Ako riešiť problém s nedoplateným poistným?
Ahojte , 3.1. 2024 mi skoncil pracovny pomer a hned som sa bola nahlasit na urade prace , potom som znova 22.1. nastupila do novej. Napriek tomu ze som sa bola zaregistrovat mi dnes v zdravotnej povedali , ze od 4.1.2024 do 21.1.2024 neeviduju platitela poistneho a chcu aby som zaplatila pokutu 56 eur za toto obdobie. Neviete mi poradit ako to vyriesit. Nakolko moja pracovnicka na urade je PN a zastupujuca mi povedala ze ina to riesit nebude . Dakujem
@ankapal Ak si naozaj bola evidovaná na UP, tak ZP dostane v elektronickom hlásení informáciu o tom, že si bola evidovaná. Ale pre každý prípad nie je na škodu, ako napísala katka2602, odniesť potvrdenie o evidencii na UP a keď ťa už aj vyradili, tak oznámenie o vyradení. Alebo si nechaj na UP potvrdiť obdobie evidencie.
Veď nejaké papiere z UP hádam len máš? Či nie?
A 58 € nie je pokuta, ale poistné za obdobie, kedy si nebola v pracovnom pomere. Keby si nebola evidovaná na UP, tak to musíš zaplatiť, takto to za teba platí štát.
nejak rychlo reagovali v zdravotke... nam zvacsa ledva dva tyzdne po ukonceni PN registruju nieco take.. nie to este vynechane obdobie.
bola si na urade, doklad o tom mas (ak nemas, mala by si mat, alebo ti este pride, lebo na rozhodnutie tiez treba nejaky cas kym sa vystavi, doruci), predloz to, aby si nemala okno v poisteni. Zaeviduju si to a nebudes tam mat nedoplatok na zdravotnom (nie je to pokuta, je to poistne)
a preco od 24.1. ked si p isala ze si sa hned po 3.1. nahlasila na urad? a pises ze 22.1. si nastupila do prace? 🙂 tebe to pride ok, a zobrala si si taky doklad?
@ankapal
@simca06022011 ked som 4.1. Isla na urad prace sa zaregistrovat vypisovala som len tie tlaciva aku mam prax a tieto veci co sa zakladaju , nic viac
malo ti prist potom zaradenie postou (neivem ci este chodi, kedysi to chodilo postou), alebo si si to mala vypytat spatne... na tieto datumy. Potrebujes vydokladovat v ZP ze tie chybajuce dni si bola registrovana na urade. Nedali ti = pytaj si. ALebo sa pytaj kde to je.
@simca06022011 tak si to vypytam dodatocne , bola som pri nejakej zastupujucej a ta ked som sa jej pytala kedy mam prist na kontakt tak mi povedala rieste si to so svojou pracovnickou
Choď na úrad a žiadaj si potvrdenie o dobe evidencie na UP. Keď si sa bola evidovať musí to tam byť.
@ankapal naozaj si sa bola toho 4.2. evidovať na Up? Do 2t od vyplnenia posielajú buď poštou alebo pozývajú na osobný podpis a prevzatie rozhodnutia o zaradení do evidencie. Pripadne si môžeš na Up vyžiadať prehľad tvojej evidencie za celé obdobie. To ti vydajú aj na informáciách

@ankapal keď si sa bola evidovať, dostala si oznámenie o zaradení do evidencie. Vyžiadaj si potvrdenie o dobe evidencie ne UP a odnes to do ZP.