icon

Ako sa vyznať v nových odvodoch?

tilly
26. nov 2025

Ahojte, je tu niekto, kto sa vyzná a sleduje to?
Naši veľkomožní nám vymysleli nové odvody, resp. zrušili hranicu príjmu zo živnosti a teda každý, čo zarobí pár eur, bude musieť platiť takmer 1600 eur ročne odvody, kde vlastne ani nie je dôchodkové poistenie.
Týmto strašia napr. majiteľov ftve (ktorí sa s tým jednoducho vysporiadajú) a napr. aj mamičky, čo si privyrabajú pár eur popri materskej, zamestnancov, čo majú vedľajšie príjmy zo živnosti.
Viete mi tento odvod lepšie vysvetliť? Načo? Prečo? Ako? Veď keď mám zamestnanie, platím odvody tam, nie? Keď som na materskej, tiež mi platí štát odvody. Začo ďalší odvod?
Keď mám ftve a dodávam do siete elektriku, tiež mám platiť odvody vyššie, ako príjem?
A potom, keď mám v banke účet, termínovaný vklad, investície, ktoré mi zarábajú, tiež z toho mám platiť tento výmysel?

Ja tu niekto, kto to vie vysvetliť? Ja som to zachytila len okrajovo.

Vďaka

Strana
z2
midka
28. nov 2025
@zalka

@tilly skús ale odvody vo výške 33.15% za v tomto prípade platia z VZ 396.20e.
To značí, že ak platíš odvody máš nárok na PN, MD, OCR, tehotenské... Aj keď len z toho nízkeho VZ.
Co riešili bol nárok na minimálny dôchodok, z toho príjmu by sa odpracovaný rok nezaratal do nároku na min. dôchodok ale nárok na vyratanu dôchodok by bol stále.
Ale i tomu sa dá pomôcť, raz do roka sa nahlásiť na mesiac na dobrovoľné dôchodkové poistenie, zvýši sa omb v súčte nad 0.25 a rok sa bude rátať do minimálneho dôchodku. Samozrejme týka sa to szco čistých, ty co majú aj zamestnanie tak oni zvyčajne majú dostatočný omb.

@zalka aku vysku vymeriavacieho základu treba zadat, aby to dorovnalo ten rok, nad tu hranicu, aby sa ten rok zapocital pre szco

zalka
28. nov 2025
@midka

@zalka aku vysku vymeriavacieho základu treba zadat, aby to dorovnalo ten rok, nad tu hranicu, aby sa ten rok zapocital pre szco

@midka no teraz ťažko povedať lebo... Citujem "V praxi to znamená, že za daný rok ste museli mať príjem, z ktorého sa platilo dôchodkové poistenie, minimálne na úrovni 24,1 percenta priemernej mzdy za tento rok. " a priemerná mzda je známa až keď rok skončí.
Za rok 2024 bol priemer 1524e čiže ten rok stačil mesačný VZ cca 368e na dosiahnutie kvalifikovaného roku.
Za rok 2025 samozrejme priemer ešte nepoznáme, bola vyššia inflácia tak by som pridala 150e čiže na 1674e. A pre rok 2026 by som brala o 200 viac tj. Nejakých 1850e a z toho 24.1% tj446e ročne 5350e.
Ak je min odvod z VZ 396e tj ročne 4755e cca, tak rozdiel je cca 600e...
A keďže min. VZ za mesiac budúci rok je 914.5e tak ja bo som osobne na 1 mesiac koncom roka sa prihlásila na dobrovoľné dôchodkové poistenie. A koncom roka preto, že to už by som vedela ci som má rodila a znižoval sa mi omb kvôli maródke.

midka
28. nov 2025
@zalka

@midka no teraz ťažko povedať lebo... Citujem "V praxi to znamená, že za daný rok ste museli mať príjem, z ktorého sa platilo dôchodkové poistenie, minimálne na úrovni 24,1 percenta priemernej mzdy za tento rok. " a priemerná mzda je známa až keď rok skončí.
Za rok 2024 bol priemer 1524e čiže ten rok stačil mesačný VZ cca 368e na dosiahnutie kvalifikovaného roku.
Za rok 2025 samozrejme priemer ešte nepoznáme, bola vyššia inflácia tak by som pridala 150e čiže na 1674e. A pre rok 2026 by som brala o 200 viac tj. Nejakých 1850e a z toho 24.1% tj446e ročne 5350e.
Ak je min odvod z VZ 396e tj ročne 4755e cca, tak rozdiel je cca 600e...
A keďže min. VZ za mesiac budúci rok je 914.5e tak ja bo som osobne na 1 mesiac koncom roka sa prihlásila na dobrovoľné dôchodkové poistenie. A koncom roka preto, že to už by som vedela ci som má rodila a znižoval sa mi omb kvôli maródke.

@zalka dakujem, to znie zaujimavo 🙂

Strana
z2