icon

Ako riešiť neprávom poberaný daňový bonus na dieťa?

lensii
19. jan 2025

Som zamestnaná na dohodu.
Daňový bonus na dieťa si uplatňujem raz ročne. Dieťa je zverené do mojej starostlivosti už takmer 5 rokov. Práve som žiadala o Daňový bonus za rok 24 aj 23 spätne. Neskôr som sa ale dozvedela ze bývalý partner si po celý čas uplatňuje nárok na daňový bonus a bol mu vždy vyplatený mesačne. Moja otázka. Bude mi daňový bonus v ročnom zúčtovaní vyplatený keďže som nevedela ze on ho poberá aj keď nemôže? Ako postupovať?

lensii
autor
19. jan 2025

@soldi on za tých 17 mesiacov dostal daňový bonus vo výške takmer 2400€

januska12323
19. jan 2025

@lensii výživné musí dávať bez ohľadu na bonus ten aj tak musí vrátiť

koniarova
19. jan 2025

@lensii Neser sa s ním a zajtra to choď všetko pekne vybaviť.

martul
19. jan 2025

@lensii aj keby ti ho dával, on ho proste nemal čo poberať. Ty nemusíš nič dokazovať, on nech dokáže že s dieťaťom žil.

luliu
19. jan 2025

@denisa_deniska prečo by jej nebol vyplatený? Ona má na neho nárok a je úplne bezpredmetné, že ho poberal on. To si s ním už vybaví DU

cheese
19. jan 2025

@lensii vôbec by som sa s ním o tom nebavila, proste rieš cez úrady. Výživné je jedna vec daňový bonus druhá, on na jeho vyplatenie nemá nárok a teda ti ho ani nemohol dať. Presne jak môj ex okrádať vlastne dieťa, už s ním neriešim nič iba najnutnejšie, ohľadom stretávania, ak sa o niečo takéto snaží doslova ho vysmejem, už ani neargumentujem, lebo takýto z teba len energiu vyžmýkajú vymyslenými pravidlami, hlavne sa ho neboj. Držím palce ;)

koniarova
19. jan 2025

@cheese presne tak. Nerozumiem,načo s ním o tom vôbec debatuje.

subartic
19. jan 2025

@lensii ako vôbec sa tým netráp , požiadaj o daňový bonus tak ako ti patrí . Zamestnávateľ je povinný vyplatiť ak robí ročné zúčtovanie , alebo si podaj daňové priznanie a tam si ho uplatni. Daňový úrad zistí kolíziu a začne situáciu preverovať, tebe ho prizná a exmanžel ho bude musieť vrátiť.

lensii
autor
19. jan 2025

@koniarova
@cheese ja sa s nim o tom nerozprávam. Bola som v tom ze ho nepobera. V práci sme riešili daň tak som vzala mobil zavolala mu a opýtala či ho nepobera povedal ze nie nie nie tak som povedala ze si ho idem dať uplatniť ja v ročnom a vtedy povedala ze áno berie ho mesačne vo výške 140e a ze keď chcem dá mi k výživnému 30e a nechá si bonus . Nesúhlasila som a mobil som položila. Čiže to nie je tak ze s nim o tom debatujem alebo riešim

koniarova
19. jan 2025

@lensii tak držím palce. Hneď to zajtra tiež. Potrebuješ peniaze. A patria tebe a dieťaťu.

nikaeli
19. jan 2025

@lensii ak bude tvrdiť, že ti ho dával, bude to musieť dokázať. Ak mi môj ex dal niečo naviac pre dcéru (napr. keď šla do školy v prírode, prispel sumou 20€), nikdy som nevzala hotovosť. Všetko sme riešili prevodom, aby sme mali dôkaz. Neboj sa, si v práve. Držím prsty 🙂

lienockak
19. jan 2025

@lensii daňový úrad duplicitu poberania za rok 2024 ešte teraz nevie zistiť, neuplynula lehota na podanie daňového priznania za rok 2024 ani lehota na podanie hlásenia k závislej činnosti. Teraz sa dá zistiť cez DÚ iba duplicita poberania za rok 2023. Ak chceš, aby ho riešili na DÚ prednostne, myslím ten rok 2023, tak napíš na FS, prilož doklady. Bude musieť vrátiť nielen samotnú daň, ale dostane aj pokutu. Prísť sa na neho časom príde aj bez podnetu, len môže to trvať aj 5 rokov (t. j. max do doby, kým uplynie lehota zániku práva daň vyrubiť). Ak je to možné, rok 2024 riešiť teraz s jeho zamestnávateľom, aby mu DB pri ročnom zúčtovaní nepriznal a DB by cez RZ by vrátil späť.

denisa_deniska
19. jan 2025

@luliu áno, potom som sa opravila, nejako mi nedošla veta “dieťa je zverené do mojej starostlivosti”, ďalej som napísala, že v tom prípade jej bude vyplatený. Moja chyba 🙂

lensii
autor
19. jan 2025

@nikaeli máme tiež všetko prevodom

lensii
autor
19. jan 2025

@lienockak budem to musieť riešiť lebo takto už pár rokov poberá db na dieta aj keď na neho nárok nemá. Nie ze by som mu tie peniaze závidela alebo niečo 🤣 ale zas keď na to nárok nemá tak ich brať nemôže. Ešte keby ich dával dieťaťu ale nedáva, necháva ich pre seba

sense
19. jan 2025

Nesúhlas s dohodou ex, poziadaj si ty a doloz že dieťa je zverené tebe. V tomto prípade by mi bolo jedno či ho bude musieť on vrátiť alebo nie. Hlavne pre jeho vychcanost

lienockak
19. jan 2025

@lensii to nie je o závisti, zo zákona nemá na DB nárok, keď s dieťaťom nežije. To aj keby Ti ho potom dával, tým sa neobháji, poberal ho on keď nemal.

lienockak
19. jan 2025

@lensii prednosť v uplatňovaní DB podľa zákona o dani z príjmov má matka. S dieťaťom žiješ, máš rozhodnutie súdu, on nájomnú zmluvu neobháji.

michaela789
19. jan 2025

To je riadny blbec 😂 nechce aj na moje deti poberať? To čo si akože myslel. Nahlásený by bol už na prvom-poslednom úrade, pánko... o ničom s ním nediskutuj a rieš vecne prostredníctvom úradov. A nech navrhuje čo chce, pekne rýchlo ho vysypú z tých peniažkov.

lensii
autor
19. jan 2025

@sense on je ohľadom peňazí veľmi vychcany... každé euro si počíta a nedá dieťaťu ani o cent viac

lensii
autor
19. jan 2025

@lienockak ďakujem za radu

lensii
autor
19. jan 2025

@michaela789 ja si myslím ze on daňový bonus poberal celý čas ( už od rozhodnutia súdu)

findomatej
20. jan 2025

@lensii ahoj, napíš potom ako si dopadla ✊

simca06022011
20. jan 2025

Prave pre jeho pristup, si ten db vybav, mas dokazy o tom, ze ty na DB narok mas = on nie. Od neho ho budu ziadat naspat. A teba to trapit nemusi. Keby mal normalny pristup = daval dietatu, peniaze, staral sa atd = dohodla by som sa, ze to nebudem spatne hrotit, Ale nic take nerobi = kaslat na neho. A este aj klame. Ze 30EUR:DDD jasne...

zuza2252
20. jan 2025

@lensii musí mať o tom potvrdenie že ti ho daval,aké jeho problém je teraz daňový podvod brak bonus neoprávnene.Ty požiadaj a jeho nech si rieši daňový úrad.Keď ti nepošle výživné koleduje si o ďalší problém.Podáš TO a hotovo.Netreba sa báť,držím palce bojuješ za svoje dieťa tak prečo berieš ohľady na podvodníka.

zuza2252
20. jan 2025

@lensii to sa dá zistiť a bude musieť vrátiť všetko

lensii
autor
20. jan 2025

@simca06022011 určite budem žiadať daňový bonus spätne

lensii
autor
20. jan 2025

@zuza2252 ja na neho ohľad neberiem, on mi už urobil nie jeden problém hlavne ohľadom dieťaťa, vždy sa vyhrážal že nemám žiadať dieťa do svojej starostlivosti a že keď podám na súd žiadosť na zverenie tak uvidím co bude a podobne, hneď vtedy som šla a podala som na súd takže mi sme dosť na nože preto som sa pýtala že čo ak on povie ze mi ho dával alebo niečo lebo ozaj neviem čoho je ten človek schopný a to ze keď na to prídu tak to ze nedá výživné bude asi to prvé čo urobí a o ďalších problémoch ani nehovorím keďže on je na peniaze dosť haklivý a stráži každé euro

cheese
20. jan 2025

@lensii nedá výživné....posunieš to exekútorovi, teraz stačí myslím mesiac a môžeš žiadať náhradné výživné, štát potom na neho podá trestné oznámenie. Okrem toho že bude dlžný tebe, bude dlžný navyše trovy exekútorovi, tiež môžeš vymáhať výživné do buducna, takže vždy keď nezaplatí, bude mu to rásť, potom môžeš žiadať, aby mu zobrali vodičák... Tam nech si stráži každé euro. Tak radi sa oháňajú svojimi právami, ale povinnosti akože neexistujú.

kristinka92
21. jan 2025

@lensii zlatko ale vyzivne je jeho POVINNOSŤ 🙂 vyhrážať sa môže, aj dupat nôžkou že nedá, ale hneď deň po splatnosti naňho mozes podať exekučku a je v p*deli 🙂 a zaplati aj percenta exekutorovi, bude mat záznam. vyzivne platit musí skrátka, takze tohto sa naozaj neboj! to nie že nechcem tak nedam, po novom už aj vodičáky berú, takze tak