icon

Ako šetríte?

23. aug 2023

Určite aktuálna otázka vo viacerých rodinách.Dajte rady a tipy ako šetrite,nech sa navzájom inšpirujeme.Priklad ja
-nechodim do reštaurácii,varím len doma
-kupujem potraviny v akcii,sledujem letáky
-zbytocne nenakupujem čo nepotrebujem
-ked ideme na výlet beriem si jedlo a pitie z domu
-zapisujem si príjmy a výdavky
-nechodim na nechty a pod.,ku kadernícke raz začas
-po deťoch predávam oblečenie a hračky
-na seba kupujem najmenej
Snažím sa čo najviac ušetriť z výplaty,darí sa mi okolo 300 eur mesačne.Rada by som ušetrila aj viac na nečakané situácie a výdavky navyše.

bessie12
27. aug 2023

@valeria_h ked autorka temy je spokojna so svojim zivotom, tak je to v poriadku. Ja by som s takym zivotom spokojna nebola. Kazdy ma svoj sposob setrenia penazi, ale aj uzivania si zivota. Ale preco by som sa mala v niecom obmedzovat, ked nemusim ??

valeria_h
Autor odpoveď zmazal
bessie12
27. aug 2023

@valeria_h nedomyslam si. Pre mna je obmedzovanie aj nechodenie do restiky ( viem, vysvetlovala preco nechodi ), kupa nejakej blbosti ( aj drahsej ) a ine.. Ked sa mi nieco paci, tak si to kupim, aj keby som to mala mat len vystavene vo vitrine. Ved pisem, ze ked je ona spokojna, tak je to v PORIADKU. 🤦‍♀

valeria_h
Autor odpoveď zmazal
bessie12
27. aug 2023

@valeria_h tema sa prirodzene rozvija dalej, ak o tom nevies. Odpovede na svoju otazku autorka uz dostala a nie jednu ...

fantaghiro21
27. aug 2023

@valeria_h s vacsinou tvojich komentarov suhlasim,ale niektore(ako posledne) mi pridu podobne zbytocne bla bla omacky ,kazne ,absolutne mimo temu,ako tie,ktore pisu,ze autorka zivori...

autor
27. aug 2023

Ja som spokojná,máme všetko,nič nám nechýba.Mame svoje bývanie strechu nad hlavou,máme čo jesť,máme čo nosiť oblečenie,mám prácu ktorá ma baví.Sme zdravý,čo viac ešte treba.
Keby som chcela môžem kupovať rad radom všetko aj každý deň chodiť jesť do reštaurácii.No na čo,na chvíľkové potešenie,mne to vôbec nechýba.
Ak podľa vás je toto zivorenie..podľa mňa žijeme až moc dobre.Su ľudia čo sú oveľa horšie na tom,bohužiaľ.

valeria_h
Autor odpoveď zmazal
fantaghiro21
27. aug 2023

@valeria_h pisali si : A načo píšeš, že ty by si spokojná nebola? To nikoho nezaujíma s čím si Ty spokojná alebo nespokojná, téma bola o inom 🤦‍♀️

Tema je o inom,nie o myslienkach....alebo... ty si mozes vyjadrit co chces,ale ini nemozu...?

valeria_h
Autor odpoveď zmazal
ropucha6
27. aug 2023

A ta nova strecha ti ako hori? Kolko ti este chyba? Ci nie je je lepsie refincovat hypoteku (to by chcelo asi prepocty, co sa viac oplati).

fantaghiro21
27. aug 2023

@valeria_h no tiez mi prislo skoda casu viest monology z tvojej strany,s ktorymi si sa stale zapajala ,ktore nikomu na nic nereagovali, vlastne nemali co povedat ,ziadnu vahu ,take precitlivene zbytocne myslienky..ale ako vidim si ich aj vymazala.
(S inymi co boli k veci som suhlasila.)len si si trochu potom tymi myslienkami odporovala a sama si sa tym kazanim neriadila ,preto som ti zo zvedavosti reagovala...bolo mi to divne diktovat inym,co mozu a nemozu a ty mas len vynimku?..

autor
27. aug 2023

@ropucha6 Až tak nehori,tak pomaly šetríme.Fix na hypo nám konci o dva roky, aj to sme rozmýšľali že refinancovať a navýšiť hypo no uvidíme aké splátky nám vyrátajú.

sidicek
27. aug 2023

Myslela som to tak , ze všetky tie setriace aktivity sú na tvojich pleciach , ale nevidim tam, ako šetrí tvoj muž.

1fifinka1
27. aug 2023

Ja to mam teraz opačne. Po 7 rokoch kedy sme mali s mužom 2 práce som sa rozhodla jednu ukončiť. Druhu sme robili spolu. Jednak zo zdravotného hľadiska, dvojak som strašne vyčerpaná. Diskusia ma zaujala, keďže príjem pôjde dole a rady sa zídu. 10 strán a nič. Škoda. Ja napríklad veľa pestujem a chovám, teraz pol roka bojujem s lakto intoleranciou, kúpili sme kozy. Kozie mlieko stojí 2.5/3€ liter. To tolerujem, teraz mam každý deň 2 litre svoje. Robíme si aj syr. V obchode stojí 15€ kilo. Mňa takmer nič. Veľa mam v mrazaku ovocie na zimu typu jahody, černice, maliny. Používam na wafle, palacinky. Máme svoje vajcia, mam lečo, uhorkový šalát, cviklu, kompóty atď. Fakt veľa tým ušetrím a mam svoje. Ja keď to čítam, tiež vlastne asi zivorim. Ja dokonca aj s vodou co ostane v kanvici polievam kvety 😂😂😂 je mi ľúto ju vyliať len tak. začala som jazdiť oveľa viac na bicykli, nekupujem takmer nič do zásoby, len co potrebujem. Zrušila som HBO, v zime ruším paušál. Veľa peňazí sa mi to zdá. Veci kupujem v akcii, do restiky ideme veľmi veľmi málo. Napriek tomu chodíme na výlety, doprajem si čo mi urobí radosť a decka tiež majú čo potrebujú. Ale zbytočne nevyhadzujem peniaze von oknom. Naozaj premýšľam, čo a za koľko kúpim.

pleja
27. aug 2023

@1fifinka1 myslím, že keď človek chc, vie si nájsť tipy - šetriť energiami, nekupovať blbosti, nepotrebné veci, skúsiť veci zohnať z druhej ruky - aj zadarmo - naswapochľ, až potom nové, namiesto drahých drogériových prípravkov používať sódu, ocot, prací gél, jedlo kupovať s rozumom a nevyhadzovať, sledovať akcie, letáky. Ak sa dá dopestovať si niečo, alebo zvýšiť si príjem brigádami. Myslím, že žiadne svetoborné veci človek nevymyslí, a je na ňom čo a ako bude z vyššie uvedených vecí uplatňovať.

kristinapetronela
27. aug 2023

Inak autorka má pravdu ,niekedy nejdeme celý mesiac do reštaurácie a za tých ušetrených 200 eur kúpim niečo ,čo som chcela alebo 200 eur odložím ... Proste niekedy si treba aj niečo odriect ...

1fifinka1
27. aug 2023

@pleja ono je to tu dokola v poslednom čase stále to isté. Všetky rady sú vlastne objavené, nič nové už neviem nájsť.

ropucha6
27. aug 2023

@1fifinka1 toto celkom obdivujem, ak sa dari. My sme sa prestahovali do domu a ja plany, ako budem pestovat vselico 🙂 no uroda biedna, furt dake skodce a pliagy, no isto by som financne lepsie obisla, keby si vsetko kupim v obchode 🙂 o rok dam asi len paradajky a usetrim cas, energiu aj nervy.

jj298
Odpoveď bola odstránená
1fifinka1
27. aug 2023

@ropucha6 my máme sklenik, zachránil ma. Keby mam mat všetko vonku, nevypestujem nič. Vonku som mala cibuľu, ta bola krásna, melony, tie jeme teraz, hrášok, bol krásny, mrkva petržlen zeler, a jahody. Šalát, reďkovka, rajciny uhorky paprika vo fólií. Už 3 mesiace jeme svoje a uhoriek mam stále veľmi veľa. Robim z nich šalát na zimu, bo kupenske v zime sú hnusne a drahé. Paprík je stále veľa, rajčín bolo neúrekom ale už končia. Keď boli tie dažde skleník nás zachránil. Bol drahy ale už sa nám to vrátilo.

kristinapetronela
27. aug 2023

@jj298 celá rodina 5 clenna by vedela prejsť .preto šetríme a radšej sa najeme doma keď sa dá ...

daniela595
27. aug 2023

@1fifinka1 uplne mimo temu ako prosim ta robis salat z uhoriek?

subartic
27. aug 2023

Ja som dnes napr. na obed varila pajlu . Je to španielske jedlo , nám veľmi chutí . Pre 6 ľudí na dva dni ma vyšla do 25 eur - skôr ale tak 20( kuracie stehná spodné , šampiony , rajčiny , paprika, cibuľa , cesnak , kurkuma , balík morských plodov , olej , 2 hrnčeky (350 mil )ryže, kurací vývar, ja som použila bujón , ) , teda na dva dni 12,50 a ešte ak to vydelím počtom osôb 6 tak asi 2,10 EUR porcia . Ak by som zobrala svoje deti do reštaurácie na toto nami oblúbené jedlo , pod 10 eur na osobu sa nedostanem . Jeden obed by ma stál minimálne 60 eur.
Preto ak má niekto cieľ nová strecha a potrebuje ju , tak obmedziť reštiky na určitú dobu je dobrá voľba, je to výmena jedno za druhé.
Dnes som dooberala posledné černice , obrala som s deťmi jeden strom sliviek , posledné rajčiny a papriky . Celé leto som takmer nekupovala ovocie a zeleninu okrem melóna. Môj príjem je veľmi dobrý , napriek tomu som sa dostala do situácie v ktorej by nechcela byť ani jedna z vás a na to aby som sa z nej vyhrabala taktiež robím určité opatrenia . Vzhľadom k tomu , že pre mňa je čas najdrahší na tomto svete , nič nemá takú cenu , nejdem formou zvyšovania príjmu ale formou určitých reštrikcii , hoci vyznávam minimalizmus.
Čo sa týka stráveného času na záhrade, mám permakultúrnu záhradu , venujem jej minimum času .

1fifinka1
28. aug 2023

@daniela595 nastrúham, teda bez šupky, klasický ocot cukor soľ, nechám postáť dakedy aj 24 hod dakedy menej, ako stíham a zasypem trocha dekom. Cez sitko. Nech tam nemám guličky. dám do fliaš a sterilizujem. Síce sú trocha mäkšie ale nám to nevadí, v zime super. Do niektorých dám aj papriku, a cibuľu. Zvyknú dávať aj vegetu, ale s tým ja nie som moc stotoznena.

inaemre
28. aug 2023

@subartic to co myslis sa vola Paella (citaj paeja).
Tieto ingrediencie co si spominala by som nikdy nemala sancu kupit za 25€ na 12 porcii.
Chapem co si tym chcela povedat, mas pravdu ze stravovat sa doma je lacnejsie, no tvoj priklad je trosku pritiahnuty za vlasy.

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
subartic
28. aug 2023

@inaemre včera som to akurát počítala. Vyšlo ma to do 25 eur, celá jedna panvica, presne v tomto zložení , na 12 priemerných porcii.

mell27
Autor odpoveď zmazal
mell27
28. aug 2023

@kika193 aha jasné, chápem 😃 áno, sme finančne hrozne negramotný národ 🙈