Ako sa prestať stresovať kvôli peniazom?

15. feb 2022

Prosím poraďte mi. Vôbec si neviem užiť peniaze, keď si čokoľvek ako rodina doprajeme , čo je mimo nevyhnutné minimum tak mám neskutočné výčitky z toho, že sme zbytočne minuli peniaze. Normálne som v strese, lebo stále sa bojím, že nebudeme mať v budúcnosti peniaze a preto až chorobne šetrím. V detstve som si zažila fakt veľkú biedu a mám pocit, že ma to príliš poznačilo. Obaja s manželom zarábame priemerne, máme dve staršie autá a byt + máme niečo našetrené, takže nie sme na tom finančne nejak extra zle, no aj tak neviem nejak prekonať priam odpor k míňaniu peňazí. Normálne si ich neviem užiť, keď si napríklad zájdeme na obed do reštaurácie, hneď prepočítavam, že koľko som mohla z tých peňazí kúpiť potravín a navariť na viac dní... Ako si mám nastaviť myseľ tak, že sú to len peniaze a a sú nato aby sa míňali? Neustále si opakujem, že našetrené peniaze si do hrobu nevezmeme a že si musíme časť peňazí vedieť aj dopriať, no míňanie peňazí mám stále spojené s výčitkami svedomia... Myslíte, že by mi pomohol psychológ?

bennn
15. feb 2022

spomeň si ako si rozmýšlala ked si chodila do školy alebo bola mladá, na čo by si to utrácala... tak presne na to to utrať. Väčšinou to ľudia robia že šetria na dovolenku... a svoje gro to má... aj na Slovensku sa dá urobiť pekná dovolenka

mirkava
15. feb 2022

Veru je to ťažké v dnešnej dobe ☹. Toto by mala riešiť naša "vrchnosť". Človek pracuje a chce normálne žiť aby sa nemusel báť o budúcnosť... všetci skončíme u psychologa.

veronikavaneska
15. feb 2022

Urob si prepočet koľko potrebujete na jedlo a mesačne poplatky.. a koľko chces ušetriť. A čo ti zostane si povec za toto si môžeme dopriať.

hennyinnsbruck
15. feb 2022

Ja som tak ze mam daco na strane ,kazdy mesiac mnou urcenu sumu k tomu odlozim a co ostane na vyse miniem.
Lebo zijem len 1x🤷🏼‍♀️😊😂

marca12
15. feb 2022

Zivot treba zit a uzivat si pozitky,ktore su vsade okolo nas. Naco zgrlosit kazdy cent a nic nezazit? Co ti da viac ako cas straveny s rodinou na dobre veceri,peknom vylete alebo zazitku a podobne. Na co budete spominat? Na to ako ste sedeli doma a nikam nesli,nic si nedopriali? Setrit treba,ale v rozumnej miere. Treba si aj dopriat bez vycitiek. Peniaze sa daju vzdy zarobit.

dskjhfdlkdjhl
15. feb 2022

Tak si tie peniaze za restauracny obed skus ocenit casom, ktory vdaka tomu, ze si nemusela varit, mozes v klude stravit so svojimi blizkymi.

elizabet173
15. feb 2022

áno, psychológ by ti pomohol. Príčinu poznáš, držím palce, aby psychológ pomohol

danieli
15. feb 2022

Zazila si zle casy takze presne vies, odkial to prameni, moja babi zazila vojnu a hoci ma takmer 100 rokov spajzu ma na prasknutie plnu, neskutocne setri, pre nas je to az nepochopitelne, ale z jej rozpravania viem a chapem, prezite sa do cloveka vpise velmi silno, ak citis, ze ta to obmedzuje, urcite by som zasla k psychologovi po nejaku radu, tip ako s tym nalozit, drzim palce

autor
15. feb 2022

Ja mám 32 a 4-rocneho syna nie je to teda o tom, že by som zažila zlu dobu. Obaja rodičia pili, vela a často + otec prepadol gamblerstvu, takže peniaze na normálne veci ako boli energie a strava neboli.... A ak mi aj náhodou (zrejme pod vplyvom výčitiek svedomia) kúpili nejakú sladkosť, hračku alebo čokoľvek iné ako "potešenie" , buď som potom počúvala výčitky alebo hádky rodičov. Takže ja si uvedomujem prečo som takto chybne nastavená, len s tým neviem nejak bojovať. Pre mňa je úplne prirodzené, že po míňaní peňazí majú prísť výčitky..mám však stavy,kedy kvôli pár eurám ani nespím...a ešte teraz, kedy z každej strany clovek pocuva len to, ako všetko zdrazuje....takže poslednu dobu mi to už fakt začína prerastať cez hlavu... Skúsim asi toho psychológa.... Ďakujem za rady.

tina4931
15. feb 2022

Ja som tiež tak rozmýšľala ako ty. Aj teraz niekedy. Ale najmä v tejto dobe si človek uvedomí,že teraz tu je a zajtra byť nemusí. Neľutujem už preto peniaze minute na spoločné zážitky s rodinou najmä a aj sebe si občas doprajem. Nechcem žgrliť,zomrieť a neuzit si aspoň trocha,v rámci možností samozrejme. Dnes nič nie je isté,ani hodnota peňazí.

hellwant
15. feb 2022

Nie si na chybe, je to trauma z detstva, psychologa by som iste vyhladal, lebo tento stres moze casom znicit pohodu v rodine- ak si im to este nedala najavo, casom vybuchnes, lebo to drzis v sebe- alebo ten stres ta pripravi o zdravie.
Pamätaj,: Žiješ každý deň, nekaz si to krásne s rodinou, zomrieš iba raz a potom už to krásne nezažiješ.
Držim palce.

amelie2017
15. feb 2022

Poznam, ja som taka, ale len voci sebe. Ked kupim detom, muzovi, mamine,..tak sa z toho strasne tesim. Sebe "vycitam" aj dobosku. Tiez tazke detstvo, podobne tvojmu, len u nas pil len oco a velakrat nebolo co do ust. A restauracie, na jednej strane idem strasne rada, lebo je to cas, ktory stravine s manzelom inak, na druhej si poviem, ze som si za to radsej mohla kupit tie saty, co mi tak sedeli, ale nechala som ich tam. A tie by som nosila dlho a toto jedlo, ktore aj tak za nic nestalo zajtra 💩.

ssandyy
16. feb 2022

Bože.ako keby som to ja písala hahahahah
Keď si niečo objedname hneď si poviem že za tie peniaze sme mohli mať toľko mäsa, na toľko dni uvarene. A to som v detstve nezažila biedu. Ja si tie penaize vážim. Vďaka tomu že hospodarim rozumne sa máme dobre. Jasné že sem tam niečo vyskočí, sú výčitky, ale asi je to o povahe a podľa mňa toto nie je na psychológa. Možno keď sa dostaneš na istu finančnú rezervu ktoru chceš dosiahnuť tak budeš kludnejsia ako už som ja... dala som si cieľ, aj keď stále šetrím, ale sú oveľa menšie výčitky ak sa € minu...

ciola
16. feb 2022

Ale tak treba to brat aj trosku z nadhladom, zbytocne velke setrenie tiez nerobi dobrotu a myslim si, ze ked si obcas vyhodite z kopytka to moze byt ok. Teda nemyslim tym hned ze si mate kupit 30 metrovu jachtu ale rozumies.

zmrzlinka2021
18. feb 2022

@autorka
Aj minanie penazi na zabavu, relax ma mat svoje hranice a je to v poriadku. Ale velmi zalezi od sumy, resp. od percenta prijmu, ktory das na uzivanie si. Je rozdiel, ak z rodinneho prijmu 2 tis. date tisicku na uzivanie si a nic neodlozite a rozdiel, ked date 200-300 EUR a doprajete si.
Netreba mat vycitky ak je to v normalnej miere. Peniaze si do hrobu nevezmes

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nat_alia
15. feb 2024

Vcit sa do koze svojich deti. Spomen si ako si sa cítila ked vam mamina v detstve nemohla dopriat lebo ste nemali. Predpokladam ze nechces aby sa tak citili tvoje deti. Pokial im to co kupis vycari usmev na tvari, je to najlepsia investicia. Ved nechodite kazdy den niekam. Treba si obcas aj dopriat a tesit sa zo zivota. ❤️

mabenn
15. feb 2024

Toto nie je na psychologa, ale na regresnu terapiu