icon

Ako sa dohodnúť na financovaní spoločného bytu?

13. feb 2025

Dobry den, prosim co si myslite o takejto situacii. S priatelom byvame v podnajme, chceme si kupit spolocny byt v BA a zalozit rodinu. Spolocny prijem mame 3800 eur, ziadne uvery nemame. Dokopy mame k dispozicii cca 100 000 eur v cashi plus priatel ma niekolko tisic na vselijakych indexovych fondoch. Ide o to ze v banke nam povedali ze nam vedia pozicat max 280 000 a splatka by vysla cca 1500 eur...my sme pozerali byty v cene okolo 270 000...problem je ze ja by som chcela aby sme si tolko nepozicali ale priatel chce zobrat to maximum co nam davaju ze ved sme dobre zabezpeceni a keby nieco mame vselijake poistky a on tie peniaze vo fondoch...ja som zase konzervativnejsia a radsej by som chcela mat nizsiu mesacnu splatku hlavne ak by sa nieco stalo...dost sme sa kvoli tomu pohadali lebo nie som s tym vnutorne nejak stotoznena...

Strana
z2
pikachu999
14. feb 2025

@pikachu999 + do spoločného úveru bývania a dieťaťa by som bez svadby alebo aspoň zásnub ani nešla..

liz_lemon
14. feb 2025

@pikachu999 a tie zasnuby ti ako pomozu?

pikachu999
14. feb 2025

@liz_lemon máš tam aspoň sľub toho že to s tebou myslí vážne

autor
14. feb 2025

@pikachu999 ano mali by sme vychadzat kedze priatel chce pouzit prave tie peniaze z fondov na pokrytie zivotnych nakladovak

liz_lemon
14. feb 2025

@pikachu999 niektori ludia toho naslubuju...na to by som sa teda vobec nespoliehala

kaca222
14. feb 2025

@milanemila amen, ale mám pocit, že to autorka nechce počuť 😃
Môj manžel síce financiám moc nerozumie, ale vďaka bohu mi dôveruje a necháva to na mňa, ja mu poviem čo kde ako a on pritaká 🤣

jamidea
14. feb 2025

Pre mnaje problem slovo priatel, nie manzel. Pozicku by som brala najvyssiu.

betulinka1
14. feb 2025

Tvoj priatel rozmýšľa dobre, ak budete vediet splacat hypo a vase vydavky len z jedneho prijmu. Lebo ked rozdelim 3800€, tak to na hlavu vychadza iba 1900€. Cize ak vypadne jeden prijem, to uz splátka 1500€ nemusi byt taka super. Ja by som to spravila na Vasom mieste inak. Mate 100.000€. Kupila by som dva byty. Jeden investičný mensi a kludne aj jednoduchsi a jeho prenajom by sa platila hypo sama. Druhy pre vas na byvanie. Tych 100.000€ by som nemala na ucte ale v investícii do bytov aby vam vysiel uver. S tym, ze ak by dlhodobo vypadol jeden prijem, ten investičný byt viete predat. Lebo aj ked zoberiete napriklad iba 220tis. tak splátka bude stale okolo 1200€. A ci platis 1200 alebo 1500€ je uz jedno.

lucinka9292
15. feb 2025

Ja by som spravila tak, aby som dodrzala aspon priblizne pravidlo 40:30:20:10. Cize 30% na uvery z prijmov. Investicie mozu aj klesat a spoliehat sa na ne, mozete ale treba pocitat, ze trhy kolisu a realizujete stratu. Vies ake mate zivotne naklady a kolko by ste teda potrebovali pocas rodicovskej (cca aku vysku rezervy), ak by ste to nezvladali z jedneho plat utiahnut?

misanthropicdann
16. feb 2025

Ak máte 100k s tým sa dá toľko čarovať ze ma hlava rozboli.
Osobne sa prikladám taktiež na maximálnu hypotéku.
Sak práve tých vašich 100k je vaša rezerva. Aj keby ste na druhý deň obaja ostali bez práce mate peniaze na splácanie na ďalších 10 rokov.

Hypotéka 3,5-4% vs investície 6-8%
Prexo chcete utopiť peniaze vo vlastnom bývaní,
Maximálna hypotéka + zvyšné peniaze investovať.

Ja osobne by som rovno kúpil ešte druhý byt ako investičný.

Ak utopis svojich 100k v bývaní budete mat nižšiu splátku ale čo ak ostanete obaja bez práce, dokážete platiť z podpory hypo?
Radšej vyššiu hypo a kedykoľvek mat k dispozícii 100k€

el_mishel
19. feb 2025

Bez rezervy by som do hypo určite nešla

juliet86
19. feb 2025

aky velky chcete byt? viete si najst nieco v tej cene co sa paci obom? daj mu priklad. dve deti po sebe a ak by si s nimi bola doma ok do kopy pol rok a polrok cize rok materskej ale inak 5rokov tvoj prijem cca 630 eur miesto neviem kolko mas.... nenapisala si kolk ozaraba on. akolko ty? ci je to tpp alebo zivnost? nech si zrata kolko zaplatite dokopy za 30rokov max sumy......

juliet86
19. feb 2025

navrhni mu napr ze ok kupte byt aky s avam paci ak sa da za menej neviem ci chcete 3 izb ci 4izb a kuote investicnu nehnutelnost/garaz. ktoru mozte predat ak by s astalo mieco necakane

juliet86
19. feb 2025

kolko ma na fondoch??? fondy davaju zmysel na dlhodobe sporenie

nelka93
20. feb 2025

Dajú ti maximálne 80% z ceny bytu, čiže splátka bude nižšia. A radšej by som si nechala hotovosť ako rezervu a doplatila len tých 20%.

Strana
z2