Ako riešiť problém s nedoplatkom v podnájme?
Dobrý deň,
žijeme s priateľom vyše dvoch rokov v podnájme a tento rok sme dostali vysoký nedoplatok. Začiatkom roka prišiel majiteľ, že nám dvíha nájom, hlavne kvôli zdražovaniu a že bude platiť vyššie zálohové platby. V zmluve máme uvedenú sumu 150€ a od začiatku roka platíme 175€. Majiteľ nám poskytol vyúčtovanie, lenže sme si všimli, že má v byte nahlásenú iba jednu osobu a zálohové platby sú nižšie ako mu platíme my a tým pádom vznikol nedoplatok. Samozrejme, že sme nedoplatok uhradili, veď v byte žijeme, tak aj míňame energie. Lenže z môjho pohľadu sa jedná o podvod, je to vôbec v medziach zákona? Ako máme ďalej postupovať a jednať s majiteľom?
@janai1 to je síce pravda, lenže dôležité je, aby sme si to vy-komunikovali a hádam mi povie alebo ukáže kam idú tie peniaze a druhá vec je, že do dvoch týždňov to treba zaplatiť, lebo sa bude platiť penále za omeškanie, tak čo som mala robiť, mala som to zbytočne naťahovať, keď viem, že sme nešetrili a minuli sme viac ako sme mali...
@falbala132 vysvetli mi to? My sme platili viac, len on odvádzal menej za nás...
@lola244 tak hádam. Máš doklad o tom koľko si platila majiteľovi za energie... Čiže potom je jeho problém keď od odvádzali menej ako ste mu vy platili, v tom prípade by som nedoplatky neplatila... Čiže ak si mu ty dala 175x 12, ale on zaplatil zálohové platný len 100 miesto 175 (napríklad), a následne príde 500 nedoplatok tak to nie je vaša chyba predsa, keby zaplatil celých 175 tak by vám vyšiel ešte aj preplatok,
@lola244 treba si spočítať náklady na jednej strane a vyúčtovanie na druhej strane. Tam je napísané, kolko boli jeho úhrady a to porovnať s vašimi. A teda potom aj s celkovými nákladmi, podla reálnej spotreby co ste mali. On môže čisto teoreticky platit napr.50€, vy my dávate 200€. Takto nedoplatok vznikne raz dva a este aj to mate platit?
Ten rozdiel medzi vašou platbou za E a tým, čo platí majiteľ v zalohovom predpise môže byť elektrina/plyn/TV/internet. Vy musíte vedieť, aké pokožky platíte ako energie.
My prenajímame roky a naši nájomníci majú presný rozpis položiek, čo platia a v akej výške a takisto pri vyúčtovaní od správcu a za elektrinu dostanú všetky dokumenty. Ak nemáš rovnakého prenajímateľa tak sa poobzerajte po novom podnájme. Transparentnosť musí byť na oboch stranách.
Každá zmluva, kde nie je presne napísané aká časť peňazí ide na réžiju bytu je neplatná. Ak suma je uvedená a zálohy platil majiteľ čo i len o 1 euro menej než máte na zmluve, nedoplatok je jeho a nemusíte ho platiť...Toto je bežná prax vydrbaných nenažratých majiteľov, nahlásia jednu osobu aby ušetrili na povinných platbách a odvoze smetí a čakajú, že vysoké nedoplatky kvoli zle nastaveným zálohám preplatí podnájomník.
@lola244 Vy ste dostali vyučtovanie za rok 2023. Vyssie zálohové platby platíte len za rok 2024 - to sa odrazí vo vyučtovaní na budúci rok. To, že majitel platí len za jednu osobu a vy ste tam dvaja, realne nič nemení, možno je to pre vás vyhodnejše, skôr sa na to môžu sťažovať susedia, že platíte za smeti, vyťahy a spoločné priestory menej, ako by ste mali. Napr. v petržalskom trojizbovom byte je rozdiel 29 eur na osobu, takže čo je 348 eur za rok. To ste vy v podstate ušetrili na úkor susedov. Ostatné položky sú odsledovatelné na základe meračov a realnej spotreby takze tam vás nemá ako oklamať. Celé je to o tom, že ak má nahlasenú jednu osobu namiesto dvoch, tak máte aj zálohové platby nastavené na jednu osobu, ale realne minate za dve... čiže bud to zaplatíš vopred v zálohových platbách, alebo potom zaplatíš jednorazovo nedoplatok, ktorý vznikne. Ale stále si ušetrila na pošte nahlásených osôb. Aby to bolo celé ferové, tak by vám mal majitel ukázať a oznámiť kolko sú presne zálohové platby na nájom a energie, on by mal nahlásiť realny počet osôb v byte, čiže dve. V zmluve by ste mali mať rozdelenú sumu za energie a zvlášt za prenájom. Takto si potom môže pýtať nedoplatky a vracať vám preplatky.
@mistymay33 o preplatkoch sa v NZ nehovorí nič iba o nedoplatkoch. Nájomné nám zvýšil v roku 2023. Ďakujem, že ste mi vysvetlili tých susedov. V podstate ste mi povedali, že nemám radšej na to upozorňovať 🥺
@gabrielkaa
@maranco aj v zahraničí je to takto 🙂 všetko na meno naše (prenajímateľov) a my si potom zodpovedáme za všetko s inštitúciami. Majiteľ má nula starostí s týmto.
Ale my sami prenajímame byt na slovensku a ja teda účtujem presne tolko nájomcom, koľko sú energie, pár eurový je tam rozdiel.. majú to rozdelené aj v nájme, ak sa o pár eur zmení predpis tak to nemením ale ak viac (napr v čase plynovej krízy) tak im zmením aj zmluvu, aby to bolo transparentné..
@lola244 preplatky, rovnako ako nedoplatky rieši NZ. My robíme našim nájomníkom ročné vyúčtovanie na základe vyúčtovania od správcu a ZSE a preplatky vraciame na účet (a nedoplatky by zase museli platiť nájomcovia nám). Preplatok nepatrí majiteľom, ale tomu kto za zálohové platby platí úhrady, teda vám. Ale ako som písala vyššie, ak chýba transparentnosť je čas obzrieť sa po novom nájme so serióznym prenajímateľom.
@lola244 Ale ak od vás pýta nedoplatok, tak by vám mal dať aj preplatok.
Ale asi chápem, akú máte zmluvu s prenajímatelom. Vy tam máte jednú sumu - cenu prenájmu, bez toho, aby tam bolo uvedené, kolko sú zálohové platby a kolko je vlastne prenájom, čo ide majiteľovi. Je to celkom nefér, lebo vy neviete ako má on nastavené zálohové platby /zjavne zle, kedze ma nahlasenú len jednu osobu/ a tým pádom budete mať zákonite nedoplatky. Treba mu povedať, aby tú cenu co vám zvýšil, on navysil na zálohových platbách a trvajte na tom! Ja to robím tak, že mesačne bytovéu družstvu platím o par eur viac, ako mám zálohové platby a tým padom, ma neprekvapí nedoplatok.
@savoya aký bonzaci? Podnájomníci platia za dve osoby tak ma nájomca platiť za dvoch aby nevznikali nedoplatky to nejde o bonzovanie strašne chovanie 🤮
Ty absolútne nerozumieš energiam, zaplatíš to čo nemáš bez toho aby ste si to cele vysvetlili, majiteľ ta odrbe o peniaze a ty ešte povieš že na to radšej nebudeš upozorňovať … ja neveriiim
Tak majiteľ nenahlásením druhej osoby ušetrí ročne tak 30€ za spoločné osvetlenie a výťah. Ostatné platby za byt sú podľa spotreby, alebo m2.
Smeti si mali sami nahlásiť na úrade a platiť priamo úradu.
@maranco u mna v petržalskom 3 izbovom byte je to 29 eur na mesiac za osobu! a nie za rok. A v tom sú aj smeti, u nas sa platia cez bytové družstvo. Na osobomesiac sa rozrátavajú energie v spoločných priestoroch, upratovanie vchodu, výťahy, smeti. a iné poplatky, ktoré sa rozrátavajú na každého obyvatela.
@gabrielkaa preco?...a teraz dam mozno niekomu navod na neplatenie...pretoze, ty ako najomca, ked nezaplatis, vypnu ta az po urcitej dobe, odides a majitel bude musiet doplatit a zaroven zaplatit za opatovne zapnutie plynu/elektriny...navyse u spravcu nemoze platit najomca...zial na skk toto este nie je dotiahnute
@erikavesela myslíš že dlžníkovi zapoja elektrinu na inej adrese? Viem že podnikateľom ak neplatili za firmu, vypli elektrinu aj v dome a byte. A to bolo účinné potom rýchlo zaplatili dlhy.
* navyse u spravcu nemoze platit najomca *
keď pošle niekto na účet správcovi platbu za daný byt, ten vráti platbu späť? ja som platil za cudzí byt za niekoho iného zo svojho účtu a dokonca mi tam aj vrátili preplatok
@maranco neplatic je v tomto pripade majitel bytu a nie najomca, staci si precitat zmluvu s napr.spp, zse...ale vysvetlim...ked sa znovuzapaja byt na odber energie, tak musi byt odberne miesto vyrovnane, teda nedoplatky/preplatky na nule...inak nepripoja znovu....takze najprv majitel zaplati nedoplatok (neverim, ze ho zaplati najomca, ked neplatil), potom sa znovuzapoji energia a zaplati suma za znovuzapojenie
...ver mi...prenajimam byty od 1997...a uz som sa stretla s kadecim...aj s takymito mudrcmi ako su tu v tejto diskusii...tu su take neskutocne nezmysly pisane, ze sa az smejem...a hlavne autorka nepise vsetky info, z kt.by sa jej dalo pomoct a povedat, ci ju oklamal majitel, ci nie
@maranco nie...pretoze vyuctovanie musi chodit zo zakona majitelovi, nik iny vyuctovanie nemoze obdrzat a navyse sa podpisuje kam ma byt preplatok uhradeny...bez podpisu ti nik neuhradi nic na ucet...neverim, ze si platil za niekoho platby a majitel nedal vediet spravcovi, ze ma preplatok uhradit nz tvoj ucet...ja platim za svokra uz roky, svokor musel prehlasit cislo uctu s podpisom, az potom uhradili preplatok mne, nadalej ale vyctovanie dostava svokor
@erikavesela
Nemusí doložiť potvrdenie o tom, že ma energie vysporiadané a vyplatené?
Keď sú energie na moje meno a nevyplatim ich na jednom odbernom mieste tak ma nezapoja na druhom, či ?
@erikavesela vyúčtovanie mi neprišlo, to chodilo majiteľke, len som platil za ten byt 4 roky a 3× mi prišiel preplatok na účet bolo to v roku 2015-2018, práve prezerám výpis
tak možno mali iné pravidlá a automaticky odkiaľ chodila platba aj vrátili preplatok
u nás na škole tiež odkiaľ prichádza platba deťom za stravu, tak na rovnaký účet ide nazad preplatok aj keď to nie sú rodičia dieťaťa (platí mesto, nadácia, krízové centrum alebo učiteľka)

prepac, ale o co ti ide? keby mal nahlasene 2 osoby, tak platite este viac. myslim, ze celkom dobre tomu nerozumies. jediny, kto na tomto straca, su vasi susedia, nie vy.