na plný ID som si ani nepodával, lebo nie som na tom až tak zle, tak si hľadám prácu adekvátnu k môjmu zdravotnému stavu. Takže to čo som napísal vyššie tak za tým si budem stáť, lebo ja som tiež polovičný invalid, ale nemôžem robiť skutočne ako zdravý človek. Preto ma rozčúli keď vidím plného invalida, ktorí podáva v práci bez problémov vyšší výkon ako ja. A to, že na posudkovej jojká, a sťažuje sa, že neudrží ani hrnček v ruke, rak to som počul na vlastné uši. A tiež to, čo nasledovalo keď mu schválili ID. Myslím, že v roku 2022, alebo tak nejak bolo súdne pojednávanie najvyššieho súdu, kde vznikol precedens, že posudková komisia musí pri schvaľovaní dôchodku zohľadniť aj subjektívne ťažkosti pacienta, čo sa dovtedy ani nezapisovalo pokiaľ to nemalo podklad na základe vyšetrení, takže tým dali ešte zelenú tým chronickým jojkárom, čo ho všetko bolí, a všetko pichá, a celú noc prechlastá...ale tú poslednú vetu už zamlčí...🙂
@solim1971 toto rozculuje aj mna a hlavne ked ludia to hraju na psycho temy
poznala som ochlastov co akoze mali depresie a kazdy den krcma

500euro za kolko?5 viet? Na 1diagnozu?
🙈 a to ma pani doktor v cenniku?