icon

Ako sa zdaňuje lektorská a prednášková služba?

Včera o 13:49

Prosím vás, tie ktoré sa vyznáte, ako sa zdaňuje lektorská a prednášková služba? Došiel papier - potvrdenie o vyplatenej odmene, s tým, že odmena sa musí zdaniť podľa zákona o dani z príjmov.
Ale nie je to Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch, ktoré dáva zamestnávateľ k ročnému zúčtovaniu alebo daňovému priznaniu.
Treba z toho podať daňové priznanie, alebo ináč vysporiadať?
Viem, že takéto potvrdenie určite nemôže ísť cez ročne zúčtovanie.
Ďakujem.

katarinaba
Včera o 14:04

A na zaklade coho si vykonavala lektrosku alebo prednaskovu sluzbu? To je podstatne. Zamestnanecky pomer - zmluva o PP, dohoda? Alebo autorska zmluva? Alebo to bol len nejaky jednorazovy prijem?
Prvu moznost asi mozeme vylucit. Najviac by som sa asi priklanala k prijmom ako autor, autorsky zakon, vykonanie autorskeho diela - par. 6 ods. 2 - cize podat danove priznanie typ B. Ak si bola odmenena za vytvorenie tej prednasky, odprezentovanie, tak aktivny prijem. Ak si to vytvorila (aktivny prijem) a potom brala odmenu za pouzitie tej prednasky napr. cez mail poslali zaznam niekomu, tak to je pasivny prijem. Podla toho sa urcuju aj vydavky.
V prvom rade musis zodpovedat otazku, na zaklade coho si svoju aktivitu robila.

autor
Včera o 14:29
@katarinaba

A na zaklade coho si vykonavala lektrosku alebo prednaskovu sluzbu? To je podstatne. Zamestnanecky pomer - zmluva o PP, dohoda? Alebo autorska zmluva? Alebo to bol len nejaky jednorazovy prijem?
Prvu moznost asi mozeme vylucit. Najviac by som sa asi priklanala k prijmom ako autor, autorsky zakon, vykonanie autorskeho diela - par. 6 ods. 2 - cize podat danove priznanie typ B. Ak si bola odmenena za vytvorenie tej prednasky, odprezentovanie, tak aktivny prijem. Ak si to vytvorila (aktivny prijem) a potom brala odmenu za pouzitie tej prednasky napr. cez mail poslali zaznam niekomu, tak to je pasivny prijem. Podla toho sa urcuju aj vydavky.
V prvom rade musis zodpovedat otazku, na zaklade coho si svoju aktivitu robila.

@katarinaba Nejde o mňa, pýtajú sa ma, a ja neviem poradiť. Ale bolo to zrejme ako jednorazovo, urobené dve prednášky v roku 2025.

anonym_c1d60d
Včera o 20:21

@anonym_autor ved normalne danove priznanie typu B ako živnostník. Predpokladám, ze tuto činnosť nevykonaval ako zamestnanec, ak sa pyta.