icon

Ako sa vyrovnať s ďalšou vlnou zdražovania?

12. aug 2025

vraj bude od januára ďalšia vlna zdražovania, kam toto speje? zachvílu budeme všetci stanovať niekde pri hlavnej stanici.. ako sa dá stále žonglovať s jedným a tým istým platom a stále vyššími cenami?

zmrzlinka8
13. aug 2025
@beronsche

@zmrzlinka8 no toto je skvelé riešenie!!
Poďme vsetci otrocit v 2-3 prácach, aby sme si zabezpečili strechu nad hlavou.
A vlastne nič iné už nepotrebujeme, aj tak život strávime len v práci - jednej, druhej, tretej..
čo tam taký work-life balance, silné preceňované...že?

@beronsche no tak treba zmeniť prácu tak, aby postačovala jedna. ja nemám problém zvyšovať si kvalifikáciu, robím to celý život

beronsche
13. aug 2025
@anonym_36895d

@beronsche Že Teba a Tebe podobných bavia stále tieto drísty a nadávanie na Fica. Ako by bol niekto iný lepší. Každý hrabe k sebe a vždy tak bude. Veď kto ste nespokojní, choďte niekam, kde je podľa vás lepšie a žite tam. Hranice sú otvorené.Stále je niečo, raz Covid, ktorý nebol až taký strašný ako bol zveličený a namiesto normálneho fungovania sa robili zbytočné opatrenia, ľudia sedeli doma a ekonomika upadala. Nikto neriešil, že ideme na dlh. Potom prišla vojna na Ukrajine, ktorá sa nás vôbec netýka a stačilo neotvoriť ukrajincom hranice, teraz prišlo zasa zdražovanie. Nejako bolo, nejako bude. Bez ohľadu na to, čo sa bude diať v politike.Stačí sa sústrediť na seba a svoju rodinu, nech je tej dobre a neriešiť takéto sprostosti.Aj tak mám pocit, že nikde ľudia toľko neriešia politiku ako na tomto fóre. A úplne zbytočne.

@anonym_36895d som zvedavá, ako sa ti bude dariť sústrediť sa na svoju rodinu, keď nebudeš mať z čoho žiť. Keď nebudeš mať lekára pre svoje dieťa, keď odídu všetci investori z tvojho regiónu.. atď. Atď.
Vieš, ti čo si nevidia ďalej od nosa, nechápu, aký obrovský dosah má politika na ich každodenný život..
A len úplný blázon sa bude zastávať politika, ktorý riadi krajinu x rokov a tá krajina na na tom čoraz horšie a horšie..

beronsche
13. aug 2025
@zmrzlinka8

@beronsche no tak treba zmeniť prácu tak, aby postačovala jedna. ja nemám problém zvyšovať si kvalifikáciu, robím to celý život

@zmrzlinka8 ja takisto, ale to nie je riešenie, ktoré sa dá celoplošné aplikovať.

weleda123
13. aug 2025
@vladuska20

@weleda123 u nas az tyzden,ziadne 3m.Ja som robila stale.Muz ten tyzden doma,potom im urobili,ze vikendy doma.Robit sa muselo.

@vladuska20 záležalo od fabriky a od odvetvia. Svokra bola tiež doma takmer pol roka, lebo firma zavretá. A normálne jej išlo 80% platu. Ja som ale napríklad do práce tiež chodila. Toto všetko stalo štát nehorázne peniaze. Plus zvýšené DB a RP a 13. dôchodky, ktoré sa ten rok zaviedli. Len u nás v robote som mala 2 kolegyne, ktoré boli na pandemickej OČR vyše roka. Ďalšie prachy zo štátnej kasy. Matovič bol viacej sociálny, ako socialno-demokraticky Smer kedy bude. A to je fakt. Rozdával ponebohom. Ale so zlým úmyslom to podľa mňa nerobil. Je to veľmi priamočiary človek, čo je očividné a je šialenec, ale môj názor je, že klamár nie je.

weleda123
13. aug 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 a znovu - keď si bude každý zvyšovať kvalifikácie, aby si zarobil na ako tak slušný život tak potom čo ďalej? Kto bude piecť chlieb? Pracovať v obchode? Upratovať nákupné centrá? Veď aj tie práce musí niekto vykonávať. A keby práve tie slabo platené pozície prestali pracovať, lebo odídu inde, tak si tu môžme ísť VŠETCI pískať.

subartic
13. aug 2025
@beronsche

@anonym_36895d som zvedavá, ako sa ti bude dariť sústrediť sa na svoju rodinu, keď nebudeš mať z čoho žiť. Keď nebudeš mať lekára pre svoje dieťa, keď odídu všetci investori z tvojho regiónu.. atď. Atď.
Vieš, ti čo si nevidia ďalej od nosa, nechápu, aký obrovský dosah má politika na ich každodenný život..
A len úplný blázon sa bude zastávať politika, ktorý riadi krajinu x rokov a tá krajina na na tom čoraz horšie a horšie..

@beronsche pozri , ja som zažila 90 te roky , nezamestnanosť 19-20 % , úroky na hypo a pôžičkách 8-10 %, vystrájanie mafiánov , neskutočné rozkrádanie majetku , to si mladšie ročníky ani nevedia predstaviť . A stále ľudia volili Mečiara a raz jednoducho sa stal politicky mŕtvy, a to sa stane aj Ficovi . Otázne je kto po ňom nastúpi, ja len verím že to nebude PS. A nie Slovensko nepadne , prežijeme to .

vladuska20
13. aug 2025
@weleda123

@vladuska20 záležalo od fabriky a od odvetvia. Svokra bola tiež doma takmer pol roka, lebo firma zavretá. A normálne jej išlo 80% platu. Ja som ale napríklad do práce tiež chodila. Toto všetko stalo štát nehorázne peniaze. Plus zvýšené DB a RP a 13. dôchodky, ktoré sa ten rok zaviedli. Len u nás v robote som mala 2 kolegyne, ktoré boli na pandemickej OČR vyše roka. Ďalšie prachy zo štátnej kasy. Matovič bol viacej sociálny, ako socialno-demokraticky Smer kedy bude. A to je fakt. Rozdával ponebohom. Ale so zlým úmyslom to podľa mňa nerobil. Je to veľmi priamočiary človek, čo je očividné a je šialenec, ale môj názor je, že klamár nie je.

@weleda123 presne tak,vsetko toto teraz splacame vo forme konsolidacie,lebo uz stat v tej dobe malej prdeli a po tom este vecsej prdeli a budeme este najvecsej prdeli.Takze nech pride do vlady kto kolvek bude konsolidovat a ludom sa to pacit nebude,da ich to este do vecsej chudoby,ta sa este viac prehlbi.

beronsche
13. aug 2025
@subartic

@beronsche pozri , ja som zažila 90 te roky , nezamestnanosť 19-20 % , úroky na hypo a pôžičkách 8-10 %, vystrájanie mafiánov , neskutočné rozkrádanie majetku , to si mladšie ročníky ani nevedia predstaviť . A stále ľudia volili Mečiara a raz jednoducho sa stal politicky mŕtvy, a to sa stane aj Ficovi . Otázne je kto po ňom nastúpi, ja len verím že to nebude PS. A nie Slovensko nepadne , prežijeme to .

@subartic veď áno, ale s akou kvalitou života? 🙂

subartic
13. aug 2025
@beronsche

@subartic veď áno, ale s akou kvalitou života? 🙂

@beronsche s normálnou pre väčšinu populácie, žiadne eldorádo , ale žiť sa bude dať. Naopak ja si myslím že ďaleko väčšie problémy budú mať západné štáty ako štáty východnej a strednej Európy vrátane Slovenska.

la_dolce_vita
13. aug 2025
@subartic

@subartic ti ludia, co obdivovali a volili Meciara, teraz maju noveho vodcu a tym je Fico. Je to urcita kategoria ludi, ktora nezmeni svoje nastavenie a zmyslanie. Vidim v svojom okoli.

nini1978
13. aug 2025
@vladuska20

@nini1978 tak min.v inych krajinach to nebolo tak,ze raz ano,dalsi den nie,podla toho kto si ako za trtkal.Tak mi to pripadalo.A ved mali odbornikov tolko na pandemiu,ze az.Ale Matovic vlastne aj tak nikoho nepocuval.

@vladuska20 Odbornici na pandemiu neboli ni v najvyspelejších krajinách sveta ,lebo v novodobých dejinách sme ju ešte nezaziliˇ
Na celom svete to bol pokus-omyl,pokus-výsledok
Ty ani sajnu nemáš o tom,či znamenal lockdown a uberanie slobody
Na Slovensku ste po poliach a lesoch behali so srnkami
A opakujem
Keď tu porovnávate fica a matovica
Čo je už aj z trvania vládnutia neporovnatelne’…
Ale niekto môže porovnať pandemicke riešenia,keď to bolo po prvýkrát a nikto nevie,ako by to riešili ini?

vladuska20
13. aug 2025
@nini1978

@vladuska20 Odbornici na pandemiu neboli ni v najvyspelejších krajinách sveta ,lebo v novodobých dejinách sme ju ešte nezaziliˇ
Na celom svete to bol pokus-omyl,pokus-výsledok
Ty ani sajnu nemáš o tom,či znamenal lockdown a uberanie slobody
Na Slovensku ste po poliach a lesoch behali so srnkami
A opakujem
Keď tu porovnávate fica a matovica
Čo je už aj z trvania vládnutia neporovnatelne’…
Ale niekto môže porovnať pandemicke riešenia,keď to bolo po prvýkrát a nikto nevie,ako by to riešili ini?

@nini1978 to mas pravdu,ludia sa z miest hufne prehupli do prirody,takze to bolo prakticky na nic ked sa tam vo velkom stretavali.

subartic
13. aug 2025
@la_dolce_vita

@subartic ti ludia, co obdivovali a volili Meciara, teraz maju noveho vodcu a tym je Fico. Je to urcita kategoria ludi, ktora nezmeni svoje nastavenie a zmyslanie. Vidim v svojom okoli.

@la_dolce_vita no tak zas aby sme boli spravodlivý , Fico je taký jeho slabý odvar. V 90 rokoch som mala 20 rokov , takže si pamätám veľmi mnohé veci , žila som v meste odkiaľ Mečiar pochádzal a také zfanatizovanie ľudí Mečiarom , tak také teda Fico nedokázal a ani už nedokáže . Mečiarovú privatizáciu neprekoná nič a nikto . veľmi podobne to prebiehalo v CZ .

la_dolce_vita
13. aug 2025
@subartic

@la_dolce_vita no tak zas aby sme boli spravodlivý , Fico je taký jeho slabý odvar. V 90 rokoch som mala 20 rokov , takže si pamätám veľmi mnohé veci , žila som v meste odkiaľ Mečiar pochádzal a také zfanatizovanie ľudí Mečiarom , tak také teda Fico nedokázal a ani už nedokáže . Mečiarovú privatizáciu neprekoná nič a nikto . veľmi podobne to prebiehalo v CZ .

@subartic to mas veru pravdu, ved sme rovesnicky. Boli to hrozne roky, prezili sme, ale prilezitost robi zlodeja. Som si ista, ze keby vtedy bol Smer namiesto Hzds, priebeh by bol podobny, kedze ich praktiky su rovnake.

la_dolce_vita
13. aug 2025

Po revolucii boli ludia plni optimizmu..

weleda123
13. aug 2025
@vladuska20

@weleda123 presne tak,vsetko toto teraz splacame vo forme konsolidacie,lebo uz stat v tej dobe malej prdeli a po tom este vecsej prdeli a budeme este najvecsej prdeli.Takze nech pride do vlady kto kolvek bude konsolidovat a ludom sa to pacit nebude,da ich to este do vecsej chudoby,ta sa este viac prehlbi.

@vladuska20 nie! My konsolidujeme v prvom rade kvôli 12 rokov vlád Smeru, kedy ekonomika sveta rozkvitala, neboli žiadne krízy, mnohé štáty pracovali s prebytkom vo svojich kasách a tu nám súdruh birmovaný vyrúbal dlh 40 miliárd, lebo nevedel čo od dobroty. Ľuďom dával omrvinky a sebe nadeľoval štedro. Lenže vtedy to nebolo tak očividné práve skrz toho, že ekonomike sa darilo a ľudia si mohli dovoliť viac. A práve teraz sa to všetko ukazuje. Nie Matovič za 3 roky, ale Smer za teraz už 14 rokov. Lebo pandémia stála obrovské peniaze VŠETKY štáty sveta, nie len na Slovensku sa išlo formou pokus omyl a štát musel financovať podniky, aby celá ekonomika nekrachla.

jurly
13. aug 2025
@anonym_768ec8

@alica110 to este len uvidime,nas sa to este chvilu nebude tykat,ale poslusny Fiala uz povolenky podpisal,vziat to spet by ich stalo cely rozpocet na pokuty tam uvidime,v priamom prenose,co to urobi s ludmi a firmami ako rychlo pojdu vsetcia do krachu.Som zvedava.

@anonym_768ec8 @alicia110 dakujem, ze tu niekto o tych emisnych povolnekach nieco napisal. faktom totiz ostava, ze k zdrazovaniu sa pridavaju green deal "sialenosti" s laskou od EU, na ktore opat budeme musiet najst nejake fin.zdroje a nie male. otazkou je kedy. ale o tom sa nikde clovek nedocita.

nini1978
13. aug 2025
@jurly

@anonym_768ec8 @alicia110 dakujem, ze tu niekto o tych emisnych povolnekach nieco napisal. faktom totiz ostava, ze k zdrazovaniu sa pridavaju green deal "sialenosti" s laskou od EU, na ktore opat budeme musiet najst nejake fin.zdroje a nie male. otazkou je kedy. ale o tom sa nikde clovek nedocita.

@jurly no a si predstav,že ty platíš haciendy a vily konkrétnych bolsevikov už skor a ešte aj doživotnú rentu tej handre a zdá sa,že to ani nevadí
A pozri sa,ako rastie dlh našej republiky aodkedy tu ficuju
…a ideš písať o Green deal,ktorá sa týka celej Európy a teda hej,keď je to šialenstvo…tak to bude nejak rozobraté na obyvateľov celej eu

Dost také je to vies… smiešne?

beronsche
13. aug 2025
@nini1978

@jurly no a si predstav,že ty platíš haciendy a vily konkrétnych bolsevikov už skor a ešte aj doživotnú rentu tej handre a zdá sa,že to ani nevadí
…a ideš písať o Green deal,ktorá sa týka celej Európy a teda hej,keď je to šialenstvo…tak to bude nejak rozobraté na obyvateľov celej eu

@nini1978 nevysvetlis..
Tie miliardy rozkradnute ficom a jeho druzinou evidentne nikomu oči nekolú...
Budú sa ho zastávať aj keď počas toho ako my konsolidujeme, on rozhadzuje..

anonym_23da98
13. aug 2025

@anonym_autor jasne....chudáci Slováci. Každá druhá rodina v mojom okolí minimálne v Turecku na dovolenke. Niektorí to otáčajú už druhý krát. A ešte rozmýšľajú kde dajú jesennú dovolenku. Asi tak.

vladuska20
13. aug 2025
@jurly

@jurly tak v cr od r.2027

anonym_23da98
13. aug 2025
@procrastique

@bu_bu_bubak Kiež by sa to dalo takto ľahko zaškatuľkovať, že smer a hlas volia len socky, ktorým stačí guláš a karafiát.
Tým, že sú to také strany aké sú a že korupcia je tu vďaka nim už 20 rokov, tak ich volia celé podnikateľské rodiny a často aj celé firmy/dediny etc etc, lebo aj im z toho niečo kvápne ked bude smer/hlas pri moci.

Napríklad u nás v dedine sa veľkolepo vyhlasovalo aj v rozhlase, že treba voliť smer lebo vďaka nim máme kanalizáciu a revitalizáciu parku pred obecným domom :D

Poznám xy ľudí, ktorí ho volia kvôli tomu, že sa ľahko kradne drevo v lese, keď to stráži smerák, poznám xy ľudí ktorí volia smer lebo potom z toho profitujú a nie len gulášikom :D

@procrastique už ste fakt trapni s tými karafiatami. Ako pokazené platne

beronsche
13. aug 2025
@anonym_23da98

@anonym_autor jasne....chudáci Slováci. Každá druhá rodina v mojom okolí minimálne v Turecku na dovolenke. Niektorí to otáčajú už druhý krát. A ešte rozmýšľajú kde dajú jesennú dovolenku. Asi tak.

@anonym_23da98 ešte napíš, že životná úroveň stúpa, že zdravotníctvo, školstvo, infraštruktúra, súdnictvo, všetko funguje..
Ja neviem, to si nevieš dať dva a dva dokopy?

anonym_fe5330
13. aug 2025
@anonym_23da98

@anonym_768ec8 presne môj názor, reštaurácie, fast foody plné ľudí, dovolenky 2x v lete, plus zima, atď. a že žijeme z ruky do úst. Kto? A to žijem na východe Slovenska.

beronsche
13. aug 2025
@anonym_23da98

@procrastique už ste fakt trapni s tými karafiatami. Ako pokazené platne

@anonym_23da98 aspon ma odvahu o tom písať pod vlastným nickom, na čo ty evidentne gule nemáš..

jurly
13. aug 2025
@nini1978

@nini1978 to su mi novinky😲
podel sa o skusenosti, ako robis, ze Ty ich nepodporujes

weleda123
13. aug 2025
@anonym_23da98

@anonym_23da98 vidíš, zato v mojom okolí poznám až jednu "rodinu", ktorá ide do Turecka, aj to len raz a sú ešte bezdetní. My sme s mužom tento rok dovolenku zrušili, a áno, moji rodičia boli po minulé roky tiež aj 3x, tento rok si to dovolili raz. Švagriná si urobila dovolenku s deťmi takú, že išli na dva dni do zoo. A to sme normálna stredná trieda s priemerným príjmom.

beronsche
13. aug 2025
@jurly

@nini1978 to su mi novinky😲
podel sa o skusenosti, ako robis, ze Ty ich nepodporujes

@jurly podelím sa ja - nevolím ich.
A neobhajujem v debatách.

patriciah1
13. aug 2025
@weleda123

@vladuska20 nie! My konsolidujeme v prvom rade kvôli 12 rokov vlád Smeru, kedy ekonomika sveta rozkvitala, neboli žiadne krízy, mnohé štáty pracovali s prebytkom vo svojich kasách a tu nám súdruh birmovaný vyrúbal dlh 40 miliárd, lebo nevedel čo od dobroty. Ľuďom dával omrvinky a sebe nadeľoval štedro. Lenže vtedy to nebolo tak očividné práve skrz toho, že ekonomike sa darilo a ľudia si mohli dovoliť viac. A práve teraz sa to všetko ukazuje. Nie Matovič za 3 roky, ale Smer za teraz už 14 rokov. Lebo pandémia stála obrovské peniaze VŠETKY štáty sveta, nie len na Slovensku sa išlo formou pokus omyl a štát musel financovať podniky, aby celá ekonomika nekrachla.

@weleda123 úplne súhlasím, mňa by veľmi zaujímalo, čo na to ficovoliči, že sa nám dlh navyšuje aj napriek konsolidácii ... Aj moja svokra je hrdá ficovolička, o politike sa radšej nebavíme... Ona je spokojná, že si bude mať dobrý dôchodoček, čo tam potom, že jej vnučka tu už budúcnosť nebude mať... 😔

subartic
13. aug 2025
@patriciah1

@weleda123 úplne súhlasím, mňa by veľmi zaujímalo, čo na to ficovoliči, že sa nám dlh navyšuje aj napriek konsolidácii ... Aj moja svokra je hrdá ficovolička, o politike sa radšej nebavíme... Ona je spokojná, že si bude mať dobrý dôchodoček, čo tam potom, že jej vnučka tu už budúcnosť nebude mať... 😔

@patriciah1 troška Ťa poopravím , dlh sa nám navyšuje , ale jeho rast sa spomalil . Vnučka tvoje svokry , teda tvoja dcéra bude mať otázny dôchodok ,nie kvôli Ficovi ale kvôli demografickému vývoju , čo je teda zas dlhdobý trend aj v západných krajinách , napr. v CZ za posledné tri roky prudko klesol podiel detí na jednu ženu .Lenže ona na rozdiel od staršej generácie sa môže na to pripraviť. Treba sa na veci pozerať tak ako sú .