icon

Ako šetríte?

25. okt 2021

Ako dokážete šetriť? Ja už som zúfalá, nie som finančne negramotná, ale nejde to. Asi dosť nezarábam. Teraz potrebujem na zimu kúpiť bundu, zimné topánky a zase peniaze fuč. A takto stále dookola. Niečo ušetrím, no vzápätí niečo musím kúpiť. Všetko je drahé. Je mi z toho nanič.

tululu
25. okt 2021

@prispievatel A mne sa to paci,ako to mas rozpocitane a ze vlastnis a platis len to,co chces a potrebujes.

21oktober
25. okt 2021

@pictbridge tak už len to pečivo , 20 eur za pečivo zaplatiť jednorazovo mne príde veľmi veľa, neviem aký chleba kupuješ ale ja kúpim dobrý chlieb v obchode , žiadne piliny , 10 rožkov, vianočka , sem tam makovnák alebo orechovnák ale 20 eur si ani neviem predstaviť minúť jednorazovo na pečivo .

cubo2
25. okt 2021

Ako ti tu uz pisali. Nie je umenie viac setrit, umenie je zarobit viac. Poziadajte o zvysenie platu. Skuste si hladat novu, lepsie platenu pracu. 150 EUR na benzin? To je nejak vela nie? To je zhruba 210 litrov benzinu, pri 8/100km to je ~ 2600km mesacne / 87 km denne. Najdite si pracu blizsie k vasemu bydlisku. A lepsie platenu. S tym by som zacal.

Dalej 500 eur najom - OK chapem to, ale z dlhodobeho hladiska je lepsie ist do hypoteky, ale aj ta by bola s energiami zhruba tolko, cize na byvani aj tak nic neusetris, skratka to nieco stoji. (len je lepsie investovat do svojho a o par rokov sa da predat za vyssiu cenu - aj to je financna gramotnost).

Dalej 400 eur mesacne na potraviny? To co ranajkujete, s prepacenim, kaviarove tousty? Sa mi to zda brutal vela (stravujete sa dvaja, deti nemate).

Ked vam ostane nieco na usetrenie, tak to nenechavajte na beznom ucte, lebo vam to inflacia znehodnoti (a tento rok je dost velka a bude aj buduci). Treba to investovat (nie do investicneho zivotneho poistenia) - idealne do pasivnych ETF fondov napr. Finax, Partners Investment, Amundi (nerobim reklamu, iba pisem priklady) - to je jedina sanca ako mensie sumy ochranit pred inflaciou a este aj daco na tom zarobit.

maximilie
25. okt 2021

https://soda.o2.sk/pribehy/rozhovor/martina-val...

Spomenula som si
Fakt odporúčam, aj pre tých, čo problémy nemajú. Sú tu skvele rady
A priamo link na knihu
https://www.pantarhei.sk/p-275279?gclid=EAIaIQo...

7lenka11
25. okt 2021

Odporúčam spísať si všetky výdavky a tvoj príjem. Porovnaj si rozdiel medzi nimi. Moja kamoška takto nedávno ostala sama na hypotéku, byt, auto... Proste si spísala, ktoré výdavky sú nevyhnutné a niektoré úplne škrtla. Zistila, aký rozdiel jej ostáva a čo z toho si chce odložiť. A tomu prispôsobila svoj životný štandard. Ak máš pocit, že málo zarábaš, vždy je šanca poobzerať sa po inej práci. Otázne je, čo robíš, prípadne či máš popri práci možnosť si privyrobiť. Ak áno, tak si nájdi možností zodpovedajúce tvojmu vzdelaniu, skúsenostiam...

pictbridge
25. okt 2021

@21oktober ja som nepísala na pečivo. Pisala som že idem na pečivo každý deň čerstvé a miniem 20 eur lebo stále prihodim čo potrebujeme. Možno som to zle vyskladala 🙂

21oktober
25. okt 2021

@pictbridge aha tak prepáč. Ja nakúpim v nedeľu za 80 eur , spíšem si čo budem variť na večere a zväčša už len dokupujem pečivo , salámu , ovocie . Ja sa úplne v pohode do tých 120-150 za týždeň dostanem a to sa nijak extra nesnažím a zvlášť nekontrolujem .

pictbridge
25. okt 2021

@21oktober vyskúšam aj ja urobiť nejaký plán. Keď u nás je problém z jedením. Deti su veľmi výberavé. Niekedy varím aj 3 druhy . 😒 čo ma brutálne štve lebo sa to nepoje a jedia to psy.

21oktober
25. okt 2021

@pictbridge no a pekne si identifikovala kde ti to odteká . Ja varím jedno jedlo , chceš nechceš - odchod , u nás nie je náhrada . Nič nevyhadzujem a psy jedia granule 🙂.

patus_2
25. okt 2021

@cubo2 aktuálne stojí liter benzínu cca 1,45€. Takže ak minú 150€ za benzín tak to je len niečo okolo 100l benzínu na mesiac. Čo pri 8/100km dáva len 1250 km na mesiac, čiže nejakých 55km na deň, čo vôbec nieje veľa, hlavne ak bývajú na dedine.

luccija
25. okt 2021

@pictbridge to sú tie caste nákupy idem po pečivo a kupim aj časopisy, hrozno, džús a ešte 5 veci naučila som sa robiť týždenný nákup a neminam toľko na stravu.

annamalaga
25. okt 2021

@cubo2 nieje dôležité koľko zarobíš , ale koľko odložíš. Autorka možno robí manuálnu prácu buď v obchode alebo tak. A ani vysoká škola ti nič nezaručí. Pokial nestuduje fakt odbor s matematikou, fyzikou, Chémiou , biológiou, to znamená lepšie vysoké školy. Napr. IT sektor, projektový manažér, atd , zase zázrak a nárast platu moc neočakávaj. Nemôžu všetci dobre zarábať. A hypotéku , tam musia mať tiež viac odložené , inak bez šance. A napr u nás odbory ako zdravotná sestra, učitelia a to sú vysokoškolski vzdelaní ľudia tiež moc toho nezarobia. A investovanie do takých fondov, to tiež musíš mat preštudované a niečo o tom vedieť nie?

autor
25. okt 2021

@cubo2 Ďakujem veľmi pekne za rady. Nad hypotéku už rozmýšľam dlho, bohužiaľ s priateľom si ju vziať nemôžem, keďže mal v minulosti dlhy a ja nemám tých 20%.
K tým potravinám, je to brutálne veľa, ale nakupujeme skoro všetko v akcii. Potraviny sú nehorázne drahé.
Pracujem ako opatrovateľka seniorov, teda nemám žiadne odborné vzdelanie, aby som si mohla pýtať vyšší plat.

vitez
Autor odpoveď zmazal
hellwant
25. okt 2021

Autorka, neviete odlozit okrem ineho- cena mobilov - aj kvoli vyletom, idete na vylet a jete tam, cize restika? Obmedzte vylety, kym nevybudujete rezervu, a potom, ked zacnete chodit, si nabalte napr rezne z domu. Nemas z coho ale restika na vylete super ze? 🤦‍♂️

gabika128
25. okt 2021

Tvoj príjem s priateľom nie je až taký malý aby ste nedokázali ušetriť 🤷‍♀️ ale ak nechcete zmeniť prácu aby ste zarobili viac a ani nechce uberať zo svojho vyššieho štandardu, tak vám tu nikto nič zázračné neporadí.

ailiba
25. okt 2021

@prispievatel teda, máš to riadne premyslené. Ale nie je to pre každého... Trosku je to spartanske. Ale keď máš minimálnu, tak sa asi inak ani nedá...

luccija
25. okt 2021

Z toho čo píšeš máte drahé paušály, a dosť veľa prejete na to, že ste dvaja.Ale určite máš aj iné výdavky, ktoré si nerátala drogéria, lekáreň nejaké vitamíny, tam tričko tu ponožky...

autor
25. okt 2021

@luccija Drogéria, lekáreň, pracie prostriedky to už je v tých 400€

annamalaga
25. okt 2021

Autorka. Však to máš dobre. Stačí sa naučiť po nemecky a v Rakúsku máš prácu istú či ?

sasa1310
25. okt 2021

to čo prosím ťa kupuješ za 400 eur v drogérii a lekárni? Nás je 5 a prací prostriedok kupujem tak 1x za 3 mesiace. A to periem furt. Veď to sa tak rýchlo nemína. A to ste len dvaja.
My odložíme mesačne dosť (radšej nebudem písať), na oblečení nešetrím. 3 pubertiakov doma. Hypotéky 2, ale teda ideme na to logicky. Väčšinu v potravinách kupujeme len minimálne veci. Žiadne 200 druhov syrov, 3 druhy šunky. Vždy len po jednom druhu. Nenosím domov letáky a neprezerám čo je dobrá cena, to kúpim. Ale teda na oblečení viem minúť dosť. Reštiky tak 2x do mesiaca. Niekedy vôbec, niekedy raz. Závisí od nálady. Benzín samozrejme tiež na 2 autá. Ale zasa máme našetrené.

rubinka
25. okt 2021

@pictbridge - Tiež odporúčam nevyvarať extra pre každého osobitne a potom vyhadzovať. Deti sa musia naučiť že čo sa navarí to sa zje. Aj moje boli vyberavé a niektoré až extrémne ale keďže ja som z detstva naučená že sa nevarí pre každého zvlášť tak som nepopustila a postupne sa rozjedli, teraz bežne i dupľu vypýtajú. U nás fičia rôzne omáčky s mäsom. Priebežne dopĺňam nové recepty z internetu. Takisto ako už bolo spomínané snažím sa robiť zoznam nákupu podľa plánovaných jedál. Aby sa zbytočne nekupovali veci ktoré sa nepojedia. Čo sa zvýši ide do mrazáku varené jedlá. Tak zabraniš vyhadzovaniu a keď sa nazbiera viac jedál rôznych vtedy si môžu aj vyberať čo si kto dá. A ja nemusím variť 7x v týždni.

17alexis
25. okt 2021

Mozno je na case zvysit prijem, nie iba setrit. Aku mas pracu? Co ti ide, v com si dobra? Zacala by som sa vzdelavat, aby som si nasla lepsiu pracu. Pred 3 rokmi som tiez zarabala malo, potom som si oprasila jazyk a nasla pracu, kde zarabam dvakrat tolko, plus este cosi naviac. Len treba sa snazit, nestaci iba chciet.

marca12
25. okt 2021

Otazne je,ci mas z coho setrit. Z tych nasich beznych platov toho vela nenasetris. Ak chce clovek setrit musi mat bud vyssi plat alebo druhy aspon ciastocny prijem. Ja som z presvedcenia presla na minimalizmus. Volakedy som si kupila hocico do domacnosti vzdy nejaku drobnost,dekoraciu. Dnes kupim nadcasovu vec a viac do obchodu nepachnem. Oblecenie tiez nekupujem,max.2x do roka. Kozmetiku taktiez nenakupujem ako volakedy. A zasadne az ked sa uz mina,lebo casto som mala pootvarane aj dva sampony,dva sprchove a dalsie dokupovala. Nekupujem sladkosti,slane somariny na vyzieranie. Najlepsie setrenie je nechodit do obchodu,len raz do tyzdna so zoznamom a toho sa pevne drzat. Ja som tak znenavidela obchody,je mi zle,ked vidim plne regale zbytocnosti,same serepeticky vsade napchate. Kto to kupuje,ved to by sme museli doma kazdy mesiac obmienat,aby sa to vsetko predalo.

bluka2
25. okt 2021

@simsalabim ja mám na starosti 2 deti a auto tiež nepotrebujem. Ťažké potraviny ako mlieko a pod. objednám online. Stojí to pár euro, menej než 2 lístky MHD alebo benzín na tú cestu. A ušetrím čas. Obe deti (2 a 6) vedia ísť na bicykli. Nemyslím odrážadlo, ale normálnu prevádzkovu rýchlosť. Ak ideme cez celé mesto (čo zvyčajne netreba) a nie v rámci štvrte, kde je aj tak všetko, tak mladší na sedačke na mojom bicykli a staršia so svojím. Čerstvé veci, čo kupujem skoro každý deň sa mi zmestia do ruksaka normálnej veľkosti. Takže nie len ľudia, čo sa starajú len o seba nemajú auto. Veľa ľudí nemá auto, lebo sa snazi minimalizovať emisie a vylepšiť život v mestách. Pozri sa na takú Petržalku a tu kultúru, auta na chodníku jazdia, veď je to grc. Omnoho príjemnejšie v Dánsku, Belgicku, Holandsku, Nemecku a pod. A ak treba auto a nestačí príležitostne taxík, auto si človek môže aj prenajať... Taká situácia nastala u mňa tak pred 2 rokmi naposledy... súhlasím so starým mládencom, prežitok 🙂

bluka2
25. okt 2021

Ale v šetrení peňaženky mi to aj tak nepomáha, ja viem minút inde 🤣

deninka233
Autor odpoveď zmazal
iveta7677
25. okt 2021

Za potraviny davate podla mna vela. Namiesto najmu mozno hypoteka a byt....

rubinka
25. okt 2021

@bluka2 - Ale no tak zase si nehovorme že človeku netreba auto. Ja som nešofér a veľmi to pociťujem musím sa v tomto neustále spoliehať na manžela. Ako by som niekde zašla s 5 malými deťmi autobusom? No priznám pre mňa nepredstaviteľné. Koľko to stojí času nespravim nákup lebo u nás v najbližšom obchode není už zrána ani pečivo poriadne. K lekárke sa trepať v zime to tiež není terno s chorým dieťaťom busom ísť. Ak niekto nemá deti tak beriem ale veľká rodina bez auta? Ako ísť na výlet niekde by trebalo aj niekolko prestupov, po výlete deti často zaspia v aute totálne zničené a x iných miest kde sa a busom veľmi ťažko človek dostane s malými deťmi ktoré zrazu bolia nohy a konečná. No to by boli fakt nervy.

monykam
25. okt 2021

@21oktober myslela to asi tak, že idem po pečivo, ale už kúpim aj to aj to, a zaplatíš za to hend 20 eur , vieme o tom svoje 🙂