icon

Ako sa vysporiadať s dlhmi, o ktorých muž nevie?

ibaja123
2. jún 2015

ahojte, zaregistrovala som sa sem nanovo, nakolko tu uz mam nick, ktory pouzivam, ale asi chapete preco to chcem riesit takto diskretne .. Mam uvery v hodnote 3700 eur, ktore som si zobrala este v dobe, ked som bola slobodna. Medzitym som si dosplacala uver , o ktorom moj manzel vie, ale o tychto dvoch , ktore mam, netusi...Ide o to, ze osm v minulosti mala nejake veci na splatky, aj kreditne karty a neskor som si to vsetko spojila do jedneho uveru v sume 3000 eur. Neskor som este potrebovala nejake peniaze, tak som si zobrala dalsi uver v hodnote 1500 eur . Teraz mam nesplatenu istinu este okolo 3700 eur a mesacne platim za obe splatky 65 eur. Cize mam uvery na dlhu dobu splatnosti a doplatim ich tymto tempom cca o 7 rokov. Brala som to vzdy tak, ze to su moje zalezitosti, uz som zvyknuta platit tych 65 eur, ze mi to ani nepride nejake cudne. Ked som sa spoznala s mojim muzom, tak som nemala za potrebie hovorit mu to a neskor som sa uz aj hanbila za to, ze nejake sproste uvery mam. Moj muz nemal ako vediet, ze mam nejake uvery, kedze mame kazdy sam ucet. Lenze teraz nastal problem ten, ze muz chce, aby sme mali spolocny ucet a ja neviem, ako mu to povedat. Navyse, na svojom ucte mam este precerpanie 300 eur, o ktorych sa dnes dozvedel a trva na tom, ze to vyplatime a ucet si zrusim. Pochopitelne, aj keby som povolene precerpanie vyplatila, ucet si musim nechat kvoli uverom...takze sa chcem spytat, co mi radite? Povedat o tom muzovi alebo nie? Pravdou je, ze sa bojim na tu jeho rekaciu, lebo moj muz v zivote nemal dlhy, zil cely zivot u rodicov a mal priestor si sporit, ja som hodne cestovala, zila po podnajmoch, sama sa zivila, proste viem, ze to nie je obhajoba, ale nikdy mi nemal kto financne pomoct, ako mojmu muzovi, ktory ani nemusel domov nic kupit, nic..tak mal priestor si sporit. Viem, ze by ma tazko pochopil, bojim sa, ze to vazne narusi nas vztah, resp. ze mi nebude doverovat. Co by ste mi poradili? UZ neviem, ako by som sa z toho vyhovorila. A hlavne, aj sa hanbim, ze mam taketo podlznosti, ale vzdy som vsetko platila nacas a nebojim sa, ze to nesplatim, len som to vzdy brala ako svoju zalezitost a svoje veci, ktore si len ja riesim. Dakujem za kazdu odpoved.

mawka
3. jún 2015

@timea7 lebo clovek, ktory je odporca akychkolvek pozicanych penazi a nikdy na to nebol odkazany a vsetko mal pod nosom nikdy nepochopi. a pred takym clovekom radsej clovek zataji. hoci je to blizka osoba. ja viem ako sa napriklad pozera na ludi moj brat, totalny odporca uverov, splatok hocicoho. pre neho su taki ludia odpad, vies. a hoci je to brat, radsej mu nic o mojich dlhoch nepoviem, presne z tohoto dovodu. inak vieme komunikovat v pohode. ale ja nepotrebujem pocuvat prednasku o tom ako mu je na grc zo mna lebo mam dlhy, lebo som si vzala uver. on totiz prd makovy o tom vie a nedokaze pochopit, lebo on dostal vsetko na podnose zlatom a ja som sa musela prebijat sama a este som si aj nevhodneho partnera vybrala. sice som si to v sebe vyriesila, ale tiez sa tym nechvalim pred kazdym, lebo su ludia, ktori mi povedia, ze super, som rad/a, ze si sa s tym popasovala a ze si nabehla na normalne kolaje, drzim ti palce.. ale su ludia, pre ktorych kvoli tomu budem navzdy hovado.
tak preto.

mircalla
3. jún 2015

@mawka moj otec je to iste - stale mi este v tomto veku hovori...neopovaz si zobrat uver...ak som si zobrala kreditku, tak z toho bol taky cirkus, ze sme sa par tyzdnov nerozpravali.....ja som mu na to povedela, ze radsej si zoberiem z banky a aj si to splatim ako zatazovat rodinu....preto absolutne nemam potrebu s nim nic co sa financii sharovat....NIKDY VIAC......ak ma niekto takeho manzela, ma to tazke
uplne sa viem vzit do tej situacie - keby bol manzel iny,nema problem mu to povedat
okrem ineho zakladatelka normalne zarabala, aj nasetrila,prispievala do rozpocu atd...a ten uver si nebrala na dizajnerske kabelky - problem vie, ze on to asi nedokaze pochopit a spracovat....

romanovic
3. jún 2015

@ibaja123 ja ti rozumiem. Nikdy som sice pozicky tohto typu nemala, ale moj muz tiez nevie o vsetkom (typu topanky, kabelka, sperk, hoci aj za 300,- €), rovnako ja sa nestaram do jeho veci, o ktorych mi nepovie. V ziadnom pripade by som nesla (ani po 17 rokoch) do spolocneho uctu, kazdy mame mat svoje male tajomstva, do ktorych sa ten druhy (podla mna) nema co starat. Skus argumentovat svojou mentalnou slobodou, mobil a ucet su absolutne nedotknutelne...

timea7
3. jún 2015

@mircalla u nás nikdy zvady o peniaze neboli, to je ľuďmi, nie štýlom hospodárenia, ak sú účty oddelené, môže jeden druhému tiež všeličo vyčítať.

timea7
3. jún 2015

@mawka presne tak, kto do svadby žil u rodičov, kde mal bezplatný full servis, ťažko pochopí, čo je to dostať sa do úzkych, len takéto veci si treba vydiskutovať pred svadbou - spôsob spolužitia, hospodárenia, trávenia voľného času, výchovy detí...

ibaja123
autor
3. jún 2015

ahojte, vidim, ze sa tu strhla poriadna diskusia, co ma na jednej strane mrzi, lebo nechcem, aby ste sa tu dohadovali, co je spravne a co nie, na druhej strane som rada za vsetky vase nazory a zaroven som aj rada, ze ma niektore zeny pochopili. Vela sa tu sklonuje to, preco sa to bojim povedat manzelovi. Prosim vas, nemyslite si, ze moj muz je nejaky tyran, co mi vydeluje peniaze. Peniaze, ktore odlozi, idu do nasej spolocnej kasy. Nikdy v zivote mi nevycital moj uver, ani sa do toho nestaral. Len je proste zodpovedny, vcera sme sa tak okrajovo bavili o uveroch a on len nechce, aby sme sa raz dostali do situacie, kedy budeme fakt potrebovat peniaze a mali by sme niekde inde podlznosti. A to je dovod, preco sa mu to bojim povedat. Ja si myslim, ze by sa najskor hneval, ale potom by to normalne prezil a viem, ze by trval na tom, ze to splatime z nasich spolocnych uspor. Toto je vec, ktoru ja nechcem!!! Su to moje dlhy a ja ich chcem splatit zo svojho, z penazi, ktore by som mozno minula na jedlo, na oblecenie pre seba, sminky, kabelky a podobne! A dalsim dovodom, preco to nechcem povedat je, ze ano, klamala som mu, ked som mu povedala, ze uz nemam ziadny uver a vsetko je splatene. Myslim si, ze by som ho nenormalne sklamala. Toto je asi to, co ma najviac stve a mrzi kvoli nemu. Ze som bola hlupa, mala som mu to povedat, ale uz je neskoro..Ale, nasla som riesenie. Nedavno sme sa s tetou bavili o podobnych veciach a povedala mi, ze keby som potrebovala, vzdy by mi pozicala peniaze. Skusim si teda pozicat od nej a splatit to co najskor. Samozrejme, ze to budem moct splatit skor, kedze nebudem mat ziadny urok a myslim, ze tak o styri roky to bude splatene. Takze tak. Dakujem fakt este raz za kazdy koment, niektore sa necitaju lahko, ale s tym som ratala, viem, ze to bolo odo mna nezodpovedne a hlupe, avsak uz sa stalo a zivot ide dalej. Ako som pisala, nikdy v zivote som nebola ziadny neplatic a som za nazorom, ze bez ohladu na to,ci by som mala alebo nemala uver, urcite by som chcela mat aj svoje peniaze, a rovnako si myslim, ze aj muz by mal mat cas penazi sam pre seba.

timea7
3. jún 2015

@romanovic mobil a účet absolútne nedotknuteľný je úplný ideál pre mimomanželský vzťah. Jasné, že to ide aj bez toho, ale takto je to nepomerne jednoduchšie. Malé tajomstvá má každý z nás, ale nechápem, prečo by mi mal vadiť spoločný účet, keď sa delím o bývanie, niekedy aj o auto. Keď máme na účte 500 eur, tak si asi nedovolím kúpiť kabelku za 300, ak mám sama na účte 500,to isté. Ak je tam 5000, prečo nie? Lebo manžel si kabelky nekupuje? Pripadá mi to sebecké. A že jeden zarába viac, ako druhý, nie je pre mňa argument, v sekunde sa to môže otočiť. Na čo vlastne potom sobáš? Aký má zmysel? Pre mňa je prirodzené mať od svadby spoločné meno, bývanie, aj účet. To je môj skromný názor, akceptujem názory iné, aj keď ich nechápem.

ibaja123
autor
3. jún 2015

Pardon, este jedno vysvetlenie s tou pozickou od tety, ze skusim od nej pozicat peniaze, vyplatit dlhy v banke a tete splacat co najviac a co najskor. Tym padom by som nemala nikde vedeny ziadny uver, v podstate uver by som mala voci svojej tete a vedela by som jej ho splatit skor, kedze by mi to urcite nedavala so ziadnymi urokmi...

hradnapani
3. jún 2015

@timea7 samozrejme, ze aj medzi partnermi, ktori maju oddelene ucty moze (a aj je) laska a dovera. Prave ta dovera tam musi byt este vacsia, ako pri spolocnom ucte 😉 A to tiez patrim k tym konzervativnejsim tvorom, ale ucty mame "vlastne", lebo tie peniaze su v konecnom dosledku aj tak spolocne.

mircalla
3. jún 2015

@ibaja123 tu si dovolim trochu oponovat.ak pozicku by si splacala realne ty (ci uz tete alebo banke),vsetko OK.verim tomu,ze z materskej to slo.ale odkedy si nabehla na rodicak,tak ju uz splaca aj tvoj manzel...tak si poloz tazku,z coho a ako...uz som napisala,ze kym zvladas sama,netreba riesit,ale uz je tu Ina situacia.tych 65 Eur chyba pri malej sume rodicaku. S tymto by som uz take kludne svedomie nemala,ak si na splatku zarobis , to je ine

timea7
3. jún 2015

@hradnapani u vás možno sú, desiatky tém tu na MK dokazujú, že všade to tak nie je....

hradnapani
3. jún 2015

@timea7 ved ano, neidealizujem si to. Ale su tu aj desiatky tem, kde je ucet spolocny, resp. manzelov, ktory sa berie ako spolocny a tiez to ma neblahe nasledky (napriklad, ked na neho plynie rodicak a pan manzel vydeluje). Kazdy ma svoje vyhody i rizika.. tak ako vo vsetkom.) - je to skor o kvalite vztahu, ako o forme uctu/ uctov.

timea7
3. jún 2015

@hradnapani ja som nepísala o manželovom účte, vždy som mala na mysli účet, ku ktorému majú obaja rovnaký prístup, obaja majú prehľad o tom, koľko pribudlo, aj koľko ubudlo. Ak by nastala u manžela pokus o vydeľovanie, u mňa by nastal pokus o rozvod.

romanovic
3. jún 2015

@timea7 myslim, ze po tolkych rokoch viem posudit, ci nieco u nas funguje, alebo nie. Kazdy moze mat svoj vlastny model fungovania a mal by akceptovat aj ine. Samozrejme, ze si nekupim kabelku za 300,- ak mam na ucte 500,-. Kupim si ju vtedy, ak to nijako neobmedzi ostatny chod rodiny, hypo, atd. Mm si napriklad kupuje objektivy, stativy, a podobne z mojho pohladu "kabelky" a fakt nepotrebujem vediet, kolko oplieskal penazi za dalsiu hovadinu (z mojho pohladu).
V zivote som mu nepozrela do mobilu a keby som ho nebodaj nasla kontrolovat moj mobil, to by bola jedna z poslednych veci, ktore by v manzelstve urobil 😉

klara226
3. jún 2015

@ibaja123 povedať pravda oslobodzuje

zeriempizzu
3. jún 2015

@ibaja123 problem je v tom ze ty ziadne svoje peniaze nemas - lebo tvoj prijem odkedy ste manzelia je z pravnej strany spolocny!

hammy
3. jún 2015

@mawka máme spoločný účet, a vôbec si nemusíme vypytovať na pivo, alebo kávičku 😝 sme už dosť veľký a zvládneme dať kartu do bankomatu a vybrať peniažky 😅

axelka
3. jún 2015

Povedzte mu pravdu, aj keď bude možno nadávať a bude mať v hlave plno otázok typu prečo ste mu to tak dlho tajila, veď ste manželia.. Verte viem o čom hovorím. Mne takto manžel zatajil pred svadbou že má dlhy v sociálnej, zdravotnej, pekne sa mu to kopilo, on to neriešil, potom sme sa zobrali, trvalý pobyt si nechal u rodičov takže pošta chodila iba tam. Chodili mu už aj upomienky že ak nezaplatí hrozí exekúcia. On to vedel a aj napriek tomu si s kamošom založili firmu a dostal sa ešte do väčších problémov, teraz má na krku dve exekúcie, popri tom dve pôžičky, ked som na toto všetko prišla prestala som mu úplne dôverovať a pýtala som sa prečo mi bol celý ten čas schopný klamať, z toho mi vychádzalo iba jediné, že ako svojej manželke mi absolútne neveril. Popri finančných problémoch má problémy aj s alkoholom a v pondelok máme rozvod, ale nie kvôli peniazom, ale kvôli jeho pitiu a tým nekonečným klamstvám ktoré mi až po rokoch dávajú zmysel aj keď jeho rozmýšlanie nikdy nepochopím. Všetko sa dá riešiť a vyriešiť keď sú na to dvaja, dôležitá je pravda, nebojte sa, on to pochopí. Zvládate to splácať, tak sa nebojte, uvidíte aký obrovský kameň vám padne zo srdca.

hammy
3. jún 2015

@ibaja123 a k téme, je pekné že si to chceš riešiť sama, ale... myslím, že by to mal vedieť. ja by som určite nebola rada, ak by mi to mm tajil. je samozrejme na tebe ako sa rozhodneš, držím palce

mircalla
4. jún 2015

@hammy to je pekne.ale kolko je takych parov, kde tych penazi na spolocnom ucte je zalostne malo, a na tu kavicku alebo hocico ine si pytat treba....kedze si vezmem fakt, kolko parov zije ozaj vyplaty do vyplaty...

karamel
4. jún 2015

Normalne mu o tom povedz. Ved uvery si splacas, tak nevidim v tom problem🙂 ak je normalny, urcite to pochopí🙂

lara320
4. jún 2015

Ostatne prispevky som necitala ale mam podobneho muza. Tiez zil dlho u rodicov, sporil si, byt ma bez hypopteky. Kreditku a povolene precerpanie nikdy nemal a ani spotrebak.
Ja som si kupila byt samozrejme na hypoteku, mam aj spotrebak bolo treba dozariadovat, kreditku mam tiez a dokonca cerpanu, povolene precerpanie konecne necerpam.
Muz o vsetkom vie a nikdy neriesil moje veci. Teraz som na MD a viem, ze ked budem na RD, tak bude musiet on tahat moju hypoteku. Je nutne aby si mu o zavazkoch povedala, chlap pofrfle, a bud nech to splati za teba nech ti pomoze, alebo si to budes postupne pomalicky splacat sama ;)

timea7
4. jún 2015

@romanovic u vás to funguje tak, u niekoho inak, napísala som, že iný spôsob akceptujem, ale ja by som s ním nesúhlasila. Keď sa najbližšiemu partnerovi zverujem so všetkým, on mne tiež, vieme o sebe intímnosti, nechápem,prečo by sme nemali mať účet spoločný. Môj mobil mi nikdy nekontroloval, ja jemu prirodzene tiež nie, na čo aj, kľudne mu poviem, keď mám ruky od niečoho - zober to, prečítaj mi, aká SMS mi prišla....on mne tiež, keď nemá okuliare. PC používame ten, ktorý je práve zapnutý, nemáme pred sebou tajnosti, nemáme čo skrývať, nemáme potrebu mať v tomto smere tajomstvá. Čo už len preboha môžem skrývať v mojom mobile? Kde, kedy a koľko som volala? V mojich SMS nie je nič, čo by nemohol čítať niekto iný. Že som si nafotila niečo, čo sa mi páčilo? Asi som pribrzdená, ale naozaj nechápem, čo už len také ohromne súkromné by som tom mobile mohla mať. Naopak, práve preto nemáme nutkanie druhému niečo kontrolovať, lebo to ten druhý neskrýva. Nikdy by ma nenapadlo kontrolovať mu mobil keď spí, ako tu mnohé ženy robia, na čo aj? Ak si spokojná,nechaj si svoj model, ja som spokojná s mojím, tiež overený desaťročia.

natalym
4. jún 2015

@timea7 Vieš čo, ale pravdepodobne by si to robila, keby Ti manžel kontroloval účet za mobil a dodrbával Ťa jak malé decko pri nejakej položke, že veľa telefonuješ, smkuješ a pod. Pritom si na ten telefón aj zarobím aj si ho zaplatím a netuším koľko telefonuje a smsmkuje on. Však ale na dodrbanie je u nás vždy priestor. Môj muž je taká povaha, že proste rád drbe ľudí, neviem to inak nazvať. Ak príde jeho chvíľa tak ide. Takže schovávam si účty za čokoľvek, lebo je to pre mňa jednoduchšie.

cervenaruza123
4. jún 2015

@ibaja123 uplne ta chapem, ze si to chces splatit sama. len nie vzdy je to realne a najspravnejsie, lebo jednoducho uz ste manzelia. v tomto smere to mam ja da sa povedat este horsie, pretoze som pred svadbou dlhovala nejake peniaze manzelovi, ktore mi "pozical", ked ma prehovoril, aby sme sli na dovolenku a ja ako studentka takmer bez prijmov som proste tolko penazi naraz nemala. pre ten isty dovod som mu to aj potom splacala pomaly, na com on sice netrval, ale presne rozumiem tomu pocitu, ze si chces tie dlhy vyrovnat sama no a potom sme sa vzali a uz mu to nemam ako splatit, lebo ako? ked su peniaze spolocne. niekedy ma to trochu zlosti, ale nic s tym neurobim, peniaze su tak ci tak uz spolocne, tak ja mu ich nemam ako vratit.
ste trochu na tenkom lade, kedze tie peniaze ktore dlhujes sa uz zial budu brat ako spolocne, lebo ste manzelia a pokial by ste museli brat uver alebo by zrazu nieco vyskocilo a nemohla by si splacat, musela by si mu to povedat a este horsie by to vzal, tak by to bol dost problem. ale to co navrhujes je fajn riesenie, teta ti so splatkami aj pocka, ak by sa nieco stalo, ak by ste museli brat uver, do uvahy sa to brat nebude, manzela tym nezatazis, splatis si svoje dlhy z mladosti a bude.

bbroskynka
4. jún 2015

Určite by som to mužovi povedala. Ja som mala splátky už len na rok a každý mesiac ma to zožieralo. Tak som to mužovi povedala, vyplatili sme to spolu a bol pokoj.

jolinka
4. jún 2015

@cervenaruza123 Len som chcela poopravit...ta pozicka od tety je sice dobre reiesenie z hladiska vysky splatok a doby splacania, menej sa preplati na urokoch... 😉

ale jedna vec je zmena, ONA to uz nesplati nikdy, kedze su uz manzelia a maju spolocne prijmy, BSM...tak to za kazdych okolnosti splacaju OBAJA, ci uz mu to povie ci nepovie, ci to ide z "jej" uctu ci z jeho, ci z "jej" rodicaku ci z "jeho" platu, proste pri spolocnom prijme sa len prelievaju peniaze z jednej spojenej nadoby do druhej, ale tie nadoby su spojene tym ze sa vzali...a co odlejes z jednej, klesne z druhej. 😉

Problem tu nie je vobec v podstate uver ci stara dlzoba...ale to ze ona zaklamala a teraz nevie ako to vratit spat do cestnej polohy 😉 😉

jolinka
4. jún 2015

a ako sa tu spominali 2 ucty alebo jeden...to nie je t ake dolezite, pocet uctov, ale ich prepojenie a ci ich partneri spolu zdielaju, alebo kazdy sam za seba ide 😕

My mame 2 ucty, pre prakticke ucely ich volame "moj" a "jeho" , moj ma vacsiu siet bankomatov, na jeho sme dostali vyhodnejsie podmienky pre uver...ale obaja vieme, ze su peniaze spolocne. 😉

cervenaruza123
4. jún 2015

@jolinka samozrejme, ze mu mala povedat hned na zaciatku o tom uvere a uz vobec mu nemala vtedy klamat, je jasne, ze manzelia pred sebou nemaju mat take tajnosti, ze by manzel o tej polozke mal vediet, lebo bude dlhodobo zatazovat ich rozpocet a aj ked pre nich momentalne tych 65€ je zanedbatelnych, raz moze byt velmi podstatnych atd.
ale kedze uz sama spominala, ze sice su peniaze spolocne, ale kazdy ma svoju kopku, s ktorou financuje svoje zalezitosti. tak, ako jej manzel ma na svojom ucte peniaze, ktore ma on pod palcom a ona si nezistuje na co ich mina a ani on od nej nevyzaduje uctovnictvo z veci, na ktore minie ona svoj "podiel", tak jednoducho funguju tak, ze ona sama vo svojom svedomi to splaca akoby sama, lebo setri na sebe. uplne ine by to bolo, ak by fungovali napr. ako my s manzelom, ze kazdu vacsiu polozku rozoberame, momentalne aj mensiu, lebo setrime a rozoberame spolu aj ake kupime potraviny niekedy, vedieme si uctovnictvo. v takej situacii odo mna by bolo velmi podrazacke nepovedat manzelovi o nejakom uvere. oni ale maju iny system, vyhovuje im obom a ze manzelovi nepovedala o uvere je sice zle, ale zase nie nejak katastrofalne zle. u nas by napr. takato situacia asi ani nemohla nastat, pretoze si hovorime s manzelom vsetko, od zaciatku sme sa dohodli na uplnej uprimnosti v podobnych veciach a zvykli sme si tak prirodzene za kratky cas, preto je pre mna ich vzniknuta situacia ciastocne aj nepochopitelna a clovek si aj svoje pomysli v prvej chvili. ale to, ze my sme si to nastavili tak podla mna rozumne hned od zaciatku a vyhli sme sa takymto problemom este neznamena, ze to napadne kazdemu, casto nas taketo veci uci az zivot a my si len buchame hlavu o stenu, preco sme sa niekedy spravali tak hlupo a nepochopitelne s odstupom casu. cize situacia je povedzme zla a da sa odsudit, ale je ciastocne pochopitelna. podla mna je to ale chyba oboch, ja si neviem predstavit, ze by som mesacne niekam posielala 65eur a manzel by si nedal aspon natolko zalezat na peniazoch, aby si to po par mesiacoch vsimol alebo si overil, ci minam rozumne uz ked setrime. to mi pride z jeho strany trochu nevsimame. ale tak ona sa poucila, on sa pouci, ked si to raz zisti a aspon ich to posunie k rozumnejsiemu financovaniu domacnosti.
uz sa to momentalne ale neda nijak spravne vyriesit, uz su len ciastocne spravne ciastocne nespravne riesenia a to najvhodnejsie pre nich dvoch si musi vybrat, aby neohrozila dieta co caka zbytocnym stresom ani svoje manzelstvo a podobne. tu sa prisla len inspirovat a z inspiracii si vyskladat to najvhodnejsie riesenie 😀

timea7
4. jún 2015

@natalym to je tvoj muž, ja by som mu nedovolila ma zvoziť za to, že veľa telefonujem, ak by to teda nebolo 50-80 eur mesačne, čo ani nie je. Ja by som s takým človekom nežila, pred ktorým by som musela skrývať účty a ktorý by mi vyhadzoval na oči, že som poslala minulý mesiac o dvadsať SMS viac, ako bežne. Ja mám tiež príjem, nemíňam na somariny, ale občas ma zlákajú napr. topánky, ktorým neodolám 😎 , ale nie za 100 eur....takže dôvod by nemal a ani by som mu nedovolila, aby to robil. Kde je láska, úcta, rešpekt k tomu druhému, nesebeckosť, dôvera?