icon

Ako riešiť odvody a úver ako živnostník?

vannyvanny
4. sep 2024

Ahojte mám tu nejakých živnostníkov najlepšie baby čo robia služby ? Vŕta mi v hlave tato vec . Keďže príjem mám dobrý ale tak chápeme sa kamoškam bloky nedávam ja ani nepresiahnem tu čiastku do roka aby som musela platiť socialku ale zas keď budem chcieť riešiť úver alebo také niečo je to veľký problém .. ako ste to riešili vy ? Platíte vi radšej si odkladáte ?
Mne je luto dávať každý mesiac štátu peniaze keď z toho človek ma hovno aspoň keby viem že tie peniaze idú na dobrú vec a nie im do vacku

Strana
z2
stanulienkat
4. sep 2024

Otehotnies, budes mat uraz, zostanescnedajboze na voziku....... Nedostanes od statu ani cent. To fakt v dnesnej dobe takto kratkozrako rozmysla?

katarinaba
4. sep 2024

Ved neplat. Ale ked pises o neplateni, tak potom asi vies, ze nebudes mat roky do dochodku, nebudes mat narok na PN, OCR, materske, invalidny dochodok. Potom neplac, ze sa stat o teba nestara.

vannyvanny
autor
4. sep 2024

@katarinaba a neráta sa to aspoň z tých zamestnaní predtým ? Predtým som dlhoročne pracovala normálne ma TPP .
Pre niekoho blbe zmýšľanie ale aj tak od štátu človek nedostane neviem koľko

lukbe
4. sep 2024

Už som stretla takých, ktorí lamentuju, aký nízky dôchodok maju. A musia pracovať možno do sedemdesiatky, lebo nevyziju. A to nehovorím o PN, chorobe, ktorá môže prísť. Pri takomto zmyslani sa ani nečudujem.

katarinaba
4. sep 2024

@vannyvanny zamestnanie sa zarata, ale evidentne si este mlada, to co mas odrobene este vobec nepostacuje. Na niektore davky je potrebne splnit aj casove hladisko platenia odvodov, co sa velmi rychlo moze stat, ze nesplnis.
Pozri, pokial si vies dostatocne mesacne odlozit, ze z odlozeneho budes vediet prezit aj vo vyssie spomenutych situaciach, tak sa na to vykasli. Je vela ludi, ktori su "zahojeni" a odvody si neplatia. Ale su si vedomi, ze ani oni od statu nic nedostanu.
Zariad sa ako chces - plat a dostanes, alebo neplat a nedostanes. Jednoducha matematika.

thirstymonk
4. sep 2024

@vannyvanny Platim mesačne povinne okolo 238€ socialne vypalne + k tomu zdravotne vypalne stovku (cca). )Tak to je.
Teraz napriklad, zato, že bola zatvorena školka, som si mohol požiadať o OČR 14 dni, dostal som denny vymeriavaci zaklad 11€ (toľko inač zarobim za 15 minut, ale neva). Takže som dostal 144€ za to, že bola zatvorena školka.
Keď je dieťa choré, tiež dostávam za 14 dni nejakých 140-160€. Ale počas toho nemusíš platiť výpalné, takže ti to potom socialna poisťovňa vráti.

Čo sa týka živnostenského platenia socialneho poistenia, ako ťa tu strašia s úrazmi a PNkami, tak ti to je aj tak hovno platné, lebo socialna poisťovňa ti vypočita taku PNku, že radšej budeš pracovať aj s dolamanymi rukami a so štyridsiatkami pod desiatimi paralenami. Ako som uviedol vyššie - platím máličko viac ako je povinné minimum a dostal som 140€ za 14 dni. To mám tak na elektriku a nie na žitie.

martul
4. sep 2024

@vannyvanny a čo čakáš, ty dáš do štátu ho... tak potom aj to ho.. musíš očakávať, že dostaneš, či?

vannyvanny
autor
4. sep 2024

@martul ja mám pocit že to hovno od štátu človek dostane aj keď platí riadne 😆

katarinaba
4. sep 2024

@thirstymonk aj ja si platim minimalne odvody. Ale vzdy je lepsie dostat 140 EUR ako nic, nemyslis? Za dalsie, okrem toho ze dostanes 140, spravne si poznamenal, ze v tom case neplatis odvody - to je tiez peniaz plus. Navyse ako szco mozes vykazat prijem aj pocas PN aj OCR, takze pokial si schopny si spravit svoju pracu z postele, tak mas v podstate peniaze zadarmo.
Lenze presne tu bolo spomenute kratkodobe zmyslanie. Na dochodok ti treba roky aj platby. A nie kazdy ma tri byty, dva domy, na sporiacich uctoch miliony. Ak to mas ty, tak naco vobec platis odvody? Naco podnikas? Ak to nemas, tak sa skus zamysliet aj nad tym, ze jedneho dna mozno budes vdacny aj za 300 EUR invalidneho dochodku. Bodaj by si to nikdy nepotreboval. Alebo tvoja manzelka vdovsky. A o zdravotnom poisteni pomlcim.

lucka_ke
4. sep 2024

ak si mladá tak si založ tretí pilier a šetri si tam tie peniaze čo ušetríš na odvodoch na dôchodkové poistenie

duunlo
4. sep 2024

Presne takim ludom by stat nemal vyplacat ani minimalny dochodok, ked by ti vysiel 50€ tak zij ako chces. Nic neplatit a potom sa este stazovat, ze ako malo dostanes a nevies vyzit…

thirstymonk
4. sep 2024

@katarinaba Čosi, ja teraz nemam ani hovno. -500€ na učte. Ako živnostnička to poznaš...a buduci tyždeň bude na učte tritisic :D Tak to býva :D

Neviem, či je 140€ lepšie ako nič, keď neplatíš socialne, tak máš +240€ mesačne, takto dostaneš 140€ raz za čas. Bohužiaľ, vyhráva štát.

Čo sa týka toho dôchodku, tak mám blízkeho známeho (mojej tetky manžel), ktorý je totálny žid, ani účet v banke nemá, lebo "on nebude živiť banky", celý život prijímal na ruku, platil vždy len minimalne vypalne... Minulý rok šiel do dôchodku. Vedľa neho sused, platil okolo 600€ do socialnej mesačne. Šli mesiac po sebe do dôchodku... On má dôchodok 840€ a moj "ujko" má 810. Tak si zober, či ti tých 30€ mesačne od 63ky po smrť stojí za to, aby si namiesto 200€ mesačne platila 600€ mesačne. No dôchodca na tom určite nevyhraje, jedine, že by žil 150 rokov :D

thirstymonk
4. sep 2024

@duunlo Tie čo rodia od štrnástich po starobný dôchodok, v živote nepracovali, ani nebudú a počíta sa im dôchodok z priemernej slovenskej mzdy. Toto mi vysvetli ;)

paulina291
4. sep 2024

Ach milujem takýchto ľudí. Prd štátu dajú ale veľa neho čakajú. A čo navyše dostáva taký bežný človek pracujúci v korporáte? Dostáva len tak mesačne stovky od štátu? Či každý dostáva prd tak nemáme platiť nikto?
Za pôrod človek koľko platí? Za tvoje dieťa, keď je choré v nemocnici koľko platíš? Pani učiteľke v štátnej škole koľko dávaš za to, že ti vyučuje dieťa?
Odpovede boli nič? Tak to preto, lebo niekto odvádza štátu. Ty to nie si. Ty sa na tomto celkom iba zvezieš. A ja viem, že tu riadne naši zvolení kradnú, ale to nie je dôvod si brať tiež pre seba a potom nariekať v akom stave je Slovensko.
A aby si vedela, viem čo hovorím, môj manžel je živnostník tiež.

katarinaba
4. sep 2024

@thirstymonk no pozor. To vypalne do SP je z viacerych poisteni - to z coho dostavas PN, OCR, materske - pri minimalnych odvodoch je vo vyske 28,68 EUR, takze ked dostanes 140 eur, to zas nie je na skodu. Ak by si mal dieta ako to moje, ze je kazdy mesiac chore, tak si v podstate len v pluse.
Vies, ked je niekto "zid" a ma kopu penazi pocas zivota (alebo aspon ma moznost si odlozit), tak je pochopitelne, ze si na dochodok setri mimo statneho systemu. Keby som mala tiez vela penazi, tak by som sa na cely statny system vytoto. Takych je kopu a nie su to ani "zgrglavi zidia".
Lenze autorka je evidentne mladucka, bez deti, bez zavazkov (aspon tak posobi, ak sa mylim, ospravedlnujem sa, o to horsie ak ide o zenu v rokoch s detmi). Zarobi si v oblasti sluzieb mozno dve tisicky mesacne. Pre mladu bezdetnu a mozno s bohatym frajerom - no mame co zavidiet. Lenze dievca sa spolieha na vsetko mozne, len nie na seba.
Kazdopadne, mne je jedno ako sa kto k odvodom postavi. Ale proste zastavam nazor, ze ked niekto neplati, nech potom nepyta, nezobre a nenarieka, ze sa stat nepostaral. Tak ako ja, tiez platim minimum a preto ocakavam len minimum. Nestazujem sa, ze dostanem len 140 EUR, ked niekto dostane 750 EUR.

duunlo
4. sep 2024

@thirstymonk neviem ako sa im to pocita, ale pisal som vo vseobecnosti, kto neplati nema ani ocakavat od statu, ze nieco dostane. Tiez ked si neplatis poistku v hocktorej poistovni, tak predsa neprides napr. pri nejakej poistnej udalosti pytat si plnenie.

thirstymonk
4. sep 2024

@duunlo Kamo, no ja už som videl všetko. Aj týpka, čo prišiel s topankami z deichmanu do lidlu a tam sa rozčuloval, že mu ich nechcu zreklamovať. :D

thirstymonk
4. sep 2024

@katarinaba Tak pozri sa... ja platim toľko, koľko mi pošle soc. poisťovňa. Viac to teraz neriešim. Do dôchodku sa ti aj tak počíta až 20 psoledných rokov, takže kým nebudem mať 20 rokov do dôchodku, tak je to vlastne úplná strata.

katarinaba
4. sep 2024

@thirstymonk len tu nejde iba o dochodok. Materske (resp. otcovske), teraz dokonca tehotenske, PN, OCR, invalidita, sirotske, vdovske dochodky - to nie su zalezitosti 20-30 rokov. To su veci, ktore sa mozu stat zo dna na den. A ked si este prispievas do druheho piliera, nech uz je rozkradnuty ako chce, tak aspon volaco tam mas, takze az taka strata to predsa len nebude.

thirstymonk
4. sep 2024

@katarinaba Ťažko povedať no... Nehádam sa, že nemáš pravdu, ako som uviedol vyššie, platím čo mi predpisali, ale očakávať, že ťa štát zachráni, keď budeš v núdzi, je veľmi naivné, až hlúpe.

lucka_ke
4. sep 2024

@thirstymonk to nie je pravda, počíta sa ti priemer sa celé obdobie, preto je blbé platiť z minima, lebo ti to poškodí priemerný dôchodkový bod a ovplyvní to výšku dôchodku.. kedysi to bolo iné, počítalo za najlepších rokov alebo z posledných 10 ale teraz je to celé zle preto je oveľa lepšie aj šetriť si po svojej vlastnej osi a nespoliehať na dôchodky

katarinaba
4. sep 2024

@thirstymonk ja necakam, ze ma stat zachrani. Viac menej som zmierena s tym, ze v case, ked pojdem do dochodku na ich vyplacanie uz ani nebude. A preto sa snazim riesit starobu uz teraz. Platim si pre sucasnost, ze teraz mam aspon minimalnu istotu, ze nezostanem bez haliera v istych situaciach. Ale co ona? Neplati, nedostane ani to prdolate nic. A urcite bude nadavat, ze stat sa o nu nestara.

thirstymonk
4. sep 2024

@katarinaba Určite dostane výpočítaný dôchodok na základe slovenskej priemernej mzdy, tak ako to je u tých, čo rodia od štrnástich až po starobný dôchodok, ako som uviedol vyššie :D

lukbe
4. sep 2024

@thirstymonk ktovie, ešte sa to môže xkrat zmeniť.

betulinka1
4. sep 2024

@vannyvanny mám sro a normálne si dávam mzdu (nie minimálnu) a platím si odvody. Ano vzdy ma pri tom rozculuje kolko platím štátu ale tak keby PN, invalidný alebo niečo, nech mám nejakú istotu. Alebo sirotský pre syna. Šetrenie a poistenie k tomu je samozrejmosť. Poznám pár ľudí, podnikateľov, ktorí to neriesili ale potom žial ani nemali PN, nevedeli si splácat uvery a mohli predávať majetok aby vedeli fungovať.

ksenia16
4. sep 2024

@stanulienkat áno, samozrejme. Dávať 200-300€ za uraz ktorý nikdy nestane? Radšej investujem

lucka_ke
4. sep 2024

@thirstymonk to bolo kedysi, že počas evidencie na úrade práce sa im počítalo obdobie ako odpracované, ale to je dávno zrušené, a matky majú za obdobie poberania rodičovského príspevku platené odvody do dôchodkového systému, čiže matky na rodičovskej ako keby pracovali, platí za nich štát, lenže veľmi máličko, čiže budú rady ak budú mať minimálny dôchodok, určite nie priemerný

ksenia16
4. sep 2024

@katarinaba aké pn pre živnostníkov? Štát nám nič nedáva, platím 100€ poistenie ale zohnať lekara nie je možné. Štát nás okráda. Spoliehať sa na dôchodok 300€? Ste úplne mimo. Všetci budú pracovať do 70 a niekto dôchodku nedožije

ksenia16
4. sep 2024

@katarinaba zdravotné
@thirstymonk vidíte, Slováci stále spoliehajú na štát. Zobudíte sa už

lucka_ke
4. sep 2024

@ksenia16 100 Eur je zdravotné zdravotnej poisťovni, aby vôbec zdravotníctvo fungovalo, ak chceš PN treba platiť nemocenské do Sociálnej p.

Strana
z2