Ako sa vyrovnať s vysokými cenami nehnuteľností?
Často sa cítim ako úplný lúzer, aj keď viem, koľko úsilia za tým všetkým je. Mám 24 rokov, už 2,5 roka žijem a pracujem v zahraničí a podarilo sa mi ušetriť približne 25 000 €. Na papieri to nevyzerá zle, no v mojich očiach je to stále málo. Keď sa pozriem na ceny pozemkov a bývania, mám pocit, že sa snažím viac, než sa to reálne prejavuje na výsledku.
Veľa peňazí išlo na veci, bez ktorých by som tam nedokázala fungovať – zariadenie domácnosti, notebook, bicykel do práce a ďalšie nevyhnutnosti. Neboli to zbytočné výdavky, ale aj tak ma občas dobehne pocit, že som mohla mať viac, že som mohla byť ďalej.
Teraz, keď už mám základné veci zabezpečené, viem, že sa mi bude dať viac sporiť. Napriek tomu vo mne zostáva ten tichý vnútorný hlas, ktorý mi hovorí, že to, čo mám, stále nestačí.
@dettinadetta klobúk dole pred tebou, snažíš sa veľmi dobre, čo by iní za to dali.... teraz si zober mladého Slováka, ktorý pracuje na Slovensku , zarobí 1000, 500 dá na nájom, z ostatného žije.... Pre neho je tá suma za tak krátky čas iba čisto čistý SEN
Si sikovna ale bohuzial je to malo. To nepisem preto ze ta chcem zhodit, ale zober si, co je to 25 000? 20% zo 125tisic. To mas tak dvojizbak v malom meste, ale pozor na hypoteku! 😉 Hnusna doba kedy sa uz praca a poctivost bohuzial nevyplaca( hlavne na Slovensku) .
Bez hypotéky si na bývanie tak skoro nenašetríš, bohužiaľ, a ceny nehnuteľností budú stúpať.
Tiež pracujem v zahraničí, šetrím, ako sa len dá, ale ak si chcem kúpiť byt, musím si zobrať hypotéku. Ale čo ma zaskočí, je to, že ceny nehnuteľností sú šialené. Ako si má Slovák našetriť na vlastný byt, keď sú platy mizerné?
Tiež pracujem v zahraničí, šetrím, ako sa len dá, ale ak si chcem kúpiť byt, musím si zobrať hypotéku. Ale čo ma zaskočí, je to, že ceny nehnuteľností sú šialené. Ako si má Slovák našetriť na vlastný byt, keď sú platy mizerné?
@andrea399 co myslis kolko Slovakov si kupilo byt z nasetrenych penazi? Podla mna vacsina ludi ma hypoteky na svoje byty/domy.
@dettinadetta
Z vlastnej skúsenosti, šetrením sa k bývaniu nedostaneš, takže osobne by som kupil investicny byt dakde kde nieje úpadok populácie a dal tam nájomníkov co budu platiť hypoteku, a vonku by som ďalej šetril, keď dobre kupis byt ten sa ti viac zúroči ako termínovaný vklad a neujdu ti ceny toho bytu co kúpiš kombinovanim predaja plus úspory.
Good luck
uplne ti rozumiem, ja mam 34, a imanie viac ako 90k, ale aj tak sa mi to pocitovo nezdá veľa. Možno to znie ako provokácia, ale keby som chcel stavať dom, alebo kúpiť čo i len trošku lepšiu novostavbu bytu v BA, tak je to max. 30% ceny takejto nehnuteľnosti, a to sa nebavíme o žiadnom luxuse. Peniaze žiaľ neskutočne stratili na hodnota za posledných 6-7 rokov.
mala som to rovnako síce pred 15 rokmi ale tá istá situácia , každé minúte euro navyše čo som neodložila na hotovosť aby som dostala hypo fuuu tie reči ked som prišla domov ty robíš v zahraničí a nemáš toto alebo tamto
ale vyplatilo sa čím skôr som zobrala hypo nájomníkov a pekne som to rýchlo splatila , začala šetriť na dalsiu hypo a byt takže to má zmysel odporúčam ti poradiť sa s finančným poradcom kde a kedy najlepšie zobrat hypo čím skor lebo inak to nemá moc zmvysel sedieť na peniazoch
uplne ti rozumiem, ja mam 34, a imanie viac ako 90k, ale aj tak sa mi to pocitovo nezdá veľa. Možno to znie ako provokácia, ale keby som chcel stavať dom, alebo kúpiť čo i len trošku lepšiu novostavbu bytu v BA, tak je to max. 30% ceny takejto nehnuteľnosti, a to sa nebavíme o žiadnom luxuse. Peniaze žiaľ neskutočne stratili na hodnota za posledných 6-7 rokov.
@muz26
Ja som mal stastie ze jeden z mojich sefov v zahranici povazoval kupu domov za formu sportu, trochu som priucil ako sa da z normalneho platu dosiahnut milionovy dom, je to beh na dlhu trat neosobny, spojeny s viacnasobnym stahovanim.Priklad posledny dom kupeny v najhorsom case pocas Covidu za cash ktory som nemal, ale kupeny na spotrebny uver lebo cena bola auper takze niekolko tisic zmena na hypoteku bola nezaujmava dom isiel medzi tym o 80 % hore.
Máš skvelu startovaciu poziciu. V zahraničí si si určite všimla, ako funguje "propety ladder". Ako mlada bez zavazkov kupis na hypotéku garsonku alebo 1izbak, potom s partnerom vacsi byt, postupne možno prejdete do domu, možno nie.
Ocakavat, že si sama v tomto veku rovno kupis pozemok alebo dom je fakt zbytocne stresujuce.
Ano, slovensky vidiek je celkom specifický. Vidíš tie novostavby a hovoris si - odkial na to ti mladí maju? A potom ti dojde, že vacsina chlapov z tych domov mukluje niekde v zahraničí a domov idu prinajlepsom raz mesacne. To by si chcela?

@dettinadetta ved to je super, 25 000 v tvojom veku je vzdy nieco ako nic. robit v zahranici ti okrem penazi da aj neocenitelnu skusenost do zivota. ak mas moznost, tak peniaze zhodnocuj, bud na terminaku alebo niekde, abi ti aj zarabali. a lepsie zacat pomaly krokmi, nez skokom. niektori ludia nemaju nikdy za cely zivot tolko penazi na ucte. teraz sa musis naucit spravne peniaze zhodnocovat, hodne hovoria o fondoch. na 10-20rokov.