icon

Ako riešiť problém s nedoplatkom v podnájme?

lola244
27. máj 2024

Dobrý deň,
žijeme s priateľom vyše dvoch rokov v podnájme a tento rok sme dostali vysoký nedoplatok. Začiatkom roka prišiel majiteľ, že nám dvíha nájom, hlavne kvôli zdražovaniu a že bude platiť vyššie zálohové platby. V zmluve máme uvedenú sumu 150€ a od začiatku roka platíme 175€. Majiteľ nám poskytol vyúčtovanie, lenže sme si všimli, že má v byte nahlásenú iba jednu osobu a zálohové platby sú nižšie ako mu platíme my a tým pádom vznikol nedoplatok. Samozrejme, že sme nedoplatok uhradili, veď v byte žijeme, tak aj míňame energie. Lenže z môjho pohľadu sa jedná o podvod, je to vôbec v medziach zákona? Ako máme ďalej postupovať a jednať s majiteľom?

Strana
z3
erikavesela
27. máj 2024

@lola244 nedala si kompletne info...a nik ti z tvojich podkladov tu nemoze povedat, ci ta majitel oklamal, ci nie
Majitel nie je povinny platit spolocnostiam, napr.spp rovnaku mesacnu zalohovu platbu v takej vyske ako ju mas ty...vyuctovanie potom robi na zaklade tvojej spotreby
Ma nahlasenu 1 osobu?...bud len rada, usetril ti financie...na osoby sa plati minimum platieb...smeti, vytah, upratovanie, mozno elektricka energia sp.priestorov a mozno havarijna sluzba (kazdy dom to ma inak urcene...toto sa dohaduje na domovych schodzach majitel bytov)
Ked ti zvysil platby v roku 2023, tak sa to preukaze mozno az vo vyuctovani 2024...opat nekompletna infofmacia...lebo si nenapisala, ci zvysenie ma okamzity ucinok alebo az na vyctovanie v buducom roku
Prosim ta, neriad sa radami, kt.su tu popisane, asi len 2-3 zeny tu pisu ozaj nieco k veci...to ostatne je cisty brak
Zober si vyuctovania spolocnosti...spis si tvoju spotrebu v eurach k datumu vyuctovania...vsetky tvoje spotreby spocitaj...potom ich porovnslaj (na zaklade toho, ci zvysenie platieb bolo s okamzitou ucinnostou alebo nie) so suctom tvojich realnych platieb za energie...urob obycajny rozdiel a uvidis, kolko mas preplatok/nedoplatok na poplatok.spojenych s uzivanim bytu...

erikavesela
27. máj 2024

@gabrielkaa majitel musi mat pri opatovnom zapojeni nulu na konte nedoplatok/preplatok (co v tomto pripade nie je mozne)...je jedno ako to urobi...v spolocnosti musi svietit nula...inak.sa o novozapojeni nik s nim bavit nebude

erikavesela
27. máj 2024

@maranco majitelka musela nahlasit cislo uctu, kam ma chodit preplatok

gabrielkaa
27. máj 2024

Neviem teda ako ti chodí, ale tuto v AT takto funguje 99% bytov. Keď odchádzam z bytu tak musím dať tuším papier o prehlásení , teda novú adresu kde budem v odbere pokračovať . Neviem presne. Ale musia to mat ošetrené keďže takto to tu funguje

maranco
27. máj 2024

@erikavesela to nenahlásila, jednak nevedela aké mám číslo účtu a bola prekvapená že mne prišiel preplatok

erikavesela
27. máj 2024

@gabrielkaa este som zabudla...jednoducho odberne miesto musi byt bez "tarchy"...my ked sme kupovali vedlajsi byt, tak sme pri odpise zistili, ze mame vymenene plynomery...pisali sme na spp, boli sme tam...prisiel technik, uznal, ze to bolo roky zle zapojene (nastastie len 5 rokov)...urobil zmenu a dalej sme sa museli starat my...boli sme na spp, ze nech urobia zuctovanie so skutocnymi plynomermi...odpoved...ich nezaujima ako sa dohodneme, mame si to vyriesit sami...oni maju jeden plynomer voci druhemu na nule a tym to pre nich konci...nastastie bol predavajuci korektny a sadli sme si nad cisla, vypocitali, doplatil a vsetko dobre dopadlo

erikavesela
27. máj 2024

@gabrielkaa jaaaj...ty pises o at...tam to funguje ako pises, presne aj ako v de...za vsetko si zodpovedna ty ako podpisujuci zmluvu...na skk to nie je dotiahnute...pretoze sa zbavili hladania neplatica a vsetko preniesli na odberne miesto...je to nieco obdobne ako objektivna zodpovednost u aut

kristiii
28. máj 2024

@erikavesela ako myslíš, že keď jej zvýšil platby od januára 2023, tak sa to preukáže až vo vyúčtovaní 2024? Ak má v zmluve platbu energií od 2023, tak ich mal majiteľ od tohto dátumu v takej výške aj platiť. Ak bral 175 a platil 150, tak nájomníkov "okradol" za rok 2023 o 300 eur. Od tých by som si odratala nedoplatok, ktorý nevieme v akej bol výške a možno by im ešte aj preplatok vyšiel. Otázne je ale, či tých 25 eur bolo myslené navýšenie konkrétne platieb správcovi. Mohla to byť aj elektrina, plyn..a teda by sa to nájomníkom ukázalo v iných vyuctovaniach.

erikavesela
28. máj 2024

@kristiii prave preto som napisala, ci je zvysenie okamzite alebo to platili napr. za elektrinu/plyn a preukaze sa to az vo vyuctovani 2024...kedze nepozname ani zuctovacie obdobia, tak nevieme povedat ako je to ....a autorka podava velmi malo informacii...hlavne, ze vsetci tu obvinili majitela, ze ju okradol...ved uz aj len ten nezmysel, co sa tu pise k 1 a 2 osobach🙈
Nikto z nas nevidel to vyuctovanie, nikto nevie, co zvysil...majitel nemusi platit zalohove platby v takej vyske ako ich plati najomca...ja mam napr.nastavene platby v 2 izb.bytoch vzdy na 2 osoby, bez ohladu na to kolko ich tam byva...zatial co najomnik plati podla toho, ci tam byvaju dvaja alebo traja...samozrejme ak byva male babo, platby treba nastavit prd najomnika vyssie, ak tam byva cllvek, kt.precestuje 3/4 mesiaca, tak platby tak aj pre neho nastavim...

purple_wolf
30. máj 2024

nejedna sa o podvod ...v zasade je jedno kolko ludi je v byte nahlasenych aj ked je uvedeny iba jeden clovek mozu tam byvat 2-3.... od poctu nahlasenych ludi sa odvijaju zalohove platby ale je to len predpoklad podla (pre mna) komplikovanych vzorcov spotreby energii na cloveka... mozete tam byvat dvaja a platit vyššie zalohove platby povedzme do teraz ste platili 150 a od zajtra platite 200 a nemusi sa nic zmenit len musi sediet variabilny symbol ... podla vasej logiky ak sa k vam nastahuje ma mesiac/ dva pribuzny lebo preraba byt tak to budete nahlasovat kedze sa zvysi spotreba energii - je to uplne zbytocne ... tento rok sa zvysili poplatky za teplu vodu a vykurovanie kvoli cene plynu a to vas majitel nemohol predpokladat- ja si svoje najomne paltim dost vysoko si myslim ale sama som bola prekvapena o kolko sa to zdvihlo

Strana
z3