icon

Ako riešiť opatrovanie a zároveň mať čas pre seba

devilka1
18. jan 2024

Ahojte...niekto skusenost s opatrovanim?? Bude to asi nutne vybavit u nas pretoze stav sa zhorsuje..len ma odstrašuje že je to 24/7... v pripade nahodnej kontroly ako sa to riesi..ak napr clovek chce ist nakupit alebo na kozmetiku alebo proste len tak niekde na vylet..
Ved predsa to nie je basa ze uz sa z domu nemozem pohnut..ako sa to riesi neviete?? Ďakujem.

Strana
z2
muchotrafka298
19. jan 2024

@devilka1 ja Ti mozem napisat za seba, v rodine mame 2 pripady. V jednom sa jednalo a starsieho muza po mozgovej prihode vo vacsom meste (za 7 rokov neprisli ani raz, opatrovatelka bola manzelka dochodkyna) a druhy pripad je muz 40-tnik s downovym syndromom na dedine pri okresnom meste. K nemu chodia "ako na klavir" kontroly niekolkokrat rocne s tym, ze pozeraju aj do kupelne, upratanie skrin, jeho oblecenie, ci ma vsetko co treba (opatruje ho cely zivot jeho mama, ktora pracovala mozno tak 2-3 roky vo svojom zivote). Cize sa neda vobec povedat nejak pausalne, ako casto a ku komu chodi ta kontrola. Oni si davaju pozor na to aj preto, lebo tie peniaze Ti vyplaca stat ako tvoju mzdu, tak preto tak buzeruju.

bosorkabb
19. jan 2024

Ja opatrujem už veľa rokov a kontrola prišla raz.
A to aj chodím do práce pretože zákon to povoľuje. Má to svoje obmedzenia ale povoľuje.
Normálne chodím aj na pedikúru, na nákup k lekárovi. Mám to skonzultovane s úradom a je to normálna činnosť ktorú zákon nezakazuje. Pravdaže počas toho je niekto prítomný kto sa stará o opatrovanu osobu.

alickapusinka
19. jan 2024

@devilka1 normálny postup. Ja ak som opatrovala postihnutú dcérku ležiacu raz prišla kontrola. Za 12 rokov .Je to veľmi náročne opatrovať veru na dovolenku do zahraničia nebudeš môcť. No o tom je opatera. Do obchodu áno, na kávu, ale len tak že sa vezmeš že ideš s kamarátkou alebo priateľom von to myslím zahraničná dovolenka sa dať nebude. Ak TY budeš opatrovať .O tom je prísľub pomôžeme TI vezmi opateru na seba a potom pomoc 0 takže rozmysli si to. Je to rodič tvojho rodiča prečo neopatruje tvoj rodič. A TY len pomôžeš. Opatrovať je obmedzenie pre toho čo opatruje. Tento systém to nie je len opatera ale aj tisíc papierov ak budeš niečo požadovať všetko musíš ísť vybaviť TY .Sesternica môjho muža opatrovala zo svojím bratom a mamou ťažko chorého otca. Brala opatrovateľské išla s mužom a dcérou do zahraničia na 10 dni a vieš čo sa stalo otec jej zomrel po 4 dňoch dovolenky. Museli sa vrátiť a mala aj nejaký problém s úradom.

iwuskaaa
19. jan 2024

@devilka1 chceli zistiť podmienky, v akých dieťa žije, či sa starám, či má všetko zabezpečené (syn DMO).
K nám prišli neohlásene.

kaja30
25. apr 2024

@alickapusinka každý opatrovateľ má nárok na dovolenku 30 dní. Takže nie je pravda že nemôže nikam ísť. Stačí ak si zabezpečí dospelú osobu k opatrovanému. Kľudne sa na to popýtajte na úrade 🙂

Strana
z2