Ako riešiť neplatenie daní z bytu?
Kočky som totálne pohoršená vzhľadom na môj a kamarátkin rozhovor. Ma dva byty v najme, dnes sme sa stretli, s kľudom Angličana mi povedala, že ona dane neplatí aj keď by mala lebo načo, že ona štátu nič nebude davat. Skoro mi oci vypadli. Slušne som jej povedala, že no, platiť by mal kazdy. Povedala mi, že som hlúpa a nemám sa do toho starať🤦♀️ pritom ONA mne sa pochvalila takouto informáciou. Akože ja normálne keby som mohla okamžite ju udam, ale čo mám robiť? Nechať to tak? Nechcem sa do toho starať. No je mi z toho zle. A potom že prečo takto funguje u nás ako funguje.
ja mám takú smeráčku a čím ďalej tým viac hľadám dôvody prečo sa s ňou kamarátiť 😔
A načo by tomuto štátu mala platiť dane? Politici ich aj tak rozkradnú a omrvinky hodia plebsu. Neštve Ťa náhodou to, že ona vie so systémom vydrbať a Ty nie? To je podľa mňa pravý dôvod Tvojej frustrácie. A nikoho neudávaj, bonzákom sa to vždy vráti niekoľkonásobne.
Nikto z mojho okolia, kto prenajima byty, neplati dane. Iba ja...asi tak. A este sused, ktory ich ale ma na firmu. Tiez ma to stve. A duplom, ked mi este vyrubili pokutu 60 eur za to, ze som nebola zaregistrovana, pricom registrovany a dan platil moj manzel, byt mame v bsm. Tak poctivy este pokutu zaplati za nic...
@qrstxyz ja nepotrebujem prenajímať byt aby som mala peniaze 🤦♀️ tých mám až až. Z tvrdej driny 🙂 ale o to, ako je nespravodlivá.
@qrstxyz a to nehovorim o tom, ze platim dan z prijmu, ktory realne nemam. Lebo moj prijem platim banke ako urok z hypo. Je to moj vydavok, ktory si ale realne do vydavku nemozem dat. Teraz mi banka zvysi rapidne urok, mne sa vydavok zvysi o 350 eur mesacne, ale stale budem platit rovnaku dan z prijmu 😀
@anjelok môj brat zdedil psa. išiel ho prihlásiť na mestskú časť, kde mu povedali, že musí doniesť potvrdenie od predchádzajúceho majiteľa že on dane platil. nevedeli vysvetliť prečo, ale že tak to má byť. pani za okienkom si nedala vysvetliť, že psa zdedil, predchádzajúci majiteľ je mrtvy a predsa nemá ako prísť k takému nezmyselnému papieru- tak sa otočil na pate a vykašlal sa aj na daň za psa…
To neplatenie daní pri prenájme je dvojsecna zbraň. Keď bude mať problémoveho najomcu môže naraziť, pripadne ju uda aj on. Tiež ešte môže byť prístup, že prenajíma o niečo menej a záujemcom ma dostatok, natrafit na normálneho ma veľkú šancu a preto neplatí dane. Vyhrajú obe strany. Na trhu kto a prečo platí a neplatí dan - sú rôzne prípady a keby si prenajímala rozumela by si problematike. Takto to nie je tvoj problem, tvoja starosť a tvoj risk. Proste sa do toho nestaraj a kamarátka je hlúpa, že to každému vesia na nos.
@anjelok haha, toto poznam, tiez sme s muzom dostali pokuty za neskoru ziadost o DIČ. Tak clovek chce platit dane a este ho pokutuju...mne sa rozum zastavil .. čistý bananistan
Nuz, staci ze ju raz niekto uda, hocikto, nespokojny sused, nespokojny najomca, a dosmeje sa. A veru takymto ludom by som to priala. Ale prvi budu potom vyskakovat ked od statu nieco chcu, to pozname 🤷♀️ Dnes sa poctivost nenosi, ja ked som legalne prenajimala a platila dane, tak ma pomaly vsetci vysmiali ze ci som blba…divna doba, ked toto je norma, zial…
@gemerka17 toto ale nie je a nema byt o tom, “keby si prenajimala, rozumela by si problematike”. To nemyslis vazne takto ospravedlnovat neplatenie dani! Ja som prenajimala, rozumela som problematike, ale nedovolila by som si nieco take.
@lelelienka Tiez som platila. Najprv som prenajimala kolegyninej neteri. Dlzilla mi za3 mesiace najmu, znicila byt a este sa mi jej frajer vyhrazal sj fyzicky, aj ze pojde na danovy urad. Odvtedy som prenajimala len so zmluvou, riadne som platila dane a veru sj 2x som davala na najomnikov platobny rozkaz na sud za dlzne najomne. Takze vztahy sme mali vyjasnene a ja som nemienila riskovat pokutu.
@lelelienka je to o tom. Každý prípad je iný. Nedá sa zovšeobecniť. Samozrejme riziko neplatenia daní a naslednej pokuty nesie len a len prenajímateľ, on sa musí rozhodnúť ako sa k tomu postaví a ci riziko bude podstupovat, vždy ma na to nejaké dôvody a musí si to sám zvážiť.
A ako je to vlastne? Chodia pracovníci na kontrolu? Či?
Kto na aké kontroly nechodí. Ja tak isto prenajímam dane z nájmu neplatim. Kto mi na to ako príde ?
@michal711 No moze to byt aj 10tis eur https://prenajimatelia.sk/prenajimate-byt-na-ci...
@katkaseiner len moj muz sa zaregistroval nacas a takisto bola uhradena nacas aj dan. Byt je v bsm, takze absolutne nechapem, preco musim byt registrovana aj ja. Pri dani z nehnutelnosti stacilo, ked som prisla ja, pracovnicka so mnou vypisala DP, manzel chodit nemusel. Takze mi ani nenapadlo, ze tu je to inak.
Okrem toho nechapem, ze preco mu ta pracovnicka na DU nepovedala, ze sa mam zaregistrovat aj ja, ked tam predkladal najomnu zmluvu a videla tam oboch, este tam mame aj napisane, ze manzelia a nehnutelnost v BSM. Jednoduchsie je poslat pokutu a sikanovat poctivych ludi. Lebo stat v nasom pripade naozaj o nic neprisiel.
@anjelok ani nehovor...slovo pracovníčka danoveho uradu ma fakt irituje...boli sme sa osobne pytat s tlacivom a chceli sme ho odovzdat hned...hned nas stopli ze az budeme mat najomnikov, vtedy volakedy staci doniest papier - o ziadnej lehote nam slova nepovedali, neupriamili pozornost na cislo zakona (neznalost neospravedlnuje, viem), dokonca to bolo v case pandemie a lockdownu...meskali sme so ziadostou presne 21 dni. Odvolali sme sa 2x a aj tak sme to museli zaplatit... Cloveku je na grc ze chcem vsetko robit oficialne a tie pracovnicky neporadia ze teda treba davat pozor na lehoty...

V tomto štáte nie je prvá ani posledná vo to robí. Raz sa môže stať, že narazí na niekoho kto jej tým zavari a potom sa bude ľutovať akú pokutu dostala.