Ako riešiť vysoký nedoplatok pri nájme?
Ahojte, má niekto skúsenosti s tým, že v prenájme neboli nahlásení všetci nájomníci, tým pádom išli peniaze viacmenej do vrecka prenajímatelovi. Prišiel veľký nedoplatok, už sa to stalo aj predošlým nájomcom. Existuje spôsob ako to ešte vyriešiť na bytovom družstve?
A co chces riesit? Minuli ste energie/vodu? Minuli. Tak z vasho pohladu je v zasade jedno kolko osob bolo nahlasenych, Nedoplatok v tomto pripade vznikol na realnych spotrebach, to ze majitel nenahlasil osoby je problem skor pre dom a ostatnych obyvatelov, ale na vase spotreby za byt to nema vplyv.
Ďakujem vám za odpovede, samozrejme, že si to vyplatíme. Skôr ma škrie prístup prenajimatelov, ktorí pýtajú nehorázne peniaze a potom sa dozvieš, že mesačne sú tie zálohy minimálne i keď nájom je obrovský (spolu s energiami!). Viem, že to robia dlhodobo a preto ma zaujímalo, či sa to dá nejako riešiť. Nemám s nimi dobré skúsenosti.
Ďakujem vám za odpovede, samozrejme, že si to vyplatíme. Skôr ma škrie prístup prenajimatelov, ktorí pýtajú nehorázne peniaze a potom sa dozvieš, že mesačne sú tie zálohy minimálne i keď nájom je obrovský (spolu s energiami!). Viem, že to robia dlhodobo a preto ma zaujímalo, či sa to dá nejako riešiť. Nemám s nimi dobré skúsenosti.
@kaka390 Mesačné zálohy, by mali byť rozpísané v nájomnej zmluve, jednotlivo na všetk energie
@kaka390 tak to si vzdy v zmluve musis doriesit kolko su energie, voda a tak. Aby si videla ake su preddavky. Následne sa rozhodnes, ci ju podpíšeš alebo nie. Lebo ak ma prenajímateľ male preddavky je kazdemu jasne, ze pride nedoplatok. Mnoho z nich to tak aj robi.
@kaka390 mas v zmluve rozpis na najom a “energie”? Podla zakona o kratkodobom prenajme to tam mat musis, Cize ak ano, je potom uplne jedno ake zalohy plati prenajimatel, on musi zohladnit vzdy to co si realne zaplatila ty a podla toho ti potom vyjde preplatok/nedoplatok. Info o tom kolko konkretne ako zalohy plati on je pre teba uplne irelevantne.
@kaka390 tak to si vzdy v zmluve musis doriesit kolko su energie, voda a tak. Aby si videla ake su preddavky. Následne sa rozhodnes, ci ju podpíšeš alebo nie. Lebo ak ma prenajímateľ male preddavky je kazdemu jasne, ze pride nedoplatok. Mnoho z nich to tak aj robi.
@betulinka1 Hej, môžeš sa rozhodnúť či byt zoberieš alebo nezoberieš. Problém je iba to, že sa môžeš do riti kopať keď ťa vôbec nejaký prenajímateľ zoberie, bytov málo, záujemcov veľa. Budeš strečkovať pred podpisom zmluvy a rovno letíš zo zoznamu záujemcov.
No nebolo to najšťastnejšie rozhodnutie priznávam, máme 35€ elektrika a správcovský 125. Na 3 osoby. Nevyznám sa v tom, len viem, že už boli aj predtým s týmto problémy pri predchádzajúcich nájomcoch.
@kaka390 pozri na zmluve koľko z tej sumy čo mesačne platíte je určené za energie za byt a potom pozri vyúčtovanie či aj toľko naozaj platil bytovému
spýtaj sa susedov vo vchode rovnaké byty koľko oni platia zálohové platby
@kaka390 pozri na zmluve koľko z tej sumy čo mesačne platíte je určené za energie za byt a potom pozri vyúčtovanie či aj toľko naozaj platil bytovému
spýtaj sa susedov vo vchode rovnaké byty koľko oni platia zálohové platby
@maranco je uplne jedno kolko platil prenajimatel bytovemu, ona si musi len spocitat kolko zaplatila za energie ona (prenajimatelovi) a kolko podla vyuctovania zaplatit mala (prenajimatel musi dat vyuctovanie k nahliadnutiu) a z rozdielu tychto 2 cisel vyjde jej preplatok alebo jej nedoplatok. Cize nestaci precitat zaver z vyuctovania, pretoze ten sa vztahuje na zalohy co platil prenajimatel: ale treba si to realne vypocitat ak jej zalohy uveden v zmluve s prenajimatelom su ine. To je cele. Snad som to napisala zrozumitelne, lebo je to take trochu zamotane.
No nebolo to najšťastnejšie rozhodnutie priznávam, máme 35€ elektrika a správcovský 125. Na 3 osoby. Nevyznám sa v tom, len viem, že už boli aj predtým s týmto problémy pri predchádzajúcich nájomcoch.
@kaka390 A co zahrna tych 125€? Lebo spravcovi sa plati aj fond oprav, co zvykne byvat vysoka polozka. Ak je to v tom zahrnute, tak z 125 vam zostava velmi malo ako zaloha za kurenie, vodu ... Treba mat v zmluve presne rozpisane polozky. Vidis vo vyuctovani, ze prenajimatel platil kazdy mesiac 125?
@maranco je uplne jedno kolko platil prenajimatel bytovemu, ona si musi len spocitat kolko zaplatila za energie ona (prenajimatelovi) a kolko podla vyuctovania zaplatit mala (prenajimatel musi dat vyuctovanie k nahliadnutiu) a z rozdielu tychto 2 cisel vyjde jej preplatok alebo jej nedoplatok. Cize nestaci precitat zaver z vyuctovania, pretoze ten sa vztahuje na zalohy co platil prenajimatel: ale treba si to realne vypocitat ak jej zalohy uveden v zmluve s prenajimatelom su ine. To je cele. Snad som to napisala zrozumitelne, lebo je to take trochu zamotane.
@modrahruska ďakujem za ľudské vysvetlenie 🙂
@kaka390 A co zahrna tych 125€? Lebo spravcovi sa plati aj fond oprav, co zvykne byvat vysoka polozka. Ak je to v tom zahrnute, tak z 125 vam zostava velmi malo ako zaloha za kurenie, vodu ... Treba mat v zmluve presne rozpisane polozky. Vidis vo vyuctovani, ze prenajimatel platil kazdy mesiac 125?
@zuzanaete to čo tam je zahrnuté sa v zmluve vôbec nepíše. Je to môj prvý nájom, nevyznám sa v týchto veciach, preto som chcela pomoc. Ešte stále čakáme, kým nám pošlú presné zúčtovanie.
velmi malo platite, my sme traja a mame bez energii skoro 300 e, mame preplatok, byt je nas na hypoteku
Mam byt v centre velkeho mesta, tam vychadzaju poplatky na 1 osobu spravcovi 131 euro, plus 20 elektrika. Plus vzdy su preplatky.
Takze predpokladam ze s tym, co hovoris, bude mat vas majitel bytu nahlasenu na bytovom 1 osobu, a podla toho vypocitane zalohove platby.
A ano, to ze to nemate rozpisane v zmluve a jasne definovanu ciastku na najomne a ostatne veci, je chyba. Treba sa aspon poucit...
velmi malo platite, sme traja a platime 260e a 50e energie, mame malh preplatok, 160e, ale lepsie ako nedoplatok
@betulinka1 Hej, môžeš sa rozhodnúť či byt zoberieš alebo nezoberieš. Problém je iba to, že sa môžeš do riti kopať keď ťa vôbec nejaký prenajímateľ zoberie, bytov málo, záujemcov veľa. Budeš strečkovať pred podpisom zmluvy a rovno letíš zo zoznamu záujemcov.
@procrastique skor normalnych záujemcov nie je vela. 50% chce mat zviera psa alebo macku. My do bytu nechceme ani psa ani macku. Proste ziadne zviera. Dalsi pride par, kde druhy ani nema pracu. Ako chces platit najom. Dalsi nemame na depozit…hold smola…ako chces platit najom…Cize takto sa rychlo vyselektuju záujemcovia. My sme mali prázdny byt aj pol roka, lebo vazne ho neprenajmeme hocikomu. Ale zase my vzdy nastavujeme energie na pocet osob, cize ked su nedoplatky alebo preplatky, tak vazne je tam 100€ hore alebo dole. Cize je to o prístupe toho prenajímateľa.
@kaka390 platia daň z prenájmu? Ak nie, tak nahlásiť a ukončiť nájom. A nabudúce si dajte pozor na reálnu sumu energií uvedenú v zmluve.

Vy s bytovym druzstvom nemate nic, zmluvu s nim ma majitel bytu. A s nim mate zmluvu vy. Ako on naklada s peniazmi, ktore mu platite je uz jeho vec, rovnako je jeho vec ake za byt plati zalohy. Za spotrebovanu energiu a vodu musite platit tak ci tak.