Ako riešiť pokutu za diaľničnú známku?
Ahojte, práve nám prišla pokuta za to ze nebola zaplatená dialnicna. Môj muž mi tvrdí, že platil ročnu niekedy v máji, v hotovosti 60e. Bloček nemá. Kontrolovali sme to online a naozaj tam nie je evidovaná. Možno sa ten zamestnanec pomýlil a dal mu len mesačnú? Toto sa asi už nedá zistiť? Diaľnicu využívame tak 3x rocne. Môžme očakávať aj ďalšie pokuty, ak nás odfotili?
@lucimax
@marth16 To máte odkiaľ, že keď teraz zaplatí diaľničný poplatok, tak jej pokuty neprídu za jazdu bez známky?
Jediné, ako sa dá vyhnúť plateniu pokuty je, že si kúpiš známku v ten istý deň, kedy si išla bez známky po diaľnici. Overovací systém funguje len s dátumom, neeviduje čas - čo bolo skôr, či jazda bez známky, alebo kúpa známky.
Ale DNS kontroluje všetky autá, čo idú po diaľnici. Nad diaľnicou sú kontrolné miesta, kde sú kamery a tie zaznamenajú všetky autá, čo idú po diaľnici a v nočnom spracovaní porovnávajú všetky EČV.
@chrobak7 - nam sa pred dvomi či tromi rokmi stalo podobne. Zaplatili sme prvú pokutu, tých 100€ urýchlene namiesto 150€. Zakúpili si diaľničnú známku hneď po tom. A o pár dní prišla druhá pokuta. Asi dva mesiace sme jazdili neuvedomujúc si, že už neplatí starý systém "od januára rok" 🙂, ale od dátumu do dátumu... Pri tej druhej pokute niekde malými písmenami bolo napísané, že ak sa už platila pokuta za rovnaký priestupok, tak je to bezpredmetné. Píšem len ako parafrázu. Treba si potom dobre prečítať celé to lajstro, čo príde.
Ked uhradite tuto pokutu a nasledne si kuoute 365 znamku tak ostatne pokuty co pridu vie okresny urad zrusit! Len musite o to poziadat.
Pripadne ak mate este otazky rada odpoviem.
Na 100% používate smartfón. Nainštalujte si aplikáciu eZnámka, kde budete mať vždy prehľad čo, kedy a za koľko ste kupili. Mám ju od roku 2019... v roku 2024 riešiť diaľničnú známku na čerpacej pumpe je núdzová cesta určená skôr pre zahraničných turistov alebo veľmi sviatočných vodičov. 😉
@sev111 mame už známku kúpenú na rok
Mne sa tiež stalo, že som zaplatila na manželovom aute diaľničnú známku, ale som sa pomýlila. Miesto AN na som dala na konci AM. Samozrejme na druhý deň som si skontrolovala, ŠPZ nebolo správne uvedené, tak som zaplatila znovu. Ešte som im napísala email, aby som upozornila na svoju chybu a oni mi do týždňa od mailu poslali pokutu 150€. Dalo sa odhodlať do 15 dní, ale len majiteľ auta (manžel je majiteľ a bol pracovne v zahraničí).
@drobcek17 nebolo potrebné kupovať novú, ale opraviť údaje https://eznamka.sk/selfcare/modification/select...
@drobcek17 Odpor voči tej pokute mohol poslať kľudne poštou aj zo zahraničia, ale to už je teraz bezpredmetné.
Aj tak by to ale bolo na dlhé lakte a možno že aj nakoniec by to bolo treba riešiť súdne (ako som už písal vyššie, "materiálny znak" priestupku (resp. v tomto prípade "správneho deliktu"), t.j. či došlo k nejakej škode resp. všeobecnejšie k ohrozeniu nejakého tým zákonom chráneného záujmu spoločnosti, ktorým je to, aby sa za použitie diaľnic platilo, v mojich prípadoch vo fáze správneho konania, teda jednania na okresnom úrade, nikoho nezaujímal, a na jeho skúmanie v rámci súdneho konania nedošlo, lebo v mojom prípade stačili formálne pochybenia úradu na výhru), výhodou je, že pri žalobách vo veciach správneho trestania (t.j. pokuty udelené úradmi, nie trestné konanie) nemusí byť človek zastúpený advokátom, a tak už riskuje len súdny poplatok (to bolo pred pár rokmi 70 €).
@lucimax Ahoj, prosim Ta, stalo sa nam to iste, s tym rozdielom, ze muz to kupoval na eznamka, ale nema o tom potvrdenie ani mail, asi tam zle nieco zadal, neviem. Jazdil veselo normalne rok po dialnici, v domneni, ze znamku ma. Teraz dosla pokuta a sme teda v * od strachu, kolko ich este za ten rok pride. Nikde v liste som nenasla toto co pises, ze ak hned uhradi, ostatne sa odpustia. Vam odpustili? Dakujem, ak si najdes cas na odpoved.. :((((
@plnenapaprika pozri si pohyby na karte dátum a sumu kedy ste platili a skús nech ti pošlú doklad o platbe. Podľa posledných 4 čísel karty by to mohli vedieť pohľadať, aby sa zistilo čo ste vlastne kúpili.
S požiadavkou na zaslanie kópie účtovného dokladu o úhrade diaľničnej známky prosím kontaktujte telefonicky Call Centrum na čísle 02/32 777 777.
@plnenapaprika áno, treba hneď uhradiť plus hneď aj kúpiť diaľničnú ročnú. Takto budeš mat náklady pokuta+ diaľničná. A nie pokuta za každý raz, keď ste vstúpili autom na diaľnicu bez diaľničnej.
@lucimax dakujem za odpoved!

@yosi Ja som obe svoje správne konania pre pokuty z diaľničných známok (autá som dlhšie nepoužíval a zabudol som kúpiť, až po pár dňoch som sa spamätal) vyhral, ale len na formalitách, ktoré viedli k prekročeniu trojročnej lehoty preklúzie (okresný úrad nasekal v tých konaniach pochybenia, s pomocou ktorých sa podarilo čas natiahnuť), ale to bolo na začiatku toho pokutovania, keď prišiel rozkaz na pokutu až po cca. dvoch rokoch. A aj to jedno z toho až súdne. Materiálny znak nikto neriešil, na to by došlo asi až pri žalobe, ale tou som namietal formálne pochybenia, tam bola výhra prakticky zaručená. Ale dnes, keď už rozkazy chodia plus-mínus načas, sa to už na tom neuťahá. Myslím si ale, že aj v tvojom prípade by bola žaloba dosť nádejná, ale je s tým babranie. A zákon je schválne tak chrapúnsky, že keď nezaplatíš rovno, tak pokiaľ prehráš, platíš viac, a to narúša právo občana brániť sa proti štátnej svojvôli.
No a v prípade autorky, pokiaľ nemá nijaké podklady, z ktorých sa dá vyjsť, tak to nevyzerá nádejne vôbec, ak sa nenájde bloček alebo svedok alebo čo (na pumpe asi nebudú veľmi súčinní a niečo dohľadávať), tak len zaplatiť v tej lehote, keď je z pokuty ešte "zľava".