icon

Ako šetríte?

23. aug 2023

Určite aktuálna otázka vo viacerých rodinách.Dajte rady a tipy ako šetrite,nech sa navzájom inšpirujeme.Priklad ja
-nechodim do reštaurácii,varím len doma
-kupujem potraviny v akcii,sledujem letáky
-zbytocne nenakupujem čo nepotrebujem
-ked ideme na výlet beriem si jedlo a pitie z domu
-zapisujem si príjmy a výdavky
-nechodim na nechty a pod.,ku kadernícke raz začas
-po deťoch predávam oblečenie a hračky
-na seba kupujem najmenej
Snažím sa čo najviac ušetriť z výplaty,darí sa mi okolo 300 eur mesačne.Rada by som ušetrila aj viac na nečakané situácie a výdavky navyše.

zltalienka
25. aug 2023

@kvietocek87 "Cim sa bude viac znižovať spotreba, tým horšie pre nás,ako spoločnosť" ... úžasné konzumné nastavenie..... naša planéta a naši "potomkovia" tejto konzumnej spoločnosti raz "poďakujú" za také zmýšľanie.

wewewelina
Autor odpoveď zmazal
cervenaruza123
25. aug 2023

Myslim, ze aj kazdy je ina povaha. Napriklad my nesetrime nejak radikalne, uzivame si a doprajeme si, niekedy aj viac ako by sme mali. Ale na vyletoch nam viac chutia desiate z domu ako kupovane veci z obchodu. Ma to vacsiu romantiku a uprimne, niekedy je aj problem nieco normalne kupit. Samozrejme, nie vzdy sa da zbalit. Mna bavi varit ci piect a ked casto jeme v restauraciach, citime, ze nam to ani na travenie nerobi najlepsie. Celkovo nas nenaplna zivot plny minania penazi a dopriavania si, clovek akoby uz potom nevedel, cim sa este vynimocnym potesit, je to aj nahananie sa za peniazmi, za vykonom, stale taka nespokojnost, ze chcem si dopriat, chcem sa odmenit a uz ani neviem cim. Viac ocenujeme radost z jednoduchych veci a napriklad aj to, ze niektore veci si doprajeme vynimocne a o to vacsiu radost z nich mame. Pamatam si ako dieta, ze niektore veci ci jedla sme mali len na niektore sviatky a sme sa z toho velmi tesili. Teraz aj na dcerke vidim, ze sa z vela veci tesi, ale akonahle su castejsie, uz sa az tak netesi, nie je to pre nu take vynimocne. Clovek jej chce dopriat a vidim to aj v okoli, ze casto to konci tak, ze ked chce clovek dieta vynimocne potesit, nema cim. Vsetko je casto a obkukane, ze to dieta to berie ako nieco bezne.

subartic
25. aug 2023

Netreba ísť z extremu do extrému . Vždy je potrebné sa držať určitej normálnosti a to vo všetkom . Bez diskusie žiť treba ale netreba to preháňať tak že príde prvá nepriaznivá situácia v živote a nie sme finančne pripravení. Krásne to ukázal covid , mnohé profesie mali zatvorené prevádzky a mnohí ľudia nemali z čoho žiť pretože nemali žiadne finančné rezervy, tam sa krásne ukázala úbohosť finančnej gramotnosti nášho národa. Ja osobne na spôsobe šetrenia autorky nevidím nič extrémne ani nenormálne a ani to nepovažujem za živorenie, je tak nastavená , vyhovujej jej to , má cieľ , tak netrpí . Mne teraz väčšia finančná rezerva doslovne zachránila krk v súkromnom živote a pomocou nej sa mi darí relatívne dobre preklenúť nepraznivé životné obdobie v mojom živote. Ja v podstate ani neriešim šetrenie ako také, jednoducho žijem tak aby som nevyhadzovala jedlo , neplýtvala oblečením , nemala doma zbytočnosti a hlúposti, nemala doma 10 krémov , 5 sér atď, keď mi stačí nočný , denný , sérum a kozmetické mydlo 20 kabeliek keď reálne používam možno 3-4. Ćlovek ktorý je takto nastavený netrpí , je spokojný a v rovnováhe a ak je autorka nastavená na tento spôsob života netreba ho zhadzovať a ani dehonestovať. Minulý rok som bola s deťm ina Malorke, po 5 dňoch dve z mojich detí začalo že poďme už domov , že ich to tam nebaví , len more , piesok , kúpanie , otrávené obidve. Človek by si myslel že si budú užívať , ale chceli domov. Tento rok sme vybrali dovolenku v Slovenskom raji na jednom ranči , stála ma asi tretinu z toho čo Malorka , varila som tam a spokojnosť detí neskutočná ( a aj moja , varenie mi nevadilo ) Takže tak dopadlo moje užívanie si pri mori v miernej exotike .

kristiii
25. aug 2023

@kvietocek87 "Aspoň podporujú služby, či už reštauračné"
vidíš a ja mám napríklad práve na tieto služby ťažké srdce, keďže mám známych, ktorí v nich pracovali/pracujú a viem ako to v nich chodí, z čoho varia, ako sa snažia majitelia šetriť na surovinách, o výplatách pre zamestnancov ani nehovorím.

autor
26. aug 2023

Vôbec nechápem čo je na tomto šetrení zivorenie podľa niektorých.Kedze máme všetko čo potrebujeme,nič nám nechýba.To že nenakupujem všetko do radu čo sa mi zapáči.Alebo neplytvam jedlom a nevyhadzujem.Alebo že nemám doma xy kusov oblečenia,topánok a kabeliek.Atd atď.Na výlety chodíme každý víkend niekam,zoo,príroda, prechádzky,ihrisko.
Ináč viete čo by bolo zivorenie?Keby sme sedeli stále len doma nikam nešli,keby sa rátalo každý cent a nič navyše sa nenakupovalo.
Teraz keď idem s deťmi do obchodu stále im kúpim maličkosť ako lízatko,Kinder vajíčko.Ja si rada doprajem čokoládu alebo čipsy.Takze kde ja zivorim...?

mooonika1975
26. aug 2023

Ani ja som nikdy v živote nezapisovalo výdavky a príjmy, ani sa nechystám.

mooonika1975
26. aug 2023

Autorka
Mne sa páči ako šetríš, všetko čo sú tu ženy, čo ti vypisujú že živoriš, majú príjmy 10000, muža milionára, úžasne životy. 75% obyvateľstva počíta. Tie nepocuvaj. Podľa mna vieš ušetriť prave takými hovadinami ako na výlete restiky a sladké vody, hranolky a podobne. Ja by som mohla ísť,do restiky lebo zo zásady nesetrim, ale nejdem, lebo nemám rada moc reštauračné jedla, teda tu “neznámu prípravu” , spotrebu, kvalitu potravín. Niekedy idem, ale to viem, že všetko toto je v poriadku. Viac už neušetris. Skôr treba hľadať možnosť viac zarobit, alebo privyrobiť. To je cesta.

valeria_h
Autor odpoveď zmazal
zzuunnaa
26. aug 2023

@autorka plne s Tebou súhlasím. Práveže pre mna život nie je o tom, ze si kúpim čo chcem. A presne tu sa zišli ženy čo si kúpia čo chcú a potom sú prispevky ze kedy príde rodičak a pod. A podľa môjho názoru, kto si nevedie príjmy/výdavky (nemusí si zapisovať, ale mat o tom reálny prehľad) tak práveže nemá vôbec predklad nad financiami.. Na slovensku je extra nízka finančná gramotnosť a mnoho odpovede na tvoju otázku sú toho len príkladom.

dankuk
26. aug 2023

No tak to rob ako moj kolega: dovolenku si cerpaj po 1/2 dni, aby si mala po 4 odprac.hodinach narok na stravny listok. Nikde nechodievaj, akurat tak na dvor do bazena. Nestretavaj sa s kamaratmi, vzdialenejsou rodinou. V praci nikomu pri narodeninach, svadbe a pod.nedaj ani cokoladu. Este odporucam firemne auto a tankovat za firemne, alebo minimalne chodit do prace s niekym, kto ma firemne auto. Sice si budu vsetci tukat na celo, ale ty usetrene peniaze mozes investovat a minimalne ich zdvojnasobit.
Z Tvojho prispevku citit trochu smutok. Ze ostatni si predsa len sem-tam dopraju nejaku veceru, alebo wellness s partnetom, poriadnu party, alebo koncert s kamaratmi a vy len setrite a chcete setrit este viac.🙁

alana1
26. aug 2023

Tiež som zástanca minimalist životného štýlu. nepodporujem túto konzumnu dobu aj keď nemusím robit...a nie je to zivorenie, je to životný postoj a štýl...

vanilka83
26. aug 2023

Prepáč ale môžem sa spýtať na co setris?veď je mega inflácia, tie peniaze stále a stále klesajú na hodnote,z tých tvojich usetrenych peňazí akurát žijú bohaté banky a ty skrblikujes a pri dnešných smiešnych úrokoch rovnajucich sa nule....peniaze vždy boli a budú tie sa neprestanú tlačiť nikdy ale ich hodnota každým dňom klesá takže lepšie ich zhodnotis tak ze ich minies na nejaké radosti života a nie ich pchať do banky kde z nich žijú prachati bankári...oni tie tvoje ušetrené peniaze co su odlozene stihnu otočiť 10 x a zarobiť na nich 10 násobok pri tom ty na nich nezarobis ani 1 %

inaemre
26. aug 2023

Tak napriklad ja setrim tak ze kupujeme kvalitne veci. Ziadne pepco, kik alebo primark....
Detom kvalitne veci dlhsie vydrzia a ak z nich vyrastu, tak znackove veci dokazem aj dobre predat.
Na vylety si tiez nosime nejake snacky so sebou ale to zjedia casto uz v aute a potom ideme aj na obed. Uzivame si zivot vyletami, cestujeme velmi vela. Investujeme tym aj do deti, kedze cestovanie rozsiruje obzory a som presvedcena ze z nich budu statnejsi ludia.

Neplytvame vodou ani elektrinou.

Setrime si sukromne na dochodok a detom investujem pravidelne do fondov a cennych papierov.
Na sporiacom ucte mame vzdy len par tisic na necakane vydavky alebo dovolenky.

inaemre
26. aug 2023

@alana1 tiez sme mininalisti. Mininalizmus ale nema nic spolocne so zivorenim.
Ako som pisala, napriklad kupujeme veci menej, ale kvalitnych. Ziadny fast fashion....
Investujeme radsej do zazitkov ako do veci. To je pre mna mininalizmus

barbie2023
26. aug 2023

Chudáci kadernicky, majitelia reštaurácii a ich zamestnanci, nechtarky, maserky a ini pracujúci v službách ak by takto šetrili všetci ľudia. To je zivorenie nie len na úkor seba, ale aj spoločnosti.

kristiii
26. aug 2023

@barbie2023 nerozumiem, to akože niekto má chodiť do reštaurácií aj keď mu v nich nechutí alebo ku kaderníčke aj keď sa vie pristrihnut či nafarbiť sám len preto, aby podporil ekonomiku? Pritom koľkokrát minimálne z časti čiernu. A to ja do tej restiky občas zájdem, ale vyčítať niekomu, že si radšej navarí doma?

summer23456
26. aug 2023

@kristiii hlavne by ma zaujímalo, koľkym dávajú kaderníčky, kozmeticky apod bloček, keď už tak musíme podporovať ekonomiku.

kristiii
26. aug 2023

@summer23456 veď práve. A s platmi v gastre tiež vieme ako to funguje.

alana1
26. aug 2023

@inaemre ved to pisem, ze to nie je ziadne zivorenie, co uviedla autorka v uvodnom prispevku...

barbie2023
26. aug 2023

@kristiii zabudla som, že vždy sa nájde niekto kto nepochopí alebo si zoberie niečo doslova. Aj ja si navarím doma aj si vlasy doma umývam... Ale nebudem predsa celý rok sporiť takýmto spôsobom. Aj dopriať si treba. A nehovor mi, že keď ti nechutí v jednej reštaurácii tak nenájdeš takú, v ktorej ti chuti a občas ti nepadne dobre zájsť do nej. A ak aj nie.. Je x služieb, ktoré ľudia využívajú a sporiť spôsobom, že ich nevyužijem nikdy lebo bez toho predsa prežijem? A čiernu ekonomiku podporujes keď ti nedaju bloček.

konikmodry111
26. aug 2023

Prečo nechápeš že existuje zlata stredná cesta ?🙈 prečo stále pises že všetko preflakaju a potom zivoria? Ved to nikto nepísal 🙈 to ti je take nepochopiteľne že niekto si môže odložiť nabok a ušetriť napriek tomu že zájde raz za čas do reštaurácie? My odkladáme polovicu nášho príjmu - mame ho spoločný a napriek tomu si zájdeme na výlete do restiky sa najest. ani by ma nenapadlo hlavne v týchto teplách nosiť rezeň z domu a pod 🙈keďže ideme väčšinou aj na dlhšie cesty. Nebudem riskovať žalúdočné problémy na výlete 🙈 a nie nemám doma 100kabeliek ani milión oblečenia 🙈

mikadooo
26. aug 2023

Viem, že toto nebola otázka, ale ja - paradoxne, sa učím nešetriť 😂. Som až príliš šetrná a všetko mi príde drahé - reštiky, občerstvenie, vstupy, detské kútiky,... Mám to nejak v génoch, že ak netreba tak nekúpim, stále mi oči blúdia po akciách, ak mám chuť napríklad na magnum, tak si ho nekúpim, lebo je to drahé, atď. Ale mrzelo ma, že tým v podstate trpela aj moja rodina, teda hlavne deti. Ja sama ako dieťa som si na kúpalisku nemohla nič kúpiť, lebo mi mama dala peniaze len na vstup a ostatné som si mala vziať z domu (u nás doma však peňazí naozaj nebolo nazvyš). A takto som pokračovala aj ja pri mojej rodine. Ale v kútiku ma to mrzelo, lebo som si pamätala, ako lákavo všetky tie vône voňali a ja som za celé svoje detstvo nemala ani jeden langoš či hotdog na kúpalisku. Takisto som si spisovala príjmy a výdavky a na konci mesiaca som sa "tešila" koľko som ušetrila. Čím viac, tým väčšia spokojnosť. Ale postupne ma začali tie moje spomienky nahlodavat viac a viac. Teraz som v štádiu, že hocikam ideme, rátam s tým, že tam deťom niečo kúpim - normálne vlastným príkazom v hlave. Na sebe šetrím stále, ale chcem, aby si moje deti výlety užili so všetkým, čo k nim patrí. Jáj no a zakázala som si sledovať príjmy a výdavky 🤭. Je to celkom oslobodzujúce, proste hodiť účtenku rovno do koša. Čo mi ostalo je nakupovanie akciových produktov, lebo tu je rodine v podstate jedno, či urobím soté z bravčového v akcii, alebo z bravčového mimo akcie. Ešte stále mi robí problém nakupovať oblečenie (aj deťom). Všetko mi príde pridrahé. Tak tu tiež som si už v duchu nakázala, že príďte napríklad dcéra potrebuje 3x nohavice, tak ideme do nákupného centra a proste jej 3x nohavice kúpime, či chcem či nechcem. Samozrejme v normálnej cenovej hladine, nie nejaké cici mici značky, kde človek zaplatí 100e za ponožku.

autor
26. aug 2023

@vanilka83 Už som písala vyššie na čo.Chceme vymeniť strechu,auto chcem kúpiť nové,a mať finančnú rezervu keď sa niečo pokazí.

autor
26. aug 2023

@mikadooo Príklad mne nechutí barsco čo varia v reštauráciách,ťažko si v tom niečo vyberiem.Na výlete nemám problém kúpiť deťom langoše alebo hot dog keď chcú.No ony sami povedia že to sa nedá zjesť a hodia do koša.Tak už radšej nekupujem a nosíme z domu to čo ľúbia.

mikadooo
26. aug 2023

Jasné, to chápem 🙂. Píšeš tuším aj, že kúpite nejakú zmrzku alebo čo. No ja som v tomto bola fakt extrém... Keďže my sme s mužom obaja dosť šetriví, tak som si proste povedala, že čo je to za výlet a na čo tam vôbec ideme, keď potom obraciam každú korunu 3x a decká mi mrnčia za ušami, že chcú toto alebo aspoň toto alebo aspoň prosím prosím mami toto a ja nasratá som nekúpila nič a ešte som z toho bola podráždená, že čo furt chcú. Ako vravím, šetriví sme obaja, takže také veci ako zhasínanie, neplytvanie vodou, varenie s pokrievkami a xy ďalších sú u nás samozrejmosťou, takže to tu nebudem rozpisovať, lebo to u nás nie je nič extra, ale proste štandard.

valeria_h
Autor odpoveď zmazal
sasa1983
26. aug 2023

A deti vedia ako je to ísť do reštaurácie ? Veď treba aj im dopriať. Normálne fungovať

valeria_h
Autor odpoveď zmazal
kristiii
26. aug 2023

@valeria_h nie. A ešte k tomu škodíš spoločnosti 🤣🤣🤣