icon

Ako sa zmenili ceny energií v roku 2026?

pako24
Včera o 17:22

Záver roka 2025 a začiatok 2026 bol plný správ o "energopomoci". Koľko je vlastne tá energopomoc? Ale viac by ma ale zaujímalo, ako zdraželi pre domácnosti elektrina a plyn od 1.1.2026 - či už s energopomocou, alebo bez a či budú ceny energií v roku 2026 nejako stabilné, alebo sa budú v priebehu roka meniť. Vie to tu niekto popísať?

viestta
Včera o 17:34

V KE stupla cena tepla na kurenie a pripravu TUV o 21%, dnes sme dostali novy vymer zaloh.
Ceny energii sa v priebehu roka nemenia, urad pre regulaciu schaluje dodavatelom ceny na cely rok, este sa nestalo (alebo si napamatam), ze by sa cena pre domacnosti menila v priebehu roka.
Co sa tyka elektriny a plynu, najdes to na internete. Vsetky rozhodnutia Uradu pre regulaciu su dostupne. Maju ich aj dodaatelia uverejnene na svojich weboch

billy_jean
Včera o 17:39
@viestta

V KE stupla cena tepla na kurenie a pripravu TUV o 21%, dnes sme dostali novy vymer zaloh.
Ceny energii sa v priebehu roka nemenia, urad pre regulaciu schaluje dodavatelom ceny na cely rok, este sa nestalo (alebo si napamatam), ze by sa cena pre domacnosti menila v priebehu roka.
Co sa tyka elektriny a plynu, najdes to na internete. Vsetky rozhodnutia Uradu pre regulaciu su dostupne. Maju ich aj dodaatelia uverejnene na svojich weboch

@viestta my sme v KE dostali novy predpis a mam o 1,6% viac.. tak neviem..

viestta
Včera o 17:44
@billy_jean

@viestta my sme v KE dostali novy predpis a mam o 1,6% viac.. tak neviem..

billy_jean
Včera o 17:46
@viestta

@viestta no ano, ale pise tam dole SBD, ze to premietli do cien v minulom roku. Teda ten narast celkovej ceny je iba 1,% a aj to navysovali tie svoje poplatky povacsinou za spravu apd. Preto tu ani ludia na energopomoc nemaju narok... co som vyrozumela od ostatnych, ktori splnaju podmienky.

maranco
Včera o 17:50

@pako24 prišiel nový výmer záloh za elektrinu, už s cenami pre energopomoc a je o 8% menej ako predtým

klarissa25
Včera o 17:53

A to sa tyka vsetkych ci ako? My mame zalohove platby stale take iste…

arek00
Včera o 17:55

Dnes som bol na SSE a pytal sa na to. Elektrika pre ludi s energopomocou pojde o 10% hore a ludia bez naroku budu mat o 40% navysenie. Plyn ma byt o poznanie menej. Mozno 5 az 10%.
Ale ani oni nevedeli so 100% istotou, ako to bude. Pomoc bude plne automaticka.

viestta
Včera o 18:02
@billy_jean

@viestta no ano, ale pise tam dole SBD, ze to premietli do cien v minulom roku. Teda ten narast celkovej ceny je iba 1,% a aj to navysovali tie svoje poplatky povacsinou za spravu apd. Preto tu ani ludia na energopomoc nemaju narok... co som vyrozumela od ostatnych, ktori splnaju podmienky.

@billy_jean otazka bola ako zdrazeli energie, nie o kolko nam zdvihli zalohy

billy_jean
Včera o 18:06
@viestta

@billy_jean otazka bola ako zdrazeli energie, nie o kolko nam zdvihli zalohy

@viestta On sa pytal: ako zdraželi pre domácnosti elektrina a plyn od 1.1.2026 - či už s energopomocou, alebo bez a či budú ceny energií v roku 2026 ...

billy_jean
Včera o 18:08

Od nasho dodavatela elektriny zatial nemame novy zalohovy predpis a teda nevieme zvysenie cien elekriny. Vraj to posielali postou a emailom, zatial nam nic nedoslo.

pako24
autor
Včera o 18:26

nám zatiaľ nijaké nove predpisy za elektrinu a plyn ani info o energopomoci neprišli... z toho usudzujem, že energopomoc nedostaneme... preto sa zaujímam, ako vlastne energie zdraželi...na podnet @viestta pozerám na stránkach dodávateľov, SPP aj SSE majú rovnaké ceny v mojej tarife D3 - doma spálime na kúrenie v dome asi 2000 m3 plynu za rok (cca 20 MWh),

cenník SSE pre tarifu D3 cena za odobratý plyn je
s energopomocou 34.93 e/MWh (vrátane 23% dph),
bez energopomoci 53,63 e/MWh (vrátane 23% dph)
- rozdiel je približne 20e/MWh
čo pri mojej spotrebe 20 MWh/rok predstavuje 20x20=400e ročne energopomocový rozdiel
v roku 2025 bola cena plynu 34.69 e/MWh - teda zhruba na úrovni ceny s energopomocou pre rok 2026

pako24
autor
Včera o 18:51

keďže cena za plyn sa skladá z
fixnej mesačnej sadzby za odberné miesto,
ceny za odobratý plyn,
ceny za prepravu,
ceny za distribúciu
a dph 23% k tomu všetkému,
tak v tarife D3 (kúrenie plynom) to vychádza 13.36e + 71.89e/MWh,
pri prepočte na moju spotrebu 20MWh/rok budú moje platby cca 133e/mes.,
za rok 2025 to pre rovnakú spotrebu vychádzalo 98e/mes.,
takže teraz len za plyn mi to vychádza o 35e/mes. viac (o cca 36% viac)

anonym_dcded1
Včera o 23:27

U nás išlo teplo zo 142€ na 235€ čiže o 93€ mesačne viac. Aká bude výška energopoukážky ešte nevieme. Zatial ju nikto nedostal, ale nový výmer o 93€ vyšši už väčšina dostala. Tí, čo už mali vyúčtovanie za elektriku a plyn dostali nové zálohové platby znížene. My máme vyúčtovanie elektriny až vo februári a plyn až na jeseň.

rozculena
Včera o 23:42

Ja zatiaľ neviem nič ohľadne elektriny ani plynu,zálohy som platila tak ako minulý rok.
Nemám ani nový výmer od správcu za vykurovanie.