icon

Ako šetríte?

23. aug 2023

Určite aktuálna otázka vo viacerých rodinách.Dajte rady a tipy ako šetrite,nech sa navzájom inšpirujeme.Priklad ja
-nechodim do reštaurácii,varím len doma
-kupujem potraviny v akcii,sledujem letáky
-zbytocne nenakupujem čo nepotrebujem
-ked ideme na výlet beriem si jedlo a pitie z domu
-zapisujem si príjmy a výdavky
-nechodim na nechty a pod.,ku kadernícke raz začas
-po deťoch predávam oblečenie a hračky
-na seba kupujem najmenej
Snažím sa čo najviac ušetriť z výplaty,darí sa mi okolo 300 eur mesačne.Rada by som ušetrila aj viac na nečakané situácie a výdavky navyše.

mogaa
24. aug 2023

Nie je dôležité čo si myslia o tvojom živote iný , ale ako si spokojná ty sama......šeriť sa vždy dá aj viac....najväčšia položka je strava, takže záleží čo a ako varíš, kde kupuješ potraviny....žiť sa dá aj na cestovinách a chlebe, niekto musí mať každý deň mäso a denne vyvára, iný má rád omáčky a segedýn či guláš môže jesť aj týždeň....dôležité je nájsť zlatý stred.....na celodennom výlete s deťmi by som im ale dopriala, lebo aký to už môže byť zážitok z výletu keď mama vytiahne lepeňáky že poďme sa najesť....to ti tu ženy vysvetľujú.....inak neviem si predstaviť predávať nosené veci z Kiku či Tesca ..,,,nemám problém tam deťom kúpiť .veci, ale viem že za tú cenu je úmerná aj "kvalita"....čas strávený predajom sukničky kde pôvodná cena bola 6eur a teraz chcem za ňu 3-4eurá, využijem určite efektívnejšie , mne to jednoducho za tie peniaze nestojí....obnosené veci račej darujem a čas strávim lepšie...

zeldia
24. aug 2023

Mamičky ja nie celkom chápem čo je problém s lepenakom. Veľa deti ma intolerancie kopu dospelých neje to a hento. Mimochodom bola som nedávno vo vychýrenej reštaurácii na vychytenom mieste a tam rodičia z Bratislavy “bohatí” chtiac dopriať deťom výlet terorizovali počas večere celú reštauráciu hostí aj personal správaním svojich nevychovaných deti. A najlepsie ked sme rychlo do seba nahádzali jedlo a odchádzali prec lebo koli vrešťaniu syna sa tam nedalo vydržať tak matka si odchytila čašníka ktorý mal dosť prace a vysvetľovala správanie svojich deti namiesto toho aby deti ukludnila alebo ešte lepšie odviedla von. Toľko k lepenakom a návštevám reštaurácii (najmä v tom teple) s úžasnými detičkami ktoré podľa mňa nemaju čo v reštaurácii robit zo zdravotných dôvodov (v tom teple aj kuchár je človek ktorý sa potí a ma toho dost, aj doma sa stane že sa niečo pokazi) a z dôvodov že sa rodičia! nevedia správať.

portret7
24. aug 2023

Prečo by neriešili, čo majú na úcte? Veď na tom úcte majú práveže presne zapísané na čo minuli.

guiseppinka
24. aug 2023

V principe nesetrim cielene. Letaky sledujem uz roky, pride mi absolutne nelogicke kupovat nieco za napr 2,5e ked v akcii to kupim za 1,60.. co sa da z oblecenia, tak podedime, nieco kupim... Mam rada rozne bazare a swapy, ale ked sa mi nieco zapaci aj v obchode a nie je to handra, tak to kupim... Ked ideme na vylet, tak nejaku cast jedla berieme so sebou, ale nemame problem sa aj najest niekde... Mame extremne vydavky, su niektore polozky, ktore dufam, ze sa konecne zredukuju... Napr v skole uz budem mat obe starsie, budu do tretej, ale kedze jeden obed stoji 7e, budu nosit vacsiu desiatu a doma sa najedia... Varit budem musiet tak ci tak pre seba a prcka... Mam rada, ked sa mi kopia peniaze na ucte🤭🤭🤭

mogaa
24. aug 2023

@zeldia len vieš, sú deti a deti...možno práve to vreštiace dieťa v reštauráci vrešťalo preto, že do reštaurácie nechodí a teda nevie ako sa tam má správať...ale celkove nejde len o reštauráciu, ale na takom výlete račej kúpim dieťaťu čo chce, či už sa najeme v reštaurácii, v mC Donalde alebo si sadneme niekde na terasu a dáme si niečo na pitie či niekde v cukrárni si dáme zákusok, ale nie je mi ľúto raz za čas zobrať dieťa tam kde chce ísť a kúpiť mu niečo čo chce...ale iné je to pri malom dieťaťi a iné pri pubertiakovi, ktorý by ten lepeňák vonku ani nezjedol🙂

zeldia
24. aug 2023

@mogaa mne sa len nepáči že sa tu naváža do matiek ktoré zabalia malému dieťaťu a aj sebe z domu krabičku s jedlom alebo chleba s uhorkou. Ako keby vysedávanie v nóbl restikach bolo pre malé deti a pubertiakov.

kornelies
24. aug 2023

@almia Moje deti nevedeli, co je rezen,dzus, hranolky, cipsy v dvoch rokoch. Keby si dobre citala, deti maju zabalene ranajky, ovocie a malu sladkost. My doma rezne na ranajky nemame. A mam teenagerov. Ach jaj...vola sa to citanie s pprozumenim.
Keby si vobec mala sajnu o gastre, ake hokusy pokusy sa robia, tak by si ani v restikach nejedavala.

kristiii
24. aug 2023

Klasický MK, pustili ste sa tu do autorky kvôli jedlu z domu. Za mňa je úplne normálne, že si vezmeme na cestu niečo z domu. Raz som zabudla pitie, niekam sme sa narýchlo vybrali a potom sme kupovali na pumpe Rajec za 1,50 a to bolo ešte v čase pred zdražovaním. Nie že by som na ňu nemala, ale nerada podporujem podobných nenažrancov. Potom na mieste si už tiež niečo kúpime, najeme sa, záleží kam ideme. A tiež nekupujeme bez rozmyslu. Koľkokrát sú pri sebe stánky napríklad s magnetkami, v jednom stojí 2 v druhom 3 eura, tak logicky nekúpim za 3, len aby som ukázala, že na to mám.
A rovnako to mám s nákupmi, prečo by som nakúpila maslo za 2 eura, keď vidím, že o dva dni bude po 1,50, presne ako niekto vyššie písal. To ani nie je za mňa šetrenie, len rozumný nákup.
Inak neviem, ale moje dieťa si nikdy nepamätalo z vyletu čo a kde sme jedli, ale kde sme boli a čo sme zažili.

luccija
24. aug 2023

Nerozumiem príspevku tak šetrí a rob veci ako máš nastavené.Neviem si predstaviť nekúpiť si niečo pre radosť oblečenie, či raz za čas na pizzu do reštaurácie.Radsej by som ušetrila o 50 eur menej, ale žila.Mas šťastie, že ste obaja tak nastaven.Najviac ušetris na strave tiež si pozriem letáky cca naplanujem čo budem varit

zeldia
24. aug 2023

@kristiii ono ani tie zbytočne magnetky asi netreba tak úplne kupovať vsade. A nie je to o šetrení skôr o odpade. My sme raz zaplatili v Demänovská doline 3 e za minerálku a bolo to pred covidom oci sa nám pretočili 3x.

jj298
Odpoveď bola odstránená
sense
24. aug 2023

@zeldia aj ja balím niečo na cestu, nie zrovna lepenaky ani nie rezne a balím. Ale ideme sa najesť aj mimo.
A síce sa niekto navaza do matiek ktoré nebála jedlo zo sebou ale rovnako sa aj tie aj na môj vkus príliš šetriace ale podľa môjho názoru už snáď až zivoriace matky navazaju do tých ktoré nie sú ako zakladateľka témy. A dokážu si kúpiť veci alebo sa najesť von ci dat si kávu. Mimo. Domu len tak pre radosť.

mmmonika
24. aug 2023

Napadlo ma, nedá sa ti spojiť cestu do práce s kolegyňou? Prispela by ti na pohonné hmoty.

ropucha6
24. aug 2023

@kristiii magnetky sa nekupuju podla toho, aka sa ti paci? 2 ci 3e uz teda rozdiel moc nerobi, jedine, ze by boli uplne rovnake. Inak ja som asi inak naladena, ale ja si spajam jedlo s vyletom/dovolenkou. Samozrejme nie nejake menu, ale dobre restiky si dobre pamatam.

alickapusinka
24. aug 2023

@sisa_s kto si TY prestaň má láskavo komentovať tak daj láskavo pokoj.

falbala132
24. aug 2023

@ropucha6 presne, ja si napriklad z Pariza vobec nepamatam Eifellovku, ale ako som v luxusnej restauracii prvykrat v zivote ochutnala ustrice, alebo atmosferu v malej zapadnutej restike na Montmartri, kde som pila k veceri vyborne cervene vino 😀
ale zas ak pojdem pozriet na nejaku peknu slovensku zrucaninu, tak kludne si na cestu vezmem ten lepenak 🙂

ropucha6
24. aug 2023

@falbala132 ani nevrav, v Parizi sme mali veru skvele ustrice 🙂

kristinapetronela
24. aug 2023

To je blbosť čo tu píšete ,že prežíva .veď nie každý chodí každý rok na dovolenku a rezne v tomto teple určite nerobí a keby aj vydržia 2-3 hodinky aj mimo chladničky . Nech robí ako chce a nech šetrí ako chce . Ja šetríme tak že nepoužívam zakaždým auto keď niekde idem a potraviny kupujem tak aby sa zjedli .nič nevyhadzujeme

autor
24. aug 2023

@mogaa Ja nemám komu darovať ďalej,tak predávam,príklad balík oblečenia za 20 eur.Sice to není veľa peňazí ale za to zas kúpim niečo iné.Deti rastu a veci sú pekné zachovalé,to je jedno akej značky.
@kristiii Súhlasím so všetkým čo píšeš.Deti si pamätajú výlety čo vidíme aké majú zážitky a nie to čo sme jedli.Teraz jedna fľaša minerálky stojí aj 3 eura,podľa mňa to je drahé.S nákupmi to isté,kúpim keď je v akcii a ušetrím.
@mmmonika Dávnejšie som tak robila,nosila som do roboty kolegyne a dávali mi na benzín.No zmenila som prácu a sem každý chodí z iného smeru,kde ja bývam není nikto odtiaľto.

kristinapetronela
24. aug 2023

@kornelies presne môj názor ...
Moje deti si najviac pamätajú rožok s pastekou v lese na lavičke .jasné že večer sme si uvarili potom špagety ale prečo by sme mali stále vysedávať niekde v reštaurácii keď sa dá aj inak a pritom na ten obed by sme mali ale išlo o tú atmosféru .vždy sa dá dohodnúť ,prispôsobit ...

kristiii
24. aug 2023

Ako ste sa pekne všetky chytili jednej magnetky, vážne ani jednej nedošlo, že to bol len príklad? Asi nie, no. Ale ani to jedlo/zmrzlinu/Kofolu..dosadte si tam fakt čo chcete, si nekúpim v jednom stánku, keď majú vedľa to isté lacnejšie.
@falbala132 a koľko si mala vtedy rokov? Lebo bavíme sa o výletoch s malými deťmi, samozrejme, že dospelý ocení a pamätá si iné veci.

zmrzlinka2021
24. aug 2023

Dievčatá,

obvykle si pamatáme veci na základe pocitov, emocii, nie faktov.

dominikamacakova
24. aug 2023

Ak ti to vyhovuje a netrpíš, tak ťa obdivujem.

subartic
24. aug 2023

Ja ani neviem či šetrím , som vyznávačkou minmalizmu tak vydávam peniaze na to nutné čo skutočne potrebujem . Na dovolenky aj výlety s detmi chodím , niekedy vezmem jedlo , niekedy sa najeme po ceste. Každý mesiac odložím čiastku a zvyšok normálne míňam s rozvahou v duchu tejto životnej filozofie.

slniecko5
25. aug 2023

Počkaj a setris na niečo konkrétne?
Lebo keď si dobrovoľne dennodenne odopieras akúkoľvek radosť, s tým, že aby si mala tých 300 eur, ktoré i tak strácajú na hodnote (ak ich neivestujes), tak toto mi zmysel nedáva..
To je 4 tis ročne.

zoeeoz
25. aug 2023

Takyto pristup skor cakam od niekoho, kto ma naozaj problem usetrit 20 euro..toto mi pride prehnane..
Vydavky si nezapisujem, ved mi to aplikacia zhrnie a vidim..na rodicaku nesetrim nijak, vsetky peniaze na detiodkladam detom, ja fungujem s tym co dostanem na RD a z nasporenych penazi lebo presne aj na materski som ich setrila..setrit budem zas ked budem robit 🙂

Ale posledne 2m hyrim vela, lebo furt som si odopierala a uz to bolo moc

andreatytler
25. aug 2023

- Zrkadielko, zrkadielko povedz ze mi kto je najsetrnejsi na tejto zemi?
- Ty autorka, veru ty.

Ale viem ti aj poradit ako to vylepsit.
- Netravim cas zapisovanim vydavkov a prijmov, lebo to za mna robi banka. Staci sa mi pozriet na stav uctu. Tak to pravdepodobne robia aj ludia v okoli co si sa ich pytala.
- Ku kadermnicke nechodim ani obcas. Striham sa sama s pomocou manzela, a farbim sa sama.
- Skor sa zameriavam na to ako zarobit viac penazi nez na to ako usetrit z toho co mam. To prve posuva cloveka viac dopredu. To druhe ho skor brzdi.

tilly
25. aug 2023

Vyslovene cielene nešetrím, ale snažím sa nevyhadzovať za blbosti. Už aj kvôli ekológii. Povedala som si, že nemusím mať preplnený šatník, tak som ho preriedila a veci buď darovala, alebo predala. Nové teraz nekupujem, nepotrebujem. Chlapom som nakúpila na BestSecret, keď som mala zľavy, takže tí tiež dlho nebudú nič potrebovať.
Periem, suším, pečiem, púšťam myčku cez deň, keď svieti slnko a ideme na fve. Nechodíme do reštaurácií, nejak nám tam prestalo chutiť, varím doma. Zrušila som disney plus, asi zruším aj sky, máme ešte hbo, netflix a voyo cez o2.
Čo si neodpustím je ísť na vlasy, nechty a depilku. A hlavne dovolenky a výlety. Nevadí mi ani variť na dovolenke, ani zobrať jedlo na výlet, aj keď väčšinou jeme v reštauráciách alebo bufetoch, len nenávidím sedieť doma a môj muž je našťastie na tom rovnako.

autor
25. aug 2023

@slniecko5 Písala som vyššie aj niečo konkrétne.Priklad chceme dať spraviť strechu,aj nové auto by sa zišlo a potom deťom na školu.

autor
25. aug 2023

@andreatytler Nemyslím si že nejak extra veľmi šetrím.Tak normálne.