icon

Ako riešiť odvody a úver ako živnostník?

vannyvanny
4. sep 2024

Ahojte mám tu nejakých živnostníkov najlepšie baby čo robia služby ? Vŕta mi v hlave tato vec . Keďže príjem mám dobrý ale tak chápeme sa kamoškam bloky nedávam ja ani nepresiahnem tu čiastku do roka aby som musela platiť socialku ale zas keď budem chcieť riešiť úver alebo také niečo je to veľký problém .. ako ste to riešili vy ? Platíte vi radšej si odkladáte ?
Mne je luto dávať každý mesiac štátu peniaze keď z toho človek ma hovno aspoň keby viem že tie peniaze idú na dobrú vec a nie im do vacku

Strana
z2
katarinaba
4. sep 2024

@ksenia16 Ty teda pises, ze som mimo? A nie nahodou ty si mimo?
Za prve - ty pises o zdravotnom poisteni, ja o socialnom poisteni. Zdravotne si musime platit vsetci, bez rozdielu. Bud ako zamestnanec, ako zivnostik, alebo ako samoplatitel. Vynimku maju presne specifikovane skupiny.
Ano je pravda, ze odborneho lekara je niekedy velmi tazke najst. Ale nie nemozne. Chcela by som vidiet, co by si povedala, keby si si musela vsetko platit sama - kazde jedno vysetrenie, kazdy jeden liek, kazdu operaciu. Pises, ze uraz, ktory sa nestane? Ako to vies? To su len potom sumy, ktorych by si sa nedoplatila.
Za druhe - keby si nebola mimo a precitala si vsetko co som napisala, tak by si vedela, ze ja sa na dochodok nespolieham.

ksenia16
4. sep 2024

@lucka_ke jasné, každý má platiť zdravotku

ksenia16
4. sep 2024

@duunlo toto je realita. Ľudia pracujú cez živnosť aby dostali viac peniaze. Ale ani tí, čo platia nedostanú dôchodok. Tie 300 e o 10-20 rokov bude ako 50 teraz

ksenia16
4. sep 2024

@katarinaba už platia, je mi prosté smiešne že nikto nevidí do čoho ideme. Viaceré ambulancii nemajú zmluvy z poisťovňami, platíš a liečia ta

danieladeley
4. sep 2024

@vannyvanny mimo toho vsetkeho, co tu odznelo, podla mna velmi zalezi, v akej zivotnej situacii vlastne si...ked si mlada, bezdetna, bez nehnutelnosti, tak samozrejme plat a poriadne si pozistuj, ci sa ti viac nevyplati robit na TPP. Ak mas nehnutelnost, ziadne uvery, vacsie deti (rozumej nie su kazdu chvilu chore), a nejaku rezervu na ucte, tak uplne chapem, ze sa ti platit nevyplati, najma ak si vezmes, ze buduci rok to bude cez 350 eur aj so zdravotnym... ja som takto chvilku neplatila, lebo som v tom nevidela ziadne plus a potrebovala som sa rozbehnut, (ako tu niekto pisal, ta suma za den je smiesna, ked by nieco), ale uz od zaciatku som bola v tej druhej skupine...tak som mala zadne vratka.

stanulienkat
4. sep 2024

@ksenia16 ty si uplne mimo.

ksenia16
4. sep 2024

@stanulienkat nejaký dôvod prečo? Alebo vypisuješ hluposti na internete?

stanulienkat
4. sep 2024

Hluposti vypisujes ty. Pripadas mi typicky priklad frustracie. A o zdravotnych odvodoch pisestiez hluposti. Nemas pinatia kolko stoji bezne osetrenie, nehovoriac o poisteni. Co stoji stat bezna liecba tlaku, cukrovky, hypertenzie.. Takze tvojich trapnych 100e nie je argument.

@ksenia16 Pred pár mesiacmi bol v časopise článok o živnostníkovi, ktorý bol múdry jak rádio-ako ty . Mal podobné názory -Veď načo? Odrbem na odvodoch štát a ja budem za šikovného a múdreho. Tak si neplatil sociálne odvody, lebo veď nič múdrejšie ho v tej sprostej tekvici nenapadlo. Bol to mladý chalan. Jedného dňa sa rozhodol, že si ide kúpiť motorku. Ako sa vracal s motorkou domov nabúral a zostal pripútaný na lôžko. A tak zostane do konca života. A kedze "USETRIL" na odvodoch, od Sociálnej poisťovne nedostáva ani korunu a jeho partnerka v Novom čase vyplakáva, že nemajú čo žrať. A zly stat sa nepostara.
Nuz....kto chce kam...

vannyvanny
autor
4. sep 2024

@danieladeley no práve som bezdetná a TPP sa mi že absolútne neoplatí momentálne . Preto som zmätená že čo skôr či odkladat alebo investovať odložené alebo platiť socialku proste neviem nemá mi kto poradiť a navyše rozmýšľame nad vlastným bývaním to sa vo mne bije keďže mne nedajú ani prd čo sa týka úveru alebo tak

vannyvanny
autor
4. sep 2024

@vannyvanny či založiť 3 pilier a mať živnostné poistenie a neplatiť socialku alebo opačne alebo aj aj absolútne som stratená

lucka_ke
4. sep 2024

3. pilier určite áno, ak máš z čoho tak áno aj investovať, odvody sa dajú aj dobrovoľné len dôchodkové bez nemocenského to je už na tebe či plánujete deti alebo aký je tvoj zdravotný stav (PN)

vannyvanny
autor
4. sep 2024

@lucka_ke no ťažko sa mi nad tým uvažuje keď podľa mňa moja generácia pôjde do dôchodku tak 70ke aj to budeme radi … no PN to by som sa spoliehala na životne poistenie neviem

lucka_ke
4. sep 2024

pozri ak chcete deti tak sa ti oplatí platiť si nemocenské poistenie kvôli materskej, na dôchodok si treba šetriť a čím dlhšie tým lepšie, investície sa tiež oplatia ak ich nevyužijete ako rodina tak ostanú na dôchodok... ak chceš minimálny dôchodok od štátu tak potrebuješ platiť dôchodkové poistenie min. 30 rokov, zváž si čo je pre teba naj

draik
4. sep 2024

@thirstymonk
Ženám na MD/RD sa toto obdobie nepočíta do dôchodku z priemernej mzdy.
Dôchodok sa nepočíta len z posledných 20 rokov.

sisska96
4. sep 2024

Aj ja som vymýšľala, no keď oficiálne máš nízky príjem, neplatíš odvody tak ani banka ti nedá ani prd, takisto nebudeš nárok na nič. Ja už platím odvody, mám aj 2 pilier. To je tak že je fajn pokým neplatíš, len potom keď sa niečo stane si v prdeli

ksenia16
4. sep 2024

@stanulienkat tak toto je určite dobrý príklad. Mladý chalan na motorke, čo mu môže ponúknuť sociálka? 100€ to myslíte vážne mu pomôže. Nepraceschopni ľudia neprežijú na sociálne dávky

rozculena
4. sep 2024

@thirstymonk ja toto neviem pochipiť,ako je možné,že takí ľudia majú starobný dôchodok,keď nepracovali,tak predsa na dôchodok nemajú nárok,dnes som to práve vyhľadávala na nete a nemajú nárok,tak aké peniaze teda dostávajú?

ksenia16
6. sep 2024

@rozculena mozno sociálny dôchodok

rozculena
8. sep 2024

@ksenia16 čo je to sociálny dôchodok? Ani soc.poisť. také nič nemá
https://www.socpoist.sk/search?keyword=sociálny...

Strana
z2