Ako sa vyrovnať s vysokými cenami nehnuteľností?
Často sa cítim ako úplný lúzer, aj keď viem, koľko úsilia za tým všetkým je. Mám 24 rokov, už 2,5 roka žijem a pracujem v zahraničí a podarilo sa mi ušetriť približne 25 000 €. Na papieri to nevyzerá zle, no v mojich očiach je to stále málo. Keď sa pozriem na ceny pozemkov a bývania, mám pocit, že sa snažím viac, než sa to reálne prejavuje na výsledku.
Veľa peňazí išlo na veci, bez ktorých by som tam nedokázala fungovať – zariadenie domácnosti, notebook, bicykel do práce a ďalšie nevyhnutnosti. Neboli to zbytočné výdavky, ale aj tak ma občas dobehne pocit, že som mohla mať viac, že som mohla byť ďalej.
Teraz, keď už mám základné veci zabezpečené, viem, že sa mi bude dať viac sporiť. Napriek tomu vo mne zostáva ten tichý vnútorný hlas, ktorý mi hovorí, že to, čo mám, stále nestačí.
Uplne milujem ako tu slovaci vo vseobecnosti prijimaju fakt ze napr. Nehnutelnosti budu donekonecna stupat na cene, ze stat neskrachuje, ze budete dostavat o 10 rokov 850e dochodok, ako vam slubuje socialna poistovna :D clovek ekonomicky znaly, ako ja, uz vidi urcite znaky citelnej bubliny ktora moze prasknut s bankrotom slovenska. Akoze uprimne lutujem hlupakov, co si dnes kupia nejaky dvojizbak v BA za 350K a nahovaraju si nezmysly ze sa im to bude stabilne zhodnocovat 10% rocne najblizsich 10 rokov :DD sorry ale to nevidite kam tato spolocnost ide? Ze nemame dostatok mladych, ze aj ten nedostatok co mame z krajiny unika + migrantov odmietame. Fico balamuti spolocnost nezmyslami o "konsolidacii" (cim len nici podnikatelske prostredie a brzdi ekonomiku) pricom ak ma clovek viac ako 90iq staci ist na stranku rozpocet.sk a kazdy debil uvidi, ze sa vobec nekonsoliduje, vobec sa nesetri. Rozpocty su najrekordnejsie v historii, takisto aj deficity. Ako to ze sa dnes prežerie ročne o 40% viac ako za matoviča a to nejsu vojaci a zdravotaci v uliciach? :D no neviem neviem ludkovia ja to vidim tak, ze do 10-15 rokov bankrot istý ak sa RAZANTNE nezmeni trajektoria statu. Slovenska ekonomika neni vobec nejaka robustna a ak nam prestanu chciet poziciavat kvoli rizikam na financnych trhoch tak to tu velmi rychlo skolabuje. Sa pozrite na grecko ako skoncilo. Viete co sa tam stalo s nehnutelnostami? Behom rokov 2008-2017 klesla priemerna cena nehnutelnosti v grecku o 45%. Na ceny z roku 2008 sa dostavaju az dnes a aj to len v mestach. Ja len tolko k tomu, ze za 600 tisic si bud mozes kupit skromny domcek v BA kde budes zarabat 1500-2500 alebo rovnaky domcek v holandskom meste kde budes zarabat 2500-5000, splatis to aj sam bez patrnera + budes mat kvalitnejsie a lacnejsie sluzby a zivot. Akoze kamkolvek inam je lepsie, uz ani cesku nehrozi bezprostredny bankrot ako nam. Kdekolvek inde to riziko nevidim, dokonca ani v rumunsku. Proste kupit dom kdekolvek inde a az slovensko zbankrotuje a bohaci sa budu kvoli nedostatku financii vo velkom zbavovat nehnutelnosti tak pockat kym budu ceny padať. Kupovat nehnutelnost na slovensku dnes neznamena kupovat investiciu ale kupovat si strechu nad hlavou, len myslite na to ze na tom moc nezarobite plus budete zaseknuti v systeme ktory najblizsich 10 rokov caka este sebaklam pokroku a potom 30 rokov chudoby a splacania dlhov.
@kubo98 už teraz sa boháči zbavujú luxusných nehnuteľností. Ešte nikdy ich nebolo na trhu toľko. Ale myslím, že klasické byty v panelákoch a domy v satelitoch nepôjdu v najbližšej dobe citeľne dole. Zmeniť to môže fakt len extrémna situácia, vojna, krach apod.
@misanthropicdann ano, dobre si to pochopila, nehnutelnosti budu padať lebo ludia nebudu mať peniaze. AK štát zbankrotuje tak to bude znamenať v praxi:
Dôchodky a dávky sa zosekajú o desiatky percent pravdepodobne na zlomok aktuálneho stavu.
z 500 000 statnych zamestnancov sa to bude musiet osekat na 200-300 tisic, teda hej, vela ludi dojde o pracu.
Z x miliard ktore sa na slovensku investuju, ci už z pozicie štatu, lokalnych firiem alebo zahraničných firiem, to všetko sa zrúti. Domáci štát + firmy nebudu mať peniaze a zahraničie sem nebude po bankrote investovať. to všetko spomalí cashflow a bude znamenať že ani štát, ani firmy a ani ludia nebudú mať volné peniaze. Recesia bude spôsobovať medziročný citelný pokles HDP.
A to všetko vlastne spôsobí, že ludia ktorí majú nehnutelnosti ich prestanú držať ale začnú ich predávať, aby získali peniaze na živobytie. Susedia sa začnú predbiehať kto dá lacnejšie aby skôr predal. toto postihne hlavne majetnejšiu staršiu generáciu, ktorá si bude chcieť zachovať životný štandard. Vtedy praskne bublina.
K tomu tvojmu poslednemu odstavcu len tolko, že je to len typický slovenský hlúpy sebaklam. Usudzujem že si asi zahraničie moc nepobehala ale nie všade to vyzerá ako v parížskom ghette, alebo v utečeneckom tábore, ako to popisuje fico alebo mazurek. Na margo toho ako radi označujú švédsko za zlé lebo tam sú no-go zóny, čo je luník IX a stovky osád po slovensku? Welcome zóny? :D Západné štáty očividne nezvládli nápor ilegálnej migrácie, ale tie systémy nie su hlupe, akonahle sa popalia tak prijimaju opatrenia. Už dávno europa nie je tak progresívna ako bývala, väčšina krajin už začala s deportaciami sýrčanov a ostatných.
V realite na slovensku skôr hrozí, že ten bankrot by bol ešte celkom dobrá alternatíva.
Čo ak budeme tak dezolátsky národ, že budeme stále nadávať na úniu a vo výsledku až budeme na hranici bankrotu tak si únia povie že načo zachraňovať takých nevďačníkov?
Ten recesijný scénár hore predikujem na základe toho že nás západné krajiny zachránia. Ak budeme natolko sprostí že si napr. v referende odhlasujeme vystúpenie z EU, je koniec. Totálny koniec. Žiaden bankrot, žiadna recesia, ale totálny kolaps a rozpad spoločnosti :D To bude ako keby slovensko ležalo porazené na zemi a niekto doňho začne ešte kopať. By nam zletelo hdp o 30-40% a vrátime sa ku 700e mzdám, nové auto bude luxus vyššej triedy. Niekedy si prajem, aby boli slováci natolko sprostí, že by to skúsili :D Chcel by som vidieť dezolátov žobrať o chleba pred lidlom :D
@kubo98 Ty si tiež pekná bandaska Kubo 🙂 Tie roky kedy si si “podradnou” prácou v zahraničí vedel kúpiť nehnuteľnosť na Slovensku sú nenávratne preč. Z časti máš pravdu, ale aj nie, hlavne tento príbeh o úpadku nehnuteľností rozprávaju ľudia čo skoro nič nemajú, a celý život žijú v nájme, u rodičov alebo tak. Akonáhle niekto začne hovoriť o kúpe nehnuteľnosti vo vaších hlavách sa spustil tlačitko všetko negovať, a rozprávať takéto kkciny. K totálnemu bankrotu - nepríde zo dňa na deň, sú tam nejaké opatrenia, niečo tomu predchádza. Čakajú nás voľby, dúfam veľmi že boľševici už odkorčulujú do dôchodku a krajina sa ako tak pozviecha 🙂 . Ale aj keby nie, máme tu skupinu z ukrajiny, ktorá teda najchudobnejšia nie je, máme veľkú skupinu ktorá chodí pracovať do zahraničia a totálne napic* stavebný zákon, ktorý je krížom všetkým developerom, stavbárom atd. Vidíš tu niekde zrazu prebytok nehnuteľností? Lebo ja dlho dlho nie 🙂
@anonym_06fa04 za 10 rokov bude lutovat dalsia generacia. Takto sa na to veru pozerat neda. Akoby sme porovnavali to, ze kedysi boli napr. stabilizacne byty. Svet ma nejaky vyvoj.
@maialeo ceny uz nebudu tak rast. vymierame. ceny sa zastabilizuju.
@anonym_06fa04 praveze naopak.... sice vymierame, ale ten kolos niekto platit musi.
@maialeo nie nebude to tak platit. teraz pisem o horizonte 20-30 rokov, nie to co bude o 5 rokov samozrejme, verim ze sa chapeme.
@kubo98
Ty si ale riadny investicny guru ideálny pokakany investor keď je zle tak panikarne predáva a ti naozjstni to kúpia pod cenu a ked je dobre tak to tebe a podobným predaju s veľkým ziskom, keby takých ako si ty nebolo tak by bola nuda.
@anonym_b80a99 mohol si dat aspon nejaky argument ale vidim ze na tychto forach sa prejavuje priemerna slovenska inteligencia :D co ty vies do coho ja investujem? ty vies kedy som ja co predal a kupil? Naposledy som predal akcie tesly so 107% ziskom vytvoreným za 1,5 roka 😘 Urcite nepredavam ani nekupujem v panike. Ak by si praveze rozumel ekonomii a tomu co som tu pisal, tak by si pochopil ze som sa snazil dat radu mladým ludom ktorí sa rozhoduju kde kupit prvu nehnutelnost v zmysle ze ak cakaju ze sa im ta nehnutelnost zhodnoti a nepotrebuju ju ako holu strechu nad hlavou tak radsej nech na slovensku nekupuju, pretoze ekonomika pojde do kytek a nezarobia na tom.
@anonym_f2862b "Tie roky kedy si si “podradnou” prácou v zahraničí vedel kúpiť nehnuteľnosť na Slovensku sú nenávratne preč" záleží akú nehnutelnosť a akú prácu/v ktorej krajine. Ale faktom je, že nehnutelnosti na slovensku a hlavne tie v krajskych mestach už atakuju podobne ceny za ktore sa predavaju aj v zapadnych omnoho bohatsich ekonomikach. V korelacii s našimi dosť nízkymi mzdami je tá situácia u nás bezkonkurenčne najhoršia v celej EU. Ano, sice ludia po celom západe pociťujú zhoršenú dostupnosť nehnutelnosti, ale realne, tí ludia maju omnoho vyššie nároky na život ako my. Niekolkokrát sme si robili s kamarátmi rôzne prepočty v rôznych krajinách. Napr v holandsku ak človek nežije v amsterdame/rotterdame kde su tie nehnutelnosti drahšie, tak si bezproblémov kúpi nehnutelnosť aj s podradnou prácou. V mekáči zarábajú 2500+ čiže ak by tam robil povedzme slovenský párik, z 5 tisic platu si tam v pohode kupite 500K domcek a nebudete trhat biedu, aj na nove auto kazde 4-6 rokov ostane. Ak by tam clovek bol sam, bolo by to tazsie ale verim tomu ze by sa tam byvanie dalo splasit.
Z tohoto pohladu je to na slovensku omnoho horšie, za podradnu robotu si single človek nikdy bývanie nekúpi. Ak je spolu pár kde majú obaja aspoň priemernu mzdu tak to ide, ale ťažko. - aj preto je naša krajina nevýhodná pre mladých.
"Akonáhle niekto začne hovoriť o kúpe nehnuteľnosti vo vaších hlavách sa spustil tlačitko všetko negovať, a rozprávať takéto kkciny"
Netuším ako si na toto došla. Možno máš skúsenosti s nejakými stroskotancami čo robia ťažkú robotu za 800€, takí narovinu odmietaju pomyslenie na nehnutelnost, to chápem. Ale ak už sa bavíme o mne, tak ja som svojou pracou schopný kludne vyprodukovať priemerne tak 2,5-3 tisicky mesačne čiže asi nie som uplny podpriemer. Ale stale mam ekonomicke vzdelanie a neda mi ignorovat tie strasne veci co sa tu deju. Preto keď dostanem otázku o kúpe nehnutelnosti tak nie, nenegujem všetko, ja rozmýšlam čo by som kde kúpil. Ale poslednú dobu mi vychádza že investovať do nehnutelnosti na slovensku by bola fatálna chyba. Ceny sú smiešne vysoké a potenciál krajiny malý/pofidérny.
@anonym_b80a99 mohol si dat aspon nejaky argument ale vidim ze na tychto forach sa prejavuje priemerna slovenska inteligencia :D co ty vies do coho ja investujem? ty vies kedy som ja co predal a kupil? Naposledy som predal akcie tesly so 107% ziskom vytvoreným za 1,5 roka 😘 Urcite nepredavam ani nekupujem v panike. Ak by si praveze rozumel ekonomii a tomu co som tu pisal, tak by si pochopil ze som sa snazil dat radu mladým ludom ktorí sa rozhoduju kde kupit prvu nehnutelnost v zmysle ze ak cakaju ze sa im ta nehnutelnost zhodnoti a nepotrebuju ju ako holu strechu nad hlavou tak radsej nech na slovensku nekupuju, pretoze ekonomika pojde do kytek a nezarobia na tom.
@anonym_f2862b "Tie roky kedy si si “podradnou” prácou v zahraničí vedel kúpiť nehnuteľnosť na Slovensku sú nenávratne preč" záleží akú nehnutelnosť a akú prácu/v ktorej krajine. Ale faktom je, že nehnutelnosti na slovensku a hlavne tie v krajskych mestach už atakuju podobne ceny za ktore sa predavaju aj v zapadnych omnoho bohatsich ekonomikach. V korelacii s našimi dosť nízkymi mzdami je tá situácia u nás bezkonkurenčne najhoršia v celej EU. Ano, sice ludia po celom západe pociťujú zhoršenú dostupnosť nehnutelnosti, ale realne, tí ludia maju omnoho vyššie nároky na život ako my. Niekolkokrát sme si robili s kamarátmi rôzne prepočty v rôznych krajinách. Napr v holandsku ak človek nežije v amsterdame/rotterdame kde su tie nehnutelnosti drahšie, tak si bezproblémov kúpi nehnutelnosť aj s podradnou prácou. V mekáči zarábajú 2500+ čiže ak by tam robil povedzme slovenský párik, z 5 tisic platu si tam v pohode kupite 500K domcek a nebudete trhat biedu, aj na nove auto kazde 4-6 rokov ostane. Ak by tam clovek bol sam, bolo by to tazsie ale verim tomu ze by sa tam byvanie dalo splasit.
Z tohoto pohladu je to na slovensku omnoho horšie, za podradnu robotu si single človek nikdy bývanie nekúpi. Ak je spolu pár kde majú obaja aspoň priemernu mzdu tak to ide, ale ťažko. - aj preto je naša krajina nevýhodná pre mladých.
"Akonáhle niekto začne hovoriť o kúpe nehnuteľnosti vo vaších hlavách sa spustil tlačitko všetko negovať, a rozprávať takéto kkciny"
Netuším ako si na toto došla. Možno máš skúsenosti s nejakými stroskotancami čo robia ťažkú robotu za 800€, takí narovinu odmietaju pomyslenie na nehnutelnost, to chápem. Ale ak už sa bavíme o mne, tak ja som svojou pracou schopný kludne vyprodukovať priemerne tak 2,5-3 tisicky mesačne čiže asi nie som uplny podpriemer. Ale stale mam ekonomicke vzdelanie a neda mi ignorovat tie strasne veci co sa tu deju. Preto keď dostanem otázku o kúpe nehnutelnosti tak nie, nenegujem všetko, ja rozmýšlam čo by som kde kúpil. Ale poslednú dobu mi vychádza že investovať do nehnutelnosti na slovensku by bola fatálna chyba. Ceny sú smiešne vysoké a potenciál krajiny malý/pofidérny.
@kubo98 a kolko si mal v tej Tesle ? Dost podstatne. Ja sa zase mozem pochvalit Nvidiou. Zarobil som 200% !! ...z trapnych 150 Usd 😋
@anonym_06fa04 ja doteraz ľutujem a asi budem aj celý život ľutovať ze sme si s priateľkou nekúpili hneď nehnuteľnosť keď sme mohli približne v 20-21 rokoch.
S dvomi príjmami by sme to dokázali aj keď by sme sa museli uskromniť.
Kupili sme až v 25 a keď to prepočítam okradli sme sami seba o vyše 80.000€. Prakticky sme sa okradli o dom ktorý sme dnes už mohli mať.
Nehovoriac o tom období keď boli úroky 0,5-1% a bolo ich možné zafixovat na 10 rokov.
@misanthropicdann ja som sa okradol o cca 120-130 000e ...ak ti to znierni bolest 😋 Cca pred 6 rokmi. A to som mal aj hotovost cca 80% z ceny bytu, kde som uz s majitelom jednal. Ale kedze to bolo "predrazene", a kazdu chvilu predsa mala prist "kriza" a pokles cien tych "drahych" bytov ...tak som to odvolal.
Potom som si aj na par tyzdnov myslel, ked prisla corona, ze som s tym vydrbal, hura, zachvilu mozem kupovat daco komplet cash.
No len potom sa roztocili tlaciarne centralnych bank ...a prislo uvedomenie si, ze naopak, dlznici zarabaju na moj ukor, tak super je ten system nastaveny.
(A asi aj plus usly zisk , z prenajimania, kedze to uz mal byt dalsi byt.).
Si sikovna ale bohuzial je to malo. To nepisem preto ze ta chcem zhodit, ale zober si, co je to 25 000? 20% zo 125tisic. To mas tak dvojizbak v malom meste, ale pozor na hypoteku! 😉 Hnusna doba kedy sa uz praca a poctivost bohuzial nevyplaca( hlavne na Slovensku) .
@anonym_f2862b za 125 na aj 4 izbak v malom meste 😉
@anonym_f2862b za 125 na aj 4 izbak v malom meste 😉
@alexanderkovacs okres Roznava ci Lucenec ci? lebo tieto ceny su ozaj len tam. kedze je to najhladovejsia dolina na SVK...s vysokou nezamestnanostou.
Pri sucasnych cenach nehnutelnosti, je asi naozaj naivne si mysliet, ze uplne bezne si clovek sam solo kupi rovno nejaky 2izb. ci vacsi byt, v dakom krajskom meste ci nebodaj v BA. V zmysle ze raz dva mu vyjde na hypo (po zohladneni 20% vlastny kapital).
Na to uz treba skor pozerat optikou, ze ako dvojica, 2 prijmy.
@alexanderkovacs okres Roznava ci Lucenec ci? lebo tieto ceny su ozaj len tam. kedze je to najhladovejsia dolina na SVK...s vysokou nezamestnanostou.
@anonym_06fa04 presne 😉😅
@dettinadetta úplne najhoršie je to spraviť ako ja - mal som zlý mindset. Firma mi ponúkla pozíciu v zahraničí. Povedal som si, že OK, skúsim na rok. Pol roka mi platili ubytovanie, potom som si prenajal byt sám. Povedal som si: neviem koľko tu budem, nebudem nič kupovať. Nekúpil som si ani na Slovensku ani v Nemecku. Preslo medzitym 9 rokov. Úplne najhoršia kombináciá, lebo teraz uz pekne byty u nas v regione nie su. Boli a prepasli sme to, lebo sme si planovali stahovanie inde atď. Za 25k si kúpiš pekný malý byt na hypo pre seba alebo na prenájom. Necháš, predáš, to je jedno. Hlavne zhodnocuje peniaze. Ak nie nehnuteľnosťami, tak ETF a pod. Ale hlavne niečo rob. My bývame Nemecku ešte v prenájme - až teraz si ideme kupovať. Mame síce dosť nasetrenych prostriedkov ale mohlo to byť zhodnotením cez nehnuteľnosti oveľa viac. Ak nie si krypto guru, tak vyšší rast a stabilitu ako nehnuteľnosti ti neponúkne žiadna iná forma investície. To je aspoň moja skúsenosť a mám portfólio akcie, ETF, investičné fondy, krypto.
@dettinadetta úplne najhoršie je to spraviť ako ja - mal som zlý mindset. Firma mi ponúkla pozíciu v zahraničí. Povedal som si, že OK, skúsim na rok. Pol roka mi platili ubytovanie, potom som si prenajal byt sám. Povedal som si: neviem koľko tu budem, nebudem nič kupovať. Nekúpil som si ani na Slovensku ani v Nemecku. Preslo medzitym 9 rokov. Úplne najhoršia kombináciá, lebo teraz uz pekne byty u nas v regione nie su. Boli a prepasli sme to, lebo sme si planovali stahovanie inde atď. Za 25k si kúpiš pekný malý byt na hypo pre seba alebo na prenájom. Necháš, predáš, to je jedno. Hlavne zhodnocuje peniaze. Ak nie nehnuteľnosťami, tak ETF a pod. Ale hlavne niečo rob. My bývame Nemecku ešte v prenájme - až teraz si ideme kupovať. Mame síce dosť nasetrenych prostriedkov ale mohlo to byť zhodnotením cez nehnuteľnosti oveľa viac. Ak nie si krypto guru, tak vyšší rast a stabilitu ako nehnuteľnosti ti neponúkne žiadna iná forma investície. To je aspoň moja skúsenosť a mám portfólio akcie, ETF, investičné fondy, krypto.
@msc22 ja som podobny pripad. Pred viacerymi rokmi ale. Ale podobne, ze naco kupovat, ked neviem ci budem na SK. A kde na SK. Neskor roky 2009-2015 to aj potvrdzovali, ceny klesli a stali ...no len potom...
Inak, najdes aj lepsie zhodnotenia. Ved musis poznat. Nvidia, tesla, amd, oracle ...spravili 100vky %.
Striebro - len za posledny rok 150% (da sa kupovat aj formou etf)
Celkovo aj so zlatom .. 200-300% za uplne posledne obdobie. Uz som aj v tejto veci po bitke general 😋
Ked som zacala v roku 2004 pracovat, v BA stali dvojizbove byty cca 80.000 eur, zdalo sa mi to neskutocne drahe. Ale mohla som si vtedy zobrat hypo a nejaky kupit. Teraz by som ho uz mala splateny. Odporucam kupit nieco hocico co najskor a dat do podnajmu. O 10 rokov ho mozes aj splatit a ked budes kupovat dalsi tak nim mozes rucit plus tym co kupujes takze ak zalozis dve nehnutelnosti mozes aj vyssiu hypo dostat. A ked budes mat 2 nehnutelnosti bez hypo potom sa rozbehnes.
Ked som zacala v roku 2004 pracovat, v BA stali dvojizbove byty cca 80.000 eur, zdalo sa mi to neskutocne drahe. Ale mohla som si vtedy zobrat hypo a nejaky kupit. Teraz by som ho uz mala splateny. Odporucam kupit nieco hocico co najskor a dat do podnajmu. O 10 rokov ho mozes aj splatit a ked budes kupovat dalsi tak nim mozes rucit plus tym co kupujes takze ak zalozis dve nehnutelnosti mozes aj vyssiu hypo dostat. A ked budes mat 2 nehnutelnosti bez hypo potom sa rozbehnes.
@anonym_a8be87
Presne pár rokov po revolúcii som mohol kúpiť krásny luxusný byt na Gorkeho ulici oproti Tuzexu za 2 milióny korún co som vtedy myslel ze je šialená suma, no a nekúpil som
@anonym_06fa04 za 20-30 rokov bude svet o niecom uplne inom 🙂
@maialeo a?
@dettinadetta Na byt, ktorý by si zaplatila v hotovosti, si tak skoro (pri takých cenách) určite nenašetríš. Iba že by si ešte šetrila niekoľko rokov, neodvážim sa odhadovať koľko. Ale pokiaľ sa nemýlim, tak ak si chcú dnes mladí ľudia zobrať hypotéku, tak musia mať najskôr nejaké peniaze v hotovosti, aby ju dostali. Čím viac svojich peňazí, tým menej od banky. Veď sa skús nezáväzne ísť poinformovať do banky. Je ale fakt hrozné, aké sú dnes byty drahé, ale obávam sa, že ak to aj už horšie nebude, tak lepšie určite tiež nie. A ja som presvedčená, že ty si naozaj jedna z mála mladých ľudí, ktorí majú v tvojom veku našetrenú takúto sumu. Naozaj veľmi chvályhodné.👍👍👍
Hypotéka: 150 000 € na 30 rokov (360 mesiacov)
🔹 Úrok 3 %
Mesačná splátka: cca 632 €
Zaplatíš spolu: cca 227 500 €
Preplatíš: 👉 ~77 500 €
🔹 Úrok 4 %
Mesačná splátka: cca 716 €
Zaplatíš spolu: cca 257 800 €
Preplatíš: 👉 ~107 800 €
🔹 Úrok 5 %
Mesačná splátka: cca 805 €
Zaplatíš spolu: cca 289 800 €
Preplatíš: 👉 ~139 800 €
🔹 Úrok 3 %
🔹 Úrok 4 %
🔹 Úrok 5 %
@andrea399 mozno netreba uvadzat slovo "preplatis". To moze evokovat u ludi, ze je to nieco financne nevyhodne, priam stratove ...a teda odradzat.
Myslim ze ked ludia brali nieco pred 20 rokmi za 1 500 000 korun, dnes to nehodnotia tak ze "preplatili sme ale 1 000 000".
Cize zaplatili dokopy 2 500 000.
t.j. 83 000 eur 🙂
Co ma dnes hodnotu, co ja viem...trebars 200 000.
No a samozrejme celych tych 20 rokov riadne byvat.
🔹 Úrok 3 %
🔹 Úrok 4 %
🔹 Úrok 5 %
@andrea399 toto sa takto ratat neda,mam hypo 123 tis, preplatim o 25 tis,no momentalne dom ma hodnotu 250 tis..je pravda ze netusim ako to bude o 15 rokov 🙄
@dettinadetta pozri sa, zatiaľ si urobila maximum pre svoj zisk. Zabyvala si sa, niečo si nakúpila do domácnosti a teraz už ušetris viac. Veď môžeš kúpiť garsónku ako investičný byt. Budes prenajímať, garzónka sa splatí, môžeš ju predať, kúpiť väčší byt a opäť prenajímať. Takto máš vždy svoj majetok, ktorý môžeš kedykoľvek predať.

@zuzanka.zuzu mne sa paci ako ani nie si schopna trocha porozmýslat nad tym co pisem :D ved bohaci ostanu byvat vo svojich vilach. Ale bohaci maju xy investicnych nehnutelnosti, ci uz bytov, domov alebo kancelarii ktore prenajimaju. Tie budu predsa predavat... doplo ti? :D
@kubo98
Ty si ale riadny investicny guru ideálny pokakany investor keď je zle tak panikarne predáva a ti naozjstni to kúpia pod cenu a ked je dobre tak to tebe a podobným predaju s veľkým ziskom, keby takých ako si ty nebolo tak by bola nuda.